З дитиною в дорозі: що робити в літаку, в машині, в потязі

Активні батьки ніколи не відмовляють собі в задоволенні подорожувати світом, адже у сучасні мандри можна взяти з собою навіть немовля. Але ж в дорозі малюка потрібно розважити, щоб він не відчував стресу й просто не знудився. Перед вами кілька дієвих способів, які виручать під час перельоту чи довгого переїзду.

Наші поради більше стосуються дітей від 1 до 8 років. Саме у цьому віці вони найбільш активні, непосидючі, примхливі.

Доступні розваги у літаку

На борт літака взяти усі улюблені іграшки не вийде. По-перше, існують серйозні вимоги служб безпеки, за якими не дозволяється проносити з собою рідину, громіздкі, гострі предмети. По-друге, кількість речей обмежена ручним багажем.

Але вихід із халепи існує. Аби захопити увагу дитини на 2-4 години візьміть:

  • Невеликі книги формату А5 і менше: казки, абетку, розглядалки, вироби з обʼємними ілюстраціями тощо. Для найменших мандрівників вибирайте яскраві малюнки, які можна довго вивчати. Для дошкільнят можна прихопити книгу з цікавим сюжетом, але мінімумом тексту — їм швидко набридне читати.
  • Інвентар для творчості, який можна проносити на борт: пластилін, солоне тісто, папір, олівці, фломастери. Як підставка підійде відкидний столик на сидінні навпроти.
  • Невеликі іграшки. Їх багато, займають мало місця, зацікавлять дитину надовго, якщо запропонувати розігрувати сюжети, уявляти місто тварин, вигадувати персонажів та їхні характери.
  • Пальчикові ігри з примовками, гра в долоньки й т.ін. Вивчіть цікаві віршики, загадки, щоб мати запасний варіант. З дошкільнятами можна грати у вікторини, правду/неправду.

Зберігайте «сюрпризи» у таємниці, щоб не переграти в усі ігри за одну годину.

А чи є альтернатива? Так!

  • Наприклад, деякі малюки втомлюються від зміни тиску, довгої дороги до аеропорту, очікування, тому можуть поспати годинку-другу.
  • Довгі перельоти — час вивчення простору. Крім того, це заспокоїть дитину, яка летить вперше й нервується. Після зльоту походіть з малюком салоном, покажіть, де знаходиться туалет (для дошкільнят), поясніть, навіщо потрібні стюардеси, паски, полиці.

Так ви виграєте дорогоцінний час, бо екскурсія триватиме щонайменше півгодини. Дитина адаптується до нового середовища, заспокоїться, адже побачить, що мама з татом спокійні. Можливо, ви зустрінете інших дітей і заведете нові знайомства.

  • Розваги на планшеті або телефоні. Але цим варіантом не радимо зловживати й займати дитину гаджетами протягом усього польоту. Та якщо переліт тривалий і батькам теж хочеться відпочити, то можна запропонувати дитині пограти в ігри або подивитись мультики.

Памʼятайте, що салон літака — публічне місце. Намагайтеся не заважати іншим пасажирам відпочивати. А також дбайте про правила безпеки: пристебніть паски безпеки, виконуйте всі вказівки стюардес, стежте за дитиною, не заходьте в службові приміщення. Під час турбулентності зберігайте спокій. Негайно надягніть кисневу маску спочатку на себе, потім — на дітей. Саме в такому порядку, щоб залишатися притомними й врятувати інших.

Також досвідчені мандрівки радять подбати про зручний одяг: футболку, кофту з довгим рукавом, штани або джинси. Дітям візьміть щось тепле, бо на борту працюють кондиціонери. Взуття зручне за розміром, спортивне. Під час довгих перельотів знадобляться спеціальні шкарпетки (щоб не набрякали ноги), подушка. Пледи зазвичай видають на вимогу.

Що можна робити в мандрівці машиною

Автомобіль — досить швидкий спосіб мандрувати, але на довгих відстанях він програє потягу й літаку. Салон машини затісний, в ньому важко простягнути ноги, не можна встати та пройтися. Тому дітям досить некомфортно проводити довгий час сидячи.

Але поряд з тим, подорожуючи своєю автівкою, ви ні від кого не залежите і можете взяти з собою більше розваг, ніж в літак: фарби, ножиці, пакет з улюбленими іграшками малюка.

Виграшна стратегія — працювати з краєвидами за вікном:

  • Поговоріть про те, що бачите. Малюки, що раніше не виїжджали далеко за межі свого населеного пункту, будуть захоплені новими пейзажами. Деяких це займає майже на всю поїздку.
  • Запропонуйте дитині фотографувати на памʼять те, що її зацікавить. Або намалювати щось подібне в її альбомі.
  • Складайте щоденник або мапу мандрівки. Схематично фіксуйте обʼєкти, які проїхали, уявіть, що малюєте мапу скарбів. Принагідно порахуйте кількість блакитних, червоних, зелених авто; прочитайте разом назви кафе, якщо дитина вже вміє читати.

У власному автомобілі можна вмикати улюблену музику, співати караоке. Невеликий простір дозволяє грати в слова, правду/неправду, асоціації, навіть у крокодила. Якщо ви потребуєте відпочинку, запропонуйте подивитися разом фільм чи мультик.

Перед дорогою поясність правила поведінки:

  1. Не можна відчиняти двері під час руху автомобіля чи вікно без дозволу, висовуватися з нього.
  2. Не чіпати приладову панель, важелі, ручник.
  3. Діти зростом до 145 см (віком до 12 років) не можуть їздити на передньому сидінні. Немовлят беруть на руки, спати кладуть у люльку. Тоддлерів возять у спеціальному дитячому кріслі зі своїми пасками безпеки. Як би дитина не просила трохи поїздити спереду, не дозволяйте, подумайте про її безпеку в аварійній ситуації.
  4. Якщо малюк втомився або хоче в туалет, зробіть зупинку. Це трохи розтягне маршрут, але рухатися дитині все ж треба. Відмовтеся від нічних переїздів, краще заночувати в готелі.
  5. Не дозволяйте відволікати водія від дороги. Він не бере участь у розвагах, бо має бути зосередженим.

На випадок затримки в дорозі майте про запас снеки, подушки, щоб подрімати, зручний одяг і теплу ковдру.

Ігри та розваги в потязі

Поїзди — зручний та романтичний спосіб подорожувати на великі відстані. Для родини з 4 людей доцільно купити квитки в купе. В потязі вдосталь місця, можна зручно спати й взяти досить багато речей. Також є стіл, на якому не лише обідають, а й організовують розваги:

  • Настільні ігри. Є компактні версії з магнітними фігурами, що не загубляться. Зацікавлять не тільки молодших школярів, а й підлітків: монополія, асоціації, пояснення без слів тощо. Також є дорожні набори шахів і шашок.
  • Можна використовувати мобільні додатки. Наприклад, гру «Аліас», де потрібно пояснювати відомі слова, не називаючи їх. Вона розвиває логічне мислення, словниковий запас.

Малюки часто товаришують із ровесниками, тому під час довгої дороги майже не потрібно вигадувати розваги. Але всі ігри мають бути негаласливими, не заважити пасажирам (якщо ви їдете в плацкарті).

Основні правила поведінки в потязі:

  1. Не випускайте дитину з поля зору, особливо під час зупинок. Малеча любить вивчати щось нове, а провідник не завжди помітить, що малюк вийшов без супроводу. Розкажіть завчасно, як діяти в такій ситуації (знадобиться й підліткам, які не встигли повернутися з магазину, станції) — залишатися на місці, звернутися до чергового. Далі він і провідники знайдуть оптимальний вихід із ситуації.
  2. Не дозволяйте самостійно піднімати (опускати) полиці, стежте, коли малюк залазить нагору.
  3. Не кладіть речі на чужі місця, вчасно прибирайте іграшки, поверхню стола від залишків фарби чи пластиліну.
  4. Оскільки не завжди можна передбачити температуру у вагоні, то майте про всяк випадок і теплий, і легкий одяг.

Коли ми вже приїдемо?

Малеча ставить це питання кожні 5 хвилин (або ще й менше). Незаплановані обставини, дитяча вередливість, незручний потяг, довге очікування або затори на дорогах ще більше дратують батьків. Правильної відповіді на запитання «Коли?» немає. Навіть якщо ви прорахували подорож похвилинно, ви все одно не вкладетесь у графік.

Тому розкажіть дітям приблизний маршрут поїздки: «Зараз їдемо на автобусі в аеропорт, там проходимо контроль і очікуємо одну годину. Потім летимо 2 години, ще 30 хвилин їдемо до готелю» й т.ін.

Таке запитання — ознака того, що малюк занудьгував. Тоді час діставати запасені розваги, вигадувати ігри або насамкінець дати до рук телефон. Можливо, останній варіант не найкращий, але розважати втомленого малюка — марна справа. Не соромтеся поділитися своїми відчуттями з дитиною: скажіть, що втомилися не менше і також очікуєте прибуття. Але слід трохи потерпіти. То, може, поки пограємось?

 

21 Травня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *