Саліцилова кислота: попрощайся з проблемами шкіри

 Кислоти – компоненти, які активно застосовуються для створення професійних косметологічних засобів. Але чи тільки в професійних? Насправді ні. Я впевнена, що ти досить часто бачиш на упаковках масок, сироваток, кремів і лосьйонів таку позначку, як «саліцилова кислота». І це не дивно, адже саме цей компонент здатний вилікувати, освітлити, оновити твою шкіру, зробивши її більш здоровою і свіжою. Давай більш детально поговоримо про саліцилову кислоту.

1-Саліцилова-кислота

Цікаво на тему: Що таке ферулова кислота і навіщо вона потрібна в косметиці

Саліцилова кислота: що за компонент?

2-Саліцилова-кислота

Косметологічні засоби з salicylic acid уже кілька десятиліть утримують лідерські позиції на ринку краси. Для тих, у кого проблемна шкіра, саме вони стали справжнім порятунком, способом підтримувати ідеальний зовнішній вигляд. Є думка, що саліцилова кислота – це синтетичний компонент, виведений у лабораторних умовах, тому косметика з цим компонентом називатися натуральною не може. Але це не зовсім правда.

Дійсно, саліцилову кислоту виведено, зокрема, і шляхом проведення різних хімічних дослідів. У 50-х роках минулого століття німецький вчений Герман Кольбе отримав бажаний компонент у лабораторних умовах. Але першовідкривачем став італійський хімік Рафаель Піріа, який виділив кислоту з кори верби. Назва компонента латинською мовою є похідним терміна salix, що в перекладі означає «кора верби».

У чистому вигляді саліцилова кислота являє собою білі кристали, які дуже погано розчиняються в холодній воді. Це жиророзчинний елемент, який віддає перевагу спирту, ацетону і фтороводню (чому це важливо, розповім трохи пізніше).  Кристали не мають запаху, здатні вступати в реакції з іншими хімічними елементами, завдяки чому знайшли застосування не тільки в косметології, а й в індустріальних сферах.

Цікаво на тему: Захисний бар’єр шкіри: що це і як його відновити

Як діє саліцилова кислота на шкіру?

3-Саліцилова-кислота

Тепер поясню, чому так важливо, що саліцилка не розчиняється у воді, а лише в жирах і спиртах. Завдяки такій своїй особливості, активні компоненти косметичного засобу, до складу яких входить кислота, ретельно та водночас дбайливо очищають пори, адже перешкод на своєму шляху вони не зустрічають – сальний шар пропускає кислоту легко та без зайвих запитань. Можна зробити сміливий висновок, що саліцилова кислота – це найефективніший засіб для боротьби з бактеріями. Допомогти позбутися таких проблем, як жирність шкіри, акне, вугрові висипання може тільки цей компонент.

У список проблем, які можна відносно легко вирішити за допомогою косметики з salicylic acid, можна записувати нормалізацію секреції шкірного сала, очищення сальних залоз і зменшення запалень. Активна речовина за регулярного використання здатна вирівняти тон шкіри, освітлити пігментні плями. Ну, і для тих, хто досі переймається словом кислота та її потенційно руйнівними здібностями, необхідно обов’язково згадати таку властивість, як стимуляція регенерації епідермісу.

4-Саліцилова-кислота

А ще речовина здатна:

  • пом’якшувати огрубілі ділянки шкіри (тому є спеціальні шкарпетки для ніжок із саліциловою кислотою);
  • загоювати тріщинки та ранки;
  • підвищувати здатність шкіри до ефективного сприйняття активних компонентів різних косметологічних засобів – підвищення провідності, іншими словами.

Маючи настільки широку сферу впливу, саліцилова кислота не знає собі рівних у боротьбі з різними шкірними вадами, хворобами та дефектами.

Рекомендовані товари:

Вплив саліцилової кислоти на волосся

5-Саліцилова-кислота

Поговорили про шкіру обличчя, тепер приділимо увагу шкірі голови. Застосування шампунів, до складу яких входить кислота, дає змогу:

  1. Побороти лупу завдяки розм’якшенню ороговілих частинок і легкому їх видаленню зі шкірного покриву.
  2. Усунути свербіж і подразнення, оскільки активні компоненти усувають патогенні вогнища, підсушують всі запалення.
  3. Нормалізувати роботу сальних залоз, однаково ефективно справляючись як з надмірною жирністю, так і з надто сухою шкірою.
  4. Очистити шкірний покрив від сальних пробок і забруднень, даючи можливість новим клітинам отримати відкритий доступ до кисню.

6-Саліцилова-кислота

Ну, і останнім пунктом стане стимуляція регенерації клітин. Саліцилова кислота допомагає впоратися з випадінням волосся, оскільки вирівнює і тонізує шкіру голови, даючи змогу волосяним фолікулам розвиватися без перешкод на своєму шляху і набиратися сил на подальший розвиток.

Рекомендовані товари:

Показання та протипоказання

7-Саліцилова-кислота

Основні недосконалості, з якими допоможуть впоратися косметологічні засоби з саліциловою кислотою, це пігментні плями, чорні цятки, розширені пори, мімічні зморшки, акне і вугрі. Такі дерматологічні проблеми, як екзема, псоріаз і дерматит, потребують консультації лікаря, оскільки кожен випадок індивідуальний, і необхідно підібрати саме той засіб на основі саліцилової кислоти, який буде максимально ефективним з урахуванням усіх особливостей пацієнта.

До протипоказань слід віднести індивідуальну непереносність саліцилатів. Не рекомендується також використовувати засоби з класичною формою кислоти (salicylic acid), тим, хто страждає від дуже чутливої або пересушеної шкіри. У таких випадках найкращим варіантом стануть її похідні, що вирізняються м’якістю і більш дбайливим впливом. Під час вагітності та годування груддю необхідно проявляти обережність із косметичними засобами на основі саліцилової кислоти. Хоча виробники не дають чітких заборон, завжди краще перестрахуватися, проконсультувавшись із лікарем щодо цього. 

Цікаво на тему: Як зробити шкіру сяючою: топ порад і засобів для догляду

Правила використання косметичних засобів з кислотою

8-Саліцилова-кислота

Щоб отримати максимум користі, краще ознайомитись з рекомендаціями, як необхідно використовувати косметику із саліциловою кислотою як активний компонент:

  • обов’язкове нанесення сонцезахисних засобів, оскільки кислота підвищує чутливість шкіри до UV, краще використовувати засоби на ніч;
  • дотримання рекомендацій виробника щодо частоти застосування, щоб мінімізувати ризик утворення подразнень;
  • використання зволожувального крему – щоб запобігти сухості та неприємному відчуттю стягнутості, яке може виникати після засобів із кислотою.

Не варто кидатися в крайнощі, і починати випробовувати свою шкіру на міцність, наносячи засоби з вмістом кислоти 10% і вище. Це може призвести до опіків і серйозних подразнень. Спиртові розчини з аптек теж вимагають грамотного підходу. Використовуючи настільки агресивні склади, ти можеш позбавити свою шкіру вологи, спровокувавши зневоднення.

9-Саліцилова-кислота

І останнє, перш ніж ввести саліцилову кислоту у свою б’юті-рутину, я рекомендую тобі порадитися з косметологом або дерматологом, оскільки цей компонент не можна поєднувати з цілою низкою інших активних речовин. Наприклад, ретинол, вітамін С, ніацинамід та інші кислоти (молочна, гліколева, мигдальна). Комбінації кількох речовин здатні завдати більше шкоди твоїй шкірі, ніж користі.

Цікаво на тему: Креми та олії для обличчя для осіннього догляду: як обрати?

Саліцилова кислота – незамінний компонент у боротьбі за красу, здоров’я і відмінне самопочуття. Саме тому, крім уже давно відомих і популярних засобів для догляду, таких як шампуні, маски, лосьйони, мило, пілінги, виробники виводять на ринок все нові засоби з використанням кислоти. Відлущувальні сироватки для обличчя, пасти від недосконалостей на основі цинку, пластирі від мозолів, шкарпетки для ніг і багато іншого. Компонент можна назвати універсальним, оскільки за грамотного підходу і відповідального застосування може вирішити практично всі проблеми зі шкірою за короткий проміжок часу.

Читай також:

24 Жовтня / 2024 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті