Гайд з чоловічого гоління: коли, як і чим правильно голитися чоловікові

Сьогодні ми вирішили поговорити про великі й маленькі чоловічі радощі, а саме правила, інструменти та засоби для гоління. Ці речі поряд зі шкарпетками та рибальськими снастями лишаються в топі найпопулярніших подарунків для чоловіків. І якщо вже й дарувати елементи джентльменського набору, то нехай вони будуть якісними та приємними у використанні.

Час читання: 4 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Для початку трохи теорії.

Як правильно голитися?

Гоління — суто чоловіча територія, але й спартанцем у цій справі бути не обов’язково. Щоб зробити шкіру гладкою, чистою та уникнути неприємностей, потрібно:

Попередньо розпарити / зволожити шкіру

Це актуально для більшості чоловіків, власників щільної шкіри. Зволоження або розпарювання зведе до мінімуму кількість подразнень і порізів під час гоління. Можна голитися прямо під час душу або відразу після — тепла вода пом’якшить шкіру й волоски, і бритва буде м’якше ковзати.

Тим, у кого ніжна, чутлива шкіра, що нечасто зустрічається серед чоловічої половини, розпарювання перед голінням не рекомендується. Можна просто умитися з гелем або милом (краще спеціальним для вмивання), нанести засіб для гоління та через хвилину приступати до процесу.

Обрати правильний напрям рухів

Класичне правило говорить, що голитися потрібно в напрямку росту щетини. Але оскільки вона на обличчі росте в різних напрямках, щоб отримати ідеальну гладкість, деякі чоловіки голяться і вздовж, і проти росту волосся. Не варто йти проти росту тим, у кого чутлива шкіра, — у такому разі можна спробувати рухатися перпендикулярно.

Використовувати догляд після гоління

Гоління, як правило, пошкоджує верхній шар шкіри, тому після процедури необхідно використовувати доглядальний засіб. Креми, гелі, бальзами та лосьйони мають схожу функцію, але різниця все-таки є:

  1. Гель та бальзам заспокоюють і знімають подразнення. Найкраще підходять для сухої та чутливої ​​шкіри.
  2. Крем виконує ті ж функції, плюс зволоження та живлення. Підходить для всіх типів шкіри.
  3. Лосьйон підсушує, має антибактеріальний ефект, освіжає та трохи зволожує — те що треба жирній і змішаній шкірі.

Список «не», щоб зробити гоління комфортнішим:

  • не голитися всуху без гелю чи піни;
  • не натискати на інструмент;
  • не обробляти одну й ту саму ділянку більше двох разів.

Цікаво по темі: Чоловіча косметика для обличчя: як підібрати під тип шкіри?

Як голитися підлітку?

Деякі хлопці вважають момент, коли вони поголяться вперше, своєрідною межею, на якій дитинство лишається позаду та починається їхня біографія чоловіка. Тому беруться за станок відразу ж, як з’явиться перший пушок. Та все ж до 18–20 років їхня шкіра ще ніжна та тонка, а тому готувати її до гоління та завершувати ритуал потрібно з особливою ретельністю.

Спеціальних правил тут немає, все так само, як у дорослих чоловіків. Підходить вологе й сухе гоління різними інструментами (про них поговоримо нижче). Єдине, що можна додати — скраб або пілінг безпосередньо перед голінням, щоб уникнути запалень. Утім, дорослим чоловікам з щільною жирною шкірою це теж піде на користь.

До речі, в ЄВА Блог є стаття про те, як правильно доглядати за шкірою обличчя чоловікові, — за посиланням знайдеш поетапний план дій.

Чим краще голитися чоловікові?

Хороший інструмент має відповідати двом критеріям: виправдовувати очікування за якістю гоління та підходити під особливості шкіри й щетини. Якщо такого поки не знайшлося, наш огляд чоловічих засобів для гоління повинен тобі допомогти.

Класичний станок

Варіант зручний у використанні, добре прилягає до обличчя, виголює чисто та під корінь, видаляє омертвілі клітини шкіри. Серед недоліків: класична бритва, хоч і називається безпечною, але може травмувати, якщо неправильно обрати кут зіткнення або занадто тиснути.

Класичні станки бувають:

  • Одноразові, наприклад, Gillette Blue 3 Comfort — варіант для обмеженого використання, особливо зручний у відпустці або відрядженні. Щоб не втратити в якості, важливо вибирати хороші одноразові станки з такими ж характеристиками, як і зі змінними елементами.
  • Зі змінними картриджами, як Barbasol Ultra 6 Plus, — мабуть, один з найпопулярніших видів. Служать довго та підходять для використання в будь-який час.

Також, наприклад, у Gillette є Fusion5 Power — перехідний варіант між класичною та електричною бритвою. Це станок з батарейками, який злегка вібрує, завдяки чому голить ще чистіше. Комусь подобається, комусь ні, хтось не відчув різниці. У будь-якому випадку вібраційну бритву можна використовувати і як звичайну касетну.

Т-подібний станок

Такими користувалися ще наші дідусі, але останнім часом вони знову повертаються в моду. Чи має сенс купувати Т-подібний станок з одним лезом, коли на ринку давно з’явилися бритви з 5–6 лезами, зволожувальними смужками, тримерами й плаваючими голівками? Шанувальники класики стверджують, що сенс є.

Т-подібна бритва — щось середнє між безпечною касетною та небезпечною клинковою: дає деяку свободу дій, непогано опрацьовує контури бороди та при цьому не травмує так, як це може зробити небезпечна.

Електробритва

Такі бритви найчастіше вибирають чоловіки з чутливою шкірою — вони практично не подразнюють і не вимагають обов’язкового використання піни або гелю. Хоча багато виробників електробритв усе ж радять застосовувати їх із засобами для та після гоління. У список переваг також можна записати мобільність, зручність у поїздках, високу швидкість гоління та багатофункціональність, як наприклад, у Philips OneBlade.

Оскільки електробритва не зачіпає верхній шар шкіри, перед голінням бажано скористатися скрабом.

Види електробритв:

  • роторна — добре повторює контури обличчя, голить гладко, але може викликати подразнення на ніжній шкірі;
  • сіткова — в такому варіанті ножі відокремлюються від шкіри дрібною сіткою, і це виключає можливість порізів і подразнень, але через сітку іноді може страждати якість гоління.

Небезпечна бритва

Вона голить начисто й чітко повторює контур — вибір профі, який є в кожному барбершопі. Але без звички та відпрацьованої техніки нею легко порізатися, особливо, коли поголитися потрібно швидко чи в похідних умовах.

Приклад — небезпечна бритва The Bluebeards Revenge Cut-Throat Razor.

Засоби для та після гоління: добірка від EVA Blog

Трохи раніше ми вже говорили про професійні бренди чоловічої косметики з історією та характером. А в цій добірці зосередимося на популярних продуктах з різних сегментів.

Хто-хто, а Mr. Scrubber вміють придумувати оригінальні формули. Чого вартий тільки чоловічий крем після гоління Mr.Scrubber Man After Shave Cream з маслом конопель і пантенолом. Властивості продукту: підходить усім типам шкіри, швидко вбирається, заспокоює та освіжає.

Лосьйон після гоління Old Spice WhiteWater After Shave Lotion відрізняється стильним ароматом, а також заспокоює та охолоджує шкіру. Спирт у складі засобу протистоїть бактеріям, а натуральні олії пом’якшують та делікатно зволожують.

Гель після гоління Eveline Cosmetics Антистресс Q10 позбавить від неприємних відчуттів і подразнень. Має легку прозору текстуру, яка моментально та без залишку поглинається шкірою.

Засіб 2 в 1 — гель, який підходить для гоління й умивання, Arko Men Shaving&Cleansing 2in1 Gel Energizing Coffee з екстрактом кавових зерен. Добре розчиняє забруднення, розм’якшує щетину, забезпечує плавне ковзання та тонізує, як ранкове еспресо.

Головна функція піни для гоління Nivea Men Ultra — пом’якшувати щетину та зробити процес гоління комфортним. А спеціальний компонент, активоване вугілля, додатково очищає пори та створює детокс-ефект.

Цікаво по темі: Четвірка брендів чоловічої косметики в огляді EVA Blog

Топ питань про чоловіче гоління

1. Як голитися без порізів?

Для цього потрібно слідкувати за гостротою лез, дотримуватися правил підготовки до гоління та не натискати на станок у процесі. Рухи мають бути плавними, недовгими та не дуже частими.

2. Як часто треба голитися чоловікам?

Усе залежить від того, що чоловік вкладає в поняття «стиль»: брутальну 3-денну щетину або бездоганно гладке обличчя. Також потрібно звертати увагу на темпи відновлення шкіри: якщо вона чутлива, можна голитися через день, а якщо особливого дискомфорту немає, можна й кожного дня.

3. Що потрібно для гоління?

Знадобляться такі засоби:

  • гель або піна для гоління;
  • хороший станок з гострими лезами;
  • лосьйон, крем, бальзам або гель після гоління.

Тим, хто голиться електробритвою, можливо, косметика для та після гоління не знадобиться. Орієнтуватися потрібно на рекомендації виробника.

4. Що краще використовувати після гоління?

Вибір засобу після гоління залежить від типу шкіри й текстури, що подобається та приносить комфорт:

  • Лосьйон — лайтовий варіант, практично не відчутний на обличчі. Іноді містить спирт, завдяки якому підсушує й дезінфікує.
  • Гель та бальзам мають трохи насиченішу текстуру, комфортно зволожують, легко та швидко поглинаються.
  • Крем — найщільніший і найбільш зволожувальний варіант чоловічої косметики. Особливо затребуваний для сухої та чутливої ​​шкіри.

Прості правила — відмінний результат. А все, що має бути в арсеналі чоловіка, завжди можна купити в EVA або замовити на EVA.UA.

Читайте також:

19 Листопада / 2021 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA