Чи потрібно «відстоювати» парфуми після покупки

Купівля нового парфуму — це завжди дуже приємно. Ти вже уявляєш, як будеш кайфувати від нового аромату, куди його «одягнеш» і скільки компліментів у ньому отримаєш. Але іноді буває так, що, зробивши перші заповітні пшики, ти розумієш, що запах композиції якийсь не такий… І в голову починають приходити найнеприємніші думки — а що, якщо це підробка? А потім десь на просторах інтернету тобі трапляється ідея, що парфуму потрібно «відпочити» і «відстоятися» після всіх мінливостей доставляння з її тряскою і перепадами температури.

1-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

У сенсі «відстоятися»? Навіщо? А чому інші кажуть, що цього робити не потрібно? Загалом, тема цікава, але до кінця не зрозуміла. Спробуймо розібратися разом, чи потрібен «тайм-аут» твоєму новенькому парфуму після купівлі, чи все-таки ні.

Цікаво на тему: Дифузність, фланкер і «компот»: все про парфумерний сленг

Версія №1 – парфум необхідно «відстоювати»

2-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

Існує думка, що після доставляння флакон твого новенького парфуму пережив чимало стресів: тряску, перепади температури, вібрацію і все в цьому дусі. Технічно такий екстрим для композиції може вплинути на запах, розкриття нот і навіть на відчуття стійкості. Тому деякі поціновувачі парфумерії вважають, що аромату потрібно дати час «відстоятися» перед тим, як вводити його в активну «експлуатацію». Це має допомогти парфумам «прийти до тями», щоб ти змогла оцінити його парфумерну композицію у всій красі.

Instagram_02_Blog

Зазвичай рекомендують залишити флакон у темному і прохолодному місці. Ні в якому разі не в холодильнику! А в закритій від сонячного світла шафці — просто ідеально. Якщо говорити про рекомендовані терміни «відпустки», то найчастіше зустрічається порада від кількох днів до кількох тижнів. Заведено вважати, що чим складніша парфумерна композиція і чим багатша її піраміда, тим довше її варто відстоювати. Особливо це стосується густих східних, удових, альдегідних і квіткових ароматів.

Цікаво на тему: Аромати для затишної осені: ТОП-10

Також трапляється рекомендація, що аромат потрібно відкрити, зробити кілька розпилень з флакона, а потім поставити назад у коробку і в темне місце. За ідеєю це допоможе усунути наслідки доставляння і дати аромату розкритися саме так, як задумував парфумер.

03 Парфюмерия -1024х500_09

Версія №2 – «відпочинок» аромату не потрібен

3-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

Альтернативна думка свідчить, що не варто поспішати ставити флакон на полицю і чекати чудес. Багато хто вважає, що весь цей «відпочинок» – не більше ніж міф. Якщо парфум якісний, він проходить всі необхідні етапи відстоювання і тестування ще на стадії виробництва. Він уже ідеально збалансований, і ніяка тряска не вплине на його запах. Зрештою, парфумерія — це не вино, на якість якого дорога може впливати не найкращим чином.

Більшість парфумерних брендів використовують стійкі формули, які розраховані на те, щоб залишатися стабільними навіть в умовах перевезення. Прихильники цієї думки вважають, що не варто переживати, що аромат через подорожі поштою зміниться — просто відкривай флакон і насолоджуйся. А якщо композиція не відповідає очікуванням, то, ймовірно, було просто змінено його піраміду або замінили натуральний компонент штучним аналогом (на жаль, це доволі поширено у виробництві парфумів навіть найтоповіших брендів).

Цікаво на тему: Не тільки Lost Cherry: 10 незаяложених парфумів із нотами ягід

Що говорить про це наука

4-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

Ось тут починається найцікавіше. Перевірених наукових досліджень, які б підтверджували правоту одних і помилковість судження інших, просто не існує. Сумно, але логічно. Такі масштабні дослідження обійдуться в дуже пристойну копієчку, а зиску від цього тим, хто в них інвестуватиме, жодного. Отже, зацікавлених сторін у цих вивченнях поки що немає.

А ось у чому багато парфумерів і хіміків сходяться на думці, так це в тому, що основний фактор, що впливає на якість і довговічність аромату — його правильне зберігання. Вплив світла, температури та вологості може призвести до того, що аромат зміниться, але відбувається це за тривалого впливу цих чинників. А ось звичайне трясіння під час доставляння або короткочасні зміни температури — навряд чи.

Цікаво на тему: Молекулярні аромати: у чому їхня особливість + добірка парфумів

Основні компоненти парфумів перебувають у розчиненому вигляді, і його подорож жодним чином не вплине на їхній хімічний склад. Так, можливо, ти відчуєш відмінність у розкритті нот, але вона буде не настільки значною.

Де ж істина?

5-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

А вона, як зазвичай, десь посередині. Якщо тобі здається, що аромат після доставляння трохи не такий і ти хочеш дати йому час «оговтатися» – звісно, залиш флакон на кілька днів або тижнів у темному місці. У всякому разі, ти знатимеш, що зробила все від себе залежне. Але не хвилюйся — якщо ти відразу скористаєшся парфумами, нічого страшного не станеться і небо не впаде на землю. Адже найголовніше — пам’ятати про правильне тривале зберігання аромату, щоб насолоджуватися ним якомога довше.

Трохи суб’єктивних роздумів

6-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

Замість висновків я хотіла б поділитися своїми особистими спостереженнями. Я великий шанувальник парфумерії, але при цьому завжди була прихильницею другої думки — вона мені здавалася логічнішою. У моєму розумінні аромати ідеальні за замовчуванням і не потребують «кава-брейку», тому найчастіше я починаю користуватися ними відразу. Проте на моїй практиці траплялися випадки, коли з плином незначного часу (приблизно кілька тижнів) парфум ставав (чи правильно сказати відчувався?) якісно кращим, ніж одразу після придбання. По-перше, сама композиція начебто стабілізується і стає більш насиченою, глибшою і багатограннішою, а, по-друге, підвищується її стійкість і дифузність.

Цікаво на тему: Perfume layering: як комбінувати парфуми й отримувати крутий результат

Таке траплялося не тільки з Bois Imperial, про який я писала в добірці улюблених ароматів авторів EVA Blog, а й з іншими парфумами абсолютно різної спрямованості. Але, за моїми спостереженнями, від «відпустки» так трансформуються не всі аромати. Деякі справді не змінюються скільки б не стояли. Це я спостерігала найчастіше у фруктово-квіткових парфумах на кожен день.

7-Чи-потрібно-«відстоювати»-парфуми-після-покупки

Резюмую. Будеш ти «відстоювати» парфуми після радості покупки чи ні — вибір за тобою. Просто знай, що деякі композиції дійсно виграють від того, що «відпочинуть» якийсь час. Але при цьому деяким на «паузу» може бути абсолютно все одно. 😅

А чи помічала ти, що аромат змінювався через якийсь час після першого розпилення? Чи ставала композиція цікавішою через це? Поділися в коментарях, за якими парфумами ти помічала подібні трансформації. 🙂


Читай також:

4 Жовтня / 2024 Краса

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *