У сумочці кожної (більшості) з нас лежить упаковка жувальної гумки. Це обов’язкова частина робочого дня, бо потрібно зажувати каву, чай, обідній салат чи паніні, заспокоїти нерви чи зосередитися. Стійки з ними стоять біля самих кас, бо це елемент імпульсивної купівлі – ти береш, навіть не замислюючись, потрібна вона чи ні, бо потрібна завжди й однозначно не скисне. Рекламні ролики нам говорять багато про користь жувальної гумки, а стоматологи проводять дослідження. То що ж насправді відбувається з жуйкою: друг вона нам чи ворог?
Цікаво на тему: Навіщо п’ють хлорофіл? Користь і як правильно приймати
Загалом, я не буду сильно напружувати тебе історичними фактами та цифрами, скажу тільки, що люди жували завжди й, найімовірніше, навряд чи зупиняться 🙂. Щоб було зрозуміліше, з чого почалася історія жувальної гумки, потрібно зазирнути просто в давнину стародавню, коли люди ще не писали та не читали, але зате вже жували смолу дерев. Це перші жуйки у світі.
Середньовіччя вирішило, що жувати просто смолу не айс, і стало додавати в неї трохи цукру. Це приємно, відносно смачно, і ймовірно, стильно 👌. У 19 столітті було ухвалено рішення, що з дерев ми злізли вже досить давно, і досить уже займатися дурницями, пережовуючи смолу, а отже, настав час по-справжньому серйозних рішень.
Чарльз Гудієр став першим, хто відкрив світу процес вулканізації. Він не має стосунку до жувальних гумок, але цей винахід став поштовхом для масового виробництва жуйки в майбутньому. Справжня, сучасна форма цього продукту побачила світ 1900 року, і випустила його компанія «Wrigley». Відтоді на ринку з’явилися вже десятки брендів, які, крім іншого, займаються випуском жувальних гумок найрізноманітніших смаків і форм.
Цікаво на тему: Подбайте про ці 7 аспектів перед візитом до стоматолога
Тепер про наукове і серйозне – склад. Я дістала втомлену упаковку зі своєї сумки та почала вивчати, з чого ж зроблена солодка м’ята. До слова, щоб прочитати цей текст, треба бути соколом, розібрати букви важкувато. Отже, що там є: Е420, Е422, Е967, Е414, Е553, Е951, Е950, Е903, Е320, Е330. Виглядає весело, так? Але, не все так страшно насправді, адже Е420, по суті своїй, – це харчова добавка, підсолоджувач або цукрозамінник, який отримують з кукурудзяного крохмалю. Він менш солодкий порівняно з цукром практично вдвічі, тому цю добавку можна зустріти у всіх продуктах зі зниженим вмістом цукру. Е422 – це гліцерин, який отримують із рослинних олій, і шкоди для здоров’я він не приносить. Е414 просто смола, яку отримують з акацій, африканських правда. А Е951 – це аспартам, штучний підсолоджувач, малокалорійний, абсолютно безпечний для здоров’я людини.
Коротко кажучи, у складі жуйки немає нічого критично страшного або небезпечного. Єдине, що привернуло до себе мою увагу, це невеличка приписка наприкінці списку, що надмірне вживання жувальної гумки може спричинити розлад шлунка. І це правда, а все тому, що у складі є Е553, який у великих дозах спричиняє проблеми з травленням, та Е967, що має проносний ефект. Якщо будеш багато і часто жувати, то почистиш організм, але нічого страшнішого не станеться.
Цікаво на тему: Як зберегти зір, якщо багато працюєш за комп’ютером
Поговоримо про позитивні сторони жувальної гумки. Їх досить багато, дивись, значить:
А ще є і психологічний бік цього процесу, оскільки жування допомагає зосередитися, заспокоїтися, привести думки до ладу і навіть знизити рівень стресу.
Звісно, якщо є плюси, значить, є і мінуси. Це правило всесвіту, і годі й шукати на ринку жодного ідеального продукту, який був би золотим для всіх і рівною мірою. Тому переходимо до шкідливого боку жувальної гумки:
Якщо зуб уже пошкоджений, має виснажені стінки, каріозні порожнини та інші вади, жуйка може спровокувати руйнування. Але пломби вона не видирає, цей міф одразу зруйнуємо🤭.
Цікаво на тему: Гід по каві: що ми п’ємо в кав’ярнях
Звичайно, жувальна гумка викликала і викликає інтерес у стоматологів у всьому світі. У них свої резони досліджувати цей продукт, але результати оголошуються відкрито і без проблем. Так ось, Всесвітня стоматологічна федерація, Американська стоматологічна асоціація та Європейське агентство безпеки харчових продуктів дійшли єдиної думки, що жувальну гумку можна сміливо назвати засобом профілактики карієсу.
Згідно з низкою досліджень, які були проведені цими трьома поважними організаціями, жувальна гумка запобігає утворенню карієсу, завдяки цілій низці механізмів: очищенню ротової порожнини, нейтралізації кислотності, зниженню зростання карієсогенних бактерій, ремінералізації зубної емалі. Дослідження проводилися з використанням гумок без цукру і з цукром. Результати, які свідчать на користь гігієни рота за допомогою жуйки – це результати, отримані від контрольної групи, яка тестує «правильну» жуйку без цукру.
Щоб гумка працювала так, як треба, і приносила користь, необхідно всього-на-всього стежити за складом і жувати після їжі протягом п’яти-десяти хвилин, не більше. Якщо говорити відверто, то в чому помилялася реклама, коли давала такі самі рекомендації з екранів телевізорів?
А тепер вишня на торті – міфи про жувальну гумку, які не мають жодного наукового підтвердження, і просто дуже веселі:
Я не можу не включити в цей список чарівну силу гумки вибілювати зуби. Немає в її складі жодних речовин, які б сприяли відбілюванню зубної емалі, все-таки потрібно йти до стоматолога і вирішувати це питання на професійному рівні.
Підбиймо підсумок усьому сказаному, і визначимо культуру споживання: жувати можна тільки жувальні гумки без цукру, після їди, не довше ніж 15 хвилин, і це не може бути альтернативою чищення зубів. У всьому має бути міра і в усього є свої правила, дотримання яких вбереже від небажаних наслідків. Якщо ти хочеш пожувати гумку, то жуй спокійно, насолоджуючись смаком і самим процесом без нав’язаних тригерів.
Читай також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Коментарі покищо відсутні