Програма на успіх: методика розвитку дитини С. Френе

Сьогодні світ переживає справжній бум методик раннього розвитку: раніше ми вже писали про розвиток дитини за системою Монтессорі, інтенсивний розвиток дітей за методом Домана-Маніченко, методику Lego Education, а сьогодні пропонуємо поговорити про систему розвитку дитини Селестена Френе. У чому полягає цей метод та які його прийоми можуть стати в нагоді сучасним батькам та вихователям? Про це та інше — у новій статті Клубу Щаслива мама!

Загальна інформація про метод

Селестен Френе створив власну методику у віці 24 років і заснував свою школу для дітей. Тут не було механічних заучувань теоретичних матеріалів та суворої програми, але була своя типографія, де друкувалися твори учнів.

Чільне місце в методиці С.Френе посідає досвід, який учень отримує в процесі навчання, вдома, у школі, під час спілкування. А головна теза звучить так: учитель має допомогти дитині розкрити власні здібності, а як особистість вона формує себе самостійно. У школі Френе не було оцінок, адже це не є об’єктивним відображенням досягнень, а підручники в початковій школі педагог вважав нав’язуванням дорослої думки. Тут діти самостійно обирають собі однокласників для навчання, самі планують свій час та вчаться правильно ним розпоряджатися. А єдиний метод контролю — звіт учня, на якому він говорить про те, чого навчився на досяг протягом певного часу. І це в 1920 році! Погодьтеся, що такі вміння й сьогодні є дуже актуальними.

У школі С.Френе учні навчаються самостійно, а якщо виникають труднощі, звертаються до педагога. На уроках багато наочності та експериментів. Якщо можна дивитися, як замерзає вода на вулиці, потрібно йти та дивитися, а вже потім читати підручник. Так діти отримують навички самостійного навчання та розуміють, що навчатися — це цікаво!

Постулати Селестена Френе про навчання дітей

С.Френе заснував кілька педагогічних видань, створив учительське об’єднання та до кінця життя очолював його. Сьогодні за його методикою працює багато шкіл по всьому світу, а деякі ідеї можете взяти на озброєння і ви.

Враховуйте інтереси дитини

Якщо дитину зацікавила тема космосу, сплануйте для неї заняття про космос: разом зробіть макети планет та читайте, з чого вони складаються, дивіться освітнє кіно про космос, спостерігайте за зоряним небом, влаштуйте експеримент з Місяцем та наочно покажіть, чому ми в одні дні бачимо повний Місяць, а в інші взагалі не бачимо.

Влаштовуйте експерименти

В інтернеті можна знайти купу цікавих експериментів для дітей — і вирощування кристалів солі, і лавову лампу, і камеру обскура і багато чого цікавого. Знайдіть те, що буде цікаво вашій дитині, й разом влаштовуйте досліди.

Створіть умови для вільного самовираження

Досвід С.Френе показав, що свобода самовираження — це запорука успішного навчання та гармонійної особистості. Тому він багато уваги приділяв творчості дітей: вони малювали, писали твори на вільну тему, знаходили практичне застосування новим знанням.

Виховуйте самостійність

У школі Френе вчитель складав індивідуальний план роботи на місяць, а далі діти самостійно планували свою діяльність, розподіляли власний час, а наприкінці місяця звітували про виконану роботу. Це допомагає дитині стати самостійною та організованою. Тож там, де це можливо, давайте своїй дитині можливість самій планувати свій час та організовувати діяльність.

Розвивайте мислення

На уроках Френе учні не боялися помилитися, адже помилки педагог вважав одним з ключових шляхів до пізнання нового. Страх перед помилкою може відштовхнути дитину від навчання, адже не помиляється лише той, хто нічого не робить. С.Френе вважав, що помилок в навчанні не існує — є лише різні шляхи набуття досвіду.

Як бачите, погляди Селестена Френе багато в чому співзвучні з сучасними поглядами на реформування української системи освіти. Тож якщо вам цікаві педагогічні погляди цієї видатної особистості, більше про них ви можете взнати з таких його книг: «Педагогічні інваріанти», «Нова французька школа», «Формування особистості дитини та підлітка» та ін.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки