Картатий тренд: як носити клітинку

Ажіотаж навколо картатого принта аж ніяк не бажає вщухати і цьому є кілька пояснень. По-перше, з моменту одруження Принца Вільяма з Кейт Міддлтон зросла цікавість світової громадськості до королівської сім’ї, а заразом і до усього англійського, включаючи моду. По-друге, клітинка залишається одним з найвдаліших принтів осінньо-зимового сезону, здатним додати йому елегантності і стилю, або ж навіть зробити його більш екстравагантним. І по-третє, клітинка може бути значно різноманітнішою і оригінальнішою, ніж вважає більшість. Щоб це довести, ми розповімо про найцікавіші поєднання за участі клітинки і способи комбінувати її з осінньо-зимовим гардеробом.

Для початку пригадаємо, які картаті принти є найпоширенішими, і як вони поводяться в гардеробі.

Тартан

Клітинкова класика, яка стала своєрідним шаблоном для багатьох інших різновидів картатого принта. Саме славетна шотландська клітинка стала найактуальнішим малюнком цього сезону. Яскравий і контрастний, тартан здатен прикрасити собою будь-що: від брюк та верхнього одягу до взуття, головних уборів і аксесуарів.

Мадрас

Ця клітинка має індійське коріння. Свого часу вона стала колоніальним аналогом тартану. Про орієнтальне минуле свідчить багата колористика мадрасу (візерунок може складатися з 6 кольорів) і світліші відтінки, які були більш придатні для теплого східного клімату. Саме через ці характеристики мадрас майже не зустрічається в осінньо-зимових колекціях, проте це не означає, що не можна додати до осіннього образу сорочку у яскраву клітинку.

Гленчек

Гленчек та його послідовники – віндзорська клітинка і аргайл, носять статус одних з найконсервативніших принтів. Зустріти їх можна переважно на діловому одязі, костюмах і плащах. Лаконічний малюнок важко назвати екстравагантним, тож для більшої виразності до нього варто додавати акцентовані деталі і аксесуари.

Віші

Віші – єдиний «неанглійський» принт у нашому списку. Контрастна двоколірна клітинка має французьке походження, а її стихією традиційно є романтичний і прованський стилі. Однак сучасна мода надала клітинці віші нових трактувань. Її можна зустріти на костюмах, сорочках, спідницях та брюках, верхньому одязі та аксесуарах. Вона є досить універсальною і комбінативною, а у своєму чорно-білому варіанті чудово поєднується з яскравими елементами.

Гусяча лапка

Надзвичайно стильний і по-справжньому осінній принт, який у цьому сезоні за популярністю поступається хіба що тартану. Він може бути стримано-дрібним або кітчево-масштабним, класичним чорно-білим або виконаним у екстравагантних яскравих кольорах, а тому і зустріти його можна у дуже різних образах.

А тепер пропонуємо ближче познайомитися з найактуальнішими дизайнерськими рішеннями на базі картатого принта і варіантами його впровадження у свій осінньо-зимовий гардероб.

Як вже було зазначено, лідером з частоти появ на подіумах у поточному сезоні виявився шотландський тартан. На модних показах він фігурував як у своєму традиційному вигляді, так і в зовсім нестандартних кольорових рішеннях, наприклад, у яскраво-жовтому або фіолетовому виконанні. Тож доречними будуть будь-які експерименти з кольором. Однак в повсякденному житті різнобарвний тартан краще використовувати дозовано і поєднувати з близькими кольорами та відтінками або з нейтральною базою.

Схожу ситуацію маємо з «гусячою лапкою» – у цьому сезоні вона постає у різних іпостасях, то трансформуючись у яскравий патерн, то з’являючись у гіпертрофованому вигляді. Такими ж різноманітними є способи її використання. Поєднуючи різні варіації «гусячої лапки», наприклад, принти різного масштабу, можна створити надзвичайно ефектний total look, який не виглядатиме вульгарно навіть у діловому форматі. За бажанням до нього можна додати яскравих аксесуарів, наприклад, у червоному кольорі, який чудово поєднується з ч/б. Це може бути взуття, нашийна хустка, рукавички, намисто, сумка або будь-яка інша деталь. А з оригінальним пальто у крупний яскравий принт або чоботами в кольорову «гусячу лапку» ви гарантовано будете позбавлені зимової нудьги.

Вкрай важливим є правильне і доречне комбінування клітинки з іншими елементами гардеробу. Найменш ризикованим є поєднання однієї, максимум двох картатих речей з базою. Можна зупинитися на одному пальті, або на комбінації картатого низу з шарфом або беретом в аналогічний принт. Картатими також можуть бути окремі деталі образу: рукавички, сумка, взуття або колготки.

Сміливим володаркам гарного смаку радимо спробувати поєднання декількох варіантів клітинки в одному образі або створити тандем з клітинки та іншого принта.

Скласти вдалий картатий total look загалом нескладно, для цього існує три універсальні комбінації:

  • поєднання кількох однотипних принтів різного масштабу і у різних пропорціях;
  • поєднання близьких за кольором принтів;
  • поєднання нейтрального монохромного принта з акцентованим контрастним принтом з насичених кольорів.

Street style подарував нам ще одне сміливе рішення – радикальний симбіоз клітинки і анімалістичного принта. Така комбінація не виглядатиме вульгарно, якщо образ загалом буде витриманий в нейтральній кольоровій гамі і поєднуватиметься з базою. Такий аутфіт, наприклад, може складатися з пальта в класичний леопардовий принт, костюма або самих лише брюк у бежево-коричневу віндзорську клітинку, шарфа або платка з картатим принтом у поєднанні з базовим однотонним светром або водолазкою, черевиками челсі та сумкою жорсткої форми.

Важко сказати, як довго клітинка очолюватиме топи модних трендів. Однозначним є одне – картатий принт й надалі залишатиметься ознакою гарного смаку, які б метаморфози з ним не відбувались і як би далеко дизайнери не відходили від його початкового класичного змісту.

19 Листопада / 2018 Мода

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *