Що таке метод організації 20/10 для підтримання чистоти

Існує безліч способів прибрати в оселі, і більшість з них мені не подобається. Вони займають багато вільного часу, яке я могла б витратити на щось корисніше та приємніше, наприклад, навчання або читання. Я вже мовчу про сили та терпіння, які потрібні для ретельного натирання підлоги та чищення поверхонь, а про миття вікон і батарей навіть не нагадуй!.. Тому якщо генеральне прибирання тебе не мотивує так само як і мене, я розкажу про ефективний метод підтримання чистоти та порядку, що не крастиме твій час та енергію.

1-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

Цікаво на тему: Прибирання з любов’ю до себе: система наведення порядку FLY Lady

Принцип 20/10 – прибирай та відпочивай

2-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

Є така книжечка, називається «Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess», а написала її блогерка Рейчел Хоффман. Не знаю, чи перекладали цю книгу українською, але дослівно назва звучала б якось так: «До біса твоє середовище: Ти кращий за свій безлад». Це легкий нон-фікшн для таких ледащих як я, написаний з гумором та повний корисних порад щодо підтримання порядку у квартирі та організації твого простору. В ньому авторка описує принцип 20/10, що можна пояснити буквально одним реченням:

20 хвилин ти витрачаєш на прибирання, 10 хвилин – на відпочинок.

3-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

При чому, перерви дуже важливі, адже вони дозволяють зупинитися коли тобі зручно та не перевтомлюватись. Ідея тобі зрозуміла: ти розподіляєш всі хатні справи на двадцятихвилинні відрізки з проміжками у десять хвилин для перепочинку, що дозволяє тобі не перетворювати процес наведення порядку на божевільний марафон. За парочку таких підходів ти зможеш швидко навести лад в оселі, і ще залишиться час на відпочинок. Я спробувала і мені сподобалось: маю невеличку квартиру, в якій за три підходи я прибрала та навела порядок в речах, а у проміжки пила водичку та переглядала соцмережі. 

Цікаво на тему: Магічне прибирання Марі Кондо: Секрети та лайфхаки

В чому переваги принципу 20/10

4-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

Він буде ефективним, коли ти робиш це регулярно та не запускаєш безлад. Якщо робитимеш це 2-3 рази на тиждень, то зможеш постійно підтримувати чистоту та порядок навколо. Такий підхід потребує певної дисципліни, і якщо це не твій коник, то метод може не спрацювати. 

Instagram_02_Blog

Фанаток ретельного прибирання протягом всього вікенду це не стосується. Але подумай, чи не шкода тобі тих зусиль, якщо вже завтра знову з’явиться пил, на стільці – купка речей, а на кухні – стос немитого посуду, і знову доведеться прибирати? Гадаю, краще звикнути виділяти на це хоча б по 20 хвилин на день, проте в тебе завжди буде порядок та вільні вихідні. Як на мене, це більш результативно, хіба ні?

Цікаво на тему: Прибирання за допомогою смартфона, мішка та трьох кіл

Як привчити себе до принципу 20/10

5-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

Найкращий варіант – це адаптувати такий метод прибирання під свою рутину. Звичайно, багато залежатиме від ритму твоєї роботи, розміру приміщення, але не треба намагатися встигнути зробити все в один день. Спочатку зосередься на одній кімнаті й поступово переходь до наступної.

Сенс принципу 20/10 полягає в розподіленні великих задач на дрібні, тому для початку спробуй скласти глобальний список справ та розбити його на менші підзадачі. Наприклад, візьми одну кімнату – твій кабінет. Що в ньому треба зробити:

  • витерти пил на стелажі, столі та підвіконні;
  • повитирати техніку: ПК, ноут, монітор;
  • прибрати павутиння по кутках, стелі та люстрі;
  • розкласти канцелярію та книжки по місцях;
  • пропилотяжити та вимити підлогу.

6-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

Умовно на все в тебе піде близько 40 хвилин, тобто 2 рази по 20 хвилин, між якими обов’язково треба зробити перерву на 10 хвилин. В цей час посидь на дивані, закинувши ніжки на пуфик, випий кави, почитай кілька сторінок бестселера або почни дивитись новий фільм. Тільки не розслабляйся та не кидай справи на півдорозі! Краще в процесі послухати улюблений плейлист або аудіокнигу, якщо вже тобі так нудно.

Таким чином, потихеньку, переходячи від однієї кімнати до іншої, ти без напрягів наводитимеш та підтримуватимеш порядок та чистоту в себе вдома, і зможеш пишатися собою, що в тебе завжди охайненько та прибрано.

Цікаво на тему: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Як себе мотивувати

7-Що-таке-метод-організації-20-10-для-підтримання-чистоти

Щоб не покинути звичку прибирати за методом 20/10, тобі потрібно стати організованішою та бажати, щоб твоя квартира виглядала так, як показують у твоїх улюблених серіалах. Для цього варто дотримуватись загального порядку:

  1. Робити регулярне розхламлення: віддати або утилізувати все, що непотрібно та заважає твоїй оселі виглядати прибраною.
  2. Позбутися візуального шуму в інтер’єрі: переглянути декор, зручно організувати простір, розставити речі по місцях, щоб вони не створювали відчуття захаращення.
  3. Зробити апсайклінг стареньких меблів, які тебе дратують, але викинути шкода.

Цікаво на тему: Свобода від речей: як звільнити житло від зайвого

Тобто якщо тобі приємно знаходитися у власній оселі, то регулярне прибирання теж не напрягатиме, а навпаки, хотітиметься, щоб усе навкруги сяяло чистотою та випромінювало затишок.

Читай також:

18 Жовтня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *