Що таке убтан і як його застосовувати?

Убтан — сучасний тренд у догляді за обличчям, який підкорив шанувальників органічної та екокосметики своїм натуральним складом і доведеною ефективністю. Але насправді засобу тисячі років! Чим корисний убтан і як його правильно застосовувати — сьогодні в EVA Blog корисна інформація про косметичний засіб.

Час читання: 7 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Що таке убтан?

Що таке убтан

Убтан — це суміш із сухих частинок глини та трав. За консистенцією він більше нагадує пудру. Продукт добре очищає шкіру, не травмуючи її, і підходить для щоденного застосування. Сам убтан повинен бути дуже дрібним, тому що великі часточки будуть дряпати шкіру. Ефект скрабу в пудри якщо і є, то мінімальний.

Традиція використовувати убтан з’явилася тисячоліття тому в Індії. За законами аюрведи, наносити на обличчя і тіло допустимо тільки те, що можна вживати в їжу. Саме тому убтан популярний серед шанувальників всього екологічного і натурального — у ньому немає штучних або шкідливих для навколишнього середовища компонентів.

Компоненти убтану

Компоненти убтану

Єдиного рецепту класичного убтану не існує. Традиційно в нього додають:

  • борошно нуту або рису;
  • порошок дамаської троянди;
  • сушену ромашку, календулу або шикакай;
  • куркуму;
  • глину.

Цей склад розводять звичайною водою або молоком до стану пасти. В Індії її використовують також у весільних обрядах, наносячи засіб на обличчя нареченого і нареченої як символ очищення.

Цікаво по темі: Себум шкіри: що це таке та як регулювати його вироблення?

Убтан рідко викликає алергію. Якщо є індивідуальна реакція на компоненти, можна підібрати інший склад або відмовитися від засобу на користь гелів і пінок для вмивання.

Властивості убтану

Властивості убтану

Основні властивості порошку — це ретельне очищення та зволоження шкіри. Масаж з пастою покращує циркуляцію крові в судинах, на обличчі з’являється легкий рум’янець, текстура шкіри стає оксамитовою. Убтан можна застосовувати для ранкового і вечірнього вмивання (тільки після видалення макіяжу). Крім того, засіб працює і на шкірі голови, тому його часто використовують як шампунь чи маску для волосся.

Переваги та недоліки убтану

Переваги та недоліки убтану

Плюси засобу:

  • підходить жирної, сухої, нормальної, комбінованої, зрілої та проблемної шкіри;
  • не руйнує ліпідний шар;
  • очищає дбайливо, не травмуючи шкіру;
  • натуральний і повністю розкладається;
  • відносно простий у використанні.

Плюси убтану

Але є в убтану і мінуси:

  • вимагає часу: пасту потрібно робити на кожне умивання, розвести її заздалегідь і зберігати в готовому вигляді не вийде;
  • після процедури доведеться добре вимити умивальник або ванну, оскільки убтан залишає брудні розводи;
  • не підходить для шкіри з акне і куперозом (деякі виробники все ж таки розробили формули для проблемної шкіри).

Спочатку буде складно розрахувати необхідну кількість води, тому паста виходитиме різної консистенції. Але з часом можна призвичаїтися до розведення убтану, тож ми не відносимо цей факт до недоліків.

EVA у Telegram

Як застосовувати убтан

Зараз багато хто робить домашні убтани своїми руками, змішуючи компоненти в потрібних пропорціях. Замість екзотичних трав і борошна використовують доступні продукти, наприклад, кропиву і ромашку. Незалежно від інгредієнтів, техніка замішування убтану не змінюється.

Для шкіри

Убтан для шкіри

Убтан може бути як самостійним засобом, так і основою для масок. У першому випадку його змішують з водою до утворення рідкої кашки. Пасту наносять на обличчя, масажують круговими рухами та змивають великою кількістю води.

Якщо шкіра суха, змішуйте порошок з молоком або соком алое. Для жирної шкіри застосовують натуральний йогурт без цукру. Також убтан можна використовувати для всього тіла. А якщо додати в кашку рослинні або ефірні олії, вийде чудова косметична маска.

Для догляду за волоссям

Убтан для догляду за волоссям

Засіб можна використовувати як шампунь і маску. Він очищає волосся і позитивно впливає на шкіру голови. Убтан зменшує секрецію сальних залоз, покращує кровообіг і створює ефект ламінування волосся. Як правильно застосовувати склад:

  • для приготування шампуню змішайте порошок з відваром трав або звичайною водою;
  • для масок використовують жирні та маслянисті основи: сметана, йогурт, виноградна, оливкова олія тощо.

Маску залишаємо на вологому волоссі на 15-20 хвилин, а шампунь добре розподіляємо і втираємо в шкіру голови. Якщо до складу убтану входить глина, його буде не так просто змити. Враховуйте цей фактор під час косметичних процедур. Для змивання використовуйте злегка теплу воду, щоб борошно не заварилося на волоссі.

Цікаво по темі: Краса по годинах: як врахувати біоритми в догляді за шкірою?

Кращі убтани за версією EVA Blog

EVA Blog рекомендує засоби з адаптованими формулами. Вони більше підходять для європейської шкіри, ніж індійські суміші. Беріть на озброєння убтан, якщо шукаєте делікатний очищувальний засіб.

Hillary Bambusa Ubtan з бамбуком і рисовим борошном нормалізує pH-баланс шкіри та сприяє регенерації. Червона глина допомагає позбутися подразнень і сухості. Також до складу входять екстракти ананаса, банана, порошок базиліка, ромашки та ще кілька компонентів для красивої та пружної шкіри.

Hillary Bambusa Ubtan

Відкрийте для себе Ubtan Face Pack Ayurvedic від українського бренду Lapush. Засіб підійде будь-якому типу шкіри, а завдяки своєму натуральному складу він має комплексний вплив: вирівнює тон обличчя, м’яко видаляє ороговілі клітини, тонізує, бореться із запаленнями та відновлює гідроліпідний баланс.

Убтан для очищення обличчя Lapush Ubtan Face Pack Ayurvedic

Рекомендуємо також познайомитися з набором Hillary SOS для обличчя. Класний комплект, якщо ви шукаєте повний догляд комплекс для обличчя. До нього входять:

  • Альгінатна маска (Moisturizing, 100 г) 一 тонізує, наповнює вологою та заспокоює шкіру.
  • Відбілююча маска (Whitening, 100 г) 一 забезпечує ліфтинг-ефект, позбавляє від пігментних плям і ластовиння.
  • Олійний флюїд для обличчя (Fluid oil, 30 мл) 一 зволожує і надає блиск обличчя.
  • Гіалуронова сироватка (Pure Hyaluronic, 30 мл) 一 активно зволожує шкіру, надаючи омолоджувального ефекту.
  • Убтан (ASAI, 100 г) 一 усуває забруднення та себум, вирівнює тон обличчя.

Набір для обличчя Hillary SOS

Набір підійде і як подарунок, адже косметику можна використовувати для всіх типів шкіри.

А ви користувалися магазинними або домашніми убтанами? Діліться своїми враженнями про продукти в коментарях!

 

Читайте також:

Убтан для сухої та чутливої шкіри обличчя O.life

140.00
Купити

Набір для догляду за шкірою обличчя Hillary Gentle Care & Moisturizing Face

865.00
Купити

Убтан для обличчя Hillary Bambusa Ubtan

278.00
Купити

Убтан для м’якого очищення та скрабування Hillary Ubtan Asai

434.00
Купити

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті