Що таке сперміциди і як ними правильно користуватися

Сьогодні існує чимало засобів контрацепції, серед яких можна вибрати найбільш підходящий і комфортний для себе варіант. Безумовно, у кожного з них є свої плюси та мінуси, адже не всі однаково добре захищають від небажаної вагітності та захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). У цій статті ми поговоримо про один популярний метод контрацепції – про сперміциди. Зважимо всі за і проти, дізнаємося, наскільки вони добре працюють і чи взагалі варто їх використовувати. Погнали!

Що таке сперміциди

1-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

Сперміциди – це негормональні хімічні контрацептиви, які запобігають заплідненню яйцеклітини шляхом знерухомлення або руйнування сперматозоїдів. Різновидів сперміцидів чимало, вони представлені в таких видах:

  • вагінальні свічки;
  • крем і гель;
  • пінисті таблетки;
  • піна (аерозоль);
  • губки.

Вибирати дійсно є з чого. А тепер розберімось, як вони працюють.

Цікаво на тему: Контрацепція для неї: жіночі презервативи та латексні серветки

Принцип дії сперміцидів

2-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

Як ми вже говорили, цей метод контрацепції належить до хімічної (ось тільки не потрібно боятися цього слова), його основне завдання – зруйнувати цілісність сперматозоїда і не допустити запліднення або змінити рН піхви, створивши для “живчиків” несприятливе середовище для просування до своєї мети. У складі сучасних сперміцидів немає агресивних для організму речовин, тому тобі не варто хвилюватися за своє здоров’я. Вони діють тільки на “гостей” у твоїй піхві.

Багатьом не подобається цей метод контрацепції, оскільки його потрібно використовувати ще до статевого акту, що не завжди зручно. Просто уяви картину: ви удвох, поцілунки й дотики в самому розпалі, одяг злітає на підлогу і тут ти видаєш: “Нам треба почекати хвилинок так з 15… Може, чаю?”. Звісно, цей час можна витратити на попередні пестощі та розігрів, але іноді просто не до цього. Хочеться все й одразу 😈

3-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

Цікаво на тему: Інтимна косметичка: 9 засобів, які поліпшать якість сексу

До речі, про час дії. У кожного сперміциду, залежно від виду, різний час “активації”. Одні з них починають працювати буквально одразу після введення (наприклад, губки, піни), а деякі – тільки за 5-15 хвилин (супозиторії, таблетки, гелі та креми). Тому перед використанням обов’язково прочитай інструкцію до протизаплідних засобів.

А як з ефективністю

4-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

На жаль, сперміциди не можна віднести до високоефективних контрацептивів. Поки пальму першості утримує старий і перевірений часом друг презерватив.

За правильного використання ефективність хімічної контрацепції сягає 79%. Якщо перевести все в цифри, то картина така: щорічно 21 жінка зі 100 вагітніє під час використання сперміцидів. Саме тому цей метод контрацепції рекомендується використовувати з презервативами або діафрагмою для більшої впевненості.

Цікаво на тему: 10 міфів про комбіновані оральні контрацептиви (КОК)

Як користуватися сперміцидами

7-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

Зверни увагу: за дві години перед і після застосування сперміцидів слід виключити використання засобів на основі мила для гігієни статевих органів. Річ у тім, що мильний розчин руйнує діючу речовину сперміциду.

Про найголовніше сказала, а тепер продовжимо. Цей вид контрацепції вводиться вагінально. Краще, звичайно ж, робити це завчасно, щоб не перериватися на паузу в розпал пристрастей. Обов’язково потрібно витримати час, щоб засіб почав працювати.

03 Сонцезахист-1024х500_05

Зверни увагу, що дія сперміциду становить одну годину (деякі засоби можуть і довше працювати). Тобто перед кожним наступним статевим актом потрібно вводити сперміцид повторно. А це вже додаткові незручності, як на мене.

І ти ж пам’ятаєш – після закінчення сексу не поспішай все змивати та бігти спринцюватися (про причину я писала вище).

У різних засобів інструкція із застосування може відрізнятися, тому обов’язково ознайомся з нею.

Переваги та недоліки сперміцидів

5-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

Якщо говорити про плюси, то їх чимало:

  • сперміциди продаються без рецепта;
  • завдяки великій різноманітності видів можна підібрати найбільш зручний для використання варіант;
  • доступна ціна;
  • простота у використанні;
  • не містить гормонів;
  • слугують додатковою змазкою;
  • перед застосуванням консультація гінеколога не потрібна.

6-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

А тепер пропоную пройтися по всіх мінусах засобу. І вони в нас такі:

  • сперміциди слід вводити в піхву заздалегідь;
  • необхідно суворо дотримуватися інструкції із застосування;
  • потрібне повторне введення засобу при пролонгованому сексі (понад годину);
  • невисокий ступінь захисту від небажаної вагітності;
  • абсолютно не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом;
  • підвищується ризик виникнення інфекції сечовивідних шляхів.

І як бути… чи не бути? Звичайно ж, вирішувати тобі. Зваж усі плюси та мінуси, а потім приймай рішення.

Цікаво на тему: Тривалість життя сперматозоїдів у статевих шляхах

Протипоказання

8-Що-таке-сперміциди-і-як-ними-правильно-користуватися

Ніхто не виключає індивідуальну непереносимість компонентів сперміцидів. Але я поспішу тебе заспокоїти – в переважній більшості випадків все проходить дуже гладко і без будь-яких проблем.

Але якщо у тебе з’явився свербіж, печіння, поколювання, відчуття тепла в місці введення, негайно припини використання сперміциду – він тобі просто не підходить.

Що хочеться сказати наприкінці: сперміциди – досить неоднозначний вид бар’єрної контрацепції. І я все ж рекомендую тобі використовувати їх спільно з іншими видами контрацептивів, адже ризик все ж таки існує. До того ж у тебе має бути постійний партнер, у якому ти впевнена, оскільки ймовірність передачі захворювань через “ліжко” дуже висока.

Читай також:

4 Липня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті