Як навчитися легше сприймати критику на свою адресу

Суспільство завжди буде оцінювати, аналізувати й чіплятися. Воно так влаштоване. Інше питання – це те, як ти до цього ставишся. Сприймати критику на свою адресу нелегко людям навіть зі стійкою психікою. Особливо болісно її переживають чутливі натури. Критика може стати серйозним ударом по самооцінці, зіпсувати стосунки з оточуючими та підірвати довіру до них. Тому потрібно навчитися від цього захищатися. Я розповім про прийоми як легше сприймати критику та обертати її собі на користь.

Що таке критика?

1-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Зазвичай під критикою розуміють суб’єктивне висловлювання, що вказує на помилки та недоліки чогось або когось. Наприклад, воно може бути спрямоване на адресу політики, культури або окремої особистості. Зазвичай критика сприймається в негативному ключі: це не просто думка, а негативна оцінка людини, роботи, життя etc. Існують люди з асертивністю – несприйнятливі до критики коштом упевненості в собі та вмінні відстоювати свій погляд за будь-яких обставин. Це корисні soft skills, які дуже допомагають в особистому і робочому житті. Ними володіють психологічно здорові люди з нормальною самооцінкою. Таких особистостей мало, особливо за поточних обставин у нашій країні. Тому більшість все ж схильні до критики, яка призводить до низки проблем:

  • конфліктних ситуацій;
  • тривожних розладів;
  • психосоматичних захворювань;2-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу
  • депресії;
  • заниженій самооцінці;
  • соціальній ізоляції.

Усе це призводить до вкрай негативного досвіду, що впливає на якість життя. Але перш ніж перейти до способів розв’язання проблеми, слід визначити, який із видів критики було застосовано і як на нього реагувати.

Дізнайся: Що таке софт скіли і як їх розвивати, щоб досягти успіху

Дві сторони критики

3-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Існує деструктивна і конструктивна критика. Якщо в першому випадку – це токсична думка, яка жодним чином не сприяє виправленню ситуації, удосконаленню особистісних або професійних якостей, то в другому – це адекватний зворотний зв’язок, що підкріплюється фактами, прикладами, спрямований на допомогу, і виражений у коректній і доброзичливій формі.

4-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Деструктивна критика може застосовуватися для особистих нападок, публічного приниження і зниження самооцінки людини. Конструктивна ж навпаки ніяк не може бути негативною: вона зосереджена на розумінні, підтримці та допомозі у розв’язанні питань. Такий зворотний зв’язок сприймається набагато легше, тому що ти можеш його обміркувати, усвідомити, логічно обґрунтувати й не приймати занадто особисто.

Instagram_02_Blog

Важливо розрізняти два цих види, щоб розуміти як об’єктивно реагувати на обидва випадки.

Дізнайся: Конструктивна критика у стосунках: висловлюємо претензії правильно

6 простих прийомів, які допоможуть легше сприймати критику

Отримати негативний відгук завжди боляче, але якщо знати, як правильно з ним поводитися, то це може стати основою твого саморозвитку.

Зверни увагу, хто саме тебе критикує

5-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Тобі легше буде сприйняти критику, якщо ти визначиш, наскільки значуща для тебе людина, яка її висловлює. Тобто, якщо це близькі чи друзі, то вони навряд чи бажають тобі поганого. Ймовірно, людина неправильно висловилася або ти занадто різко сприйняла почуте. Розберися в ситуації: поясни, що відчуваєш, скажи, що тобі неприємно і, думаю, ви обов’язково порозумієтеся. Якщо тебе намагається зачепити малознайома людина, то просто залиш її висловлювання без уваги. Багато хто дозволяє собі говорити те, що заманеться, але це не означає, що це має якесь значення. Нехай базікають, одного разу вони нарвуться на собі подібного і зрозуміють, що це за почуття.

Нікому нічого не доводь

6-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Це марно. Джерело деструктивної критики зазвичай криється в заздрості, озлобленості та необ’єктивності. Тож не витрачай час на спроби переконати критика, а просто дай зрозуміти, що не потребуєш його думки та схвалення.

Отримуй користь

7-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Як я вже говорила, конструктивна критика допомагає тобі змінюватися на краще. Думка важливої для тебе людини дасть змогу глибше зрозуміти ситуацію, поглянути на неї під іншим кутом. Став запитання, щоб розширити своє розуміння. Ну а з деструктивною ти вже знаєш, що потрібно робити (дивись пункт 1).

Дізнайся: Як навчитися ділитися емоціями й переживаннями

Аналізуй зауваження

8-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Подумай, чим була викликана критика? Уміння розпізнавати мотиви оточуючих допоможе тобі виключити спілкування з небажаними людьми та зосередитися на корисних і вигідних стосунках.

Не намагайся бути ідеальною в усьому

9-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Перфекціоністи різко реагують навіть на позитивні зауваження через своє нездорове бажання залишатися ідеальним у будь-якій ситуації. Це призводить до вибухів емоцій і нездатності об’єктивно сприймати те, що відбувається. Пам’ятай, що кожен може помилятися, і якщо інші коректно вказують тобі на це, то вони таким чином намагаються допомогти.

Не бери близько до серця

10-Як-навчитися-легше-сприймати-критику-на-свою-адресу

Не варто приймати на свій рахунок кожну критику. Поважай себе і відхиляй те, що здається тобі неприйнятним. Але не опускайся до їхнього рівня: роби це ввічливо і делікатно. Зазвичай, навіть проста посмішка на жорсткий коментар стирає весь ефект, на який розраховував критик, і вводить його в замішання.

Дізнайся: Як зрозуміти, що ти недовірлива?

Коли наступного разу ти піддаватимешся критиці, скористайся вищенаведеними прийомами та побачиш наскільки вони ефективні. Критики знайдуться завжди, але навчившись обертати їхні зауваження собі на користь, ти почнеш самовдосконалюватися і досягати кращих результатів у всіх сферах життя.

Читай також:

16 Серпня / 2024 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олег

    Я обожнюю круті трилери! Дякую за добірку зайшов для себе цікаві фільми

Рекомендовані статті