Кому довірити складання індивідуальної дієти: нутриціологу чи дієтологу?

Скажу відразу, я – не професійний фітнес-тренер, не нутриціолог і тим більше не дієтолог. Мені просто дуже цікаві ці теми й, вивчаючи їх, я спираюся винятково на думки професіоналів із цих сфер діяльності та науку – все. Плюс, мені пощастило свого часу займатися з неймовірно крутим, висококваліфікованим тренером. Загалом мені є, чим з тобою поділитися і якщо тобі цікаво, то сідай зручніше. Зараз разом розберемося у двох питаннях: 1. Будь-який лікар може бути дієтологом, проте чому далеко не кожен дієтолог – лікар? 2. Чи варто довіряти своє здоров’я та фізичну форму всім, хто називає себе нутриціологом чи дієтологом? Попереджаю одразу, обсяг інформації немаленький, звісно ж, із посиланнями на дослідження. Погнали.

Хто такий дієтолог

1-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Дієтолог – це фахівець у галузі охорони здоров’я, який спеціалізується на дієтичних і харчових потребах людей. Річ у тім, що дієтологія передбачає обов’язкову наявність медичної освіти. Простіше кажучи, є лікар, наприклад, хірург, стоматолог, ендокринолог тощо. І ось він може підвищити свою кваліфікацію і стати ще й дієтологом. У зворотному порядку це не працює, не можна стати фахівцем у сфері дієтології, не маючи медичної освіти. Лікарі-дієтологи початківці стикаються з необхідністю проходження таких сертифікованих курсів як:

  1. Мікробіологія.
  2. Хімія.
  3. Анатомія та психологія.
  4. Біохімія.
  5. Харчова біохімія та багато іншого.

Лікарі-дієтологи розробляють індивідуальні дієти для пацієнтів із різноманітними захворюваннями, як-от діабет, проблеми із серцево-судинною системою, захворювання шлунково-кишкового тракту тощо.

Цікаво на тему: Психосоматика: як стрес призводить до хвороб

2-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Поняття дієта має чітке визначення – встановлена норма харчування, адаптована до конкретного стану здоров’я або захворювання. Простіше кажучи, якщо твій організм працює в штатному режимі й не має певних патологічних станів, для того, щоб просто схуднути, ЖОДНІ дієти не потрібні. Буде достатньо просто збалансованого раціону з обов’язковим дефіцитом калорій. І тут можна заперечити, адже ожиріння якраз підпадає під небажаний стан здоров’я і потребує дієти, а отже, втручання дієтолога. Так, але потрібно розуміти, що ожиріння – це не просто проблема зайвої ваги, а серйозна недуга, яка нерідко супроводжується гормональними, серцево-судинними та іншими проблемами. Але що відбувається в реальності? Найменша зайва вага – це ожиріння, тобі терміново потрібна дієта, ось, купи курс зі схуднення.

І до речі, більшість висококваліфікованих дієтологів не займаються наданням послуг із позбавлення від зайвої ваги (ожиріння – це інша історія). І не тому, що їм це не цікаво. Просто в них трохи інший профіль.

Цікаво на тему: Як схуднути за 2 місяці

3-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Так от, що більше лікар обізнаний у медицині як такій, то краще, якщо він вирішив розширити свою кваліфікацію дієтологією. Говорячи про класичні вимоги, то ось вони:

  • мати ступінь магістра за спеціальністю “Технології медичної діагностики та лікування”;
  • наявність сертифіката про проходження інтернатури в галузі терапії з подальшим отриманням спеціалізації з дієтології.

Можна піти простішим шляхом і вступити на медичний факультет одразу на спеціалізацію “Дієтологія”. Наскільки знаю, в тій же Польщі є можливість отримати цю спеціальність, маючи лише повну середню освіту. Але в цьому разі людина буде дієтологом-консультантом. Простіше кажучи, нутриціологом, але з дипломом. Такий рівень знань дає можливість людині брати участь у незалежних дослідженнях або бути консультантом зі складання лікувальних дієт, орієнтуючись на висновки профільних лікарів. Але це вже можна вважати дуже високим рівнем порівняно з тим, що нам пропонує ринок послуг дієтологів.

4-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Звичайно ж, у пошуках дієтолога ти будеш стикатися з інформацією на різних ресурсах, у яких буде вказано щось на кшталт цього: Медична освіта для лікаря дієтолога-нутриціолога абсолютно не обов’язкова! Навчання на дієтолога без медичної освіти не просто можливе, а практикується в усьому світі. Нутриціолог – це не лікар, він не займається лікуванням, а лише складає раціон і розробляє програми для запобігання різним захворюванням.

Цікаво на тему: Що таке гедоністичний голод та як із ним боротися

Дивлячись на такі висловлювання, з’являється так багато запитань, на які, на жаль, не дають відповіді. Дієтолог, нутриціолог, дієтолог-нутриціолог… То про кого йдеться? Ну, загалом, я думаю, ти зрозуміла, що це не більше ніж самореклама чергових “професіоналів” своєї справи. І я б особисто не довірила такому фахівцеві скласти індивідуальну програму харчування, якщо в мене, наприклад, проблеми зі здоров’ям ШКТ, ожиріння з дестабілізацією серцево-судинної системи тощо. 

5-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

У 99% випадків такі “дієтологи” прописують раціон просто онлайн. Як зручно, навіть їхати нікуди не потрібно. Заповнюєш форму просто на сайті або просто скидаєш свої проблеми в месенджер, оплачуєш рахунок і отримуєш «лікувальне» меню. Серйозно? А як щодо хоча б мінімальних аналізів? Або, можливо, у мене є харчова алергія на продукти, які можуть перебувати в складеному раціоні. Не кажучи вже про ймовірність прихованих патологій, наприклад, переддіабету.

Цікаво на тему: Непереносність лактози: що це таке та як із цим жити

І на таких ресурсах обов’язково буде можливість пройти курси дієтолога. Це замкнуте коло, в якому “професійні” дієтологи навчають майбутніх “дієтологів”. Така реальність. І найцікавіше, що ці курси тривають у середньому 8-10 занять (30-40 годин). Магістратура, інтернатура, плюс сертифікація або півтора дня лекцій від людини, яка просто називає себе дієтологом, нутриціологом, реабілітологом… 

Instagram_02_Blog

Ні-ні, я не кажу, що люди, які не мають профільної медосвіти, не можуть складати якісні раціони. Ще і як можуть. В еру інтернету є можливість накачати свій мозок знаннями й без відвідування вищих навчальних закладів, проходження інтернатури тощо. Тільки в такому разі людина є максимум нутриціологом і, звісно ж, може консультувати з питань побудови щоденного раціону. Тут головне знайти хорошого фахівця. Але ж дієтолог звучить куди солідніше, чи не так? 99% тренерів-дієтологів – це нутриціологи й до дієтології в її чистому вигляді не мають жодного стосунку.

Підсумуємо: дієтолог – це не лікар! Але лікар може бути дієтологом.

Хто такий нутриціолог

6-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Те саме правильне харчування – це профіль нутриціології. Нутриціолог вивчає вплив їжі та її компонентів на організм. Основні завдання нутриціолога включають:

  1. Вивчення речовин, які входять до певного продукту.
  2. Вплив конкретних нутрієнтів на центральні системи організму.
  3. Створення індивідуальних програм харчування для поліпшення здоров’я і профілактики захворювань (не лікування, оскільки нутриціолог не має такої компетенції).

7-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Ну й звичайно ж, складання раціону для схуднення. Загалом, нутриціолог – це не лікар, а лише консультант з харчування. Безсумнівно, нутриціологи можуть мати освіту в галузі біології, хімії та інших суміжних наук, проте ключові слова тут “можуть мати”, а можуть і не мати, як то кажуть. Вони працюють виключно в приватній практиці й найпопулярніша ніша – це тренер-нутриціолог. Я думаю, ти розумієш, що в цьому випадку три окремо взяті нутриціологи можуть інтерпретувати вплив на організм того чи іншого продукту по-різному. Просто виходячи зі своїх особистих переконань. Знайти хорошого лікаря-дієтолога в рази простіше, ніж відмінного нутриціолога. Оскільки в першому випадку людина вже має колосальну базу наукових і медичних знань, а в другому – ми просто віримо на слово.

З усього вищесказаного стає зрозуміло, що дієтолог-нутриціолог поєднує в собі знання дієтології та нутриціології. Це універсальний солдат, який має повноваження прописати лікувальну дієту або просто підкоригувати раціон для тих чи інших завдань. Наявність медичної освіти в цьому випадку також є обов’язковим фактором.

Цікаво на тему: 11 порад, як перестати багато їсти

Як зрозуміти, що перед тобою кваліфікований дієтолог або нутриціолог

Просити показати дипломи, сертифікати абсолютно не потрібно, все набагато простіше. Ми не розглядатимемо клінічні випадки із захворюваннями, оскільки тут шлях один – гарний медичний заклад, у якому є лікар-дієтолог. Торкнемося класики – ти вирішила схуднути й шукаєш відповідного фахівця для складання раціону. Я тобі покажу 6 базових фраз, почувши які можеш сміливо шукати іншого фахівця.

1. “Ось ці продукти шкідливі”

8-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Жоден кваліфікований дієтолог або нутриціолог не ділить продукти на корисні та шкідливі. Чому? Тому що не існує хороших і поганих продуктів. Такий поділ має місце тільки в індивідуальному порядку за наявності патологічних станів організму. Найпростіший приклад – це людина із зайвою вагою і діабетом 2 типу. Звичайно, для неї буде складено список із забороненої їжі, але такий самий список не буде шкідливим для іншої людини. Розберімо цей момент трохи докладніше:

  1. Сама їжа не погана й не хороша. Саме наш спосіб харчування робить певний продукт шкідливим або корисним. У токсикології є чудова приказка: “Доза робить отруту з ліків і навпаки”. Ти можеш без проблем їсти свої улюблені смажені страви, солодощі, але помірно й не перевищуючи свій калорійний добовий ліміт.
  2. Навіювання, що певна їжа шкідлива, часто веде до розладу харчової поведінки. Усе елементарно: коли людину змушують дотримуватися раціону харчування, в якому їй заборонено їсти багато смачних, бажаних продуктів, вони стають для неї тим самим забороненим плодом. У підсумку людина зривається і з величезним задоволенням буквально запихається забороненою смакотою. Після з’являється почуття провини, ще більше обмеження себе в смачній їжі, зрив, обжерливість і так по колу протягом місяців, років. Як підсумок, набір ваги, що нерідко веде до ожиріння.

Ці дослідження (тиць, тиць) чітко показують, що всі ці дієти для схуднення із закликами “назавжди виключи шкідливі продукти зі свого життя” значно підвищують ризик зіткнутися з частими й більш важкими епізодами переїдання. Як наслідок, людина в підсумку отримує ще вищий індекс маси тіла, ніж був до оновленого раціону харчування.

Цікаво на тему: Проблема ожиріння + 5 продуктів, які знижують апетит

2. “Столовий цукор (сахароза) викликає залежність і взагалі це отрута”

9-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Давай-но не будемо заглиблюватися у швидкі й повільні вуглеводи, оскільки в цьому питанні цей поділ немає абсолютно ніякого значення. По пунктах:

  1. Цукор є звичайним вуглеводом, який наш організм переробляє на глюкозу. Абсолютно будь-який вуглевод, який ми з’їдаємо, у підсумку перетворюється на глюкозу. Основна функція вуглеводів полягає в забезпеченні нашого тіла енергією. Крім витрачання глюкози на активність мозкової діяльності, близько половини енергії, використовуваної м’язами та іншими тканинами організму, забезпечується завдяки глюкозі та глікогену (це форми зберігання вуглеводів). Люди не їдять глюкозу й глікоген, вони їдять продукти, багаті вуглеводами. А де в нас містяться вуглеводи? Та де завгодно – гречка, рис, макарони, картопля, хліб тощо. І якщо вважати правдою, що столовий цукор – це погано для організму, то отже, й абсолютно будь-який продукт, який містить вуглеводи, – такий самий “небезпечний” і “непотрібний”. 
  2. Жодної залежності від цукру не існує. Так-так, “Цукор викликає більшу залежність, ніж важкі наркотики”. Є буквально пара наукових досліджень із мишами на цю тему, де нібито цукровий сироп викликав у них залежність. Однак якщо брати до уваги не конкретну думку кількох дослідників, а загальний висновок науки з цього приводу, то цукор не викликає жодної залежності. Наш мозок не реагує на поживні речовини, так само як на важкі наркотики, що викликають звикання. А ось розвиток психологічної тяги до їжі як такої – цілком звичайне явище. Тільки йдеться не про цукор, а про їжу загалом.

Цікаво на тему: Білки, жири, вуглеводи: як досягти ідеального балансу

10-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Ну, й наостанок розповім про одну з найпопулярніших тем на сьогодні. Вона активно просувається багатьма коучами з харчування протягом довгих років. “Прямо зараз відмовтеся назавжди від цукру й продуктів, що містять сахарозу. Ця речовина прискорює старіння клітин!” Обґрунтування просто чудові:

  • цукор, потрапляючи в організм, дуже швидко досягає теломер (простими словами – це захисний “ковпак” хромосом);
  • далі цукор руйнує теломери, вкорочуючи той самий захисний “ковпак”, прискорюючи старіння клітин.

Загалом, з кожною ложкою цукру твоє життя коротшає. Я, звичайно ж, знайшла те саме дослідження, що породило цей міф. Такі коучі або навмисно виривають фрази з контексту, щоб просто продати чергову “ексклюзивну дієту”, або дійсно не розуміють, про що йдеться. Саме дослідження ось (тиць) і там чорним по білому вказується про проблему надмірного споживання солодких газованих напоїв і магазинних соків. Йдеться про те, що американці в середньому отримують близько 100 грамів цукру щодня лише з солодких газованих напоїв. І так, це багато, адже потрібно враховувати, що в організм ще надійде чимало вуглеводів з їжі. 

11-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Постійне переїдання з високими рівнями вуглеводів і малорухливий спосіб життя може призвести до ожиріння з інсулінорезистентністю або діабету 2 типу. Як підсумок, стійкий підвищений рівень цукру в крові (гіперглікемія). І ось у цих умовах відбувається глікація – приєднання вуглеводів до іншої біомолекули (білок, ДНК тощо). Якщо максимально просто – наші клітини пошкоджуються глюкозою і глікація пов’язана з багатьма патологічними станами:

  • нейродегенеративні розлади;
  • ускладнення діабету;
  • ниркова недостатність;
  • атеросклероз;
  • прискорене старіння організму;
  • зниження імунної відповіді.

Звісно, отримувати основну масу вуглеводів із цукру не потрібно, адже в ньому немає жодної харчової цінності, крім вуглеводів. Але й відмовлятися від нього теж немає жодного сенсу. “Доза робить отруту з ліків і навпаки”, пам’ятаєш?

3.“Вам потрібно відмовитися від свинини, віддавайте перевагу яловичині або курятині”

12-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Відмовтеся від тваринного білка, споживайте тільки рослинний, не їжте продукти з пальмовою олією, використовуйте в приготуванні тільки оливкову олію, не пийте солодких напоїв із цукрозамінниками… Це все звичайне нав’язування свого способу життя, а також власних харчових звичок і не має нічого спільного з нутриціологією, а тим паче дієтологією.

4. “Ніякого борошняного, солодощів, чіпсів і фастфуду”

13-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Серйозно? А якщо я буду кілька разів на тиждень балувати себе цими смаколиками, просто перебуваючи у своєму добовому дефіциті калорій? Загалом не ґвалтуй своє тіло й організм. Повір, будь-який кваліфікований спец із харчування врахує в раціоні «заборонку», як мінімум для твого емоційного розвантаження. Тим більше ти просто худнеш, а не готуєшся до чемпіонату світу з легкої атлетики.

5. “Я професіонал, тому результат ви побачите, тільки якщо будете їсти те, що я кажу” 

14-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

А може все-таки обговоримо мої смакові вподобання? Пошукаємо альтернативу запропонованим вами продуктам, наприклад, від яких мене верне лише коли їх бачу. Або, можливо, зробимо мій раціон трохи бюджетнішим? Оскільки він щось не вписується в мій заробіток.

Цікаво на тему: 15 жироспалювальних продуктів, які допоможуть схуднути

6. “Тільки ось ця дієта сприяє схудненню” 

15-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Коли людина просуває якийсь конкретний раціон і каже, що тільки він най-най – це не дзвіночок, а величезний, гучний дзвін. Схудненню сприяє дефіцит калорій у будь-якому вигляді, а не її улюблений конкретний набір продуктів, розбитий на грамівки.

Досліджень на цю тему величезна кількість. Ось одне з них, дуже-дуже показове, яке вказує на те, що дієти з калорійним дефіцитом призводять до втрати ваги, незалежно від вмісту білків, жирів і вуглеводів. У дослідженні взяли участь 503 жінки та 308 чоловіків. Їх розділили на чотири групи з різним раціоном харчування, але з однаковим калорійним дефіцитом:

  1. Низький вміст жирів, середній вміст білків: 20% калорій з жирів, 15% калорій з білків, 65% калорій з вуглеводів
  2. Низький вміст жиру, високий вміст білка: 20% жиру, 25% білка, 55% вуглеводів.
  3. Високий вміст жирів, середній вміст білків: 40% жирів, 15% білків, 45% вуглеводів.
  4. Високожирний, високобілковий раціон: 40% жирів, 25% білків, 35% вуглеводів.

Крім певного раціону, учасники тренувалися по 90 хвилин на тиждень із помірними фізичними вправами. Усе дослідження тривало два роки. Висновок: незалежно від дієти втрата ваги й зменшення окружності талії були схожими у всіх групах!

Цікаво на тему: Чому я втрачаю вагу, але не жир на животі

Розкриваю таємницю, як стати класичним “професійним” дієтологом, нутриціологом із соцмереж

16-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Усе, що тобі потрібно, це виконати три дії:

  1. Завантажити картинки пірамід харчування і, просто орієнтуючись на них, давати поради щодо “шкідливої” і “корисної” їжі. А для особливо ледачих є навіть сучасні готові рішення з наборами продуктів для низьковуглеводного, білкового та якого завгодно раціону. Що таке піраміда харчування? Це знання, які передаються з покоління в покоління і доступні лише обраним… Ні. Міністерство сільського господарства США у 1992 році створило так званий інструмент харчування, який був зображений у вигляді піраміди з продуктами. Вона складалася з чотирьох ярусів – що вище по піраміді, то “шкідливіша” їжа. Відтоді оригінальна піраміда вже кілька разів видозмінювалася і продукти в ній також зазнали змін.
  2. Коли до твоєї думки почнуть прислухатися, ти підвищуєш кваліфікацію. Тобі потрібно буде навчитися прораховувати базовий метаболізм абсолютно будь-якої людини за її вагою, зростом і статтю. Як це зробити, можна дізнатися в нашій статті “Чітміл при схудненні: як працює, в чому його сенс”. Або просто скористатися готовими калькуляторами розрахунку РБМ з інтернету. І ось у тебе в руках два сакральних інструменти – піраміда харчування і розрахунок базального метаболізму. Ти вже можеш з дуже розумним виглядом розповідати про доволі прості речі, прикрашаючи їх складними термінами, які звучать для людини, що “не в темі”, як промова від професора з Оксфордського університету.
  3. Не вистачає останньої ланки, а саме посилання на сайт із калорійністю та харчовою цінністю продуктів. Він тобі знадобиться, щоб, знаючи РБМ людини, розписати їй щоденне меню з профіцитом, дефіцитом або ж балансом калорій. Сайт з харчовою цінністю продуктів і розрахунок РБМ – це класична схема для найпростішого, але робочого складання будь-якого раціону для схуднення. А піраміда харчування допомагає не забути, що “шкідливо”, а що “корисно”. Усе, вітаю, ти – супер “дієтолог, нутриціолог”.

17-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

На жаль, більшість нібито гуру в схудненні навіть настільки не заморочуються. Просто достатньо вигадати хайпову історію і підписники зростають, програми харчування, лекції продаються (у 90% випадків навіть не власні, а готові з інтернету). “ТОП 10 найшкідливіших продуктів. Цукор вбиває. Не їж це на ніч і жир буде зникати на очах. ТОП шкідливих фруктів. Пий цей коктейль із зелені й живіт зникне за тиждень. Ніколи не їж яйця на сніданок.” Ми з тобою натикаємося на такі заголовки статей, відео щодня. У дуже-дуже рідкісних випадках у такому контенті є бодай невелика частка правди й хоч якась піщинка справді корисної інформації.

Цікаво на тему: Продукти для здорового харчування: основні поради

Насправді в соцмережах задосить тямущих, класних фітнес-тренерів, нутриціологів, дієтологів. Вони абсолютно безоплатно діляться з людьми неймовірно корисною інформацією щодо харчування. Але якщо брати їхнє співвідношення до тих, хто несе в маси антинаукові дані про продукти, які не мають абсолютно нічого спільного з реальністю, та дає відверто погані, неробочі поради щодо побудови щоденного раціону, то цифра приблизно 1 до 100. 

18-Кому-довірити-складання-індивідуальної-дієти

Усі ці вигадані кортизолові животи, яких потрібно терміново позбутися, заборони їсти на ніч, поділ їжі на “шкідливу”, “корисну” та інші моменти – це не про дієтологію, нутриціологію та здорове харчування. Їжа є ключовим елементом у нашому житті, що безпосередньо впливає на його якість і тривалість. Тому я тобі настійно рекомендую з максимальною відповідальністю підходити до вибору фахівця з харчування.

Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

18 Липня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті