Вечір китайської кухні: апельсинова курка, баоцзи та кокосовий пудинг

Я хотіла тобі розповісти, як приготувати качку по-пекінськи, але, на жаль, автентичний рецепт повторити в домашніх умовах вкрай складно, я б навіть сказала практично нереально. Потім була думка поділитися рецептом китайської свинини в кисло-солодкому соусі. Однак я згадала, як важко знайти підхожі шматки свинини для цієї страви… А без них уже буде не те, що потрібно. А ще дуже багато китайських рецептів вимагають особливого набору спецій, хитромудрих соусів тощо. Тож тримай три прості, недорогі за продуктами й, головне, дуже смачні азійські страви.

Курка в апельсиновому соусі

1-Вечір-китайської-кухні

Так-так, дуже популярна китайська страва з цієї категорії – це мандаринова курка, а те, що пропоную приготувати я, належить більше до китайсько-американської кухні. Але той самий магічний соус виходить саме в апельсиновому, а не мандариновому варіанті.

Цю страву я готувала дуже багато разів із різних частин курки – філе й філе стегна нарізане невеликими шматочками, крильця, ціле філе стегна та стегно на кістці, куряча чверть зі спинкою. І в підсумку зупинилася на звичайному стегні на кістці. Тому й рецепт тобі дам саме з цією частиною курки. Обіцяю, буде смачненько.

Цікаво на тему: Вечір мексиканської кухні: готуємо енчіладас, начос і флан на десерт

Інгредієнти:

  • куряче стегно – 5-6 шт. (за розміром дивись так, щоб влізли у твою сковорідку);
  • апельсин – 3 великих або 4 середнього розміру;
  • часник – 3 зубчики;
  • імбир – корінь, розміром із долоньку;
  • соєвий соус;
  • цукор;
  • кунжут;
  • зелена цибуля.

2-Вечір-китайської-кухні

Сковорідку на плиту, нагрів вище середнього, трохи рослинної олії. Сковорідка розігрілася – клади в неї стегна, нам потрібно їх гарненько обсмажити з обох боків. Коли я кажу обсмажити, це означає, що їх не потрібно перевертати кожні 20 секунд, теребеніти виделкою і рухати по сковорідці. Важливо! Ми не будемо доводити стегна до готовності процесом смаження, нам просто потрібно домогтися реакції Маяра – підсмажена скоринка, що викликає слиновиділення своїм виглядом і ароматом.

Поки стегна смажаться, займемося іншими продуктами:

  1. Натри цедру з апельсина. Якщо плід великий, то вистачить і з одного.
  2. Вичави сік з усіх апельсинів.
  3. Натри корінь імбиру та вичави з нього сік (можна в ту ж ємність, де міститься апельсиновий сік).
  4. Наріж дрібно часник (або скористайся часникочавкою).

Коли стегна підсмажилися з обох боків, прикрути вогонь нижче середини й додавай у сковорідку цедру з часником. Намагайся, щоб більша частина потрапила повз м’ясо й лише трохи на нього. Поперчи стегна й стеж за цедрою з часником, щоб вони не почали горіти. Щойно побачила активний процес смаження цедри – виливай у сковорідку імбирний та апельсиновий сік. Важливо! Не має значення, сік імбиру буде в окремій ємності чи разом з апельсиновим, після того, як він постоїть, на дні посуду утвориться пастоподібний осад. Перед тим, як виливати сік, обов’язково розмішай його ложкою/виделкою, активно водячи по дну посуду.

3-Вечір-китайської-кухні

Тепер додавай три столові ложки соєвого соусу та одну столову ложку (без гірки) цукру. Наш соус випарується і всі смаки будуть концентровані, тому тут я, на жаль, не можу дати чіткі грамівки. Адже хтось любить яскраво виражений соєвий смак, а хтось – солодший. Коли все почне кипіти, дай соусу упаритися буквально на третину та спробуй його. Не вистачає солоності – додай ще трохи соєвого. Хочеться солодшого – всип цукру. Але не перестарайся, краще додаси потім, коли соус випарується ще більше.

Тепер просто кожні 2-3 хвилини перевертаємо стегна, доводячи їх до готовності. Якщо трапилося так, що стегна ще не готові, а соус практично випарувався і почав підгоряти (він стане в’язким і буде повільно булькати) – додай у сковорідку трохи води.

В кінцевому підсумку в тебе має вийти ароматний, насичений, дуже смачний соус із в’язкою консистенцією, який буде обволікати м’ясо. Притруси стегна насінням кунжуту й дрібно нарізаною зеленою цибулею – смачного!

Цікаво на тему: Вечір японської кухні: готуємо рамен, гьодза та бісквіт із TikTok

Китайські парові булочки баоцзи

4-Вечір-китайської-кухні

По суті це пиріжок із начинкою. Однак, крім того, що на відміну від наших класичних пиріжків, які смажаться з уже готовим усередині фаршем, баоцзи готують винятково на парі, і фарш від самого початку сирий. Ти, звичайно, можеш використовувати абсолютно будь-яке м’ясо, але класикою є свинина. Булочки насправді ТОПові, тому побігли готувати.

Тісто (на 6 баоцзи):

  • борошно – 200 грамів;
  • тепла (не гаряча) вода – 120 мл;
  • дріжджі (сухі) – 2 грами;
  • цукор – 2 чайні ложки (без гірки);
  • сіль – середня щіпка;
  • рослинна олія – 1 чайна ложка.

5-Вечір-китайської-кухні

Начинка (на 6 баоцзи):

  • бодян – 1 зірочка;
  • сичуаньський перець – 10 шт;
  • свиняча корейка (з невеликою кількістю жиру) – 200 грамів;
  • соєвий соус – півтори столові ложки;
  • цукор – пів чайної ложки;
  • імбир (натертий на дрібній тертці) – 5 грамів;
  • зелена цибуля (наріж дрібно) – 20-30 грамів;
  • білий мелений перець – чверть чайної ложки;
  • кунжутна олія – 1 чайна ложка.

Починаємо з тіста. Спочатку змішуємо в мисці всі сухі інгредієнти (борошно, дріжджі, сіль, цукор). Далі додаємо рослинну олію, трохи перемішуємо, вливаємо воду й починаємо місити тісто. Коли воно набуло в мисці однорідної форми, перекладаємо на стіл (заздалегідь притруси його невеликою кількістю борошна) і обминаємо ще 3 хвилини. Ось і все. Поклади тісто в миску, натягни харчову плівку та відстав убік на 15 хвилин, адже прийшов час готувати начинку.

6-Вечір-китайської-кухні

Для початку приготуй ароматну воду. Для цього візьми буквально 20-30 мл окропу й кинь у нього бодян і сичуаньський перець. Усе, нехай настоюється. Тепер готуємо фарш. Це займе досить багато часу (ні, не займе), адже потрібно пустити свинину на фарш, додати до нього решту інгредієнтів, разом з ароматною водою (бодян і сичуаньський перець у фарш не додавай). Готово! Повертаємося до тіста.

Цікаво на тему: 3 найкращі рецепти класичної запіканки

Перед тим, як продовжити працювати з тістом, підготуй одразу 6 невеликих шматочків пергаменту, на які будеш класти баоцзи. Знову трохи борошна на стіл і розкачуй тісто ковбаскою. Після розділи на рівні шматки по 50 грамів. Далі обімни їх, сформуй кульки й накрий плівкою, щоб поки ти будеш робити одну булочку, решта тіста не обвітрювалася. Розпочинаємо ліплення баоцзи:

  1. Спочатку просто розкачай колобки, а потім розкачуй тільки краї (від краю до центру). Тобі потрібно домогтися того, щоб вийшло товсте дно й тонкі краї. Без фанатизму, звісно.
  2. Додавай фарш і ліпи баоцзи за принципом формування хінкалі, тільки в цьому випадку не роби великий хвостик із тіста. Коли пиріжок готовий, клади його на підготовлений пергамент.

7-Вечір-китайської-кухні

Коли всі пиріжки зроблені, дай їм відстоятися, буквально 30-40 хвилин (нічим не накриваючи, щоб баоцзи зовсім трохи підсохли). Я не знаю, що у тебе в наявності – електрична пароварка, пароварка-решітка, пароварка для каструлі, манти каскан… Принцип приготування дуже простий і не вимагає якогось конкретного посуду:

  1. Укладай баоцзи разом із пергаментом у пароварку що вирує, тільки не впритул один до одного, накривай кришкою і засікай 10 хвилин.
  2. Якщо на кришці передбачені отвори для виходу пари – чудово. Якщо ні, то тримай лайфках. Візьми рушник і поклади його в натяжку під кришку. Тільки не на пиріжки. Завдяки цьому скупчення конденсату не будуть капати на баоцзи.
  3. Після 10 хвилин вимикай пароварку і дай ще постояти пиріжкам 10 хвилин, не відкриваючи кришку.

Можна насолоджуватися смакотою.

Цікаво на тему: Рецепт смачного тертого пирога з ягодами

Китайський кокосовий пудинг

8-Вечір-китайської-кухні

З насінням Чіа, рисом, фруктами, горіхами… Це ж пудинг і додавати в нього можна все, що завгодно. Але я з тобою поділюся базою і, відштовхуючись від неї, ти надалі зможеш готувати пудинг на кокосовому молоці з додаванням улюблених додаткових інгредієнтів.

Тобі знадобиться:

  • кокосове молоко без доданого цукру – 400 мл (не кокосові вершки, а саме молоко);
  • коров’яче молоко 1-2% жирності – 300 мл;
  • кип’ячена охолола вода – 250 мл;
  • цукор – 135 грамів;
  • желатин – 25 грамів.

9-Вечір-китайської-кухні

Відправляй желатин із водою в каструлю і мішай вінчиком. Далі вливай коров’яче молоко й перемішуй до утворення однорідної маси. Прийшла черга кокосового молока. Важливо! Обов’язково добре струси банку, а після відкриття ретельно розмішай вміст. Вливай у каструлю кокосове молоко, помішуючи все вінчиком. І в кінці додавай цукор, не зупиняючи помішування.

Цікаво на тему: Моті: смачний рецепт японського десерту

Тепер прийшла черга плити:

  1. Став каструлю з усім добром на невеликий вогонь і постійно мішай вінчиком.
  2. Не доводь до кипіння. Завдання просто розчинити желатин і цукор.
  3. Як тільки все розчинилося – зніми каструлю з плити.

10-Вечір-китайської-кухні

Тепер бери відповідну за розміром формочку й поклади на дно із загортанням за краї харчову плівку. Так буде набагато легше дістати пудинг, коли він застигне. Ну, або просто змасти форму рослинною олією (вистачить буквально кілька крапель). Виливай майбутній пудинг у формочку та відправляй у холодильник мінімум на 6 годин.

Коли кокосовий пудинг застиг, виклади його з формочки та наріж порційними кубиками. Їх, до речі, можна обваляти в кокосовій стружці. Ось і все, смачного.

Обов’язково поділися в коментарях своїми враженнями від приготованих страв за цими рецептами. І не забудь поставити вподобайку, якщо сподобалася ця добірка китайської кухні.

Читай також:

28 Червня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *