Я б, звісно, могла зробити для тебе гайд божевільного об’єму з купою рецептів цього приголомшливо смачного, освіжаючого напою: квас із вівса, рисовий квас, трав’яний, з бузини, квас на буряку… Мало? Як щодо брусничного, яблучного квасу або розповісти, як приготувати квас із кропу? Я думаю, думка зрозуміла й цей напій можна приготувати з величезної кількості злакових, овочів, фруктів, ягід, трав і прянощів. Якщо тобі цікава добірка найбільш неординарних РОБОЧИХ (а не просто для галочки) рецептів квасу – пиши в коментарях, і я її зроблю. А поки що я поділюся з тобою безсмертною класикою і розповім, як приготувати смачний квас у домашніх умовах з великою кількістю бульбашок.
У таких рецептах обов’язково присутній хліб, але найчастіше його потрібна різна кількість. Також, звісно, цукор, якого теж потрібно то 50 грамів на літр, то 150 грамів. І, звісно ж, час бродіння варіюється від одного дня й аж до тижня. У всіх цих випадках ми отримаємо абсолютно різні напої. Я тобі дам рецепт квасу, який подобається особисто мені, та й усі, хто куштував, були не проти перекинути ще кілька стаканчиків. Ізюм, м’ята, прянощі, запечені яблука… Це вже все додавай за своїм бажанням. Тут чиста класика й нічого більше.
Цікаво на тему: 25 смачних і корисних рецептів смузі
Одразу скажу з приводу цукру. Всі ці розповіді, що “Ось, у магазинному квасі тільки цукор! А ось домашній, то інша справа” виглядають максимально дивно. Цукор у домашньому квасі присутній теж і іноді в дуже чималих кількостях. Різниця лише в тому, що вдома ми самі можемо регулювати його кількість: хочеш солодше – додай ще цукру! Подобається більш різкий смак – клади мінімальну кількість. З приводу мінімуму цукру. Експерименти показали, що це 50 грамів на 1 л. Менше, звісно, можна, але смак буде трохи специфічним. Якщо говорити про усереднену кількість цукру для приготування смачного, насиченого, щільного, сильно газованого домашнього квасу, то це 50-100 грамів на 1 л води. Даю свою розкладку.
Інгредієнти (на 3 літри води):
Доведи воду до кипіння і знімай із плити. Поки вода остигає (має охолонути до кімнатної температури), ти береш до рук улюблений ніж і хліб. Нарізай його кубиками – спочатку не надто тонкими пластами, а після їх уже ріж на гарні кубасики. Викладай хліб на деко та відправляй у духовку (температура 220-230 °C). Важливо! Потрібно, щоб хліб гарненько карамелізувався, але не згорів. Я думаю, ти візуально зрозумієш, де хліб перетворюється на вугільну, згорілу чорноту, а де трохи підгорілі, гарні краї. Нам потрібен другий варіант. Ну, якщо кілька кубиків надто підгорять – нічого страшного.
Цікаво на тему: 5 холодних напоїв на основі кави
Хліб теж має охолонути, як мінімум до кімнатної температури. Отже, вода з хлібом охололи, а значить час робити заміс для майбутнього супер газованого, ароматного, смачного домашнього квасу:
Отриману суміш просто залиш на кухні на 10-12 годин. Накривати нічим не потрібно. Ось так виглядає настояний заміс.
Як бачиш, у мене там присутні “чорниші” хліба, які підгоріли трохи більше, ніж потрібно. Але, як я вже говорила, невелика їх кількість – це норма. Після того, як усе настоялося, потрібно процідити:
Цікаво на тему: Як приготувати дієтичне морозиво: 5 простих рецептів
Після проціджування обов’язково спробуй на цукор і якщо мало, додай ще. Далі закривай щільно тару і залишай на кухні ще на 20-24 години. Краще використовуй пластикові пляшки, бо в них щільно закручується кришка. Капронові кришки для скляних банок далеко не всі щільно закриваються і їх може зірвати активним утворенням газів. Я для себе вивела просту формулу від бродіння до смакування:
Важливо! Не наливай квас під саме горлечко пляшки. Потрібно, щоб у ємності залишилася половина вільного простору. Гази будуть утворюватися швидко й у великих кількостях, а значить їм потрібен простір.
Так-так, у пляшках на дні буде осад дріжджів, але це абсолютно нормальне явище. Просто під час наливання не тряси тару і наливай не поспішаючи. Приємного квасопиття. 😉
Цікаво на тему: Рецепти літніх салатів: смачно, швидко та корисно
Тут, як і у випадку з хлібним квасом, варіантів приготування задосить. Можна настоювати кілька годин, а потім переливати в кінцеву тару. А можна відразу розливати по пляшках. Хочеться додати родзинок або лимонної кислоти? Та хто ж заборонить. Але я знову дам тобі базовий рецепт, а вже відштовхуючись від нього, ти зможеш готувати квас, з огляду на переваги своїх смакових рецепторів. Чи смачний він? Так. Але мені особисто з невідомої причини набагато більше подобається перший варіант на житньому хлібі.
Інгредієнти (на 3 літри води):
Став каструлю з трьома літрами води на плиту і доведи до кипіння. Закипіло? Знімай і додавай цикорій із цукром. Гарненько перемішай усе вінчиком (до повного розчинення цукру) і дай охолонути до 35-40°C. Після чого додавай сухі дріжджі та знову гарненько розмішай вінчиком. Та власне й все.
Розливай майбутній квас одразу в кінцеву тару (правила ті самі – під саме горлечко не наливай) і нехай постоїть на кухні 10-12 годин. Далі в холодильник до прийнятного для пиття охолодження. Смакуй на здоров’я!😉
Обов’язково поділися в коментарях своїми враженнями, після приготування квасу за одним із цих рецептів.
Читай також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Завжди хотіла спробувати приготувати цей смачний напій. З нетерпінням чекатиму на інші робочі рецепти квасу♥️