Ремонт своїми руками: як пережити його і не з’їхати з глузду

Ремонт. Це слово у більшості з нас викликає легке посмикування ока. Хто хоча б один раз пережив цю грандіозну подію, може точно описати свої почуття кількома простими, але дуже місткими фразами: більше ніколи в житті, це був жах, закінчилися сили, а разом з ними й запаси надихаючих напоїв. 🙈 Так, дійсно, гідно вийти з ремонту у звичний ритм можуть не всі. Але все це тому, що підхід був обраний помилковий або його не було зовсім. Я розповім тобі про те, як зробити ремонт власноруч, і водночас не вигоріти емоційно, залишитися адекватною людиною й отримати оновлений, красивий домашній простір.

1-Ремонт-своїми-руками

Цікаво на тему: Ідеальні штори для кухні: як вибрати і на що звернути увагу

Етапи ремонту

Отже, будь-який ремонт має починатися з питання «А що, власне, я хочу змінити?». Насамперед важливо визначити сенс змін і чого вони мають торкнутися. У деяких випадках можна обійтися банальним фарбуванням стелі та заміною розеток, грубо кажучи, а іноді потрібно сильно вкластися і грошима, і часом, і силами.

Визначаємося з видом робіт

2-Ремонт-своїми-руками

У новобудові, де є тільки стіни і стеля, все дуже складно. Починати треба з самого початку: з чорнових робіт, стяжки підлоги і банального планування простору. Це величезний обсяг робіт, на виконання якого підуть місяці, а в декого навіть роки!

Якщо ж говорити про квартиру або будинок, в якому вже давно живе сім’я і захотілося просто оновити навколо себе атмосферу, то впоратися можна за тиждень. Головне, розуміти, чого хочеться і як:

  • косметичний ремонт – переклеїти шпалери або перефарбувати стіни, оновити підлогове покриття, змінити декоративні елементи, зробити перестановку;
  • капітальний ремонт – це вже зовсім інша історія. До списку додаються заміна вікон, проводки, сантехніки, електрики, демонтаж підлог, вікон, перепланування приміщення, монтаж нових або демонтаж старих перегородок, стін. Це масштабна подія, яка затягується на кілька місяців.

З урахуванням того, який фронт робіт було обрано, потрібно складати й план дій. Спокійно, розмірено, уважно, прописується кожен крок. Це допоможе навести лад у голові, розпланувати час, позначити магазини, які необхідно відвідати на тому чи іншому етапі. Насправді початок ремонту – це завжди піднесений настрій, море натхнення і навіть азарту. Важливо зберегти цей стан, оскільки є серйозний ризик уже до середини процесу скотитися в діаметрально інший бік, девіз якого «Я не витримаю, все скінчено, життя більше не має сенсу!»

Дизайн – важлива частина

3-Ремонт-своїми-руками

Створення естетично привабливого і комфортного простору неможливе без професійної допомоги. Точніше, можливе, звісно, але з дизайнером будуть враховані абсолютно всі нюанси, тонкощі та куточки. Професіонал оцінить своїм поглядом приміщення, визначить переваги й вади приміщення, прорахує і видасть результат, який справді буде вартий уваги. У дизайнерському проєкті прописано і промальовано:

  • розташування меблів;
  • розміщення всіх освітлювальних приладів і електротехнічних елементів (розетки, вимикачі);
  • розташування декоративних елементів – картин, горщиків із квітами, різних мозаїк, стійок;
  • пропозиції щодо текстилю та декоративного оформлення вікон;
  • вибір сантехнічних приладів, розведення води;
  • підбір усіх оздоблювальних матеріалів відповідно до колірного рішення меблів;
  • перелік матеріалів із зазначенням артикулів.

4-Ремонт-своїми-руками

Дизайнеру потрібно озвучити бажані кольори, які мають переважати. У процесі бесіди можна визначити акцентні напрямки та спільними зусиллями створити справді крутий інтер’єр, який захочеться якнайшвидше втілити в життя.

Допомога фахівця буде дуже корисною, як у випадку з косметичним, так і для проведення капітального ремонту. Якщо хочеться якісних змін, які кардинально змінять кімнату, то відносно за невелику вартість можна і потрібно вдатися до допомоги дизайнерів. Типові квартири й будинки сьогодні не в моді. Простір має бути з характером, говорити про індивідуальність, відображати внутрішній світ. Після ремонту, кімната зобов’язана наповнитися естетикою і стати місцем, де ти можеш просто відключити голову і зловити дзен.

Цікаво на тему: Апсайклінг-декор: перетворюємо мотлох на прикрасу будинку

Складаємо кошторис

5-Ремонт-своїми-руками

Найважливіша частина ремонту – бюджет і його розподіл. Як показує досвід, ти ніколи не вмістишся в ту суму, яку запланувала. Ніколи!!! Завжди з’являються якісь незаплановані, непередбачені витрати, які відкушують по шматочку від загальної кількості грошей, як піраньї. Тому, щоб хоча б наблизитися до ідеалу, і не сильно вилетіти за рамки бюджету, я порекомендую тобі додати до прорахунків ще 20%. Це допоможе уникнути стресу в разі виникнення непередбачених обставин.

Завжди, в будь-якому місті є магазин будівельних матеріалів, назву якого можна і не пам’ятати, але там все набагато дешевше, ніж в інших місцях. Порівняй ціни за основними категоріями товарів, щоб легше було підбивати суму. У міру просування ремонту, обов’язково записуй всі витрати, збирай чеки. Після того, як все закінчиться, можна буде порівняти плани й факт фінансових витрат.

Я б рекомендувала провести також невеликий математичний експеримент. Це лайфхак, який допоможе прийняти рішення про те, що економніше: ремонт своїми силами або все-таки пошук будівельної бригади. Експеримент полягає в елементарному прорахунку витрат свого особистого часу, фінансових витрат на матеріали, інструменти. Виведену цифру потрібно порівняти з вартістю послуг професійної бригади. Найчастіше, задуматися є над чим.

Що делегуємо професіоналам?

6-Ремонт-своїми-руками

Я думаю, ти погодишся з таким твердженням, що далеко не всі ремонтні роботи можна виконати своїми руками. Наприклад, у процесі капітального ремонту поміняти підлогове покриття або виконати сантехнічні роботи можуть далеко не всі. Деякі процеси просто необхідно віддавати майстру або бригаді, щоб вони були виконані грамотно, якісно, а головне – безпечно.

Що повинен робити майстер:

  • стяжка підлог;
  • системи опалення, кондиціонування;
  • електрична проводка, водопровід;
  • газове та пожежне обладнання;
  • сантехніка, сантехнічні пристрої та прилади.

Але, у випадку з косметичними роботами, ти можеш легко обійтися і своїми силами. Потрібно тільки об’єктивно оцінити свої можливості і сміливо братися до справи. Якщо навіть Керрі Бредшоу вдалося самостійно перефарбувати кухню, то чому ти не можеш переклеїти шпалери або освіжити стіни? А різні майстер-класи та інші помічники з мережі інтернет допоможуть тобі грамотно організувати процес і виконати його поетапно.

Цікаво на тему: Швидко і бюджетно: як пофарбувати м’які меблі

Підготовка до ремонту

7-Ремонт-своїми-руками

Після того, як бюджет затверджено, роботи розподілено між тобою і ремонтними майстрами, можна розпочинати процес. Насамперед потрібно підготувати кімнати, звільнивши їх від меблів, світильників, декоративних речей. Все, що може постраждати від пилу і бруду, або обертається поліетиленом, або ховається у вакуумні мішки. Підлогу бажано теж убезпечити, закривши плівкою. Це стосується тільки тих випадків, коли зміна підлогового покриття не запланована. Ламінат або, тим більше масивна дошка – це недешеве задоволення, яке необхідно берегти від будівельних сумішей і розчинів, як, в принципі, і будь-який інший вид матеріалу.

Ремонт варто починати з найбільш запорошених, чорнових робіт, плавно переходячи до чистових, прибирання і декорування приміщення. У процесі використання інструментів і матеріалів важливо прислухатися до рекомендацій виробників і майстрів. Важливо розуміти, що зробити ремонт своїми руками абсолютно без помилок не вийде, і терпимо ставитися до невеликих прорахунків.

На чому не можна економити?

8-Ремонт-своїми-руками

Економія хоч і має бути економною, але є речі, скупість у яких може обернутися серйозними проблемами в майбутньому. Розберімо з тобою ті витратні статті у твоєму бюджеті на ремонт, які краще не урізати, а навпаки, за можливості, додавати в сумі:

  1. Комунікації – вода, електрика і газ. Думаю, не потрібно довго пояснювати, чому саме ці речі краще зробити якісними. Усю міць води чи електрики можна відчути колективно будинком, якщо з ладу виходить проводка або лопається водопровідна труба.
  2. Сантехніка – має бути надійною та якісною, щоб мати змогу служити без необхідності заміни кілька років. Ніяких бюджетних варіантів! Якість води, агресивні умови експлуатації та інші фактори можуть дуже швидко вивести з ладу змішувач або душову систему. Щоб не відчувати біль і розчарування щороку, краще підібрати якісні прилади, здатні переживати будь-які неприємності без втрати своїх здібностей.
  3. Підлога, двері, вікна – все це монтується на довгі роки, а заміна коштуватиме багато грошей, часу, сил, нервів. Скрипи мостин або протяги з вікон не найприємніші наслідки економії, з якими доведеться або змиритися, або боротися ціною гаманця.
  4. Меблі – якщо в процесі ремонту у тебе запланована навіть часткова зміна меблів, до цього питання необхідно підійти з усією відповідальністю. У будівельних магазинах є спеціальні відділи з фурнітурою і матеріалами для фасадів. Не пошкодуй часу і дізнайся про те, чому МДФ кращий за ДСП, які матеріали справляються з вологою, легші в прибиранні й т.і.

9-Ремонт-своїми-руками

Виділити достатню суму на ці пункти можна, урізавши бюджет на фарбах, шторах, освітлювальних приладах, різних декоративних штучках. Володіючи достатнім просторовим мисленням і деякими навичками користування графічними програмами, можна заощадити й на послугах дизайнера.

Цікаво на тему: Надихаючі ідеї використання модульних картин в інтер’єрі

Поради психолога: щоб не зірвало різьбу

10-Ремонт-своїми-руками

Найскладніше в ремонті – це ж не пережити пил, бруд, відсутність комфорту і постійну магазинну метушню. Найскладніше, це не зруйнувати сім’ю! Зовсім не важливий склад, адже в процесі перебудови простору кожен має свою думку, яку необхідно обов’язково почути та змиритися.

Щоб склад сім’ї залишився незмінним, ніхто не зрікся родинного зв’язку, не відмовився від прізвища тощо, бажано прислухатися до кількох простих порад:

  1. Поділ зон відповідальності – по кімнатах або етапах роботи. Кожен має чітко розуміти, чим він займається і в який момент необхідно вступити в процес.
  2. Не подобається – скажи – важливі для кожного нюанси необхідно обговорювати відразу ж. Комусь принципово важливе розташування вимикача, комусь потрібні дзеркала по всій квартирі, а хтось захоче пофарбувати свою кімнату в помаранчевий колір, і це принципово важливо для радісного настрою щодня. Усі ці моменти потрібно обговорити, знайти компроміс або прийняти.11-Ремонт-своїми-руками
  3. Просити про допомогу – стало важко? Не потрібно бути сильною і незалежною. Завжди можна звернутися з проханнями до друзів або близьких людей. Потрібно зробити паузу і взяти тайм-аут – значить, сьогодні твої завдання зробить хтось інший або вона зовсім почекає. Від твого емоційного та фізичного стану залежить сприйняття нового житла. Кімнати після ремонту не асоціюватимуться з болем і втомою.
  4. Запитання завжди вітаються – все, що незрозуміло або сумнівно краще з’ясувати до того, як почався процес. Фарба не тієї консистенції, шпалери розкладено не в тому порядку, пензлики підібрано невірно – про все краще запитати, ніж надалі розгрібати проблеми й жбурляти докорами. 

Ремонт – складний життєвий етап. Пережити його складно кожному, немає такої людини, яка б зловила крутий вайб і отримала задоволення від того, що відбувається. Але, за грамотного підходу, з деякою часткою філософії фаталіста можна обійтися легким переляком. Новий затишний і комфортний простір буде довгі роки тихою гаванню, в яку захочеться повертатися знову і знову. А той факт, що певна частина була виконана власноруч, ввібрала душу та сили, буде приводом для гордості.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

11 Жовтня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *