Календар вагітності: 1 тиждень

Перший тиждень вагітності – це період, коли абсолютно ніхто й навіть ти сама ще не підозрюєш, що твій організм почав активну підготовку до появи на світ маленького янголятка. Розгляньмо, що відбувається з тобою і твоїм майбутнім малюком на цьому етапі.

Що відбувається в організмі мами в перший тиждень вагітності?

1-Календар-вагітності

Відкрию тобі невелику таємницю🤫 Ти дізнаєшся про свій перший тиждень вагітності тільки десь на 4.🤫 “Оце поворот” – по-іншому й не скажеш. Так-так, ніякі тести, походи до гінеколога, аналізи та інші махінації не дадуть змоги визначити на цьому терміні той факт, що ти вагітна. Чому? Ну, тому що в цей період ніякої вагітності ще немає. Усе так само заплутано, як смакові вподобання матусі на 6-7 місяці: цибуля з вівсянкою під шаром нутелли й шпротів теж не знали, що вони – делікатес. Зараз все поясню поетапно:

  1. На першому тижні вагітності твій організм вивільняє слизову оболонку матки та починає формувати нову.
  2. Твоє тіло випустить одну яйцеклітину (в рідкісних випадках дві) приблизно за 14 днів до очікуваної наступної менструації.
  3. Після цього протягом 12-24 годин яйцеклітина може бути запліднена.
  4. І ось нова сформована оболонка матки буде утримувати запліднену яйцеклітину наступного місяця.
  5. Через 4 тижні настає перша затримка місячних і ти починаєш щось підозрювати… Так, тільки на цьому етапі можна буде приблизно вирахувати, коли ж настав твій перший тиждень вагітності.

Тож цей період є лише підготовкою до майбутнього запліднення, і ні про яке формування плода мови ще не йде.

Цікаво на тему: Що означає бліда друга смужка на тесті на вагітність

01 Уход для лица и волос корея-1024х500_01

Як мама почувається в перший тиждень вагітності?

2-Календар-вагітності

На першому тижні ти можеш відчувати типові симптоми початку циклу: легкі болі внизу живота, втома, болючість грудей, перепади настрою. Загалом усі класичні відчуття, які ти відчуваєш у період ПМС, а вони, як ти розумієш, дуже індивідуальні. Пов’язано це з тим, що твій організм готується до овуляції та можливого зачаття.

Ніяких специфічних ознак вагітності не чекай – їх не буде, оскільки фактичне запліднення відбудеться пізніше.😊

Особливості харчування на першому тижні вагітності

3-Календар-вагітності

Ти ще навіть не підозрюєш, що організм у процесі підготовки до твоєї вагітності, а тому жодних конкретних рекомендацій до раціону бути не може. Однак якщо вагітність планувалася і ти чекаєш на цей момент, то не зайвим буде заздалегідь подбати про сприятливі умови розвитку майбутнього малюка:

  • харчуйся різноманітно та збалансовано. Додай у щоденне меню більше свіжих овочів, фруктів, нежирне м’ясо, рибу. Молочні продукти й горіхи, природно, теж зайвими не будуть;
  • зменш споживання смаженої, копченої та сильно солоної їжі. Ще й улюблені фаст-фуди занеси в список перекусів для крайнього випадку;
  • обов’язково дотримуйся питного режиму та споживай щодня достатню кількість води. Як розрахувати свою добову норму можеш дізнатися тут.

Ну й звичайно ж, вживання фолієвої кислоти на цьому етапі допоможе підготувати організм і знизити ризики для майбутнього плода.

Цікаво на тему: Кольорова вагітність: ознаки, симптоми, причини

Фізична активність на першому тижні вагітності

4-Календар-вагітності

Як ти вже здогадалася, в цьому плані на тебе теж не чекають якісь зміни та ніяких обмежень щодо фізичних навантажень немає. Зачаття ще не відбулося і ти можеш спокійно займатися звичними видами активності. Та в принципі ти й будеш продовжувати це робити, адже не в курсі про підготовку організму до запліднення. Але, знову-таки, якщо захід запланований, то про всяк випадок виключи занадто інтенсивні тренування і вправи, які безпосередньо впливають на зону живота.

Як розвивається плід у перший тиждень вагітності

Ммм… Ніяк🫠 Зачаття тільки готується й організм активно працює над створенням умов для імплантації яйцеклітини в стінку матки, яка відбудеться на 2-му або 3-му тижні. Вже дуже скоро твій майбутній малюк почне розвиватися і перетворюватися з крихітної клітини на ембріон.

Який розмір плода на першому тижні вагітності

5-Календар-вагітності

Ну, скажімо так – готуються всі умови, щоб майбутній розмір зиготи (тієї самої клітини, яка почне ділитися з небаченою швидкістю і зрештою створить ембріон) відповідав усім нормам і стандартам якості, а саме 0,1-0,15 мм (100-150 мікрон) 😉 На першому тижні говорити про розмір рано, все ще попереду.

Цікаво на тему: Перший триместр вагітності: розвиток плода, аналізи, харчування

Які аналізи потрібно здавати на першому тижні вагітності

6-Календар-вагітності

На 1-му тижні вагітності, звісно ж, не потрібно проводити якісь спеціальні аналізи, оскільки зачаття ще не відбулося. Однак, якщо ви з коханою людиною активно плануєте розширення сім’ї або хочете переконатися в готовності твого організму стати мамою, то є сенс здати кілька аналізів заздалегідь, а саме:

  1. Загальний аналіз крові та сечі допоможе оцінити загальний стан здоров’я і виключити наявність запальних процесів або прихованих інфекцій, які можуть вплинути на вагітність.
  2. Вимірювання рівня гормону ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну). На першому тижні рівень ХГЛ ще не буде підвищений, але після зачаття цей гормон почне зростати. Він є ключовим показником ранньої вагітності, який можна відстежувати в наступні тижні.
  3. Перевірка рівня фолієвої кислоти. Цей водорозчинний вітамін необхідний для профілактики дефектів нервової трубки у майбутнього плода. Бажано почати її приймати за кілька місяців до зачаття, щоб створити необхідні запаси вітаміну в організмі. Але цей момент, звісно, потрібно обговорити з лікарем.7-Календар-вагітності
  4. Аналіз на TORCH-інфекції (токсоплазмоз, краснуха, цитомегаловірус і герпес). Перераховані інфекції можуть негативно впливати на перебіг вагітності та здоров’я малюка, тому важливо перевірити наявність антитіл.
  5. Перевірка рівня вітамінів D і B12. Дефіцит зазначених вітамінів може призвести до ускладнень як для мами, так і для майбутнього малюка, тому важливо переконатися, що їхній рівень у нормі.

Якщо ти плануєш завагітніти, то має сенс заздалегідь обговорити з лікарем, які аналізи потрібно здати конкретно тобі. Це допоможе підготувати організм до зачаття і забезпечити сприятливі умови для здорового розвитку плода в майбутньому.

Ось, власне, і все, що тобі потрібно знати про початок шляху, який призведе до появи на світ нового життя. Не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була корисною.

Читай також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
10 Червня / 2020 Вагітність та пологи
Як доглядати за швом після кесаревого розтину
20 Березня / 2023 Вагітність та пологи