Цілюща волога: Як боротися з сухим повітрям в оселі

Від мікроклімату вдома залежить дуже багато: і наше самопочуття, і стан шкіри й волосся, і захисні функції організму. Чималий вплив на організм людини чинить вологість повітря, яка взимку стрімко знижується. І причина цьому — зовсім не гарячі батареї, як багато хто вважає. Тож навіщо взимку слідкувати за вологістю повітря, якою вона має бути та як її підвищити, читайте в нашій новій статті.

Що таке вологість повітря та як вона впливає на людину

Доволі поширеним є міф про те, що повітря в оселі висушують гарячі батареї. Так, дійсно, мокрі речі швидко сушаться на гарячій поверхні, яка перетворює вологу на пару. Але що може зробити гаряча батарея з водою, що вже міститься в повітрі у вигляді пари? Правильно, нічого! То чому ж взимку вологість повітря знижується?

Наприклад, візьмемо 1 м³ повітря, в якому немає ані граму пари. Його абсолютна вологість дорівнюватиме 0 г/м³. Далі додамо до цього повітря 15 г води у вигляді пари. Тепер його абсолютна вологість — 15 г/м³. Більш того, від температури повітря залежить кількість пари, яку воно може в собі утримати: чим менша температура, тим менше пари вміщає в собі повітря. Наприклад, цей максимум складає 30 г. При наявності у такому повітрі максимальної кількості пари (30 г/м³) його відносна вологість складатиме 100%. А якщо повітря, що може вмістити в собі 30 г води на 1 м³, містить 15 г, його відносна вологість складатиме 50%.

А що відбувається, коли холодне повітря з вулиці потрапляє до теплої кімнати? При мінусовій температурі кількість вологи, що може міститися в повітрі, дуже мала. Тепер нагріте повітря вже може утримувати більше водяної пари, через що його відносна вологість знижується. І тоді повітря починає витягувати вологу звідусіль: при відносній вологості, наприклад, 15% воно швидко поглинає в себе вологу з мокрих речей, вимитої підлоги, посуду, нашої шкіри, волосся, слизових оболонок очей, носа.

Пересушені слизові оболонки втрачають здатність захищати наш організм від вірусів та бактерій, шкіра лущиться, а волосся стає сухим та тьмяним. А от повітря вологістю 70% витягує вологу повільніше: в такому мікрокліматі випрана білизна сохнутиме довше і наш організм втрачатиме вологи значно менше. А ще в такому мікрокліматі бактерії та віруси не мають змоги розмножуватися, а пил осідає на підлозі замість того, щоб потрапляти до наших легенів. Ось чому в холодну пору року необхідно підтримувати оптимальну відносну вологість повітря вдома.

Як підвищити вологість повітря

Оптимальна вологість для нормального самопочуття за різними даними складає від 40 до 60–70% — таке повітря буде максимально комфортним та створюватиме здоровий мікроклімат. Щоб підтримувати такі умови, можна придбати спеціальний зволожувач повітря: сьогодні вони коштують недорого, і (що теж приємно!) мають різноманітний дизайн на будь-який смак.

Інший варіант — підтримувати вологість повітря підручними засобами. Це не так зручно, але теж може бути ефективно. Ми приготували для вас кілька лайфхаків про те, як підвищити вологість повітря в кімнаті.

  • Покладіть мокрий рушник на батарею і слідкуйте за тим, щоб він лишався постійно мокрим.
  • Поставте на радіатори опалення ємності з водою: можна використати звичайну банку або придбати декоративні зволожувачі з пластику, кераміки та інших матеріалів. А щоб наповнити кімнати ще й приємним ароматом, додайте у воду пару крапель улюбленої ефірної олії.
  • Регулярно розпилюйте у кімнаті воду з пульверизатора.
  • Залишайте відкритими двері у ванну кімнату: пара після прийняття ванни розповсюдиться оселею.
  • Відкритий акваріум, кімнатний фонтан, ємності з гідрогелем та навіть деякі рослини (наприклад, фікус, драцена, папороть) також допоможуть підвищити вологість повітря.
  • Частіше робіть вологе прибирання.

Як виміряти вологість повітря

Найпростіший спосіб — придбати гігрометр або обрати зволожувач з цим пристроєм. А якщо у вас немає такої можливості, можете спробувати виміряти вологість за допомогою підручних засобів.

Пляшка з водою

  1. Наповніть пластикову пляшку водою і відправте її в холодильник на кілька годин.
  2. Дістаньте пляшку і поставте в кімнаті на 5–10 хв.
  3. Якщо за цей час краплі конденсату на пляшці повністю висохли — вологість повітря надто мала. А якщо довкола пляшки утворилася невелика калюжа — надто велика (зазвичай така ситуація мешканцям наших широт не загрожує).
  4. Оптимальною є така вологість, коли краплі конденсату повільно стікають з пляшки.

Шишка ялинки

Проста шишка з ялинки також допоможе вам виміряти вологість повітря. Якщо вона повністю розкрита, це означає, що вологість недостатня. А якщо шишка розкриється лише наполовину або взагалі не розкриється — вологість нормальна.

Сподіваємось, наша стаття виявилася корисною для вас, і тепер ви знаєте, навіщо слідкувати за вологістю повітря та як це зробити.

Бажаємо здоров’я та гарної погоди в домі!

23 Січня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *