0-Чому-вітамін-С-важливий-під-час-вагітності
| читати 2 хв

Чому вітамін С важливий під час вагітності?

Вагітність — це не тільки чудовий період у житті жінки, але й величезне навантаження на весь її організм. Якщо раніше білки, вуглеводи, вітамін С, кальцій та інші корисні речовини з їжі використовувалися для накопичення, нормального функціонування органів і систем майбутньої мами, то з моменту зачаття більшість мікроелементів витрачається на розвиток і ріст плода. У цей період особливо важливо уникати дефіциту вітамінів і мінералів, додавши до раціону ще більше корисних продуктів.

Для чого потрібен вітамін С під час вагітності?

Аскорбінова кислота є антиоксидантом сильної дії. Вона зміцнює імунітет вагітної, захищаючи від розвитку інфекцій. Але це не єдина функція вітаміну С в організмі майбутньої матусі, адже він необхідний для:

1-Чому-вітамін-С-важливий-під-час-вагітності

  1. Засвоєння заліза з їжі, що є чудовою профілактикою анемії.
  2. Вироблення колагену — будівельного матеріалу сполучної тканини, з якої формуються стінки кровоносних судин, шкіра, кісткова тканина і малюка, і матері.
  3. Розвитку плаценти (правильного формування і функціонування) і захисту від її передчасного відшарування.
  4. Материнського здоров’я під час вагітності, до її настання і після пологів, що проявляється в позитивному впливі на судини (профілактика прееклампсії), повноцінному обміні кальцію і фосфору.

Плашки EVA Kids_1_ukr

Вітамін С забезпечує активність 11 ферментів, необхідних для вироблення гормональних речовин. Щобільше, він здатний нейтралізувати небезпечні мутагенні сполуки. Аскорбінова кислота допомагає накопичити запаси заліза плодом на перші пів року життя.

Цікаво на тему: 5 кращих засобів від розтяжок під час вагітності

Профілактика дефіциту вітаміну С

Щоденна норма аскорбінової кислоти за рекомендаціями МОЗ для вагітних становить 80 мг на добу. Щоб її отримати, необхідно збагатити раціон майбутньої мами не тільки цитрусовими. У високих концентраціях вітамін С також міститься в:

2-Чому-вітамін-С-важливий-під-час-вагітності

  • ківі;
  • болгарському перці;
  • петрушці;
  • броколі;
  • полуниці;
  • чорній смородині;
  • яблуках;
  • бананах.

Для отримання максимальної дози вітаміну, перераховані продукти необхідно вживати без термічної обробки, оскільки аскорбінова кислота руйнується під впливом високих температур.

Цікаво на тему: Найкрасивіші та найрідкісніші імена для дівчаток і хлопчиків

4-Чому-вітамін-С-важливий-під-час-вагітності

Не менш важливим є прийом вітамінних добавок, розроблених спеціально для вагітних і годуючих, таких як Елевіт® Пронаталь. В 1 капсулі міститься 100 мг вітаміну С, що повністю покриває потреби жінки та плода. Крім аскорбінової кислоти, в комплексі присутні також 19 нутрієнтів, які корисні для організму не тільки вагітної та годуючої жінки.

Для нормального функціонування органів і систем необхідне повноцінне харчування, збагачене вітамінами та мінералами. Додатковим їх джерелом є вітамінні комплекси, приймати які варто тільки після консультації з лікарем.

Список використаної літератури:

  1. TEEL, H. M., BURKE, B. S., & Draper, R. (1938). Vitamin C in human pregnancy and lactation: I. Studies during pregnancy. American Journal of Diseases of Children, 56(5), 1004-1010.
  2. Hassan, G. I., & Onu, A. B. (2006). Total serum vitamin C concentration in pregnant women: implications for a healthy pregnancy. Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil, 6, 293-296.

Ділись - оцінюй - коментуй

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Період перевірки reCAPTCHA закінчився. Будь ласка, перезавантажте сторінку.

Ще у Розділі