Що робити, якщо дитина не любить купатися?

Батьки досить часто стикаються з такою проблемою, як небажання дитини приймати ванну. Тільки побачивши, як наповнюється ванна, або при одній згадці про неї малюк навідріз відмовляється від гігієнічних процедур. І в цьому випадку стресу зазнає не тільки дитина, а й батьки. Як бути? Як дати зрозуміти малюкові, що нічого страшного в купанні немає? Нумо розбиратися разом.

малюк не хоче купатися

Чому малюк не хоче купатися

Насправді причин може бути достатньо. З’ясувавши, що саме викликає у дитини нелюбов до купання, можна перетворити купання на приємну процедуру для маленьких непосид та їхніх батьків. 

Цікаво по темі: Чим зайняти дитину вдома: 7 найкращих дитячих хобі

Отже, що саме може викликати у дитини відмову від купання:

Побоювання води

Можливо, у малюка відбувся одного разу неприємний контакт із водою (вона потрапила до рота, у вуха або облила обличчя) і тому кожна наступна спроба купуватись може викликати страх захлинутися. Фантазія у дітей дуже бурхлива, тому не дивуйтеся цьому. Вихід із ситуації дуже простий: посади малюка у ванну та увімкни воду, нехай малюк самостійно контролює кількість води, яка для нього буде комфортною. Тримай недалеко від себе рушник, щоб витерти обличчя та вушка, якщо на них потрапить вода. 

Побоювання води

Некомфортні відчуття під час купання

Гаряча або занадто холодна вода, мило і шампунь, що щипають очі – все це може викликати у дитини неприємні відчуття. Тому завжди бери із собою градусник для води. Оптимальна температура води для купання дитини 37-38°С. Але це середньостатистичне значення, і тобі слід орієнтуватися на відчуття дитини. Якщо при температурі 37 градусів малюк плаче, додай трохи холодної води. Можливо, для твоєї дитини оптимальна температура для прийняття ванни 36,5 градуса. Також купи дитячі засоби гігієни, які не подразнюють очі та не викликають дискомфорту. 

Багато галасу

Дітям дуже часто не подобається шум води, яка біжить з-під крана. Візьми лієчку або ковшик, запропонуй дитині ним скористатися, виливши воду на ніжки або на ручки. Ти побачиш, як у малюка з’явиться бажання пообливатися, а страх, як рукою зніме.

Багато галасу

Невідповідний час

Банні процедури зазвичай організовуються перед сном. До цього часу малюк може стати капризним через те, що хоче спати чи втомився. А купання вимагає ще трохи активності. Звичайно, починаються капризи та відмови йти до ванної. Перенеси гігієнічні процедури за часом, наприклад, купайтеся не пізно, а рано ввечері. Можна відкласти прийом ванни на ранок. 

Невідповідний час

Цікаво по темі: Регрес сну у дітей: що це таке та як пережити?

Купання та режим харчування не підходять дитині

Багато батьків вважають, що купання перед прийомом їжі сприяє підвищенню апетиту. Але тут може бути все трохи навпаки: дитина зголодніла і починає вередувати, а замість того, щоб йти на кухню їсти, йде купатися. Якщо причина в цьому, перенеси водні процедури. Скупай малюка через годину після прийому їжі. Ситий, сповнений енергії та спраги пригод карапуз з великим задоволенням купатиметься. 

Купання та режим харчування

Дитина хоче купатися з татом, а не з мамою 

Це також досить поширена причина відмови від гігієнічних процедур. Запитайте малюка, з ким він хоче вирушити до ванної кімнати. Можливо дитині більше подобається, коли бабуся поряд.

Дитина хоче купатися з татом

Цікаво по темі: Як батько впливає на розвиток дитини

Нервова напруга батьків

Діти дуже відчувають настрій батьків, навіть якщо ті щосили намагаються не показувати його. Ти можеш, сама не помічаючи того, не так як завжди взяти рушник і малюк вже відчує себе некомфортно. Тому намагайся відпускати усі свої негативні емоції, втому. Огорни процедуру купання радістю та веселощами. 

Нервова напруга батьків

Придивившись до поведінки малюка, ти відразу зрозумієш, що саме було причиною відмови від купання. 

Як організувати процес купання, зробивши його веселим

Від правильної підготовки до гігієнічних процедур залежить успіх купання. Батьки повинні піти на деякі хитрощі, щоб малюк охоче пішов купатися:

  1. Організуйте процес купання разом із дитиною. Запропонуй малюкові допомогти тобі наповнити ванну, принести чистий рушник та речі. Він відчує себе дорослим, відповідальним та з великим бажанням скупається, бо все організував сам!
  2. Візьми улюблені іграшки дитини у ванну або прикупи щось новеньке, щоб ще більше зацікавити дитину. Запропонуй спочатку викупати ляльку або улюблене іграшкове звірятко, щоб на підсвідомому рівні дитина зрозуміла, що в купанні немає нічого страшного і лячного. Процедура абсолютно безпечна та навіть цікава.улюблені іграшки
  3. Візьми з собою бомбочку для ванни з лінійки Гарфілд бренду Crazy Mo з сюрпризом усередині. Вона перетворить купання на справжню веселу пригоду. У складі засобу олія насіння льону, протеїни молока та мінеральна олія. Вони забезпечать ніжній шкірі дитини догляд та турботу. А аромат… Це щось неймовірне. Але це ще не все! Усередині бомбочки на дитину чекає іграшка-сквіш у формі лапки або 1 з 1000 срібних браслетиків 925 проби, натхненних пригодою Гарфілда. Дитяча бомба для ванни Crazy Mo
  4. А як щодо пінки для рук та тіла Гарфілд від Crazy Mo із дозатором у формі лапки? З нею ти перетвориш процес купання на цікаву гру, викличеш у дитини великий інтерес та захоплення. Пінка дбайливо очищає шкіру, а гліцерин, алантоїн, екстракт листя алое віра, що входять до її складу, забезпечують зволожувальну та пом’якшувальну дію.

Дитяча пінка для рук і тіла Crazy Mo Гарфілд

Ці прості рекомендації допоможуть твоєму малюкові подолати страх і небажання купатися, а також перетворять гігієнічні процедури на задоволення!

 

Читайте також:

19 Серпня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *