Різдво — одне з найбільш чарівних сімейних свят, на яке чекають та готуються всі. Не завжди ми святкуємо його з дотриманням усіх канонів — все частіше Різдво перетворюється на красиву й теплу сімейну вечерю, коли за одним столом збираються всі рідні та близькі. Напевно, в цьому і полягає найголовніша цінність будь-яких свят. У новій статті ми підготували для вас сучасні рецепти пісних страв до святкового столу, щоб ваша вечеря відповідала традиціям і водночас була незвичайною.
Традиції святкування Різдва: 12 страв на Святвечір
24 грудня — Святий Вечір — символізує мир і багатство в кожній родині. На відміну від веселого Різдва це свято спокійне та сімейне: вечеряють при свічках і обов’язково лишають за столом місце для неочікуваних гостей. У цей вечір головне багатство родини — у її злагодженості та повазі один до одного.
До Святої Вечері на столі мали бути всі культури, що є в господарстві родини (окрім м’яса, яєць, молочних продуктів), щоб кожна з них принесла багатий врожай у новому році. За традицією подавали 12 пісних страв — за кількістю апостолів, що брали участь у Тайній Вечері, та кількістю місяців у році.
А от 25 грудня — Різдво — розпочиналося зі святкової служби в церкві, після якої з веселими колядками люди поверталися додому й куштували щедрий стіл зі стравами із м’яса: печенею, холодцем, сальтисоном, домашньою ковбасою тощо.
Сучасні пісні страви на Святвечір
Кутя з халвою та шоколадом
У Святвечір кутею пригощають рідних, близьких, хрещених батьків. Рецептів її приготування є багато, та оригінальний смак цієї куті неодмінно сподобається усім вашим гостям!
горіхи волоські: ½ склянки
зерна пшениці: ½ склянки
мак: 100 г
родзинки: ½ склянки
узвар: 5 ст. л.
мед: 5 ст. л.
шоколад чорний: 60 г
халва: 40 г
Крупу замочити на 12 годин та зварити до готовності.
Горіхи підсмажити на сковорідці.
Родзинки помити та запарити.
Мак запарити та розтерти.
Шоколад і халву порізати шматочками.
Додати усі інгредієнти до негарячої пшеничної каші, обережно перемішати.
Залити узваром, щоб довести до необхідної консистенції.
Яблучний пиріг
цукор: 50 г
холодна вода: 80 г
борошно: 250 г
олія: 130 г
сіль
яблука: 3 шт.
цукор: 100 г
борошно: 3 ст. л.
вершкове масло: 100 г
кориця
У просіяне борошно додати сіль, цукор, олію, воду. Замісити тісто.
Поділити на дві неоднакові частини й відправити в холодильник на 1 годину.
Велику частину тіста розкачати й перекласти у форму.
Нарізані яблука, цукор, корицю, масло та борошно перемішати. Суміш викласти на тісто.
Другою частиною укрити начинку. Краї защипати, залишивши невеликий отвір для пари.
За допомогою кулінарного пензля змазати верхній шар тіста олією, потрусити корицею з цукром.
Пекти 1 годину при температурі 180 °С.
Вінегрет з гранатовими зернами
зерна одного гранату
буряк: 2 шт.
морква: 1–2 шт.
картопля: 3 шт.
зелений горошок
квашена капуста, мариновані або солоні огірки — за смаком
цибуля червона
рослинна олія: 2 ст. л.
натуральний винний оцет: ½ ч. л.
гірчиця: 1 ч. л.
сіль
Картоплю, моркву, буряк помити, висушити, загорнути у фольгу й пекти 1 годину при температурі 200 °С.
Усі інгредієнти нарізати кубиками, капусту нашинкувати, додати зерна гранату, горошок.
Коментарі покищо відсутні