Сезон хюґе, або даньський рецепт щастя

Осінь — чи не найрізноманітніша пора року. Вересень і жовтень яскраві й теплі, огортають теплом бабиного літа, листопад — вогкий, сумовитий, похмурий. А от наприклад, у Данії, що знаходиться на півночі Європи, така погода — звичайне явище. Водночас це невелике королівство впевнено утримує першість у світових рейтингах щастя. Як же вдається жителям Данії бути найщасливішими в світі? Виявляється, секрет щастя — не у відпустці двічі на рік, а в простих днях, наповнених затишком і теплом незалежно від пори року за вікном. Докладно про цей феномен у книзі «Hygge. Секрет данського щастя» розповів засновник і керівник Інституту щастя Майк Вікінг.

Про феномен хюґе

Слово hygge (хюґе) походить з норвезької мови і перекладається як «благополуччя». Утім, на благополуччі його значення не закінчується. Hygge в Данії означає тепло від спілкування з близькими людьми, затишок удома, какао при свічках, душевність та гармонію. Це те особливе відчуття та атмосфера, коли ми спілкуємось у приємному колі друзів або проводимо час наодинці з собою за чашкою чаю, коли відчуваємо себе комфортно і захищено від усіх тривог, коли вдома приємно і затишно.

Споглядаючи на те, як датчани будують своє щастя, увесь світ захопився феноменом хюґе. В британських коледжах викладають курс з хюґе, журналісти з різних країн приїжджають сюди пошуках рецепту щастя, а в різних куточках планети відкриваються кафе в стилі hygge. То що ж таке хюґе та як стати щасливими? Давайте розбиратися!

Хюґе-поради

Зробіть hygge-освітлення

Так, ви правильно здогадалися: запаліть свічки. А ще перегляньте систему електричного освітлення: встановіть кілька джерел м’якого світла по всій кімнаті замість одного потужного посередині.

Затишок вдома та на роботі

Традиційний датський інтер’єр мінімалістичний. Обирайте натуральні матеріали, приємні на дотик: глину, льон, деревину, вовну. В кольоровій палітрі переважають м’які та світлі відтінки. Також приділіть увагу приємним дрібничкам: затишним пледам, улюбленим книгам на полицях, красивому посуду — усе це допомагає створити затишок і комфорт. Декор і аксесуари не мають бути надто дорогими, а просто викликати приємні емоції.

Навчіться смачно готувати й запрошуйте гостей

Максимально повно відчути hygge можна в приємній компанії, коли можна просто бути собою. Найкраще місце для таких посиденьок — затишний дім. Візьміть за правило влаштовувати щосуботи сімейну вечерю або збиратися з друзями.

Приготуйте ароматний глінтвейн, ванільні булочки або млинці. І насолоджуйтесь не лише готовими стравами, але й самим процесом приготування. Не поспішайте, оберіть рецепт, сходіть на ринок за найкращими продуктами і разом приготуйте щось.

Станьте активними

Не дивлячись на любов до смаколиків, жителі Данії зовсім не страждають через зайву вагу. А все тому, що вони ведуть активний спосіб життя. Це рух у задоволення, найчастіше на відкритому повітрі: катання з родиною на велосипедах, скандинавська ходьба, прогулянки в гори.

Обирайте зручний одяг

На щастя, сучасні дизайнери, самі про це не знаючи, почали втілювати принципи hygge у своїх колекціях: замість шпильок — зручні лофери, коротких курток — теплі пальто оверсайз, затишні светри, м’які шарфи тощо. Мода в Данії вишукана й водночас лаконічна — в найкращих традиціях hygge, — говорить автор.

Шукайте радість у простих речах

Усе найкраще в житті ми отримуємо задарма. Дитячі посмішки, краса природи, близькі люди поруч, вечори з хорошими книжками — у цьому щастя, цінуйте його більше за фізичні речі.

Щастя — у відносинах з оточуючими

Найбільш вагомим показником щастя М. Вікінг називає соціальні відносини. Щоб стати дійсно щасливим, потрібно організувати все так, щоб спілкування приносило тільки радість. І хоча хюґе легко можна влаштувати лише для себе, зазвичай його створюють в компанії близьких людей.
Ще один принцип: рівновага між родиною і роботою. Мало хто знає, але в Данії вважається поганим тоном призначати ділову зустріч після 16:00. Затримайтесь на роботі до пів на шосту, і ви не побачите довкола ні душі! А якщо ви спробуєте вийти на роботу в суботу, датчани вважатимуть вас божевільним. Кожен повинен мати час на те, щоб спілкуватися з рідними, проводити час з дітьми і разом готувати смачну вечерю.

10 принципів хюґе

У книзі автор наводить «маніфест хюґе», де перелічено 10 принципів, які допоможуть створити хюґе.

Присутність

Щоб створити hygge-атмосферу та hygge-настрій, вимкніть усі гаджети і зосередьтесь на тому, що відбувається довкола вас саме в цю хвилину.

Задоволення

Тістечка, шоколад, кава, смаколики. І побільше!

Рівноправ’я

Щоб провести вдалий hygge-вечір в компанії близьких, замініть у слово «я» на «ми». Давайте висказатись кожному.

Атмосфера

Запаліть свічки та приглушіть світло. Автор називає свічки «моментальним хюґе», а запалені свічки — найпростішим способом створити його. Виявляється, датчани спалюють найбільшу в Європі кількість свічок!

Вдячність

Подякуйте світові за кожен щасливий момент свого життя. Насолоджуйтесь ними, адже в кожному — своя неповторна краса.

Гармонія

Створіть таку атмосферу, де ніхто не змагається. Не варто намагатись побільше розповісти про власні досягнення.

Безтурботність

Це ваш час і ваше місце, де панує спокій та безтурботність.

Комфорт

Розслабтесь, влаштуйтесь зручніше і насолоджуйтесь.

Згода

Не сперечайтесь і уникайте гострих тем.

Близькість

Створюйте дружні відносини, пригадуйте старі історії.

За допомогою простих прийомів створіть затишну атмосферу довкола себе, навчіться насолоджуватись кожним моментом свого життя — і ви відчуєте себе щасливішими! А це варте того, щоб витратити трохи часу і зусиль.

15 Листопада / 2017 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність