Цього року українці оцінили, як добре, коли у коморі є смачненькі домашні закрутки. У ТiкTok навіть з’явився тренд на цю тему. Тож у пору активної консервації саме час поговорити про найкращі рецепти заготівлі на зиму хрустких домашніх огірочків. Та не аби яких (хоча й базовим варіантом поділимось), а пікантно гостреньких – з кетчупом “Чилі”.
Перед тим, як сконцентруватися на конкретних рецептах та покроковій інструкції, поділимось кількома порадами, які вбережуть тебе від дарма витрачених зусиль:
Існує два основних підходи до консервації огірків:
Обидва способи мають право на існування, тож вибирай той, якому більше довіряєш. Нижче розглянемо схему поетапних дій при консервуванні без стерилізації. Якщо ж прибрати в ній крок 3, вона цілком підійде для процедури стерилізації.
Цікаво по темі: Як зробити тушонку: три прості рецепти
Якщо вперше берешся за заготівлю маринованих огірків на зиму, скористайся цією простою схемою дій. З нею ти зможеш втілити майже всі найкращі рецепти, адже зазвичай вони включають наступні етапи:
Якщо є вибір, бери маленькі огірочки – вони більш хрумкі. Якщо ж маємо, що маємо, то можна використати наступний лайфхак:
Після того, як помиєш огірки, замочи їх у воді на 2-5 годин. Овочі вберуть у себе необхідну вологу та залишаться більш соковитими.
Цікаво по темі: Прості рецепти булочок та рулетів з маком
Під час консервації огірків у більшості рецептів використовують часник та зелень:
Думаємо, не варто нагадувати, що все варто гарненько промити? Бо приємно, коли хрустять огірочки, а не пісок на зубах.
Обрану зелень та часник зубчиками виклади на дно банки. А потім щільно, як у громадському транспорті вранці, утрамбуй огірки. Якщо бажаєш більше акцентів смаку, зелень можна розмістити не лише на дно банки, а й між огірочками.
Ціль цього кроку – гарненько прогріти огірки “ванночками” з окропу. Для цього у великій каструлі закип’яти воду, після чого залий банки з огірками по вінчики та дай постояти. Потім злий воду, знову доведи до кипіння та повтори ще кілька разів. Необхідний час та кількість повторів залежить від вибраного рецепту.
Під час останнього заливання додай лавровий лист та перець-горошок.
Знову злий воду, постав кип’ятитися та почни готувати маринад. Зазвичай, він містить оцет з розрахунку 2 ст.л на літрову банку. Найкращі рецепти для хрустких огірків на зиму знайдеш трохи нижче у цій же статті. Після того, як додаси всі складові, залий огірки та перейди до останнього кроку.
Цікаво по темі: Домашнє печиво: 8 простих та смачних рецептів
Наливай маринад по вінця, щоб не залишалось повітря, та кришка щільно прилягала. Враховуй, що після того, як банка з огірками охолоне, вода трохи зменшиться в об’ємі. Це нормально.
Після того, як залила маринадом, одразу закручуй. Чекати, поки охолоне, не потрібно.
Покрокова інструкція приготування з попереднього розділу є основою класичних огірків на зиму. Але ми ж домовились зробити пікантно гостренькі, тож пропонуємо найкращі рецепти маринаду для консервації огірків з кетчупом “Чилі”.
*Усі рецепти розраховані на 1,5 л. води для маринаду.
Інгредієнти маринаду:
Особливості приготування:
Перед тим, як заливати огірки, суміш проварити 10 хв. Під час додавання у банку покласти також порізаний перець чілі для більш виразної гостроти.
Цей варіант рецепту маринаду запропонував Евген Клопотенко. До розповсюдженого переліку складових він додав цікаву родзинку – імбир.
Інгредієнти маринаду:
Особливості приготування:
Закип’яти воду, додай сіль, цукор, кетчуп, імбир та провари на невеликому вогні. Потім відстав каструлю, влий оцет та ретельно перемішай. Перед тим, як заливати маринад у банку, додай в неї гвоздику та горошини перцю.
Цей рецепт на зиму підійде для поціновувачів палітри смаків. Окрім огірків, поклади у банку моркву та цибулю у співвідношенні 3:1:1 та збільш кількість часничку. Всі овочі поріж кружечками.
Інгредієнти маринаду:
Особливості приготування:
Овочі помаринуй у мисці з кетчупом та виклади у банки. З інших складових та води звари маринад та залий овочі.
Якщо ти перший раз пробуєш закривати огірки на зиму з кетчупом “Чилі”, спробуй кілька різних пропорцій (більше/менше зелені та спецій, більш/менш гострий кетчуп) та наклей на банки відповідні стікери. Коли будеш смакувати холодними вечорами хрусткими огірочками, зможеш визначити власних фаворитів у категорії “Найкращий рецепт консервації на зиму”. Чи можливо, вже маєш таких? Поділись у коментарях!
Читайте також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Коментарі покищо відсутні