Ця стаття є частиною серії добірок рецептів, яку EVA Blog створює разом з кулінарним каналом КУС КУС. Підпишись на нього, якщо полюбляєш готувати або щиро насолоджуєшся переглядом того, як це робить хтось інший! З відео каналу дізнаєшся і лайфхаки створення смачних страв, і цікаві факти про них.

А зараз час вирушити у гастрономічну подорож Україною разом з блогеркою та ведучою серії “ХАВтуКУК по-українськи” Мар’яною Маглич. Завітаємо на Черкащину по традиційний борщ. У Чернігові спробуємо пиріжки з калиною. Поласуємо гомбовцями на Закарпатті та м’ясними кручениками на Кіровоградщині. І що ж це за подорож без справжніх українських вергунів? Зберігай посилання на статтю й не забудь поставити лайк!
Пиріжки з калиною
Українська традиційна випічка з Чернігівської області

Минулого року з легкої руки Андрія Хливнюка пісня про неї різними голосами зазвучала далеко за межами нашої країни. Калина. Традиційний український символ.
А от як частину кулінарного надбання її не всі знають, ну хіба що як складову корисних теплих чаїв сприймають. А дарма! Рецепти з калиною можуть стати цінним поповненням твоєї скарбнички улюблених українських традиційних страв!
Тож прямо зараз час разом з Мар’яною Маглич та каналом КУС КУС навчитись пекти смачнющі ароматні пиріжки з калиною.

Для приготування тобі потрібно:
- борошно – 3 скл.;
- ряжанка – 250 мл.;
- дріжджі;
- цукор – 1/2 скл.;
- сіль;
- яйце – 1 шт.;
- калина – 200 г.;
- олія;
- крохмаль – 1 ст. л.;
- цукрова пудра.
Вмикай відео каналу КУС КУС, дізнавайся лайфхаки, як зробити випічку пухкішою та насолоджуйся приємним процесом створення традиційних українських смаколиків.
Цікаво на тему: Рецепти смачного шоколадного торта
Гомбовці зі сливами
Закарпатський смаколик з європейським корінням

Оригінальна страва в закарпатських традиціях, яка чимось нагадує чи то сирники, чи то ліниві вареники з солодкою начинкою. Схожість – у додаванні в тісто кисломолочного сиру. А от угорці, наприклад, мають свій варіант і замість сиру використовують картоплю.
Українські гомбовці можна зробити з різними начинками, але в традиційному варіанті в кульки з тіста загортають саме сливи або сливове повидло, якщо для свіжих фруктів не сезон. Автентичний рецепт сподобається всій родині й на сніданок, і на десерт після вечері.
Для приготування тобі знадобиться:
- домашній сир – 700 г.;
- цукор – 50 г.;
- манка – 120 г.;
- яйця – 1 шт.;
- сливи – 6 шт.;
- панірувальні сухарі – 120 г.;
- кардамон;
- згущене молоко – 50 мл.;
- м’ята.
Всі нюанси приготування смачної української національної страви дивись прямо зараз у відео рецепті на каналі КУС КУС!
Цікаво на тему: ТОП рецептів начинки для вареників
Вергуни
Український смаколик, особливо популярний у Вінниці

Звісно, літо десь там є на горизонті, і про улюблені спіднички пам’ятаємо… Та скільки того життя, щоб відмовити собі у задоволенні з’їсти хоча б парочку солодких вергунів.
Ці традиційні українські ласощі нагадують про безтурботне дитинство й цілковите задоволення смаком. Роблять їх зазвичай без дріжджів, з прісного тіста. Смажать популярні українські хрустики в олії, а потім щедро посипають цукровою пудрою.

Для приготування тобі треба потрібно:
- вершкове масло – 100 г.;
- яйце – 3 шт.;
- цукор – 4 ст. л.;
- борошно – 450 г.;
- ром – 1 ст. л.;
- лимон – 1/2 шт.;
- кориця – 1 ч. л.;
- цукрова пудра – 3 ст. л.
Вергуни — популярна альтернатива печиву, відома в різних куточках України. Цікаві лайфхаки приготування цих солодких хрустиків дізнайся у відео рецепті прямо зараз!
Цікаво на тему: Домашнє печиво: 8 простих та смачних рецептів
М’ясні крученики
Цікава страва з горіхами та чорносливом, популярна на Кіровоградщині

Цей смачний народний рецепт української кухні готується досить просто. Зробити крученики можна зі свинини чи телятини, а для начинки використати цибулю, гриби, або, як в даному відео від каналу КУС КУС – сир, горіхи та чорнослив, які цікаво підкреслять смак м’яса. У народі ця українська страва відома також як завиванці, а в осучасненому варіанті – рулетики.
В автентичних рецептах м’ясні крученики готували у горщиках, але якщо не маєш такої посудини, згодиться й звичайна форма для випікання.

Для приготування тобі треба:
- свинина – 500 г.;
- волоські горіхи – 75 г.;
- чорнослив – 100 г.;
- сир твердий – 100 г.;
- олія;
- сіль;
- перець;
- сметана – 300 г.;
- томатна паста – 100 г.;
- часник сушений – 1 ч. л.;
- мускатний горіх.
Дізнавайся прямо зараз на каналі КУС КУС, як покроково приготувати крученики зі свинини зі смачною начинкою!
Цікаво на тему: Buon Appetito: три улюблені начинки для піци
Український борщ
Автентичний рецепт з Черкащини

Завершимо сьогоднішню добірку найулюбленішим — традиційним українським борщем. Бо саме ця страва — must have для кожної родини. Смачно, ситно й щиро, з душею. А як ще молоденьку цибульку взяти та пампушки з часничком…
Цікавий факт: Вперше український борщ згадується у щоденнику німецького купця та мандрівника Мартіна Ґруневеґа. (Київ, 1584 рік) Звісно, готували страву набагато раніше, але ця дата є першою задокументованою.
До речі, ти знаєш, що український борщ з 1 липня 2022 року додали до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО? Тож кожного разу, коли готуєш цю страву, ти робиш вклад в збереження українських традицій!

Для приготування тобі знадобляться:
- картопля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- свинина – 300 г.;
- капуста – 1/4 шт.;
- буряк – 1 шт.;
- буряковий квас;
- часник – 2 зубчики;
- томатна паста – 3 ст. л.;
- лавровий лист;
- сметана – 10 г;
- кріп;
- сіль, перець.
Рецепт українського борщу на відео має цікаву особливість. Ведуча Мар’яна Маглич готуватиме його на буряковому квасі, як наші пращури в давнину. Як саме його зробити та в який момент додавати у борщ, дізнайся на каналі КУС КУС!
Це лише початок гастрономічної мандрівки українськими стравами разом з EVA Blog та кулінарним каналом КУС КУС! Скарбничка національних рецептів нашої країни містить багато смачних діамантів, на які варто спрямувати світло своєї уваги. Пиши у коментарях, яку з добірок української їжі хотіла б побачити у наступній статті:
- Традиційні гарячі перші страви.
- Рецепти з м’яса та птиці.
- Популярні стародавні та сучасні смаколики.
До речі, якщо у твоїй родині є власні рецепти приготування страв української кухні, про які розповіли у цій статті, ти також можеш поділитися ними у коментарях. Давай разом зберігати наші національні кулінарні надбання!






















Коментарі покищо відсутні