Три базових рецепти смачного гарбузового лате

Хто б що не говорив, а для мене осінь — це найатмосферніша пора року, коли можна дозволити собі трохи посумувати, подумати про життя і насолодитися красою природи. У мене є свої осінні традиції, які приносять мені особливе задоволення. Мені подобається гуляти містом у похмурі дні та читати в кав’ярнях за чашкою гарбузового лате. Найцікавіше, що цей напій здається особливо смачним саме восени: тільки в цей період я можу відчути справжню насолоду від кожного ковтка. Чашечка улюбленого лате завжди підніме мені настрій і надихає на творчість. Одразу з’являється бажання щось написати, наприклад, почати нову розповідь або скласти для наших читачок ТОП найкращих рецептів гарбузового лате. А чому б і ні? Це чудовий привід розділити з тобою казкову атмосферу осені та навчитися готувати один із головних бестселерів Starbucks у себе вдома. 

Хто придумав гарбузовий лате?

2-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Кава і гарбуз — незвичайне поєднання, погодься. Хто ж першим додумався зміксувати ці два інгредієнти? Я вичитала, що ідея гарбузового лате спала на думку одному зі співробітників Starbucks: їхня команда експериментувала, намагаючись знайти новий цікавий рецепт для осіннього меню, використовуючи каву, молоко, гарбузове пюре і спеції, зокрема корицю, мускатний горіх та імбир. У підсумку в них вийшов дивовижний кавовий напій із ніжним вершковим смаком, пікантними пряними нотами та запаморочливо апетитним ароматом. Pumpkin Spice Latte миттєво став хітом продажів Старбакс, і відтоді він залишається їхньою головною осінньою пропозицією.

Цікаво на тему: Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях

Чим корисний гарбузовий лате

3-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Насамперед тим, що приносить величезне задоволення завдяки своєму неповторному смаку.😋 Уже за це ставимо напою п’ять зірок! А якщо серйозно, то його основний інгредієнт, гарбуз, дуже корисний: у ньому містяться вітаміни A, C, E, такі мікроелементи як калій, магній, цинк, фосфор, залізо, словом, безліч речовин, необхідних для зміцнення імунітету в міжсезоння. Крім того, цей овоч налагоджує роботу кишечника. І не забувай про користь спецій, а докладніше на тему почитаєш ось тут. Що ще сказати: пий гарбузовий лате, і будеш задоволеною та здоровою. ❤️

Цікаво на тему: Матча-латте: що це таке і як приготувати

Як зробити домашній гарбузовий сироп

4-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Це і є той самий «секретний інгредієнт», який робить наш улюблений кавовий напій таким особливим. Для його приготування тобі знадобляться: мʼякоть гарбуза, вода, цукор, мелена кориця, імбир та гвоздика. Якщо готуватимеш на 1-2 порції, то бери всього потроху, а коли хочеш зробити сироп про запас, тоді підготуй 100 г гарбуза, 150 г цукру,  90 мл води, спеції — собі до смаку. Цього вистачить на 3-4 чашки лате. 

Instagram_02_Blog

Тепер потрібно порізати гарбузик на невеликі шматочки та готувати у пароварці протягом 25 хвилин, доки вони не стануть таким мʼяким, що їх буде легко розімʼяти виделкою. Потім у каструлю з водою додай цукор та нагрій, постійно помішуючи. Додай готову гарбузову мʼякоть, спеції та вари десь 20 хвилин до густої коричневої консистенції. Коли закінчиш, все ретельно проціди та вилий сироп в чисту баночку. Можеш зберігати його у холодильнику протягом 1 місяця та додавати не лише в напої, а й у пироги, тістечка або печиво. 😍

Цікаво на тему: Що приготувати з гарбуза: прості та смачні страви

Готуємо гарбузове пюре 

5-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Ось тут все максимально просто: тобі потрібні лише гарбуз та вода. Пюре готуй без додавання спецій: краще покласти їх безпосередньо в лате або страву. Отже, так само поріж овоч на кубики, склади у каструлю з водою (нехай вона покриває продукт на два пальці), доведи до кипіння та тушкуй до мʼякості. Воду злий, а гарбуз перемішай у блендері. Тепер нехай пюре охолоне, і можна додавати в напій. В холодильнику воно чудово зберігається протягом 5 днів у щільно закритій баночці. Якщо хочеш, можеш поділити на порції та заморозити.

Цікаво на тему: 5 холодних напоїв на основі кави

ТОП рецептів гарбузового лате

6-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Нарешті, ми підійшли до найголовнішого — рецептів! Але перед кілька порад щодо приготування напою. Сироп краще зробити заздалегідь, щоби він встиг трішки настоятися та охолонути, а тобі не довелося чекати. Як спінити молоко вдома: підігрій його до легкої пари, а потім або скористайся френч-пресом, підіймаючи та опускаючи поршень, або збивай вінчиком для матчі протягом 20 секунд. Також тепле молоко можна потрясти у чистій пляшці ніби у шейкері. Якщо маєш електричний спінювач, тоді ти знайдеш, що робити. 😉 Це все, тепер поїхали по приготуванню!

Класичний гарбузовий лате з сиропом

Хочеш отримати такий ніжний, ароматний та супер смачний осінній лате як у кавʼярні? Тоді лови цей нескладний рецепт!

7-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Інгредієнти:

  • молоко — 250 мл;
  • еспресо — 30 мл;
  • домашній гарбузовий сироп — 2 ст.л;
  • збиті вершки — для прикрашання.

Приготування:

Спочатку звари еспресо, нагрій та спінь молоко. Потім в чашку налий готовий сироп (дивись вище), зверху додай гарячий еспресо та обережно перемішай. Доповни чашку спіненим молоком та збитими вершками. Прикрась верхівку спеціями та насолоджуйся напоєм!

Цікаво на тему: ТОП напоїв, що зігрівають, для затишної зими

Лате на гарбузовому пюре

Тепер спробуй інший не менш класний варіант з пюре. Він виходить більш текстурнішим, густішим, але й смак в нього насиченіший.

8-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Інгредієнти:

  • пюре з гарбуза — 3 ст.л;
  • молоко — 250 мл;
  • натуральна кава — 120 мл;
  • цукор — за смаком;
  • кориця — 0,5 ч.л;
  • мускатний горіх — на кінчику ч.л.

Приготування:

Завари міцну каву собі до смаку. У каструльку додай пюре, молоко, спеції, цукор та постав на повільний вогонь. Поки суміш не закипіла, збий її вінчиком, а після продовжуй збивати до появи легкої пінки. Вилий все це у чашку або високий стакан та додай свіжу каву. Також можна прикрасити вершками, посипати трішки какао або спеціями. Смачного!

Цікаво на тему: 5 цікавих і смачних рецептів глінтвейну

Пряне гарбузове лате на рослинному молоці

Якщо тобі не до вподоби коровʼяче молоко, тоді можеш приготувати веганський рецепт на рослинному: мигдалевому, кокосовому etc. Напій аж ніяк не втрачає своїх властивостей, в навпаки набуває делікатнішого смаку.

9-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Інгредієнти:

  • рослинне молоко за смаком — 1 ст.;
  • міцна кава — 30 мл;
  • гарбузове пюре — 2 ст.л;
  • тростинний цукор — 1 ч.л;
  • екстракт ванілі — 0,5 ч.л;
  • спеції — за смаком.

Приготування:

Доки заварюється кава, вінчиком збий гарбузове пюре з цукром у сотейнику або турці. Потім постав усе на вогонь та підігрій, постійно змішуючи. Не потрібно кип’ятити, достатньо добре розігріти. Знімай з вогню, додай ваніль та спеції, перелий у чашку з кавою та збий до пінки. Прикрась, чим тобі подобається: вершками, корицею, мускатним горіхом, головне, аби тобі смакувало.

10-Три-базових-рецепти-смачного-гарбузового-лате

Цікаво на тему: Смачно, але шкідливо: чим замінити звичні продукти?

Варіантів приготування та доповнень до гарбузового лате може бути безліч, але принцип в них той самий: просто додай «секретний інгредієнт» і ось вже маєш каву як в Старбаксі! Тому поекспериментуй та напиши в коментарях, що тобі запам’яталось найбільше. 

Смакуй осінь з затишними рецептами на EVA Blog!

Читай також:

22 Листопада / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *