5 смачних рецептів страв з гарбуза

Складно знайти продукт, який асоціюється з осінню більше, ніж гарбуз. Особливо в жовтні, коли хтось готується святкувати Гелловін, хтось просто збирає врожай на власному городі, а хтось спочатку купує як декор, а потім думає, що з ним далі робити. Тож у цій статті на тебе чекають смачні та прості страви з гарбуза

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Всі рецепти супроводжуватимуться відео, адже ця стаття створена EVA Blog разом з партнером – кулінарним каналом КУС КУС

Кулінарний канал КУС КУС

Ми продовжуємо допомагати тобі знаходити цікавинки для поповнення свого щоденного меню. З нами ти навчишся оригінально комбінувати інгредієнти та додавати важливі відтінки смаку. Більше знань – більше варіантів, чим посмакувати на обід чи вечерю! 

Гарбуз: користь для організму

Прості страви з гарбуза

У багатьох гарбуз асоціюється з кашею, якою пригощала бабуся. Але варіантів приготування є набагато більше, як солодких (оладки, запіканки, пироги, кекси й інша випічка), так і солоних (супи, салати, пасти). Можна зберігати текстуру продукту, а можна дрібнити у пюре та поєднувати з тістом. Тож якщо купила великий гарбуз, з нього вийде і перше, і друге, і солодке до чаю. 

Трохи нагадаємо про користь гарбуза у раціоні:

  • сприяє роботі печінки та очищенню від токсинів та холестерину;
  • каротин трансформується в організмі у вітамін А, який стимулює захисні функції;
  • вітаміни B1, B2, С, D, T,  K, PP регулюють обмінні процеси та роботу нервової системи; 
  • залізо допомагає підвищувати гемоглобін;
  • кальцій сприяє зміцненню кісток та судин.

І це далеко не виключний список причин, чому варто знайти для себе найкращі страви з гарбуза. До того ж продукт дієтичний, має низьку калорійність. Тож він чудово підійде, щоб сформувати меню для схуднення.

Сирий гарбуз кубиками

Але є й обмеження у споживанні. Наприклад, гарбуз не бажано їсти тим, хто має високий рівень цукру в крові, а також підвищену кислотність шлункового соку. 

В період осінньо-зимових холодів та відсутності достатнього сонячного світла, яскравий колір традиційних страв з гарбуза підіймає настрій самим своїм видом. Ось такий неочевидний бонус цього продукту! 

До речі, коли будеш чистити гарбуз, не викидай насіння. Підсуши його у духовці і використовуй у салатах чи як прикрасу для інших страв. Адже насіння гарбуза не менш корисне, ніж м’якуш. 

Тож час вибирати, з якого рецепту почати свою кулінарну мандрівку гарбузовим царством!

Цікаво на тему: ТОП-5 українських страв: деруни, форшмак, крученики, вареники, лежні

Теплий салат з гарбузом та фетою

Салат з гарбузом, фетою та руколою

Для початку розігрій свої смакові рецептори. Разом з кулінарним каналом КУС КУС та співачкою М`ятою приготуй теплий салат з гарбузом, грушею, сиром фета та горіхами.

Плюс цієї простої страви в тому, що вона сезонна, а отже все свіженьке, всі вітаміни збережені. Із зелені у відеорецепті використовується рукола, але ти легко можеш замінити її іншим міксом листя або салатом з власної грядки на балконі

До речі, сезонні продукти, особливо властиві нашому регіону, – це стовідсоткове попадання у користь. Адже наш організм звичний до них та зможе взяти максимум необхідних елементів. 

Для теплого салату з гарбузом тобі треба:

  • гарбуз запечений – 150 г;
  • рукола – 20 г; 
  • волоський горіх – 30 г; 
  • сир фета – 30 г;
  • груша – половинка;
  • мед – 1,5 ч. л.; 
  • французька гірчиця – 1 ч. л.; 
  • оливкова олія – 1 ст. л. 

Салат з гарбузом, фетою та горіхами

Цей простий рецепт стане вишуканим варіантом, що швидко приготувати на вечерю. Адже його легко трансформувати під продукти, що є в холодильнику. Наприклад, замість сирого зробити із замороженого гарбуза (заздалегідь порізаного кубиками). А фету можна замінити іншими видами сиру, наприклад, пармезаном чи рікотою.

Пікантності додасть поєднання французької гірчиці та меду. Салат виходить яскравим, з цікавою текстурою та насиченим смаком. Дивись на каналі КУС КУС, як довго та при якій температурі треба запікати гарбуз у духовці для цієї смачної страви

Дієтичні властивості салату з гарбузом порадують тих, хто шукає рецепти в меню для схуднення. До речі, у відео співачка М’ята ділиться своїм підходом до харчування, який допоміг їй свого часу подбати про фізичну форму. 

Цікаво на тему: П’ять традиційних українських рецептів з різних областей

Гарбузовий суп

Гарбузовий суп

Наступний скарб осінніх “солоних” рецептів з гарбуза – суп! Андрій Павленко, якого ти могла запам’ятати по добірці смачних страв на обід, розповість, як морква допоможе зробити цей суп улюбленим для тих, кому не подобається смак гарбуза. 

Дізнайся з відео, як правильно порізати моркву та гарбуз, щоб у духовці вони запеклись одночасно. Звісно, ти можеш приготувати їх у скороварці або у мультиварці, але тоді втратиться насиченість кольору, який мають саме запечені овочі.

Для гарбузового супу підготуй:

  • гарбуз – 200 гр; 
  • цибуля – 2 шт.; 
  • морква – 1 шт.; 
  • часник – 1 зубчик; 
  • імбир – 2 шматочки; 
  • вершки – 150 мл; 
  • чебрець – 1 гілочка. 

Суп з гарбуза

Пікантності смаку додає піджарка, в якій оригінально поєднується імбир, часник, та карамелізована цибуля. Такий варіант наділяє український гарбуз відтінками азійської кухні. До речі, якщо в гарбузовий суп додати базилік чи орегано, страва стане ближчою італійській кухні, якщо карі – індійській. Один суп, а яка цікава кругосвітня подорож в домашніх умовах! 

Вмикай відео від каналу КУС КУС та дивись, як покроково приготувати смачний гарбузовий суп. Навіщо тушити після запікання, коли підключати блендер й додавати вершки, які фінальні акорди необхідні перед подачею. Всі тонкощі вже розповів Андрій Павленко!

Цікаво на тему: ТОП-5 страв грузинської кухні для смачної та ситної вечері

Ньокі з гарбуза

Ньокі з гарбуза

Ньокі – це італійський варіант українських галушок. Вони поживні, достатньо прості у приготуванні та можуть бути яскравою родзинкою твого меню: зеленими зі шпинатом, червоними з буряком. Разом з каналом КУС КУС  та Даною Юрович ти можеш навчитися робити в домашніх умовах ньокі з гарбузом

Приготувати їх можна як із замороженого гарбуза, так і зі свіжого сирого. До речі, не обов’язково відварювати всі ньокі. Ти можеш  частину залишити у морозилці, й завжди мати під рукою швидкий варіант обіду чи вечері. У тісто ньоків за бажанням можна додавати м’який сир (рікоту або “Філадельфію”).

Для ньоків візьми:  

  • картопля – 2 шт.; 
  • гарбузове пюре – 1 ст. л.; 
  • яйце – 1 шт.; 
  • борошно – 300 гр.; 
  • сіль – 1 ч. л.; 
  • вершкове масло – 50 гр. 

Для приготування соусу підготуй: 

  • вершкове масло – 50 гр.; 
  • шавлія – 2 листочки; 
  • часник – 1 зубчик; 
  • борошно – 1 ст. л.; 
  • вершки для збивання (жирні) – 1 ст. л.; 
  • крохмальна вода (залишки від кип‘ятіння ньокі) – 0,5 скл.; 
  • пармезан для подачі.

Солоні ньокі з гарбуза з сиром

У відео від каналу КУС КУС ти побачиш, як покроково приготувати тісто. Але не перестарайся з вимішуванням. Якщо занадто довго це робити, ньокі стануть твердими. 

Також з відео дізнаєшся всі тонкощі приготування соусу. Після того, як все буде готово, приступай до фінальної стадії: відварені ньокі з гарбузом треба залити соусом та трошки протушкувати. 

Цікаво на тему: ТОП рецептів начинки для вареників

Гарбузові кекси

Гарбузові кекси

Кекси з гарбуза в домашніх умовах можна зробити як солодкими (такий варіант готуватиме ведуча Маша у відео від каналу КУС КУС), так і солоними. В другому випадку вони стануть чудовою закускою, зокрема якщо дотримуєшся меню для схуднення. До речі, більше рецептів смачних закусок ось у цій статті

Для кексів гарбуз треба натерти на терці. У мисці змішай яйця, цукор, корицю та повільно поєднай з борошном. Потім додай олію, розпушувач. І фінально всип тертий гарбуз.

Випікати цю смакоту для дітей та дорослих варто у духовці. Якщо форма металева – змасти олією, силіконову можна не змащувати.

Для гарбузових кексів тобі знадобляться: 

  • гарбуз – 150 г; 
  • яйця – 2 шт.; 
  • цукор – 100 г; 
  • борошно – 100 г; 
  • розпушувач – 0,5 ч. л.; 
  • мелена кориця – 0,5 ч. л.; 
  • олія – 3 ст. л; 
  • сіль – дрібка. 

Солодкі кекси з гарбуза

Важливо: не заповнюй формочку по вінця, лише на дві третини, адже тісто підніметься. У духовку став приблизно на пів години. І доки гарбузові кекси готуватимуться, можна встигнути зробити ще якусь страву з цієї добірки як основну.  

Тим паче у відео ведуча Маша також поділиться ще двома рецептами з гарбуза. Зокрема, ризотто та ще одним варіантом салату з фетою та зеленню. 

Цікаво на тему: Рецепти смачного шоколадного торта

Гарбузові оладки  з солоною карамеллю 

Гарбузові оладки з солоною карамеллю

І звісно ж, ця добірка була б незавершеною без десерту. Гарбузові оладки, вони ж котлетки, вони ж “Яка смакота, хочу добавки”. Легко стануть фішкою як святкового столу, так і твого щоденного раціону. В залежності від форми та розміру, вони можуть  бути більше схожими на котлетку, оладок чи панкейк. 

Для приготування гарбузових оладок візьми:

  • гарбуз – 0, 5 шт.;
  • яйця –  2 шт.;
  • розпушувач – 1 пачка;
  • мелена кориця – 1 пачка;
  • мускатний горіх мелений – 1 пачка;
  • жирні вершки 33% – 1 пачка;
  • молоко – 1 скл.;
  • вершкове масло – 1 пачка;
  • цукор – 300 гр.

Смачні оладки з гарбуза

Приготувати оладки можеш як із замороженого гарбуза, так і з сирого. В якому порядку покроково поєднати інгредієнти – дивись у відео від каналу КУС КУС. Маєш отримати тісто, схоже по концентрації на сметану. На сковороді оладки важливо вчасно перевертати, адже вони дуже швидко смажаться. 

Для карамелі тобі треба цукор, вершки та вершкове масло. У сотейнику розплав цукор (постійно помішуй, бо може швидко підгоріти). Коли він стане бурштиновим, додай вершкове масло, помішай, а потім влий жирні вершки. В залежності від вподобань роби карамель більш щільною чи рідкою. А якщо хочеш її пікантний солоний варіант – додай дрібку солі.

Ця смакота для дітей та дорослих навряд потрапить в добірки для схуднення, але точно займе почесне місце серед улюблених осінніх десертів.

Як бачиш, у цій добірці страв з гарбуза з відео рецептами від кулінарного каналу КУС КУС легко знайти і дієтичні солоні варіанти, і смачні солодкі. Тож різноманіття меню тобі гарантовано! Зберігай статтю та не забудь поставити їй лайк. А у коментарях поділись, які на твою думку найсмачніші та найкращі страви з гарбуза?

Читайте також:

4 Жовтня / 2023 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Лариса

    У вас что-нет редакторов, которые просматривают информацию перед тем. как ее опубликовать?Вникните в рецепт тыквенных оладий.Как такой рецепт можно реализовать: взять половину тыквы-а ,но они по весу есть разные;пачку миндального ореха,хотя девочка в кадре говорит о небольшом его количестве;стакан кефира, а девушка в кадре выливает не весь кефир из стакана и пр. В общем,это неуважение к читателям вашего письма. Про другие рецепты не могу ничего сказать, т.к. я их не просматривала, но, наверно, если вникнуть, то будет такая же беззалаберность

Рекомендовані статті