Хто придумав гарбузовий лате?

Кава і гарбуз — незвичайне поєднання, погодься. Хто ж першим додумався зміксувати ці два інгредієнти? Я вичитала, що ідея гарбузового лате спала на думку одному зі співробітників Starbucks: їхня команда експериментувала, намагаючись знайти новий цікавий рецепт для осіннього меню, використовуючи каву, молоко, гарбузове пюре і спеції, зокрема корицю, мускатний горіх та імбир. У підсумку в них вийшов дивовижний кавовий напій із ніжним вершковим смаком, пікантними пряними нотами та запаморочливо апетитним ароматом. Pumpkin Spice Latte миттєво став хітом продажів Старбакс, і відтоді він залишається їхньою головною осінньою пропозицією.
Цікаво на тему: Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях
Чим корисний гарбузовий лате

Насамперед тим, що приносить величезне задоволення завдяки своєму неповторному смаку.😋 Уже за це ставимо напою п’ять зірок! А якщо серйозно, то його основний інгредієнт, гарбуз, дуже корисний: у ньому містяться вітаміни A, C, E, такі мікроелементи як калій, магній, цинк, фосфор, залізо, словом, безліч речовин, необхідних для зміцнення імунітету в міжсезоння. Крім того, цей овоч налагоджує роботу кишечника. І не забувай про користь спецій, а докладніше на тему почитаєш ось тут. Що ще сказати: пий гарбузовий лате, і будеш задоволеною та здоровою. ❤️
Цікаво на тему: Матча-латте: що це таке і як приготувати
Як зробити домашній гарбузовий сироп

Це і є той самий «секретний інгредієнт», який робить наш улюблений кавовий напій таким особливим. Для його приготування тобі знадобляться: мʼякоть гарбуза, вода, цукор, мелена кориця, імбир та гвоздика. Якщо готуватимеш на 1-2 порції, то бери всього потроху, а коли хочеш зробити сироп про запас, тоді підготуй 100 г гарбуза, 150 г цукру, 90 мл води, спеції — собі до смаку. Цього вистачить на 3-4 чашки лате.

Тепер потрібно порізати гарбузик на невеликі шматочки та готувати у пароварці протягом 25 хвилин, доки вони не стануть таким мʼяким, що їх буде легко розімʼяти виделкою. Потім у каструлю з водою додай цукор та нагрій, постійно помішуючи. Додай готову гарбузову мʼякоть, спеції та вари десь 20 хвилин до густої коричневої консистенції. Коли закінчиш, все ретельно проціди та вилий сироп в чисту баночку. Можеш зберігати його у холодильнику протягом 1 місяця та додавати не лише в напої, а й у пироги, тістечка або печиво. 😍
Цікаво на тему: Що приготувати з гарбуза: прості та смачні страви
Готуємо гарбузове пюре

Ось тут все максимально просто: тобі потрібні лише гарбуз та вода. Пюре готуй без додавання спецій: краще покласти їх безпосередньо в лате або страву. Отже, так само поріж овоч на кубики, склади у каструлю з водою (нехай вона покриває продукт на два пальці), доведи до кипіння та тушкуй до мʼякості. Воду злий, а гарбуз перемішай у блендері. Тепер нехай пюре охолоне, і можна додавати в напій. В холодильнику воно чудово зберігається протягом 5 днів у щільно закритій баночці. Якщо хочеш, можеш поділити на порції та заморозити.
Цікаво на тему: 5 холодних напоїв на основі кави
ТОП рецептів гарбузового лате

Нарешті, ми підійшли до найголовнішого — рецептів! Але перед кілька порад щодо приготування напою. Сироп краще зробити заздалегідь, щоби він встиг трішки настоятися та охолонути, а тобі не довелося чекати. Як спінити молоко вдома: підігрій його до легкої пари, а потім або скористайся френч-пресом, підіймаючи та опускаючи поршень, або збивай вінчиком для матчі протягом 20 секунд. Також тепле молоко можна потрясти у чистій пляшці ніби у шейкері. Якщо маєш електричний спінювач, тоді ти знайдеш, що робити. 😉 Це все, тепер поїхали по приготуванню!
Класичний гарбузовий лате з сиропом
Хочеш отримати такий ніжний, ароматний та супер смачний осінній лате як у кавʼярні? Тоді лови цей нескладний рецепт!

Інгредієнти:
- молоко — 250 мл;
- еспресо — 30 мл;
- домашній гарбузовий сироп — 2 ст.л;
- збиті вершки — для прикрашання.
Приготування:
Спочатку звари еспресо, нагрій та спінь молоко. Потім в чашку налий готовий сироп (дивись вище), зверху додай гарячий еспресо та обережно перемішай. Доповни чашку спіненим молоком та збитими вершками. Прикрась верхівку спеціями та насолоджуйся напоєм!
Цікаво на тему: ТОП напоїв, що зігрівають, для затишної зими
Лате на гарбузовому пюре
Тепер спробуй інший не менш класний варіант з пюре. Він виходить більш текстурнішим, густішим, але й смак в нього насиченіший.

Інгредієнти:
- пюре з гарбуза — 3 ст.л;
- молоко — 250 мл;
- натуральна кава — 120 мл;
- цукор — за смаком;
- кориця — 0,5 ч.л;
- мускатний горіх — на кінчику ч.л.
Приготування:
Завари міцну каву собі до смаку. У каструльку додай пюре, молоко, спеції, цукор та постав на повільний вогонь. Поки суміш не закипіла, збий її вінчиком, а після продовжуй збивати до появи легкої пінки. Вилий все це у чашку або високий стакан та додай свіжу каву. Також можна прикрасити вершками, посипати трішки какао або спеціями. Смачного!
Цікаво на тему: 5 цікавих і смачних рецептів глінтвейну
Пряне гарбузове лате на рослинному молоці
Якщо тобі не до вподоби коровʼяче молоко, тоді можеш приготувати веганський рецепт на рослинному: мигдалевому, кокосовому etc. Напій аж ніяк не втрачає своїх властивостей, в навпаки набуває делікатнішого смаку.

Інгредієнти:
- рослинне молоко за смаком — 1 ст.;
- міцна кава — 30 мл;
- гарбузове пюре — 2 ст.л;
- тростинний цукор — 1 ч.л;
- екстракт ванілі — 0,5 ч.л;
- спеції — за смаком.
Приготування:
Доки заварюється кава, вінчиком збий гарбузове пюре з цукром у сотейнику або турці. Потім постав усе на вогонь та підігрій, постійно змішуючи. Не потрібно кип’ятити, достатньо добре розігріти. Знімай з вогню, додай ваніль та спеції, перелий у чашку з кавою та збий до пінки. Прикрась, чим тобі подобається: вершками, корицею, мускатним горіхом, головне, аби тобі смакувало.

Цікаво на тему: Смачно, але шкідливо: чим замінити звичні продукти?
Варіантів приготування та доповнень до гарбузового лате може бути безліч, але принцип в них той самий: просто додай «секретний інгредієнт» і ось вже маєш каву як в Старбаксі! Тому поекспериментуй та напиши в коментарях, що тобі запам’яталось найбільше.
Смакуй осінь з затишними рецептами на EVA Blog!






















Дуже смачно
Смакота, обожнюю гарбузик❤️
Люблю гарбуз, і рецепти з ним
Як смачно виглядає
думаю це дуже смачно
На вигляд дуже красиво, але по факту все всеодно пахне гарбузом, який я не люблю.
Дякую за смачні рецепти, треба спробувати щось новеньке для своїх смакових рецепторів.
Смакота🥰
Дуже люблю все гарбузове))
Не люблю гарбуз, але ви так смачно розповідаєте, що варто спробувати.
О, треба буде спробувати
Жаль, що не вживаю каву, рецепти виглядають дуже гарно і смачно) Сам гарбуз люблю і готую.
Дякую за рецепти. Потрібно спробувати 😍
Цієї осені полюбила гарбузове лате🥰 дякую за рецепти, вони доречні
Воно все таке гарне, але я не люблю гарбуз у будь-якому вигляді, що робити(((