Гід по ретиноїдах: які бувають і як діють на шкіру

Нас із тобою часто збиває з пантелику неймовірно великий асортимент засобів для догляду з ретиноїдами – різні концентрації, форми речовини… І що ж ефективніше? Сьогодні я простою мовою розповім тобі про різновиди ретиноїдів, а також про їхній вплив на шкіру.

Що таке ретиноїди?

Ці речовини є похідними вітаміну А, які активно використовуються в сучасній дерматології, косметології завдяки своєму потужному ефекту щодо поліпшення стану шкіри. Ретиноїди здатні безпосередньо впливати на клітинні процеси, такі як оновлення клітин, вироблення колагену та зменшення запалень. Вони вкрай ефективні під час лікування акне, гіперпігментації, дрібних зморшків і ознак фотостаріння, а також під час терапії чималого переліку шкірних захворювань.

1-Гід-по-ретиноїдах

Простіше кажучи, є вітамін А, який сам по собі належить до групи ретиноїдів. Він є “Альфою та Омегою” і абсолютно все, що стосується ретиноїдів, так чи інакше має до нього відношення, в тому числі твій улюблений ретинол.

Ось, що тобі важливо знати:

  1. Термін “ретиноїд” стосується як природних, так і синтетичних аналогів вітаміну А.
  2. Ретиноїди – клас сполук, отриманих з вітаміну А або таких, що мають з ним схожість у структурі та принципі впливу на епідерміс.

І тепер із цими знаннями полетіли у світ ретиноїдів, де я тебе познайомлю практично з кожним із них.

Цікаво на тему: 15 найкращих сироваток із ретинолом для всіх типів шкіри

01 Уход для лица и волос корея-1024х500_01

Як ретиноїди діють на шкіру

“Ретинол 0.3% – це дуже потужний засіб…”. Так, ми з тобою звикли, що така концентрація вважається доволі високою і навіть іноді призводить до побічних ефектів, таких як сухість і лущення. Але насправді, ретинол є одним із найбільш щадних ретиноїдів. 

2-Гід-по-ретиноїдах

Дивись, ретинол, ретиналь (ретинальдегід) та інші форми ретиноїдів (яких десятки) – це попередники ретиноєвої кислоти (третиноїну). Після нанесення на шкіру вони проходять процес перетворення на ретиноєву кислоту – активну форму речовини. Розгляньмо на прикладах:

  • ретинол спочатку перетворюється на ретинальдегід (ретиналь), а потім на ретиноєву кислоту;
  • зі свого боку ретиналь має одне перетворення до ретиноєвої кислоти, тому діє швидше, ніж ретинол;
  • третиноїн/ізотретиноїн (ретиноєва кислота) – це вже активна форма, тому після нанесення на шкіру починає діяти миттєво.

Що менше кроків (стадій) потрібно ретиноїду, щоб “перетвориться” на ретиноєву кислоту в шкірі, то він потужніший і ефективніший. З прикладу вище зрозуміло, що ретинол проходить цілих два етапи, ретиналь лише один, а третиноїн – нуль. Саме ретиноєва кислота уповільнює процеси старіння, бореться з акне, псоріазом, надмірною сухістю, кератозом шкіри тощо.

3-Гід-по-ретиноїдах

Хоча ні, ніяких “тощо”, також ретиноєва кислота чинить такі сприятливі ефекти на шкірний покрив:

  1. Збільшує вироблення колагену й еластину, роблячи шкіру пружною.
  2. Стимулює вироблення глікозаміногліканів (наприклад, гіалуронової кислоти), які допомагають зберігати шкіру зволоженою.
  3. Потовщує епідерміс (самий зовнішній шар шкіри), що робить шкірний покрив гладким, а зморшки менш помітними.
  4. Прискорює оновлення клітин, допомагаючи швидше скидати старі, змертвілі, тим самим відкриваючи нову шкіру та зменшуючи видимість темних плям, пігментації.
  5. Ретиноєва кислота впливає на жиропродукуючі клітини шкіри, щоб зменшити вироблення шкірного сала. Це вкрай корисно, тому що шкірне сало та змертвілі клітини можуть закорковувати пори, створюючи середовище, яке просто ідеальне для розмноження патогенної мікрофлори.

4-Гід-по-ретиноїдах

Який би ретиноїд не входив до складу доглядового засобу (за винятком третиноїну), він почне діяти на шкіру тільки після того, як метаболізується (перетвориться) в ній на ретиноєву кислоту. І чим більше етапів потрібно, тим менше ретиноєвої кислоти отримає твоя шкіра. Наприклад, ретинолові ефіри (ретинілпальмітат, ретинілацетат тощо) найменш ефективна форма ретиноїдів. Їм потрібно пройти цілих три ферментативні етапи, перш ніж вони стануть активними (перетворяться на ретиноєву кислоту). 

“Так, більше ніякого ретинолу. Ретиноєвої кислоти мені бочку, будь ласка!”. Я думаю, у тебе виникло запитання, чому ж тоді в наших улюблених кремушках ми в 99% випадків бачимо ретинол, а не третиноїн (ретиноєву кислоту)? Безпека застосування – ось головний фактор, який робить саме ретинол найпопулярнішим ретиноїдом. Але про це розповім трохи пізніше. А зараз поговорімо про концентрацію.

Цікаво на тему: ТОП-10 нічних масок для інтенсивного догляду за шкірою

Яка концентрація ретиноїдів найефективніша?

Думаю, і так зрозуміло, що форма ретиноїду безпосередньо впливає на концентрацію в доглядових або лікувальних засобах. Той же ретинол істотно менш потужний, ніж ретиноєва кислота. І якщо 0.1% ретинолу – це відносно лайт догляд, то 0.1% третиноїну – випалене поле. Тому якщо тобі потрібно підібрати конкретний засіб для боротьби з важкою формою акне або іншими проблемами шкіри, то настійно рекомендую проконсультуватися з дерматологом або косметологом.

5-Гід-по-ретиноїдах

А якщо ми говоримо про безрецептурні форми ретиноїдів (той же ретинол), то тут все просто:

  • 0,01% – 0,03%. Така концентрація чудово підійде для новачків у ретиноїдному догляді або для людей з чутливою шкірою. Вона допомагає шкірі звикнути до впливу ретиноїдів і мінімізувати ризик подразнень;
  • 0,05% – 0,1%. Це вже доглядові засоби для лікування акне або для боротьби з першими ознаками старіння. Такі дозування дають змогу вирівняти рельєф шкіри й тон обличчя, зберігаючи водночас баланс між ефективністю і переносністю ретиноїдів шкірним покривом;
  • 0,5% і вище. Застосовуються під суворим контролем лікаря для лікування стійких проблем шкіри, таких як глибокі зморшки або виражені форми акне. Ці концентрації можуть викликати досить серйозні побічні ефекти, тому вимагають обережного підходу до застосування.

Цікаво на тему: Як зробити шкіру сяйливою: топ порад і засобів для догляду

ТОП 6 ретиноїдів, які використовуються в засобах для догляду за шкірою

Так, зараз буде ще трохи складних назв. Але, послухай, ретинол начебто теж непросте слово, тим паче для розуміння, проте ми до нього звикли й з легкістю використовуємо в побуті. Я постараюся донести тобі інформацію максимально доступно, щоб ти стала експертом з популярних ретиноїдів.😉

6-Гід-по-ретиноїдах

Насправді ретиноїдів величезна кількість і всі вони мають свій вплив на шкіру. Але більшість з них ти не зустрінеш у складі звичайних засобів для догляду за шкірою, тому що вони або занадто висококонцентровані, або зовсім належать до лікарських препаратів, що продаються за рецептом. Наприклад, алітретиноїн застосовується для лікування хронічної екземи рук, яка стійка до інших видів терапії. Також цей ретиноїд використовується в лікуванні шкірних уражень, спричинених саркомою Капоші.

Тож пропоную розглянути ті, які широко використовуються в кремах, гелях, сироватках.

Ретинол

Це неактивна форма вітаміну А, яка, як я вже говорила, потребує перетворення на ретиналь, а потім на ретиноєву кислоту, щоб почати діяти. Це робить його значно м’якшим порівняно з третиноїном, але й з повільнішою дією.

7-Гід-по-ретиноїдах

Найчастіше використовується в антиейдж косметиці. Так, саме він включений до складу багатьох косметичних продуктів від маловідомих до найкращих брендів. Ретинол – це чудовий варіант для тих, хто вперше вирішив познайомитися з ретиноїдами та шукає м’який засіб.

Цікаво на тему: 30 найкращих пілінгів для оновлення шкіри восени

Ретинальдегід

Він же ретиналь. Є проміжною формою між ретинолом і третиноїном, який діє швидше й ефективніше, ніж ретинол, але водночас м’якший, якщо порівнювати з третиноїном (ретиноєвою кислотою).

9-Гід-по-ретиноїдах

Ретинальдегід чудово підходить для поліпшення текстури шкіри, лікування легких форм акне та боротьби з ознаками старіння. Використовується в деяких дерматологічних продуктах як альтернатива більш потужним ретиноїдам. Загалом, є хорошим варіантом для тих, хто хоче посилити вплив на шкіру, але водночас уникнути сильних побічних ефектів.

Тазаротен

Має високу активність і діє безпосередньо на конкретні рецептори ретиноїдів у шкірі. Простіше кажучи, тазаротен ефективно активує процеси відновлення клітин і синтезу колагену, що робить його потужним інструментом у боротьбі з акне, псоріазом і ознаками старіння шкіри.

10-Гід-по-ретиноїдах

Але оскільки цей ретиноїд має потужний вплив, лущення і почервоніння на початкових етапах використання – не рідкість. Зазвичай призначається профільними фахівцями за важчих форм шкірних захворювань і потребує суворого контролю під час використання.

Адапален

Цей ретиноїд, як і тазаротен, має вибіркову дію на певні рецептори в шкірному покриві та є доволі потужним, але все ж таки м’якшим, порівняно з ретиноєвою кислотою.

11-Гід-по-ретиноїдах

Адапален особливо ефективний для лікування акне, оскільки він запобігає утворенню комедонів і зменшує запалення.

Рідше викликає подразнення, ніж попередній тип і тому його можна використовувати на більш чутливих типах шкіри. У будь-якому разі консультація з дерматологом не завадить.

Цікаво на тему: 15 сироваток преміумсегмента, які варто спробувати

Третиноїн

Активна форма вітаміну А, яка діє миттєво без необхідності перетворення на ретиноєву кислоту, адже це вона і є. Третиноїн/ізотретиноїн впливає на рецептори ретиноїдів у шкірі, стимулюючи оновлення клітин і поліпшення текстури шкірного покриву (про всі ефекти цього ретиноїду я вказала на початку статті).

12-Гід-по-ретиноїдах

Ретиноєву кислоту часто призначають дерматологи та косметологи для лікування акне, усунення дрібних зморшків і корекції фотостаріння. Але оскільки вона є одним з найпотужніших ретиноїдів і часто викликає подразнення шкіри, потрібно, по-перше, починати з найнижчої концентрації, а по-друге, краще обов’язково проконсультуватися з фахівцем перед застосуванням.

Трифаротен

Ну, не залишу ж я тебе без новинок. Якщо всі попередні типи ретиноїдів давно всім добре знайомі та належать до трьох поколінь речовин, то трифаротен – четверте покоління (останнє на цей момент). Він офіційно побачив світ лише 2019 року. На цей момент вважається одним з найкращих за точковим впливом на проблеми шкірного покриву.

13-Гід-по-ретиноїдах

Що тобі потрібно про нього знати:

  • був створений спеціально для лікування акне й чинить більш цілеспрямований вплив на шкіру, мінімізуючи побічні ефекти, такі як почервоніння і лущення;
  • завдяки дуже вибірковому впливу на рецептори в шкірі, трифаротен впливає тільки на ті рецептори, які відповідають за оновлення клітин, і менше впливає на інші системи шкірного покриву. Простими словами – він дуже щадний.

Сама я не пробувала засоби з цим ретиноїдом, оскільки акне мене не турбує. Але так, для інформації. Трифаротен – перший у своєму класі місцево застосовуваний ретиноїд четвертого покоління, який був схвалений FDA (Управління з контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів у США) конкретно для лікування вугрів. Вселяє надію на те, що має працювати дуже навіть ефективно.

Цікаво на тему: Захисний бар’єр шкіри: що це та як його відновити

Як правильно вводити в догляд ретиноїди?

Ці активні компоненти за всього свого чудового впливу на здоров’я шкіри все ж люблять іноді підносити сюрпризи у вигляді небажаних реакцій на шкірному покриві.

14-Гід-по-ретиноїдах

Щоб цього уникнути, дуже важливо правильно інтегрувати ретиноїди у свій догляд:

  1. Починай тільки з низьких концентрацій. На перших етапах завжди використовуй засоби з мінімальним вмістом ретинолу або будь-яких інших ретиноїдів, щоб дати час шкірі звикнути.
  2. Не нанось ретиноїди щодня з перших днів. На початковому етапі (перші два тижні) використовуй ретиноїди 2 рази на тиждень перед сном. Наступні два тижні – через день. І тільки через місяць можеш вводити їх у свій щоденний догляд. Саме такий підхід допоможе мінімізувати ризик виникнення подразнень.
  3. Використовуй зволожувальний крем. Після ретиноїдного догляду нанось зволожувальний крем, щоб зменшити прояв сухості та лущення.
  4. Завжди використовуй SPF. Ретиноїди роблять шкіру більш чутливою до сонця, тому щоденне використання крему з SPF є обов’язковим.

А які твої улюблені ретиноїди? Обов’язково розкажи в коментарях і не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

17 Жовтня / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Даша

    Дуже люблю ретинол у догляді, дякую за статтю

Рекомендовані статті