Якщо ти відкрила цю статтю і вже читаєш, то явно не в таборі аб’юзерів окрошки, а, як і я, любиш відкрити сезон п’ятилітровою каструлькою супу.

Рецептів окрошки стільки ж, скільки рецептів борщу. Хтось додає редиску, хтось вважає, що вона там зайва. А скільки варіантів і дебатів на чому робити окрошку. Ну, загалом ти вже зрозуміла, що тут одним рецептом не обійтися. Тому, щоб у тебе не залишилося запитань, я зібрала найтоповіші рецепти.
На чому і з чим готувати окрошку?
Існує величезна кількість рецептів на чому і з чим готувати окрошку. Я тобі розповім про найпопулярніші. В принципі, обираючи рецепт, ти можеш комбінувати наповнення і «заправку».

Не сперечаюся, існують ідеальні поєднання, але якщо ти любиш експерименти – вперед, не зупиняй себе і спробуй усе. Візьми ті компоненти, які подобаються, тільки «БАЗУ» не змінюй (яйця, картопля, огірок), і доповни страву. Наприклад, у рецепті відсутня редиска, але ти її любиш – додавай, зайвою вона не буде. Або, навпаки, ти її не любиш – сміливо прибирай.

Варіантів на чому готують окрошку багато – про це я вже говорила. Пропоную розглянути основні та найпопулярніші:
- на кефірі;
- на квасі;
- на сметані;
- на сироватці;
- на бульйоні;
- на пиві.

Основних і додаткових інгредієнтів так само вистачає:
- з ковбасою – це класика;
- м’ясна;
- з лососем;
- пісна з грибами;
- з редискою.
Кулінарна лекція на тему «Історія окрошки» закінчена, переходимо до найцікавішого – рецептів. Подивимося найпопулярніші, гадаю, ти зможеш вибрати для себе найкращий.
Цікаво на тему: Десерти зі смаком дитинства: 7 найкращих рецептів
Технологія приготування окрошки

Усі рецепти окрошки готуються однаково, незалежно від компонентів. Нижче покрокова інструкція, яка підійде під будь-який із них.
1. Підготувати всі необхідні продукти в потрібній кількості.
2. Картоплю та яйця помити та зварити:
- картопля готується – 20-25 хвилин (залежить від розміру);
- яйця варяться – 8-10 хвилин.
3. Остиглу картоплю і яйця, а також решту овочів – нарізати кубиками. Зелень подрібнити.
4. Склади всі нарізані інгредієнти у велику миску або каструлю, в якій буде окрошка.
5. Додай основу (квас, кефір тощо).
6. Усе змішай, посоли та поперчи на свій смак.
Ці шість кроків – основа для приготування, мінятися будуть тільки компоненти: ковбаса чи курка, квас чи кефір. Рухаємося далі, подивимося пропорції та інгредієнти для кожного рецепта.
ТОП найпопулярніших рецептів окрошки
Класична окрошка на кефірі
Я тобі чесно скажу, скільки варіантів окрошок – стільки ж і людей, які вважають, що саме цей варіант класичний. Окрошка з ковбасою на кефірі найчастіше зустрічається в закладах і, напевно, її найчастіше готують уперше. Менш специфічна – тому й класична.

Інгредієнти для 4 порцій:
- кефір – 1 л;
- картопля – 2 шт. (200 г);
- яйця – 4 шт;
- огірок свіжий – 2 шт. (200 г);
- редис – 200 г;
- ковбаса варена – 200 г;
- цибуля зелена – 1 пучок;
- зелень кропу – 1/2 пучка;
- зелень петрушки – 1/2 пучка;
- перець чорний мелений – 1 щіпка (на свій смак);
- сіль – 1 ч. л (на свій смак).
Цікаво на тему: Вечір індійської кухні: готуємо дал, каррі та бурфі
Окрошка на квасі
Хто любить окрошку на квасі – ставимо лайк ♥️. Я загалом дуже люблю квас, особливо домашній, бо він не такий солодкий. Зізнаюся чесно, сама ніколи не готую цей варіант окрошки, а от поїсти її десь у закладі дуже люблю.

Інгредієнти для 6 порцій:
- квас темний – 1,5 л;
- картопля – 3 шт. (300 г);
- ковбаса варена – 300 г;
- огірки – 2-3 шт. (200 г);
- яйця – 3 шт;
- цибуля зелена – 1 пучок;
- кріп свіжий – 1 пучок (можна петрушку);
- перець чорний мелений – 1 щіпка (на свій смак);
- сіль – 1 ч. л (на свій смак).
Додатково (спойлер – так смачніше) під час подачі в кожну порцію додавати ложку сметани й трохи гірчиці. Гірчиця додає трохи пікантної гостроти.
Окрошка на сироватці
Окрошка на сироватці – це спогад про поїздку в село до бабусі. Раніше я її могла скуштувати лише у неї в гостях, тому що в місті ніде було купити сироватку, але зараз цієї проблеми немає. Але бабусина все одно смачніша.

Інгредієнти для 4 порцій:
- сироватка – 1 л;
- ковбаски копчені (мисливські) – 200 г;
- картопля – 3 шт. (300 г);
- огірки – 3 шт. (300 г);
- яйця – 3 шт;
- сметана (15 %) – 200 г;
- цибуля зелена – 1/2 пучок;
- кріп свіжий – 1/2 пучок (можна петрушку);
- перець чорний мелений – 1 щіпка (на свій смак);
- сіль – 1 ч. л (на свій смак).
Цікаво на тему: 7 рецептів смачних і легких у приготуванні супів
Окрошка на мінеральній воді
Окрошка на мінералці – мій фаворит у цих перегонах. Саме варіацію окрошки на мінеральній воді я готую найчастіше. Ділюся своїм перевіреним рецептом.

Інгредієнти для 4 порцій:
- мінеральна вода (сильногазована) – 1 літр;
- картопля – 3 шт. (300 г);
- яйця – 5 шт;
- редис – 300 г;
- огірки – 3 шт. (300 г);
- ковбаса варена – 300 г;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- кріп – 1/2 пучка;
- петрушки – 1/2 пучка;
- гірчиця (гостра) – 1 ст. ложка;
- сметана 15% – 200 г;
- сіль – 1 ч. л (за смаком).
Порада: наріж усі інгредієнти в миску, після додай сметану, гірчицю і сіль, змішай усе як салат. І тільки тепер додай мінеральну воду. Якщо зробиш у зворотному порядку, змішати сметану у воді буде нелегко.
Окрошка на бульйоні
Так, і такий варіант має право на життя. Особливо він підходить тим, хто купив усі інгредієнти для приготування, крім кефіру… – чисто про мене історія. Якщо ти ще жодного разу не куштувала такий варіант окрошки – час настав.

Інгредієнти для 4 порцій:
Для бульйону:
- курка (будь-яка частина) – 1 кг;
- морква – 1 шт. (100 г);
- цибуля ріпчаста – 1 шт. (150 г);
- сіль – 1 ч. л;
- перець горошком – 8-10 шт;
- лавровий лист – 3-4 шт;
- вода – 2 л.

Для окрошки:
- картопля – 3 шт. (300 г);
- морква – 1 шт. (100 г);
- редис – 100 г;
- яйця – 2 шт;
- майонез – 30 г;
- гірчиця – 1 ч. л;
- сіль – 1 ч. л (за смаком);
- перець чорний мелений – 1 щіпка (за смаком);
- кріп свіжий – 1/2 пучок;
- сметана (або кефір) – 150 мл.
Як варити бульйон?
Насправді тут усе максимально просто. Єдиний коментар від мене – це якщо ти хочеш нормальну кількість м’яса в окрошці й не дуже хочеш морочитися з відділенням м’яса від кістки – бери філе. Переходимо до рецепту смачного бульйону, який підійде не тільки для приготування окрошки.

- Промиваємо курку – можемо використовувати стегна, філе, ніжки. У велику каструлю складаємо птицю.
- Овочі (цибулю і моркву) необхідно почистити, промити та розрізати на 2-4 частини – це залежить від розміру цибулі/моркви. Підготовлені овочі відправляємо до курки в каструлю.
- Додаємо лавровий лист, горошки перцю і сіль – заливаємо двома літрами води.
- Ставимо каструлю на великий вогонь. Доводимо до кипіння.
- Знімаємо піну, що утворилася, прикручуємо вогонь на мінімальний і варимо ще 30-40 хвилин. Час приготування залежить від обраної частини курки та її розміру.
- Готовий бульйон необхідно процідити й охолодити.
***м’ясо нам знадобиться для окрошки.
Цікаво на тему: Рецепти улюблених страв авторів EVA Blog
Спосіб приготування
Не сильно відрізняється від усіх інших варіантів, але є нюанси, про які зараз розповім.

- Усі овочі та яйця необхідно промити та відварити – тут усе без змін.
- Охолоди овочі та яйця – теж нічого нового.
- Яйця почистити й відокремити білок від жовтка. Білок ріжемо кубиками й відправляємо в миску або каструлю, в якій плануємо змішувати всі інгредієнти.
- Жовток, дрібку солі та майонез змішуємо до однорідної консистенції в невеликій ємності.
- Ну, а тепер усе, як і в інших рецептах: порізати все кубиками, подрібнити зелень, змішати, додати сметану/кефір і залити холодним бульйоном.
Ось і все, смачного!
Так-так-так… вибрати є з чого. Хочеш на кефірі – будь ласка, на мінеральній воді – не питання, на бульйоні – і таке є. Про свій улюблений варіант я написала, а ти якому віддаєш перевагу?







![[:uk]Красота по часам: как учесть биоритмы в уходе за кожей? | EVA Blog[:]](https://blog.eva.ua/wp-content/uploads/2020/05/1-Bioritmy-oblozhka-500x333.jpg)














Окрошку на айрані чи тані ще можна готувати:)