5 цікавих історичних фактів про панчохи та колготки

До появи колготок ніжки панянок прикрашали панчохи. Тулуз-Лотрек зображав їх на своїх полотнах, Фройд називав ідеальним об’єктом чоловічого фетишизму, а жінки ладні були трощити магазини, щоб отримати хоча б одну пару. 

Історія колготок настільки тісно пов’язана з історією панчіх, що розповідати про них окремо просто неможливо. До Міжнародного дня колготок ми згадаємо, з чого все починалось і розповімо цікаві, а для когось і неочікувані факти з їх історії! 

1. Нейлонова революція

Винаходом нейлону ми завдячуємо американській компанії DuPont, яка заробила свої мільйонні статки не на споживчих товарах, а на співпраці з воєнно-промисловим комплексом США. Рік народження нейлону – 1935-й, а його «батько» – хімік лабораторії DuPont Уоллес Хьюм Карозерс. 

Вперше нейлонові чулки були представлені  на Всесвітній виставці у Нью-Йорку у 1939 році. «Міцний як сталь, тонкий як павутина» – з таким лозунгом нейлон вийшов на ринок споживчих товарів. Перша обмежена партія з 4000 пар панчіх з’явилася у продажу 24 вересня 1939 року і повністю розійшлася за 3 години! Саме ця подія стала приводом вважати 24 вересня Міжнародним Днем колготок. На початку 1940 року під час розпродажу у Нью-Йорку лише за один день було продано 5 мільйонів пар панчіх! На кінець 1940 року об’єм продажів вже становив близько 64 мільйонів пар.

2. Як нейлон став нейлоном

За популярною версією слово «нейлон» (nylon) утворилося від злиття слів Нью-Йорк (NY) та Лондон (London). За іншою версією nylon – це абревіатура від New York Lab of Organic Nitrocompounds. І ще одна версія пов’язана якраз з вищезгаданою рекламною кампанією. Відпочатку матеріал мав називатися «no-run», тобто «без затяжок». Однак насправді міцність нейлону була геть не сталевою – затяжки та стрілки на ньому з’являлися так само, як і на панчохах з шовку та віскози. Тож, щоб уникнути претензій з боку розчарованих споживачів, назву «no-run» поспішили замінити на «nylon».

3. Чутки навколо нейлону

Усе нове, а тим паче синтезоване у військовій лабораторії, сприймається споживачами рівною мірою із захватом та настороженістю. Нейлон не став виключенням. Суспільна підозра впала на кадаверин, який використовувався у виробництві нейлону. Одним з основних джерел отримання кадаверину є рештки живих істот, а назва цієї хімічної сполуки походить від латинського слова cadaver, яке означає «труп»… У DuPont, звичайно, заперечували подібну інформацію, наголошуючи, що кадаверин вони отримують з нагрітого вугілля. 

4. Рідкі панчохи

З початком Другої світової нейлон оголосили матеріалом стратегічного значення – з нього виготовляли парашути. Панчохи ж стали дефіцитним товаром. Винахідливі виробники знайшли вихід і з цієї ситуації — на полицях крамниць з’явилися рідкі панчохи, які мали кермоподібну консистенцію і наносилися на шкіру ніг долонями або спонжем. В якості завершального штриха на зворотному боці ноги підводкою малювали поздовжню лінію, яка імітувала з’єднувальний шов. Подібні засоби існують і сьогодні як альтернатива колготкам у спекотну пору року.

5. Як панчохи стали колготками

Перші колготки (а точніше бавовняні трусики, з’єднані з панчохами) з’явилися у продажу у Нью-Йорку 4 вересня 1959 року. Автором цього прототипу сучасних колготок став директор трикотажної фабрики Аллен Гент. За популярною версією вагітна дружина Гента бідкалася, що не може носити панчохи через незручний пояс, до якого вони кріпилися. Тоді в Гента і народилась ідея підшити панчохи до спідньої білизни дружини.

В Радянському Союзі колготки отримали милозвучну назву «панчохові рейтузи». Зрозуміло, чому в народі прижилась чеська назва цього виробу – kalhoty.

На щастя, сьогодні ані панчохи, ані колготки не є дефіцитом, як у воєнні часи. Єдина проблема, з якою може зіткнутися жінка – це проблема вибору. В мережі магазинів EVA ви завжди зможете знайти бажану пару, а наші консультанти вам у цьому охоче допоможуть.  

 

ЦIКАВО ПО ТЕМI: День колготок: 5 цікавих фактів до міжнародного свята 

21 Жовтня / 2019 Мода

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна

    Дякую за статтю, було цікаво і пізнавально.