Олія чорного кмину: користь, протипоказання, як приймати

Олія чорного кмину у всьому світі вважається мало не панацеєю від багатьох захворювань. І це справді так. Вона має потужні лікувальні властивості і тисячоліттями застосовується в медицині. Цей чудо-засіб є ефективним при лікуванні широкого спектра захворювань. Все завдяки антиоксидантам та іншим біологічно активним сполукам, що входять до складу олії. Її застосовують навіть при головних болях, болях у спині, артеріальному тиску, деяких інфекційних захворюваннях та запальних процесах в організмі. Здивовані? Але це ще далеко не весь список.

Час читання: 10 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

EVA Blog підготував для вас розгорнуту статтю про користь олії насіння кмину, протипоказання та способи застосування. Ну, а тепер про все по черзі. Полетіли!

Чорний кмин олія

ТОП-10 корисних властивостей олії чорного кмину

Терапевтичні властивості олії насіння кмину вас здивують, б’ємося об заклад, що про деякі з них ви навіть і не підозрювали. Спочатку може здатися, що це черговий маркетинговий хід, але переконавшись у зворотному на власному досвіді, багато людей активно купують цей засіб для підтримки свого здоров’я. То в чому ж його особливість?

EVA в инстаграм

Допомагає позбутися зайвої ваги

Звичайно ж для схуднення недостатньо буде лише однієї олії. Вона працює в комплексі з тренуваннями та правильним харчуванням. Хоча до кінця ще не вивчений механізм впливу олії насіння чорного кмину на процес зниження ваги, але деякі дослідження показують непогані результати. Наприклад, розглянемо одне цікаве дослідження, у якому брали участь жінки із надмірною вагою. Протягом 8 тижнів щодня вони приймали 2 г олії насіння чорного кмину. Результат був таким: у жінок спостерігалися зниження апетиту, зменшення індексу маси тіла, об’єму талії та жирових відкладень.

Олія чорного кмину допомагає позбутися зайвої ваги

Цікаво по темі: Прості вправи для тонкої талії

Пригнічує запальні процеси в організмі

Про потужні протизапальні властивості вичавки насіння кмину відомо не з чуток. Засіб за своїми властивостями чимось схожий на аспірин та ібупрофен – зменшує запалення та знеболює. Також регулярне вживання олії дозволить запобігти ризику розвитку багатьох захворювань, наприклад, діабету, хвороб серця, раку і не тільки. Засіб зменшує концентрацію С-реактивного білка та малондіальдегіду в крові, які своєю чергою є маркерами запальних процесів та оксидативного стресу в організмі.

Олія чорного кмину пригнічує запальні процеси

Підтримує здоров’я серцево-судинної системи

Всім добре відомо, що високий тиск разом із високим рівнем холестерину – це головні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Цю проблему не можна було просто залишити без уваги. Вивчаючи різні властивості олії чорного кмину, вчені виявили, що вона здатна знижувати рівень поганого холестерину та артеріального тиску. І деякі дослідження підтверджують цей факт, але попри перспективні факти, потрібні додаткові дослідження для підтвердження оптимальної дози олії для прийому.

Олія чорного кмину підтримує здоров'я серцево-судинної системи

Знижує рівень цукру в крові

Люди, які страждають від діабету, повинні регулярно контролювати рівень цукру в крові. Інакше зростає ризик виникнення ускладнень. Крім лікарських засобів багато хворих приймають олію насіння чорного кмину. У ході досліджень було доведено, що прийом допомагає знизити показники інсуліну і цукру в крові натще і після їжі, а також знизити рівень глікованого гемоглобіну (A1c).

Олія чорного кмину при діабеті

Загоює рани

В олії чорного кмину міститься біологічно активна речовина під назвою тімохінон. Ця сполука має протизапальні, антиоксидантні та антибактеріальні властивості. Крім того, тімохінон здатний стимулювати зростання тканин і прискорювати їх загоєння.

Олія чорного кмину загоює рани

Допомагає у боротьбі зі шкірними захворюваннями

Вичавка з насіння чорного кмину сприятливо впливає на лікування псоріазу. Нанесення олії на шкіру може зменшувати запальний процес та знизити тяжкість перебігу захворювання. Але сьогодні потрібні додаткові дослідження, що підтверджують це.

Екзема ще одне захворювання, з яким допоможе впоратися олія чорного кмину. Зовнішнє застосування дозволяє зменшити прояв недуги та діє практично нарівні з аптечними кремами на основі кортикостероїдів.

Олія чорного кмину при захворюваннях шкіри

Покращує стан шкіри та волосся

Де-де, а в косметології ця олія теж досить популярна. Вона добре зарекомендувало себе як засіб від прищів. Точкове нанесення сприяє зменшенню запалень навколо висипань, має антимікробну, загоювальну та антиоксидантну дію. Крім цього олію чорного кмину добре зволожує та живить, зменшує ознаки старіння та розгладжує тонкі лінії на поверхні шкіри. Олію можна додавати в крем для обличчя та робити маски в домашніх умовах. Для шкіри це незамінний засіб, який стане для жінок справжньою знахідкою.

Цікаво по темі: Бовтанка від прищів: рецепти та поради щодо застосування

Для волосся олія чорного кмину не менш корисна. Її також можна додавати у засоби для догляду за волоссям – у шампуні або маски. Таким чином ви подаруєте волоссю еластичність, неймовірний блиск та силу. Ловіть лайфхак – спільне застосування олій чорного кмину та кокосового стимулює ріст волосся. Для цього досить регулярно робити маски для шкіри голови із цими двома компонентами.
Олія чорного кмину покращує стан шкіри та волосся

Допомагає боротися з астмою

Астма – одне з найпоширеніших захворювань, яке характеризується запаленням та звуженням малих дихальних шляхів у легенях. В результаті виникає утруднене дихання, кашель, хрип та задишка. Олія чорного кмину, а якщо бути точніше, її компонент тімохінон, здатний надати сприятливий вплив на лікування астми та взяти під контроль захворювання. Ця рослинна сполука знімає запалення та розслаблює м’язи дихальних шляхів.

Олія чорного кмину при астмі

Підвищує фертильність у чоловіків

Є дані про те, що вичавка з насіння чорного кмину може покращити якість сперми у безплідних чоловіків. В результаті чого підвищується кількість сперматозоїдів та їхня активність.

Олія чорного кмину впливає на чоловічу фертильність

Має протираковий ефект

Знову в центрі уваги той самий тімохінон, про який ми так часто говоримо. Річ у тому, що ця рослинна сполука дає можливість контролювати зростання та метастазування кількох типів ракових клітин. Крім того, цей біологічно активний компонент зміцнює імунітет, надає антиоксидантну дію, зменшує вираженість побічних ефектів під час традиційної протиракової терапії.

Олія чорного кмину при онкозахворюваннях

Навіть не віриться, що олія чорного кмину настільки ефективна. Але щоб не заподіяти шкоди самому собі, важливо розуміти, як правильно її приймати. Тому рухаємось далі.

Застосування

Приймати олію можна як всередину, так і наносити місцево. Перед використанням обов’язково поговоріть зі своїм лікарем. Він призначить вам необхідне дозування та надасть детальні рекомендації щодо прийому. Дозування може змінюватись в залежності від проблеми. Як правило, воно не перевищує 2 г на добу.

Придбати олію чорного кмину можна як у капсулах, так і рідкій формі. Обов’язково вибирайте олію, яка була отримана методом холодного віджиму та не має жодних інших інгредієнтів у своєму складі. Так ви будете повністю впевнені, що всі корисні властивості та активні компоненти будуть збережені.

Олія чорного кмину у капсулах

Протипоказання

Якщо ви приймаєте якісь ліки, обов’язково обговоріть з лікарем можливість прийому олії чорного кмину. Це необхідно для того, щоб уникнути алергічної реакції або пригнічення дії того чи іншого препарату.

Засіб протипоказано приймати вагітним і жінкам, що годують.

Перед місцевим використанням рекомендовано провести тест на алергію. Нанесіть олію на невелику ділянку шкіри, якщо почервоніння, свербіння та інших небажаних реакцій не виникає, можете спокійно використовувати засіб.

Олія чорного кмину протипоказання

В кінці хочеться додати, що використовуючи той чи інший засіб для підтримки здоров’я, важливо запобігти зворотному ефекту. Тому дотримуйтесь рекомендованих доз в інструкції, а також не забудьте порадитися з лікарем.

 

Читайте також:

24 Червня / 2022 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA