В юності я ненавиділа готувати. За мене це робив мій майбутній чоловік😜. Але з часом приготування стало для мене чимось на кшталт хобі. Особливо це стосується випічки 🥐! Дійшло до того, що я почала збирати класні рецепти в товстий блокнот, випрошувала у мами різне кухонне начиння, а від подружок отримувала формочки для печива як подарунки. І тепер, якщо я беруся готувати, то роблю це натхненно і з почуттям, так, щоб моя їжа сподобалася всім і собі самій. Моє улюблене заняття — проводити святкові вечері для двох. Тому напередодні Яблучного Спаса я дістала свій блокнот, щоб знайти улюблені рецепти яблучних пирогів. Як же я обожнюю, коли кухню наповнюють запаморочливі запахи теплого молока і масла, запашних яблук і прянощів, з’єднаних у великому рум’яному пирозі, що пихкає в духовці ❤️. Вже хочеться скуштувати шматочок?
Я поділюся з тобою трьома рецептами яблучних пирогів до Спаса зі своєї колекції 📖.
Цей чудовий рецепт я знайшла в одній із кулінарних книг, яка стала для мене практично настільною. Повір, це найсмачніший пиріг із усіх, які ти куштувала! У нього пісочна основа, усередині соковиті яблучні шматочки, приправлені корицею і повітряний прошарок із вершкового сиру, а зверху шар крихти з вівсяних пластівців, присипаний коричневим цукром. Коли цукор починає танути, він утворює хрумку скоринку апетитного карамельного кольору 😋.
Компоненти для пирога на 12 порцій:
250 г борошна;
100 г вершкового масла;
100 г білого цукру (заклади на 2 ст.л. більше);
100 г коричневого цукру;
220 г вершкового сиру;
2 курячі яйця (вибирай ті, що більші);
3 середніх яблука;
1 ч. л. ванільної есенції;
0,5 ч.л. меленої кориці;
¼ ч.л. мускатного горіха;
сіль за смаком.
Інгредієнти для присипки:
0,5 ст. вівсяних пластівців швидкого приготування;
100 г вершкового масла;
120 г борошна;
200 г коричневого цукру.
Утрамбувати основу пирога найпростіше за допомогою плоского денця склянки.
Дістань продукти трохи заздалегідь із холодильника і потім починай готувати:
Розігрій духовку до 180 градусів, але не більше, щоб випічка не підгоріла в розкочегареній печі.
Змішай борошно з коричневим цукром та сіллю у невеликій ємності.
Холодне вершкове масло наріж кубиками, додай у суміш та перетри все руками, щоб вийшла крихта.
Дно форми 20 х 30 застели кулінарним папером, виклади на неї крихту і за допомогою склянки сформуй основу пирога. Стеж, щоб корж вийшов рівномірним.
Відправ основу в духовку на 15 хвилин.
Поки твій корж запікається, підготуй другий шар: помісти вершковий сир і 100 г цукру в глибоку ємність і збий їх міксером на середній швидкості до однорідності.
Продовжуючи збивати, додай по черзі яйця та ванільну есенцію.
Залий начинкою випечену основу пирога.
В окремій ємності змішай часточки яблук, корицю, мускатний горіх та 100 г білого цукру.
Виклади отриману суміш третім шаром на пиріг і рівномірно розподіли її силіконовою лопаткою.
У середній мисці з’єднай вівсяні пластівці, борошно, коричневий цукор і вершкове масло, що підтануло. Тепер перетри все в крихту і виклади верхнім шаром на заготовку.
Пиріг печеться 30 хвилин при 180 градусах. Подивися на нього через віконце духовки, але дверцята протягом півгодини не відчиняй.
Я велика шанувальниця традиційних пирогів різних країн. Вони нагадують мені про подорожі та знайомства з національними стравами тих місць, в яких я побувала 🗺️. Цей швидкий пиріг популярний у країнах північної Європи, хоча його сучасний рецепт родом із сполучених штатів. Його готують на сковорідці із сезонними фруктами, але ми спробуємо зробити його як шарлотку 😉.
Підготуй такі інгредієнти:
1 велике солодке яблуко;
⅔ ст. борошна;
100 г розтопленого вершкового масла;
0,5 ст. молока (можна трохи більше);
4 курячі яйця;
1 ст. коричневого цукру;
2 ч. л. ванільної есенції;
1 ч. л. без гірки кориці;
сіль за смаком;
жирні вершки.
До пирога знадобиться сироп:
0,5 ст. кленового сиропу (вибирай натуральний, з ним смачніше);
40 г вершкового масла;
0,5 ч.л. ванільної есенції;
0,5 ч.л. меленої кориці.
Для цього пирога знадобиться чавунна сковорода з товстими стінками, в якій можна випікати в духовці.
Тепер вперед, до приготування “голландської крихітки”:
Духовку розігрій до 220 градусів.
На дно сковороди виклади трохи більше половини тонко нарізаного яблука, змасти зверху маслом і наприкінці додай коричневий цукор.
Відправляй сковороду із заготівлею в духовку приблизно на 8-10 хвилин.
Змішай до однорідності такі інгредієнти: борошно, молоко, яйця, корицю, сіль, ванільну есенцію та масло. Можеш все збити, аби тісто вийшло повітряним.
Залий отриманою сумішшю попередньо запечені в сковороді яблука і знову став у духовку на 20 хвилин. Не відкривай дверцята до кінця приготування, якщо не хочеш отримати “млинець” 🥞 замість пирога!
Тим часом зроби сироп: у маленькій каструлі змішай вершкове масло, корицю, кленовий сироп і доведи до кипіння. Зроби полум’я поменше і через кілька хвилин введи туди есенцію.
Коли пиріг буде готовий і трохи охолоне, доповни його часточками свіжого яблука з корицею і збитими вершками, а поруч постав піалу з готовим сиропом.
Ти зустрінеш цей легендарний пиріг у кожній британській кав’ярні, на кожній кухні та у кожному кошику для пікніка. Саме з нього юні британські леді починають осягати кулінарну майстерність, тому що домашній яблучний пиріг за англійським рецептом печеться легко і швидко. Зараз ти переконаєшся в цьому!
Що тобі знадобиться для тіста:
340 г борошна;
220 г вершкового масла;
2 курячі яйця;
50 г коричневого цукру;
сіль за смаком.
Ось інгредієнти для начинки:
800 г свіжих яблук (вибирай твердіші сорти);
3 ст. борошна;
130 г коричневого цукру;
1 ч. л. з гіркою меленою корицею;
вершки для подавання.
В Англії для випікання яблучних пирогів використовують традиційну глибоку форму – не менше 4 см завглибшки.
Приступимо:
Постав духовку розігріватися при 180 градусах.
Наріж яблука великими шматочками, попередньо очистивши їх від шкірки та серцевини.
Застели деко кондитерським папером, розклади на ньому яблучка і зверху накрий паперовими рушниками, щоб вони вбрали зайву вологу.
Змішай вершкове масло і коричневий цукор до однорідності, додай сюди одне яйце цілком і один жовток. Білок нам знадобиться пізніше, щоб змастити їм верхівку пирога.
Додай до суміші приблизно третину борошна, сіль за смаком, ретельно все змішай і приступай замішувати тісто. Після загорни його в плівку і поклади у прохолодне місце на 40 хвилин.
У великій ємності змішай муку, цукор і корицю, а білок збий у пінку.
Пам’ятай, що тобі знадобиться глибока форма, як у англійців! Змасти її маслом, відріж від тіста шматочок побільше (той, що менше поки відклади), розкачай його і виклади у форму.
Візьми ємність із сухими інгредієнтами, додай до них просушені на деко яблука, все змішай і виклади на тісто у формі.
Той невеликий шматочок тіста, який ти залишила, слід розкачати і накрити їм твій майбутній пиріг. Ретельно закріпи тісто з усіх боків, щоб начинка не могла просочитися назовні. Зверху зроби кілька проколів виделкою, щоб пара всередині пирога могла виходити.
Дбайливо змасти поверхню білком і додай трохи коричневого цукру для хрусткої скоринки.
Випікається британський пиріг 45 хвилин.
Їж теплий пиріг, ламаючи хрумку поверхню ложкою і додаючи до соковитої начинки збиті вершки.
Наближається вересень. Поки я пишу ці слова, за вікнами йде дощ. Похмуре небо нависло над містом, сумно дивлячись зверху вниз на перехожих, що ховаються від негоди під своїми парасольками. У таку погоду хочеться залишитися вдома і пекти яблучні пироги до Спаса, щоб на якийсь час забути і залишити негаразди осторонь. І я не збрешу, сказавши, що шматочок запашної випічки і чашка гарячого чаю, подарують кілька хвилин спокою, насолоди і слугуватимуть тобі невеличкою антистресовою терапією. Отже, keep calm and eat pie😌
Спасибо
Дякую.