Синє випромінювання (HEV): що це, чим небезпечне і як від нього захиститися

Про негативний вплив на шкіру ультрафіолетових променів говорять буквально звідусіль. І засоби з SPF стали такими ж обов’язковими в нашій рутині, як пінки для вмивання або зволожувальні креми. Однак UVA- та UVB-промені — це не все, від чого потрібно вберігати свою шкіру.

1-High-Energy-Visible

Синє випромінювання (HEV) несе в собі не меншу загрозу для здоров’я нашої шкіри. Воно не проявляється так явно і швидко, як, скажімо, вплив сонця, проте нічого хорошого від нього чекати не варто. Розберімось, що ж таке HEV-випромінювання і що є його джерелом, як воно впливає на шкіру і як від нього захиститися.

Цікаво на тему: Дерматологічний захист шкіри від сонця: чому це важливо

Що таке HEV-випромінювання?

2-High-Energy-Visible

Синє світло, також відоме як HEV-випромінювання (High Energy Visible), являє собою частину видимого спектра світла з довжиною хвилі від 380 до 500 нм. Знаходиться воно в діапазоні високоенергетичного синього і фіолетового спектра. Джерелами HEV-випромінювання є як сонячні промені (вони становлять приблизно 20-25% його випромінювання), так і штучні джерела, як-от LED-лампи та дисплеї гаджетів: смартфонів, комп’ютерів, планшетів і навіть телевізорів. Мабуть, не дарма останні колись називали «блакитними екранами».

Instagram_02_Blog

Безумовно, пристрої з дисплеями не генерують таку кількість синього випромінювання як сонце. Якщо проводити паралелі, то, щоб отримати таку саму «дозу» HEV-променів за 15 хвилин перебування під сонцем, потрібно провести близько 10 годин біля екрана телевізора або смартфона. Здавалося б, не так і значно. Однак списувати гаджети з рахунків у плані впливу на шкіру не варто. Як мінімум тому, що ми проводимо з ними досить багато часу щодня, особливо якщо в роботі не обійтися без ноутбука.

Цікаво на тему: Найчастіші проблеми, з якими приходять до косметолога

Який вплив на шкіру чинить синє світло?

3-High-Energy-Visible

Останні роки вчені активно вивчають вплив HEV-випромінювання на шкіру і зір. Однак варто розуміти, що до кінця цей фактор ще не вивчений. Але те, про що сьогодні говорять наукові дослідження, ми з тобою поділимося.

Почнемо з того, що HEV-промені здатні проникати в глибокі шари шкіри. Це підтверджують дослідження, опубліковані в статті Light Skin Science.  І що довша хвиля світла, то глибше вона може проникати в шкіру, аж до дерми. Тобто, синє випромінювання може досягати тих самих шарів, що і UVA-промені, і проходити ще далі. Але поки що можна видихнути — даних про те, що HEV може провокувати онкологічні захворювання, немає. І хочеться вірити, що подальші дослідження спростують це. Однак інші негативні впливи, на жаль, підтверджуються.

4-High-Energy-Visible

  1. HEV-випромінювання сприяє окислювальному стресу. Воно викликає утворення активних форм кисню (ROS). У нашій шкірі їм протистоять природні антиоксиданти. Але коли синє світло посилює його утворення та активного кисню стає занадто багато, наш природний захисний механізм не справляється, що призводить до окислення клітин шкіри, їх пошкодження і старіння.
  2. Синє світло може провокувати запалення шкіри. HEV-випромінювання може призводити до еритеми (почервоніння) і запускати каскад запальних процесів. Це підтверджують дослідження Global Cosmetic Industry.
  3. Пошкодження ДНК. Дослідження, опубліковані в тих же Light Skin Science і Global Cosmetic Industry, показують, що окислювальний стрес призводить до порушення функції мітохондрій і, як наслідок, пошкодження генів клітин.
  4. Погіршення захисних функцій шкіри. «Атака» синього випромінювання активними формами кисню та провокуванням запальних процесів порушує нормальне функціонування клітин, і ресурсів для боротьби з цими чинниками не вистачає. Це зі свого боку порушує природний шкірний бар’єр, а також сприяє передчасному старінню шкіри та гіперпігментації.

Цікаво на тему: 15 б’юті-гаджетів, які може мати кожна

Стоп, а як же «синя» LED-терапія? Адже це доволі популярна beauty-процедура, яка допомагає покращити стан шкіри. Як же синє світло може лікувати, якщо HEV має стільки негативних впливів на епідерміс? Це що, фейк?

5-High-Energy-Visible

Як би парадоксально це не звучало, але короткочасне синє випромінювання контрольованої довжини є сприятливим для нашої шкіри. Спектр від 409 нм до 419 нм допомагає зменшити запальний процес і ефективний у боротьбі з акне. Тут головне, щоб хвилі перебували саме в цьому діапазоні, не нижче і не вище. Цього можна домогтися, вибираючи професійні (читай — дорогі) LED-маски або в кабінеті косметолога. Але те випромінювання, яке ми отримуємо від сонця або екранів гаджетів, має ширший спектр (від 380 до 500 нм). На жаль, лікувальним воно не є і, як показують дослідження, може нашкодити нашій шкірі.

Як захиститися від негативного впливу HEV?

6-High-Energy-Visible

Лови дієві рекомендації, які допоможуть уберегти шкіру від впливу синього випромінювання:

  1. Мінімізуй час перебування на сонці. Сонячні промені є головним «постачальником» HEV-випромінювання. Тому що менше ти потрапляєш під їхній вплив, то меншими будуть негативні наслідки.
  2. Намагайся менше використовувати гаджети. Хоч їхній вплив не можна порівняти з сонячними променями, але свій «внесок» у скарбничку шкірного стресу вони додають. Заміни вечірній перегляд фільму або гортання стрічки в соцмережах на прогулянку, спілкування з близькими або читання книги.7-High-Energy-Visible
  3. Введи в догляд антиоксиданти. Косметичні засоби з вітаміном С, токоферолом, коензимом Q10, екстрактом зеленого чаю і центелли допоможуть впоратися з окислювальним стресом і підвищать захисні функції шкіри.
  4. Обирай захисні креми з фільтрами від HEV-променів. Звичайний SPF-крем не блокує синій спектр хвиль. Але деякі з них мають у складі потрібні компоненти, які захистять від HEV-випромінювання. Вибирай ті, в яких у переліку променів, що блокуються, вказано HEV. 

Цікаво на тему: Що таке купероз і як його прибрати в домашніх умовах?

ТОП-4 засоби, що блокують HEV-випромінювання

З четвіркою продуктів, які можуть захистити шкіру від синього випромінювання, ми познайомимо тебе нижче.

Lirene Sun SPF 50

01 Lirene Sun SPF 50 (1187)

Потрібен легкий крем з високим SPF-фактором, а також захистом від IR- і HEV-випромінювань? Обирай Lirene Sun SPF 50. Крім ефективних бар’єрних якостей, формула продукту збагачена екстрактом алое та водоростей, які сприяють зволоженню, заспокоюють і стимулюють оновлення клітин. А ще сонцезахисна емульсія має ніжну текстуру, не перевантажує шкіру і може використовуватися під макіяж.

Dr Irena Eris Clinic Way SPF 50

02 Dr Irena Eris Clinic Way SPF 50 (1167)

Для anti-age догляду за чутливою та реактивною шкірою рекомендуємо Dr Irena Eris Clinic Way SPF 50. Крем забезпечує високий рівень захисту від шкідливих випромінювань, від UVA до HEV, а також має омолоджувальні компоненти, які розгладжують, зміцнюють і чинять регенерувальну дію. Маючи в складі пептиди, токоферол, цитрусову кислоту, полісахариди, натуральні екстракти (насіння морінги, зізіфуса) і комплекс Aqua Calcis, засіб підвищує пружність та еластичність шкіри, знижує вплив чинників довкілля, зменшує запальні процеси та подразнення, а також бореться з наслідками окислювального стресу.

Цікаво на тему: 11 помилок у догляді за шкірою

VitaminClub Protect City 24H

03 VitaminClub Protect City 24H (914)

Ідеальний крем для всіх, хто живе в метушливих мегаполісах – VitaminClub Protect City 24H. Засіб блокує дію ультрафіолетових і HEV-променів, тим самим захищаючи шкіру від агресивних зовнішніх чинників. У формулі також міститься гіалуронова кислота, біополімери, сквалан, вітаміни С і Е, які перешкоджають втраті вологи, чинять живильну й антиоксидантну дію та стимулюють регенерацію клітин.

Eucerin Sensitive Protect Sun Cream

04 Eucerin Sensitive Protect Sun Cream (680)

Фішкою сонцезахисного крему Eucerin Sensitive Protect Sun Cream став компонент Licochalcone A, який у лабораторіях бренду отримали з коренів солодки. Цей інгредієнт має ефективну антиоксидантну дію і бореться із запаленнями, а доповнюють його гліцирретинова кислота, а також стабільні SPF- і HEV-фільтри. Маючи легку формулу, крем надійно захищає від шкідливих випромінювань, заспокоює шкіру, зволожує та покращує захисні функції.

HEV-випромінювання – проблема, яка прийшла, звідки не чекали. Хоч його дія на нас усе ще вивчається, заперечувати його вплив не можна. Але знаючи, як протистояти синьому світлі, можна зберегти здоров’я і молодість своєї шкіри. Якщо було пізнавально, не забудь поставити лайк і відправити статтю подрузі, щоб і вона була у всеозброєнні.

Читай також:

31 Липня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Настя

    Цікава інформація. Виходить недарма я всі свої гаджети ніколи не ставлю на повну яскравість

  2. Тоня

    Прикольно. Ніколи б не подумала що є таке випромінювання.