Свято наближається: добірка пісень для новорічного вайба

🎶 Який же Новий рік без атмосферного саундтреку? Якщо шукаєш відповідний плейлист на свята, EVA Blog зробив оригінальну музичну добірку, до якої увійшли популярні різдвяні треки англійською та українською мовами від класики до найсвіжіших композицій. Слухай, підіймай настрій і заряджайся позитивом! А якщо наша збірка тобі сподобається і ти захочеш її додати до себе, ми створили для тебе окремий плейлист «Новий рік з EVA Blog» на YouTube Music.

Час читання: 5 хвилин і гарячий шоколад ☕

статья доступна на русском языке

Цікаво на тему: Святковий плейлист: що слухати в Новий рік

Класичний новорічний плейлист

Класичний новорічний плейлист

Цю музику ми чуємо кожного грудня вже не одне десятиліття, і вона як ніщо інше дарує нам різдвяний настрій і передчуття чогось магічного. Їх десятки та сотні, але ми постаралися зібрати найулюбленіші та найпопулярніші.

Шукай EVA Blog в Instagram

«Jingle Bells Rock»

Уперше цей знайомий усім нам трек виконав Боббі Гелмс перед Різдвом 1957 року. Він одразу ж увірвався в усі престижні чарти (того ж року пісня посіла 6 місце в Billboard Hot 100), і, варто зауважити, що й досі є дуже популярним – 2019 року він вже був в ТОП-3 в тій самій «гарячій сотні» від Billboard.

А ось так ця пісня звучить у більш сучасній обробці з альбому «The Christmas Album Vol. 3» з серіалу «Хор» («Glee Cast»). Її виконують безліч голосів, а ще її трохи прискорили, що додало композиції ще більшої запальності.

«Rudolph the Red-Nosed Reindeer»

Позитивна пісенька про оленя Рудольфа має цікаву історію. У 1939 році Роберт Л. Мей, звичайний працівник торгівлі, отримав завдання створити веселий дитячий буклет, який магазин даруватиме покупцям під час різдвяних свят. За настроєм історія мала бути схожа на книжку про бичка Фердинанда, який став популярним завдяки короткометражці від Disney 1938 року (а згодом його перезняли і в 2017-му).

Цікаво на тему: До затишку +100: 12 ідей для прикрашання інтер’єру гірляндами

Тоді Мей і придумав добру історію про Рудольфа. У нього був червоний ніс, що світився, через що інші олені кепкували з нього і не хотіли з ним дружити. Однак саме завдяки незвичній зовнішності Санта обрав Рудольфа своїм головним оленем в упряжці. Така собі історія про гидке каченя з добрим кінцем, яка настільки сподобалася покупцям, що того ж року була роздана тиражем 2,4 млн копій. 10 років по тому автор пісень Джонні Маркс (він подарував нам такі хіти, як «Rockin’ Around the Christmas Tree» та «A Holly Jolly Christmas») написав текст на основі цієї книжки та наклав її на музику. Уперше виконав її Джин Отрі, а потім цю улюблену пісеньку переспівували багато виконавців: Елла Фіцджеральд, Нет Кінг Коул, Дін Мартін, Меган Трейнор, Destiny’s Child і навіть ліричний Кріс Айзек.

До речі, американський а капела бенд Pentatonix теж зробив кавер на цю пісню. Вийшло більш динамічно, дуже складно всидіти на місці, коли чуєш їхню версію.

«Here Comes Santa Claus»

Натхненний Голлівудським різдвяним парадом (тоді він називався Санта-Клаус-Лейн), Джин Отрі написав текст цієї пісні 1947 року, а музику до неї створив американський композитор Оклі Холдеман. Композиція миттєво стала хітом і відтоді переспівувалася неодноразово. В оригінальному виконанні в ній більше чути стиль кантрі — улюблений музичний напрям Отрі, якого називали «ковбой, що співає».

А так вона звучить у виконанні Елвіса Преслі з його фірмовим вокалом, що «карбує». Мабуть, саме його кавер є найбільш упізнаваним.

А ось такий mash-up вийшов у Анни Кендрік і Snoop Dogg для фільму «Ідеальний голос 2». Вони об’єднали два хіти «Winter Wonderland» і «Here Comes Santa Claus», додали бітів, трохи речитативу, і отримали оригінальний новорічний коктейль для гарного настрою.

«White Christmas»

А це та сама пісня, якій Кевін з «Сам удома» підспівує у ванній і знайомиться з «пекельним» лосьйоном для обличчя. 😁 Але з’явилася вона, звичайно ж, задовго до цього популярного фільму. Уперше пісню про біле Різдво, написану Ірвінгом Берліном, виконав Бінг Кросбі 1941-го. Ця композиція потрапила до Книги рекордів Гіннеса, як одна з найбільш продаваних у світі (було продано понад 50 млн копій), а ще, ставши саундтреком до фільму «Холідей Інн», відзначилася «Оскаром». Загалом, трек, безумовно, знаковий і, звісно ж, багаторазово переспіваний багатьма виконавцями — Елвісом Преслі, Френком Сінатрою, Бобом Марлі, Барбарою Стрейзанд, Майклом Бубле, Jessie J, Гвен Стефані, Тейлор Свіфт і Coldplay.

До речі, у фільмі «Сам удома» звучить версія гурту The Drifters.

Цікаво на тему: 7 найочікуваніших фільмів зими 2023-2024

«Santa Claus Is Coming To Town»

Як одна з найпопулярніших новорічних композицій, уперше «Santa Claus Is Coming To Town» було виконано Сонні Шуйлером спільно з оркестром Джорджа Голла. А за майже вікову історію (її було написано 1934 року) пісня «перероджувалася» понад сотню разів у найрізноманітніших стилях. Її виконували і The Jackson 5, і Сінатра, і Джастін Бібер, і італійський тенор Андреа Бочеллі. Вона прекрасна в усіх інтерпретаціях, але, мабуть, найкраще вийшло в Елли Фіцджеральд…

«It`s Beginning to Look a Lot Like Christmas»

Написана далекого 1951 року, пісня Мередіт Вілсона набула особливої популярності після виходу другої частини «Сам удома». Хоча свого часу вона відкрила шлях до слави таким виконавцям, як тріо Fontane Sisters і Перрі Комо. До слова, саме його версія є найбільш прослуховуваною та впізнаваною у світі. У всякому разі, так стверджує Spotify.

Попри безліч каверів, цікава композиція і в жіночому вокалі, як, наприклад, її презентувала Келлі Кларксон.

«Have Yourself A Merry Little Christmas»

Вперше пісня Г’ю Мартіна і Ральфа Блейна прозвучала в новорічному американському мюзиклі «Зустрінь мене в Сент-Луїсі» у виконанні Джуді Гарленд. І, зрозуміло, сьогодні вона також має безліч інтерпретацій. Кавери на неї записали Кросбі, Фіцджеральд, Бубле, Крістіна Агілера, Сем Сміт і Джон Ледженд. Так інтерпретував «Have Yourself A Merry Little Christmas» Френк Сінатра.

А це більш сучасна інді-версія від британця Тома Оделла.

Цікаво на тему: Альтернативна ялинка: 15 ідей, які захочеться повторити

«Driving Home for Christmas»

Перенесемося у 80-ті, а саме в 1986 рік. Саме в цей час британець Кріс Рі випустив пісню «Driving Home for Christmas» попри те, що написана вона була 10 роками раніше. Як заявляє сам музикант, він не планував створювати різдвяні композиції, ідея, як це часто буває у творчих людей, прийшла сама собою. Кріс разом із дружиною їхали на машині з Лондона до Мідлсбро якраз напередодні Різдва, і муза застала його прямо в дорозі. Хоч це і була «випадковість», але сьогодні це теж одна зі знакових композицій, які приємно переслухувати напередодні Нового року.

Хоч це більш свіжий трек, зрозуміло, у нього вже є десятки варіацій. Дуже душевно цей сингл звучить у виконанні юної Анджеліни Джордан, яка додала йому джазового звучання.

Що ще послухати:

Сучасні різдвяні треки

Сучасні різдвяні треки

Традиція створювати новорічні композиції досі залишається вельми актуальною. Як то кажуть, не каверами єдиними. Пропонуємо кілька класних треків останніх років для різдвяного вайбу.

«Santa Tell Me» – Аріана Гранде

Трохи легковажну пісню про дівчину, яка боїться закохатися і знову залишитися з розбитим серцем, Аріана Гранде випустила ще 2014 року. Але сьогодні цей «діалог із Сантою» став майже сучасною класикою — навряд чи можна знайти когось, хто не знайомий із цим мотивом.

Ще одним підтвердженням успішності цього треку свідчить безліч каверів. Ось один від Pentatonix.

«Christmas Lights» — Coldplay

Як щодо ліричного альтернативного року? Цю меланхолійну історію про розставання перед Різдвом британський бенд випустив 1 грудня 2010 року, і відтоді її частенько крутять у новорічний сезон.

До речі, кілька років тому мелодійний кавер на «Christmas Lights» зробила австралійка Кайлі Міноуг.

Цікаво на тему: 7 найкращих мультфільмів Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli

«Snowman» – Sia

У 2017 році американська співачка Sia представила свій різдвяний альбом «Everyday Is Christmas», який вона писала спільно з мультиінструменталістом Грегом Керстіном. Ця збірка — новий погляд на новорічні треки, виконані у впізнаваній манері виконавиці. Загалом, до свого плейлиста можна додати всі пісні з нього, але для нашої добірки ми обрали «Snowman».

«You Make It Feel Like Christmas» – Гвен Стефані та Блейк Шелтон

2017-й став знаковим і для колишньої солістки No Doubt Гвен Стефані. У всякому разі, саме цього року співачка випустила свій перший новорічний альбом «You Make It Feel Like Christmas», який вмістив 6 оригінальних композицій і 6 класичних каверів. Заголовний трек отримав таку саму назву, як і сама платівка, а записаний він був спільно з Блейком Шелтоном.

«Merry Christmas» – Ед Ширан і Елтон Джон

А цю пісню презентував Елтон Джон та Ед Ширан 2021 року. Трек настільки «залетів» слухачам, що утримував перше місце в британських чартах протягом тижня. З огляду на конкуренцію за увагу слухачів, яка розгорається кожного грудня, досягнення доволі вагоме.

«You Deserve It All» – Джон Ледженд

Володар «великої четвірки» найпрестижніших музичних премій («Еммі», «Ґреммі», «Оскар» і «Тоні») теж піддався спокусі зробити щось новорічне і випустив 2021 року «You Deserve It All». Під таку енергійну композицію дуже здорово вбирати ялинку, та й узагалі прикрашати будинок.

Цікаво на тему: Дюжина фільмів, які налаштують на позитив

Українські новорічні пісні

Українські новорічні пісні

Що додати до своєї різдвяної збірки з українських пісень? У нас дещо для тебе є.

«А в пана-пана» – Tery

Відома колядка у виконанні молодого українського співака Tery набула більш сучасного звучання, але водночас зберегла впізнаваність і самобутність народного твору. Відеоряд було записано в рамках новорічного музичного фільму «Колядки на Кудрявці», в якому брали участь такі виконавці, як Jamala, Wellboy та інші.

«Ой, чи є, чи нема» – ROXOLANA, KAZKA, MONATIK, Коляденко, Dantes, Марія Квітка

Продовжуючи тему сучасних колядок, не можна не додати до нашої збірки новий трек «Ой, чи є, чи нема», який цього року презентували KAZKA, ROXOLANA, Dantes, MONATIK, Марія Квітка та Коляденко. Взявши за основу знайомий народний текст і доопрацювавши його, додавши бітів і танцювальний «мінус», вийшла яскрава різдвяна композиція, якій неможливо не підспівувати.

«Щаслива ніч» – Олена Усенко

Олена представляла Україну на Дитячому Євробаченні 2021 року, а буквально днями презентувала композицію «Щаслива ніч», що надихає і якій саме місце у збірці різдвяних пісень.

Цікаво на тему: Добірка цікавих серіалів і фільмів на вечір

«Вічність» – Jerry Heil

Цей трек увійшов до альбома «МАНДАРИНИ І ОЛЕНІ», який українська виконавиця «побутового попу» (як вона сама називає свій жанр) презентувала у грудні 2021. Зворушливий і трохи іронічний трек посідає почесне місце в нашій добірці.

«Святий Миколай» – Омаргалієва, Огнєвіч, Трінчер, POSITIFF, Демчук та ENLEO

А ось ще одна свіженька пісня, адресована Святому Миколаю з проханням знайти своє «шалене кохання». Додавай до себе в обране та заряджайся позитивом!

«Щедрик» («Carol of the Bells»)

Яке Різдво може бути без легендарного «Щедрика» Миколи Леонтовича? Тим паче, що з кожним роком варіантів його виконання стає дедалі більше й більше — від лондонського оркестру та селебріті до вельми несподіваних dance-реміксів. Ось, до речі, один із них.

А ось таку автентичну версію представив інструментальний бенд ZAPAL.

Таким наш «Щедрик» «побачила» скрипалька Ліндсі Стірлінг.

Якщо хочеш знайти ще більше інтерпретацій цієї, без удаваної скромності, легендарної композиції, шукай їх у статті «Новорічний плейлист з українських пісень».

А яка музика для тебе найбільш новорічна? Під які пісні ти готуєшся до свят або підіймаєш келих опівночі? Пиши свої улюблені композиції! Зберімо величезний плейлист і будемо разом зустрічати з ним Новий рік!

Читай також:

13 Грудня / 2023 Кіно, книги, музика

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті