Без болю та криків: даємо малюкові ліки легко та вільно!

Маленькі діти – маленькі проблеми. Ця фраза набуває зовсім іншого змісту, коли мова заходить про те, як же змусити дитину прийняти ліки. Гіркі або просто несмачні, капсули, пігулки ніхто не любить ковтати. Але, якщо доросла людина усвідомлює, що користь перевищує особисті смакові примхи, то маленькому створінню це все по барабану. І потрібно знаходити вихід із ситуації, адже попереду мінімум п’ять-сім днів триразового лікування, які хотілося б пережити гідно.

З особистого досвіду зараз тобі розповім, як легко і з посмішкою, разом з маленькою дитиною пройти неприємний період хвороби, успішно приймаючи прописані дозування ліків.

1-Даємо-малюкові-ліки

Цікаво на тему: Профілактика застуди у дітей: 4 поради для зміцнення імунітету

Як ми точно не робимо

2-Даємо-малюкові-ліки

У батьків, які страждають від нестачі фантазії, є всього один метод лікування малюка – змусити! Шантаж і покарання! Я перебільшую, звісно, але від правди не далеко пішла. Оскільки доросла людина сильніша за малюка, то нічого складного немає в тому, щоб тримати його за руки та впихати ліки силою, поки нещасне дитя б’ється в істериці. І піди розберися, від чого істерика виникла: від гіркої капсули чи від почуття, що з тебе зараз знущаються найближчі й найрідніші люди.

А ще, і це моє улюблене після того, як лікування абияк завершилося, дехто примудряється пишатися собою, і використовувати такі фрази, типу «не слухатимешся, даватиму гіркі пігулки знову», як важеля тиску в найрізноманітніших ситуаціях (🤦). Діючи такими жорстокими методами, можна не тільки підірвати свої стосунки з дитиною, а й порушити ще несформовану психіку, стати причиною збою роботи організму. Це абсолютно неприпустимо і неправильно. Адже нічого немає складного в тому, щоб проявити трохи терпіння, приправити його фантазією, і пройти болісний етап разом зі своїм малюком легко і просто.

Цікаво на тему: Дитина б’ється: рекомендації як впоратися з дитячою агресією

Лайфхаки для батьків: ліки залітають, без танців з бубном!

3-Даємо-малюкові-ліки

Усе, що потрібно знати, це те, що в тебе є все необхідне для того, щоб малеча не помітила хитрість із твого боку і без сліз з’їла пігулку. Фруктове пюре, солодка кашка, десертний сирок або будь-яка інша м’яка смакота, в ложку якої можна тихенько підмішати подрібнену таблетку. З капсулами зовсім усе просто – ти просто розкриваєш її, висипаєш у невелику кількість пюрешки та даєш із максимально незворушним обличчям.

Якщо ліки не можна приймати разом з їжею (про що обов’язково розповість лікар і напише анотація до лікарського засобу), є чай або сік. У столову ложку можна набрати досить великий об’єм солодкого напою, до якого вже підмішано пігулку. Так, треба визнати, що трохи гіркуватий посмак залишиться, але можна ж швидко запропонувати ще одну чисту ложечку з чаєм, і все пройде perfecto 👏!

4-Даємо-малюкові-ліки

Якщо лікувальний засіб у вигляді мікстури, а в упаковці не знайшлося спеціального дозатора, що трапляється вкрай рідко, то тут вихід один – звичайний шприц. Без голки, звісно) Увагу можна відвернути будь-якою картинкою або навіть мультиком, і обережно впорснути дозу мікстури в рот. Тільки важливо спрямувати шприц не на язик, а трошки вбік, між зубами та щічкою. В протилежному випадку доведеться ловити та ліки, і все, що було з’їдено, прямо на себе.

Цікаво на тему: Гіперактивна дитина: як спрямувати енергію в мирне русло

Жарознижувальні сиропи, як і сиропи від кашлю для дітей, роблять солоденькими, смачними, і проблем з ними не буває практично ніколи. Фармацевтичні компанії роблять усе, щоб не викликати до своєї продукції огиду, за що їм красно дякую від усіх батьків світу!

Антибіотики. Категорія ліків, з якими необхідно поводитися обережно, уважно вивчати рекомендації до застосування, дозування, і в жодному разі не порушувати їх. Суспензії солодкі. Діткам до 6 років прописують саме таку форму ліків. Деякі препарати можуть бути трохи їдкими, тому давати їх можна не цілою ложкою відразу до рота, а потихеньку, щоб не викликати огиду і блювотний рефлекс.

5-Даємо-малюкові-ліки

Важливо знати! Приймання ліків має проходити тільки стоячи або сидячи, і ніколи лежачи. Малюк може вдавитися, це перша небезпека. Друга – таблетка, в не роздробленому стані, може прилипнути до стінки стравоходу і почати розчинятися там, так і не потрапивши в шлунок.

А ще, не варто забувати про те, що похвала – це один із найпотужніших мотиваторів. Навіть маленьким важливо, щоб їх хвалили й захоплювалися ними. Випила дитина ложку з роздробленою таблеткою, не варто удавати, що це буденність. Краще посміхнутися, і розповісти малюкові, який він просто неймовірно чудовий, що знайшов у собі сили й цілий вагон сміливості для того, щоб перебороти себе і випити ліки!

Очні краплі

6-Даємо-малюкові-ліки

Одна з найнеприємніших процедур, яку складно пережити деяким дорослим. Якщо в бадьорому стані закапати очі дитині абсолютно неможливо, то спецоперацію завжди можна з успіхом провернути під покровом ночі, ну або під час денного сну. І тут важливо врахувати кілька важливих моментів:

  • головне проявляти обережність – не розбудити й дуже акуратно відсувати нижню повіку, щоб трошки звільнити куточок ока;
  • оптимальна температура крапель – достатньо потримати флакончик кілька хвилин у руці, щоб розчин став комфортної температури, а не впав крижаною краплею малюкові в око;
  • без тривог і пробуджень – якщо дитинка почала прокидатися, краще зупинитися і почекати, поки сон стане глибшим.

Головне завдання, яке стоїть перед батьками в момент лікування оченят, полягає в тому, щоб досягти поставлених цілей і при цьому не травмувати малюка.

Цікаво на тему: Що має бути в аптечці для новонароджених

Інгаляції від кашлю та нежитю

7-Даємо-малюкові-ліки

Дихати над вареною картоплею або евкаліптом через носик чайника, використовуючи трубочку з аркуша зошита… це дикий олдскул, який можуть зрозуміти далеко не всі. Сьогодні методи лікування кашлю, нежитю істотно змінилися і набули більш технологічних форм. Небулайзери – це пристрій, який обов’язково має бути в будинку, де живуть маленькі діти. Незалежно від форми й складності захворювання дихальних шляхів, апарат зможе істотно прискорити процес одужання, не вимагаючи при цьому особливих витрат часу і сил.

Небулайзери абсолютно безпечні, їх можна використовувати для лікування дітей від року. Принцип роботи простий: перетворення лікарської суміші на аерозоль, який і необхідно вдихати, надівши спеціальну маску. Тривалість процедури – від 7 до 10 хвилин. Більш точно може сказати лише лікар. І цей час необхідно організувати так, щоб дитина спокійно дихала, запускаючи в себе дорогоцінні крапельки ліків.

Що робимо:

  • створюємо максимально комфортну атмосферу, підкладаємо подушки або саджаємо на руки;
  • вмикаємо найцікавіший у світі мультик, який змусить дитину завмерти, відкривши рота;
  • вмикаємо інгалятор і з цікавістю заглиблюємося в сюжет.

8-Даємо-малюкові-ліки

На руках набагато спокійніше, це очевидно. І малюк зможе сидіти без тривог, і ти зможеш контролювати процес, підтримуючи маску і спостерігаючи за інтенсивністю туману.

Небулайзер може бути трохи гучним, що найчастіше лякає. Але, якщо ти не будеш смикатися і додаси звук на телевізорі, то проблем не повинно бути. Ну і принцип «мавпочка бачить – мавпочка робить» ніхто не скасовував. Притули маску до себе і зроби кілька вдихів, покажи, що тобі не боляче, не погано, не страшно, і малюк зможе розслабитися.

Діти хворіють, і батькам потрібно набратися терпіння, щоб організувати процес лікування якомога легше. Маленьким діткам, які ще зовсім нічого не розуміють у цьому житті, важливо почуватися в безпеці. Це одна з базових потреб.  Так само як і любов. Усе це можуть дати батьки, і тільки вони. Коли дитя хворіє, йому і так не солодко, тому потрібно зібратися і зробити все, щоб лікування не перетворилося на екзекуцію, а стало цілком очевидною і простою річчю.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

18 Жовтня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *