Календар вагітності: 3 тиждень

Перший і другий тиждень вагітності в буквальному сенсі пролетіли непомітно. А може так і буде до кінця виношування дитини? Ніяких сюрпризів, симптомів. Третій тиждень можна вважати офіційною точкою відліку, з якої почнуться кардинальні зміни у твоєму тілі.

Що відбувається в організмі на третьому тижні вагітності?

1-Календар-вагітності-3-тиждень

На третьому тижні починається справжнє диво. Твоя яйцеклітина вже запліднена! Це момент, коли майбутнє життя зароджується офіційно – вітаю із зачаттям. 

Яйцеклітина, зустрівшись зі сперматозоїдом, утворює зиготу – клітину з повним набором генетичної інформації від обох батьків. 23 хромосоми від мами (з яйцеклітини) і 23 хромосоми від тата (зі сперматозоїда). Саме ці 46 хромосом визначать не тільки стать дитини, а й колір її очей, волосся, фізичні риси й, природно, частинку характеру немовля, з яким ти так чекаєш зустрічі. 

Ну, а поки що ця клітина в гордій самоті, але в прекрасному настрої мандрує фаллопієвою трубою в бік матки й активно ділиться. Так, зигота перебуває на першій ранній стадії, що веде до розвитку ембріона. До третього дня після офіційного запліднення (приблизно середина третього тижня) клітин буде вже 16, а на четвертий день – 32. Вони веселою компанією так само продовжують свій шлях у бік матки. І ось у цей момент першу стадію розвитку ембріона можна вважати завершеною, адже зигота перетворилася на щільну кулю клітин під назвою морула.

2-Календар-вагітності-3-тиждень

Уяви собі ягоду шовковиці – ось так і виглядає морула. Не за розміром, а візуально. Ця “ягідка” готується до другої ранньої стадії розвитку ембріона, й незабаром перетвориться в найбільш просунутий згусток клітин на цьому етапі, який має назву бластоциста.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про пізню вагітність

03 Проф уход волосы- 1024х500_05

Самопочуття на третьому тижні вагітності

3-Календар-вагітності-3-тиждень

Ці сім днів можна дуже умовно, але все ж розділити на два етапи:

  1. Перша половина третього тижня. Іноді можуть відчуватися невеликі поколювання внизу живота, що нагадують відчуття перед менструацією. Це пов’язано з тим, що організм активно готується до імплантації ембріона в матку. А так нічого особливого. Гормональний фон поступово змінюється і, як у попередні два тижні, перепади настрою можуть про себе нагадувати. Але загалом, ніяких особливих внутрішніх і тим більше зовнішніх ознак вагітності не буде.
  2. Друга половина третього тижня. А тут уже все трохи інакше. Справа наближається до четвертого тижня вагітності й в тебе можуть бути кров’янисті виділення, імплантаційна кровотеча. Як зрозуміти, а чи не менструація це? Дивись, імплантаційна кровотеча проявляється легкими кров’янистими виділеннями між 7 і 14 днями після зачаття. Але оскільки ці цифри не є ідеально точними, то кінець третього тижня цілком може потрапити в цей період. Якщо побачила виділення – почекай кілька днів і зроби тест на вагітність.

А ще ближче до кінця третього тижня є ймовірність прояву легкої ранкової нудоти. Груди можуть стати більш чутливими, а соски трохи потемніти.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про секс під час вагітності

Харчування на третьому тижні вагітності

4-Календар-вагітності-3-тиждень

Якщо тобі раптом почали снитися стейки або бісквіт з апельсиновим джемом – це нормально й сигналізує про те, що ти десь наприкінці третього тижня вагітності. Простіше кажучи, ти вже можеш почати відчувати незрозумілий потяг до одних продуктів і досить сильну відразу до інших.

Однак ні про який набір ваги на тлі вагітності мови ще не йде. Якщо захід запланований, то ти вже напевно проконсультувалася з лікарем і склала собі збалансований раціон з різноманітною корисною їжею. Можливо навіть додала БАДи з фолієвою кислотою, залізом, кальцієм – якщо так порадив лікар. А якщо ти не планувала вагітність, то дійдеш до складання оновленого меню вже за фактом, коли твій ранг мами стане очевидним і офіційним.

Фізична активність на третьому тижні вагітності

5-Календар-вагітності-3-тиждень

На цьому етапі особливих суворих обмежень немає. Природно, потрібно мінімізувати, а краще зовсім виключити високоінтенсивні вправи, які безпосередньо зачіпають м’язи живота. Однак ти ж ще не знаєш про вагітність, і відредагувати свою фізичну активність можливо лише за умови серйозного підходу до планування розширення сім’ї від самого початку.

Цікаво на тему: Як позбутися пігментації під час вагітності

Як розвивається плід на третьому тижні вагітності

6-Календар-вагітності-3-тиждень

Майбутня дитина ще не увійшла у фазу ембріона, а являє собою щільний згусток клітин з усією необхідною генетичною інформацією. Ці клітини щосили намагаються якомога швидше дістатися до кінцевого пункту й запустити довгоочікуваний процес розвитку плода.

Який розмір плода на третьому тижні вагітності

Наприкінці третього тижня, якщо зірки зійдуться, то вже можна буде порівняти плід із піщинкою або маковим зернятком. А якщо ні, то потрібно ще зовсім трохи почекати.

Які аналізи потрібно здавати на третьому тижні вагітності

7-Календар-вагітності-3-тиждень

Якщо ти готувалася до цього етапу свого життя, то, напевно, загальні аналізи для оцінки стану здоров’я, такі як загальний аналіз крові, перевірка рівня заліза та вітамінів (особливо фолієвої кислоти й вітаміну D) вже були здані. А також, найімовірніше, ти здала аналіз на TORCH і гормони. Якщо ні, то саме час. Поки більшого й не потрібно, хіба що зробити тест на вагітність. На цьому етапі вже є ймовірність, що він покаже позитивний результат.

Три тижні з 40 позаду й далі на твій організм чекають колосальні зміни, адже зародження повноцінного нового життя ось-ось почнеться. Не забудь жмакнути вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки