Обмежувальні переконання: знайти та «знешкодити»

Напевно тобі знайома ситуація, коли домогтися більшого і змінити своє життя на краще не виходить. Начебто дуже хочеться і, навіть, здається, що дуже треба, але процес реалізації ніяк не запускається. Мрії так і залишаються мріями, кочуючи кожного січня зі списку планів на рік у такий самий список, але вже на наступний. І часто проблема не в нестачі таланту, часу або можливостей, а в психологічних «стінах», які ми самі споруджуємо у своїй свідомості.

Обмежувальні переконання

Це і є обмежувальні переконання. Тобто, ті думки й установки, які стримують наш розвиток, самореалізацію і, як наслідок, успіх. Стосуватися вони можуть абсолютно різних сфер — від романтичних стосунків до опановування нової навички, підвищення доходу або запуску свого бізнесу.

Здавалося б — ось же вони, «таргани», які заважають мені жити та досягати своїх цілей! Однак свого часу вони були корисними для нашої психіки й навіть захищали нас. Питання лише в тому, наскільки вони актуальні тепер, коли ти зважилася на якісні зміни у своєму житті. Пропонуємо здійснити подорож углиб себе, знайти там обмежувальні переконання, які стоять між тобою і твоєю метою, і навчитися їх опрацьовувати так, щоб їхня полярність змінилася з мінуса на плюс.

Цікаво на тему: Вікно Овертона: як змінювати своє поняття норми

Детальніше про обмежувальні переконання

Отже, як ми з’ясували, обмежувальне переконання — це установка (і часто — не усвідомлена), що заважає рухатися вперед і досягати цілей. Цей психологічний бар’єр формують думки, що ми «не можемо», «не гідні» або що світ такий, який він є, і нічого змінити не можна. У них часто присутні узагальнювальні поняття: всі, ніхто, ніколи, тільки. А ще — я не можу, у мене не вийде, я сумніваюся, я боюся.

Детальніше про обмежувальні переконання

Розглянемо на прикладах?

  • «Жінкам складніше домогтися успіху в бізнесі».
  • «Великі гроші можуть заробляти тільки багаті» (альтернатива – «Гроші — до грошей»).
  • «Люди, які багато заробляють, нечесні».
  • «Я ніколи не зможу схуднути, тому що в мене погана генетика».
  • «Я не створена для довгострокових стосунків/кохання».
  • «Кохання — це страждання».
  • «Усі чоловіки/жінки… однакові».
  • «Друзі завжди зраджують».
  • «Мені вже занадто пізно змінювати своє життя».

І так далі, і так далі… Але ж подібні установки сильно впливають на нашу поведінку, звужуючи можливості та змушуючи залишатися у звичній зоні комфорту. Однак важливо усвідомити, що це всього лише переконання, а не реальність, і що їх можна (і потрібно!) змінювати.

Цікаво на тему: Що таке колесо життєвого балансу і як його побудувати?

Звідки беруться переконання, що обмежують?

Джерела цих «тарганів» часто криються в нашому минулому. Вони формуються найчастіше двома способами:

  • під впливом оточення — батьків, учителів, соціуму;
  • внаслідок психологічних травм і невдач.

Звідки беруться переконання

У дитинстві нам можуть навіювати, що «гроші — це зло» або що «всі чоловіки/жінки однакові», і ці програми закріплюються на підсвідомому рівні. Особливо якщо цю фразу було почуто від людини, яка здається нам авторитетною.

Але ще обмежувальні переконання можуть формуватися як захисна реакція на подолання страхів або негативний досвід. Наприклад, якщо людина одного разу зазнала невдачі в бізнесі, навчанні якоїсь навички (вивченні англійської, спробах приборкати велосипед) або роботі, вона може почати вірити, що ніколи не доб’ється успіху, і відмовиться робити наступні спроби. Через це ми уникаємо нового досвіду і перестаємо ризикувати, побоюючись чергового розчарування

Цікаво на тему: Що таке софт скіли і як їх розвивати, щоб досягти успіху

Чи завжди обмежувальні переконання — це погано?

Попри доволі негативний ефект, ці «уявні пастки» можуть (або могли) бути корисними для нашої психіки в деяких ситуаціях. Головне завдання обмежувальних переконань — виконувати захисну функцію, допомагаючи нам уникати ситуацій, які могли б призвести до травмувального досвіду або стресу. Яку користь несуть у собі психологічні бар’єри?

01 Декоративка-1024х500_43

  • Захист від ризику та невдач. Обмежувальні переконання часто виникають як захисний механізм, який оберігає нас від потенційних фіаско та розчарувань. Наприклад, переконання «Я не зможу почати бізнес» може утримувати від ризикованих кроків у ситуації, коли ти не впевнена у своїх силах. У короткостроковій перспективі це допомагає уникнути стресу та фінансових втрат, особливо якщо ти справді не готова до подібних викликів.
  • Турбота про психіку. «Мисленнєві пастки» допомагають підтримувати звичну зону комфорту, де ми почуваємося в безпеці. Вони мінімізують тривогу, пов’язану зі змінами та новими викликами. Наприклад, якщо є страх публічних виступів, переконання «Я не вмію добре говорити на публіці» вберігає від стресу, пов’язаного з цими ситуаціями.

Турбота про психіку

  • Оберігання від повторних травм. Якщо в минулому траплялися негативні або травмувальні події, обмежувальні переконання можуть виникнути як спосіб захистити психіку від повторення цього досвіду. Наприклад, якщо хтось пережив важке розставання, переконання «Усі стосунки приречені на провал» може захистити його від нових емоційних травм, даючи час на внутрішнє відновлення.
  • Зниження рівня стресу і тривожності. У короткостроковій перспективі подібні установки можуть запобігти зіткненню із ситуаціями, які сприймаються як потенційна загроза. Переконання «Я ніколи не зможу бути успішним у бізнесі» вберігає від високої відповідальності, тривоги, емоційного вигорання і стресу, пов’язаного з підприємництвом.

Зниження рівня стресу і тривожності

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми і як його позбутися

Тобто, обмежувальні установки слугують такою собі «соломкою», яка захищає психіку від травм, надмірного напруження та перевантажень. Однак вони корисні лише доти, доки не починають гальмувати розвиток та особистісне зростання. Важливо вчасно усвідомити, коли ці переконання перестають бути захисними та починають ставати перешкодою на шляху до твоєї самореалізації чи мети.

Як виявити такі установки в себе?

Насправді наші обмежувальні переконання знаходяться практично на поверхні, просто ми їх не помічаємо. Ними наповнена наша мова — коли ми спілкуємося з людьми, ці установки вимовляються наче самі собою. На них ми спираємося, ухвалюючи рішення про дію або бездіяльність, або оперуємо ними, відстоюючи в діалозі свій погляд.

Але тут є заковика — думки, що обмежують, настільки добре «зливаються» з нами, що просто так у розмові відстежити їх досить складно. Але це можна зробити, спостерігаючи з боку. Тому, якщо в тебе є можливість звернутися до психолога, це буде прекрасним рішенням у «боротьбі» з тим, що заважає рухатися вперед.

установки

Якщо такої можливості поки що немає, на допомогу прийдуть самоаналіз і рефлексія. Спробуй чесно відповісти собі на запитання:

  • Які думки спадають на думку, коли я думаю про свій успіх у житті (в роботі, стосунках або фінансах)?
  • Чому я уникаю конкретних дій або рішень? Які думки або страхи стоять за цим?
  • Чи є у мене повторювані установки, які стримують мене?

Уважно прислухайся до свого внутрішнього діалогу і випиши всі думки на папір. Фрази на кшталт «Я не заслуговую», «Це занадто складно», «Я ніколи не зможу» – яскраві ознаки присутності таких установок.

випиши всі думки на папір

Якщо «в лоб» тобі складно домогтися від себе відвертих відповідей, спробуй інший варіант. І для нього теж знадобиться папір і ручка. Вибери одне запитання у форматі «Чому я ще не…». Підстав те, що тебе турбує зараз найбільше. А нижче напиши всі відмазки та виправдання, які спадають на думку, чому ти ще не досягла своєї мети. Бажано робити це від душі, з емоціями, ніяк не обмежуючи себе в «скигленні». Коли потік думок вичерпається, уважно перечитай те, що написала. Постарайся з цієї інформації знайти найбільш повторювані слова, страхи та побоювання, і приведи їх до узагальнювальної фрази. Вона може бути не одна, але це і буде те (або ті) саме обмежувальне переконання, з яким потрібно працювати.

Цікаво на тему: Емоційне вигорання: причини, симптоми та як із ним упоратися

Як переконання, що обмежують, перетворити на ресурсні?

Коли психологічні бар’єри «спіймано на гарячому» і розпізнано, просто взяти та позбутися їх, на жаль, не вийде. Не можна розібрати одну з опірних стін будівлі й сподіватися, що будинок не завалиться — на заміну розібраної стіни потрібно звести іншу, якісно кращу. Тому переконання, що обмежують, варто трансформувати в більш позитивні та ресурсні. Ті, які не заважатимуть, а, навпаки, підтримуватимуть на шляху до мети.

перетвори обмежувальні переконання на ресурсні

Пропонуємо кілька технік із трансформації своїх «тарганів». Пам’ятай, що внутрішні зміни не відбуваються за клацанням пальців. Будь-яка робота над собою потребує систематичності та терпіння, тому дай собі та своєму мисленню час на апгрейд.   

Використовуй афірмації

Позитивні твердження мають властивість «витісняти» собою звичні обмежувальні, завдяки чому негативні установки згодом зміняться на значно конструктивніші. Наведемо кілька прикладів:

  • «Я не можу відкрити свою справу» міняємо на «Я здатна вчитися і справлятися з викликами в бізнесі».
  • «Тільки люди з хорошими зв’язками можуть робити кар’єру» => «Мої навички та завзятість ведуть мене до успіху».
  • «Гроші — це зло» => «Гроші — це ресурс, який допомагає мені створювати гарне життя для себе та оточення».
  • «Я не заслуговую на щастя» => «Я гідна любові, гармонійних стосунків, сім’ї та дружби».
  • «Мені занадто пізно змінювати своє життя» => «Я можу змінити своє життя в будь-який момент, і я починаю зараз».

Використовуй афірмації

Принцип ти вловила. Головне — підібрати такі афірмації, які будуть для тебе досить комфортними, логічними. Регулярне повторення таких фраз, навіть якщо вони спочатку здаються трохи не реальними, допомагає перебудувати свідомість на більш позитивне сприйняття.

Цікаво на тему: Трикутник Карпмана — ігри, в які грають люди

Фокус — на минулих успіхах

Негативний досвід і невдачі — одне з головних «добрив» для проростання обмежувальних переконань. І багато хто занадто концентрується саме на фейлах, забуваючи про свої досягнення. Але ж для перетворення вкорінених установок корисно аналізувати свої минулі успіхи. Що вже вдалося досягти, попри страхи й сумніви? Як можна використати цей досвід у майбутньому? Рефлексія на тему своїх перемог (а вони в тебе точно є!) допомагає зміцнити віру у свої сили.

Фокус

До речі, натхненням для «повалення» своїх обмежувальних установок може послужити й успіх інших людей. Озирнися навколо — деякі з них можуть стати нам своєрідними маячками, які на своєму прикладі показують, що наші переконання неактуальні. Наприклад, якщо ти вважаєш, що «Хороші гроші можна заробляти тільки важкою працею», можливо, у твоєму оточенні є людина, яка отримує за свою роботу хороші гроші, але водночас не сидить на ній цілими днями, успішно поєднуючи її з особистим життям і встигаючи кілька разів на рік їздити у відпустку.

Цікаво на тему: Як зрозуміти, що ти недовірлива?

Візуалізуй

Уяви, яким буде твій успіх, якщо прибрати психологічні обмеження. Навіть якщо в цей момент це здається чимось нереальним або навіть казковим. Спробуй створити картинку, ніби ти вже досягла своєї мети. Як думаєш, які внутрішні «налаштування» привели тебе до виконання бажаного? Такі роздуми створюють сильну мотивацію для «повалення» старих негативних думок і допомагають перейти до позитивного мислення. Поступово свідомість почне сприймати новий образ як реальність, а неактуальні обмеження втратять свою «магію».

Візуалізуй

Пам’ятай про оточення

Досить часто обмежувальні переконання виникають через негативний вплив оточення. Зверни увагу на своє коло спілкування. Хто підтримує тебе, а хто вселяє сумніви та розхитує рішучість? У будь-якому разі намагайся обмежити спілкування з другими — цілком імовірно, що їм невигідні твої якісні зміни та успіх. Вони можуть діяти несвідомо, не бажаючи тобі зла або невдачі, але, на жаль, їхній вплив не приводить тебе до успіху, а навпаки.

Пам'ятай про оточення

Обмежувальні переконання — це стіни, які часто ми споруджуємо самі. І, якщо ми самі їх побудували та повірили в них, то ми самі й можемо їх «зруйнувати». Тому важливо проводити постійний самоаналіз, щоб відстежувати актуальність своїх установок у різних сферах життя, прислухатися до себе та опрацьовувати негативні переконання. І якісні зміни не змусять себе довго чекати!

Читайте також:

11 Вересня / 2024 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті