Ми вирішили зупинитися на класиці. Тільки не звичайній, а з деякими доповненнями в складі, які додадуть смаковий контраст і дозволять по-новому поглянути на звичні нам рецепти. Тому пропонуємо тобі приготувати борщ з вишневою кислинкою, голубці з пекінської капусти з димною ноткою чорносливу і легендарний львівський сирник з двома видами цедри та родзинками.

Цікаво на тему: Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog
Незвичайний борщ з вишнею
Що взагалі може бути більш українським, ніж борщ? Його готують сотнями способів у різних регіонах: з м’ясом і без нього, з рибою, квасолею, щавлем… І напевно в кожній українській родині є «свій особливий рецепт» цієї традиційної страви. А що, якщо ми запропонуємо тобі додати в борщ… вишню? Це незвичайний, але смачний гастрономічний експеримент, який додасть родзинку (точніше сказати, вишеньку) у звичне уявлення про класику нашої національної кухні.
Кислувата нотка ягід ідеально поєднується зі смаком буряка і м’яса і додає щось новеньке в класичний аромат улюбленої страви. Готується такий борщ зазвичай влітку, але свіжу вишню можна запросто замінити замороженою і насолоджуватися ним в будь-який час року.

Інгредієнти (на 6 порцій):
- буряк — 2 шт. (близько 300 г);
- м’ясо (яловичина на кістці або свинина) — 400 г;
- картопля — 3–4 шт. (середні);
- морква — 1 шт.;
- перець солодкий — 1 шт. (або 2 невеликих);
- цибуля — 1 шт.;
- вишня без кісточок (свіжа або заморожена) — 200–250 г
- томатна паста — 2 ст. л.;
- капуста білокачанна — 300 г;
- часник — 3 зубчики;
- сіль, чорний перець, паприка — до смаку;
- рослинна олія — для обсмажування;
- сметана, зелень — для подачі.
Цікаво на тему: Як приготувати борщ: 3 смачні рецепти

Приготування:
- Спочатку готуємо бульйон: м’ясо ретельно миємо, заливаємо холодною водою і ставимо варитися. На середньому вогні доводимо до кипіння, потім знімаємо піну. Після цього зменшуємо вогонь і варимо м’ясо близько 1,5 години. Коли м’ясо готове, його можна дістати, нарізати на порційні шматочки й повернути назад в бульйон.
- Поки м’ясо вариться, нарізаємо овочі. Буряк і моркву чистимо і натираємо на великій тертці. Картоплю нарізаємо кубиками або брусочками (хто як любить), а перець – невеликою соломкою. Цибулю і капусту шаткуємо дрібно. У сковороді з розігрітим маслом обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо моркву і продовжуємо смажити 5-7 хвилин. Після цього додаємо томатну пасту і перець і тушкуємо ще 5 хвилин.
- Коли бульйон готовий, додаємо в нього картоплю, буряк і обсмажені овочі. Варимо на середньому вогні 15-20 хвилин. Коли картопля стане м’якою, додаємо нашатковану капусту і продовжуємо варити борщ ще 10 хвилин.
- Тепер момент, який зробить цей борщ незвичайним — додаємо в каструлю вишню без кісточок. Якщо використовується заморожена, її краще розморозити перед приготуванням. Додаємо сіль, паприку і перець на смак і доводимо борщ до кипіння.
- Після того, як всі інгредієнти «зібралися» в каструлі, вимикаємо вогонь і додаємо пропущений через прес часник. Даємо страві настоятися під кришкою 15-20 хвилин.
- Щоб не порушувати традиції, подаємо борщ з ложечкою сметани, свіжою зеленню, а в ідеалі – і з часниковими пампушками. Смачного!
Голубці з пекінської капусти з чорносливом
Як і у випадку з борщем, рецептів голубців існує безліч. Загорнуті в капусту або в виноградне листя, з м’ясною або пісною грибною начинкою, з додаванням круп і без них… На будь-який смак! Але сьогодні ми з тобою приготуємо альтернативну версію улюблених голубців – тонкі й майже з класичною начинкою. У цій страві поєдналися український колорит і цікавий смаковий штрих у вигляді чорносливу, який додасть тонкий димний аромат.

Інгредієнти:
- пекінська капуста – 1 великий качан (або 10–12 великих листків);
- фарш (свинина + яловичина) – 500 г;
- рис – 100 г;
- чорнослив без кісточок – 100 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- томатна паста — 2 ст. л.;
- сметана — 2 ст. л.;
- часник — 2 зубчики;
- перець, сіль — до смаку;
- олія рослинна — для смаження;
- вода або бульйон — 200–250 мл;
- зелень — для подачі.
Цікаво на тему: Українська кухня: 5 традиційних рецептів з різних областей

Приготування:
- Відокремлюємо 10–12 великих листків пекінської капусти. Ставимо на плиту каструлю з водою, доводимо до кипіння і бланшуємо листочки по 30 секунд — вони стануть м’якшими та податливішими. Потім обсушуємо і зрізаємо потовщену частину біля основи, щоб легше було загортати.
- Відварюємо рис до напівготовності (трохи не доварюємо, він дійде всередині голубців). Цибулю дрібно ріжемо, моркву тремо на тертці. Все це обсмажуємо на сковороді з краплею олії — 5–7 хвилин до м’якості.
- Змішуємо в мисці фарш, теплий рис, половину обсмажених овочів, подрібнений чорнослив, сіль, перець і подрібнений часник. На кожен лист капусти викладаємо столову ложку начинки. Загортаємо як конвертик: спочатку краї всередину, потім скочуємо в щільний рулетик.
- У сотейнику злегка обсмажуємо овочі, що залишилися, додаємо томатну пасту і сметану. Розбавляємо водою або бульйоном до соусоподібної консистенції. Злегка підсолюємо і даємо закипіти.
- Укладаємо голубці в глибоку форму для запікання. Заливаємо зверху соусом так, щоб покрити на половину. Накриваємо кришкою або фольгою і відправляємо в духовку (180°C) на 40-45 хвилин. Або тушкуємо на плиті на слабкому вогні під кришкою. Подавай голубці гарячими зі свіжою зеленню.
Львівський сирник з цедрою та родзинками
Ніжний львівський сирник давно став кулінарною візитною карткою міста Лева. Скуштувати його – священний обов’язок будь-якого гостя міста. Так само як випити кави на Площі Ринок або здійснити «паломництво» на дах Ратуші. Але якщо найближчим часом ти не плануєш поїздку до Львова, цей святковий десерт можна зробити на своїй кухні. Ми пропонуємо тобі покроковий рецепт, наближений до класики – в шоколаді з додаванням двох видів цедри та родзинок. Але ти можеш також доповнити сирник на свій смак – курагою, ягодами або горіхами.

Інгредієнти:
- сир (від 9%, бажано домашній) – 500 г;
- цукор – 150 г;
- яйця – 4 шт.;
- вершкове масло – 50 г (розм’якшене);
- крохмаль (кукурудзяний або картопляний) – 2 ст. л.;
- ванільний цукор — 1 ч. л.;
- цедра одного лимона;
- цедра одного лайма;
- родзинки — 50 г;
- шоколад чорний (для глазурі) — 100 г;
- вершки (або молоко) — 2–3 ст. л.
Цікаво на тему: Вечір італійської кухні: готуємо пасту, лазанью і тирамісу

Приготування:
- Перетираємо сир через сито або пробиваємо занурювальним блендером до повної однорідності. Ніяких грудочок. Він повинен нагадувати густу, шовковисту масу, як крем для торта.
- В окремій мисці збиваємо яйця з цукром і ванільним цукром до легкої піни — приблизно 3–4 хвилини міксером. Додаємо м’яке вершкове масло, цедру (знімаємо з лимона і лайма тільки цедру, без білої «підкладки») і знову збиваємо.
- З’єднуємо яєчну масу з сирною. Додаємо крохмаль і родзинки. Все акуратно перемішуємо лопаткою. Консистенція тіста повинна бути як у густого крему.
- Беремо форму для запікання (канонічна – прямокутна і висока, але якщо такої немає, то підійде будь-яка), змащуємо її маслом і рівномірно притрушуємо крохмалем або борошном. Викладаємо сирну масу, акуратно розрівнюємо і випікаємо при 180°C приблизно 1 годину.
- Вимикаємо духовку, відкриваємо дверцята і даємо сирнику постояти всередині хвилин 15. Потім дістаємо і повністю охолоджуємо.
- Поки десерт остигає, зробимо глазур – розтоплюємо шоколад з вершками на водяній бані або в мікрохвильовці. Перемішуємо до глянцю. Поливаємо зверху остиглий сирник.
- Можна дати глазурі застигнути, а можна подавати десерт відразу, нарізаним на щедрі шматочки. А до нього – обов’язково чашечка чорної кави. Краще львівської.
Українська кухня – це щось затишне і домашнє. А якщо в улюблені рецепти додати щось нове і часом несподіване, можна заново закохатися в знайомі з дитинства страви. І, хто знає, можливо, саме вони стануть твоїми новими гастрономічними фаворитами.























Коментарі покищо відсутні