Як книги допомагають у лікуванні психічних розладів

У тому, що книжки мають потужний терапевтичний ефект, я переконалась на власному досвіді. В умовах постійного стресу, сильних переживань, саме читання допомагає мені перемкнутися і заспокоїтися. Це – сила бібліотерапії в дії, і з моїм посттравматичним стресовим розладом вона працює безвідмовно. Книготерапія є однією з форм арттерапії, де літературу використовують для поліпшення життя, психологічної підтримки та надання корисної інформації. Художні та прикладні книги, поезія впливають на наші емоції, дають змогу глибше зрозуміти самих себе та дарують безцінний життєвий досвід. Якщо тебе турбують тривожні розлади, депресія, зриви та інші стани, з якими тобі складно впоратися, то бібліотерапія – це один із реальних способів подолати всі труднощі.

1-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Набуваючи звичку до читання, ви будуєте для себе притулок практично від усіх страждань життя. 

– Сомерсет Моем

Аптека для душі: як з’явилася бібліотерапія

2-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Сторітелінг і читання високо цінувалися з самого моменту їхньої появи. Це доводить те, що над входом до бібліотеки фараона Рамзеса II значився напис – Аптека для душі. Також про цілющу силу літератури знали в Стародавній Греції, де бібліотеки вважалися священними місцями. У 19 столітті психіатри Бенджамін Раш і Джон Мінсон Галт запровадили бібліотерапію як методику лікування та реабілітації проблем психічного здоров’я. У періоди Першої та Другої світових воєн книготерапія використовувалася для допомоги солдатам, які повернулися з фронту, щоб швидше відновити їхній фізичний і психічний стан.

3-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Уперше термін “бібліотерапія” був опублікований у впливовому американському журналі The Atlantic Monthly, а 1941 року його внесли до Ілюстрованого медичного словника Дорланда (Dorland’s Illustrated Medical Dictionary). У 1960 році Американська бібліотечна асоціація офіційно ухвалила це визначення, а наприкінці 60-х з’явилася Асоціація поетичної терапії (The National Association for Poetry Therapy), яка заснувала новий метод – лікування поезією. Величезний внесок у розвиток цієї сфери зробила Ріа Джойс Рубін, яка 1978 року видала свою книгу “Використання бібліотерапії: Посібник з теорії та практики” (Using Bibliotherapy: A Guide to Theory and Practice). До середини 80-х років було засновано Міжнародну асоціацію бібліо-поетичної терапії, яка продовжує розвиватися і допомагати людям справлятися з психологічними проблемами.

Дізнайся: 9 книг, які допоможуть краще пізнати себе

Концепція бібліотерапії

4-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Терапія читанням або книготерапія – це метод психокорекції з використанням спеціально підібраної літератури. Він дає змогу глибше зазирнути в себе та дослідити свій душевний стан. У такий спосіб розвивається емпатія, співпереживання, співчуття до себе та набуваються корисні навички комунікації. Для цього використовується тристороння взаємодія – фахівець, клієнт і книга. Доктор філософії Сем Гледдінг з університету Вейк Форест у Вінстоні-Салем, Північна Кароліна, пояснює, як цей процес працює на практиці: консультант аналізує проблеми в житті клієнта, а після рекомендує книжку або окрему історію для читання. Важливо, щоб література безпосередньо співвідносилася з життєвими труднощами клієнта і він міг асоціювати себе з головним героєм або основною проблематикою твору. Після прочитання консультант і клієнт обговорюють те, як саме важка ситуація вирішилася в книжці та наскільки це можна застосувати в реальному житті клієнта. Звучить трохи дивно, але цей метод реально працює. Звісно, не без допомоги інших форм терапії. Читання лише посилює їхню ефективність і прискорює дію основних форм лікування.

5-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Бібліотерапію практикують не лише фахівці у сфері ментального здоров’я. Нею також активно користуються педагоги та батьки, бо це універсальний і адаптивний спосіб для саморозвитку та виховання.

Терапевти, які активно застосовують цей метод, мають напрацьовані списки літератури з різних питань. В інтернеті також можна знайти безліч тематичних ресурсів (здебільшого зарубіжних), що на основі певних проблем пропонують хороші книжки.

Дізнайся: ТОП-10 книг, які має прочитати кожен

Види книготерапії

6-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

У бібліотерапії існує кілька основних програм:

  1. Рекомендаційна або самодопомога, передбачає використання обраних матеріалів і воркбуків для самостійного вивчення та вирішення різних психологічних труднощів. Терапія проводиться під керівництвом фахівця, який розповідає про техніки виконання завдань і в процесі може коригувати “лікування”.
  2. Розвивальна – так звані “книги за рецептом”, рекомендовані фахівцями з психічного здоров’я, які можна використовувати в освітніх цілях. Наприклад, це можуть бути книжки, що зачіпають теми самооцінки, усиновлення, розлучень, булінгу та іншого.
  3. Творча – використання романів, оповідань, п’єс і поезії для поліпшення психологічного благополуччя. Це далеко не всі книжки поспіль, а спеціально підібрані твори, де клієнти-читачі можуть ідентифікувати себе з персонажами, внаслідок чого пережити емоційний катарсис і отримати уявлення про власний життєвий досвід.

Дізнайся: 8 книг, які надихнуть вас на зміни

Користь бібліотерапії

7-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Читати взагалі дуже корисно для саморозвитку, але цільова бібліотерапія спрямована на розв’язання конкретних проблем:

8-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Бібліотерапія допомагає впоратися з гнівом, недовірливістю, скорботою та соціально неадекватною поведінкою, наприклад, сексизмом, расизмом, ейджизмом etc. Систематичний огляд і метааналіз, проведений 2021 року (на тлі пандемії), показав, що книжкова терапія має потенціал стати важливим немедикаментозним інструментом для позитивного впливу на життя людей.

Шукай EVA Blog в Instagram

Переваги бібліотерапії

9-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Лікування книжками чинить всебічну позитивну дію на ментальне здоров’я. Насамперед воно допомагає розв’язати міжособистісні або внутрішньоособистісні проблеми. Крім того, як я вже говорила, читання загалом позитивно впливає на самопізнання і саморозвиток поза програмою лікування. Додатково людина отримує унікальний досвід, який зможе надалі застосувати в скрутних ситуаціях.

Дізнайся: Щасливі разом: сім книг, які допоможуть зміцнити стосунки

Важливе зауваження

10-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Хоча бібліотерапія практично нешкідлива і, в більшості випадків, приносить величезну користь, слід пам’ятати, що для її використання є винятки, наприклад:

  • люди, які переживають психози, та не в змозі відрізнити дійсність від фантазії;
  • ті, хто має обмежені інтелектуальні здібності;
  • клієнти, які не люблять читати та не отримують від цього задоволення.

Також у терапії варто уникати деяких видів літератури: книжки, що містять пропаганду, неправдиву інформацію, яка просуває шкідливі, деструктивні та помилкові переконання.

Що почитати

11-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів

Читаючи книжки, які тобі подобаються, ти, вважай, практикуєш бібліотерапію, бо вони дарують тобі різні емоції, завивають мислення, підвищують ерудицію. Я, приміром, так сильно полюбила “Таємну історію” Донни Тартт, що перечитала її трьома мовами, зокрема, англійською, що дуже допомогло прокачати мої мовні скіли.

Але все ж книготерапія орієнтована не стільки на отримання задоволення від процесу або певних знань, скільки на надання допомоги в разі психологічних проблем, тому до вибору літератури тут потрібен інший підхід, наприклад:

  • “Страшенно голосно і неймовірно близько”, Джонатан Сафран Фоєр – читай при втраті близької людини
  • “Клара і сонце”, Кадзуо Ісігуро – для розвитку емпатії та співчуття до інших
  • “Друге життя Уве”, Фредерік Бакман – у разі страху перед старістю
  • “Комета прилітає”, Туве Янссон – у разі депресії
  • “Білий олеандр”, Джанет Фітч – при токсичних стосунках з батьками

12-Як-книги-допомагають-у-лікуванні-психічних-розладів-1

Сенс ти вловила: обираєш твори відповідно до психічного стану, читаєш, аналізуєш і ведеш читацький щоденник. Остання умова обов’язкова, бо неможливо запам’ятати всі свої думки в процесі читання, тому записуй їх, щоб потім було легше розібратися з усіма моментами.

Але головне, щоб терапевтична література тобі подобалася. Обирай такі книжки, в яких ти легко сховаєшся від зовнішніх і внутрішніх турбот і тривог. Вони стануть твоїми надійними друзями, порадниками та неодмінно допоможуть відшукати рішення у важких ситуаціях.

Читай також:

17 Травня / 2024 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Євгенія

    Добірка — топ! Особливо зараз, коли нам всім так чи інакше потрібна психологічна підтримка…

  2. Юлія Новак

    Дуже цікавий та корисний пост📚Чудова добірка літератури 📚😉

Рекомендовані статті
Як зрозуміти, що ти недовірлива?
23 Листопада / 2022 Натхнення
Що таке гештальт і як його закрити
23 Вересня / 2022 Натхнення
Благодійність