Текстиль в інтер’єрі: як швидко і стильно перетворити кімнату

Буває настрій, коли хочеться щось змінити в інтер’єрі, додати йому родзинку. Чи варто одразу затівати ремонт і робити щось глобальне? Зовсім необов’язково, адже перетворити будь-яку кімнату можна за лічені хвилини за допомогою правильно підібраного домашнього текстилю.

1-Домашній-текстиль

Штори, килими та пледи — це не тільки елемент декору, який додає затишку і надає інтер’єру завершеного вигляду. За допомогою них можна зонувати простір, внести в нього яскравих фарб або, навпаки, збалансувати його. А, граючи з кольорами, принтами та фактурами, можна обіграти будь-який інтер’єрний стиль — від кантрі та скандинавського до максималізму. Ділимося з тобою хитрощами з підбору домашнього текстилю, які класно «прокачають» твій простір.

Цікаво на тему: Декор: деталі, які створюють затишок

Текстильні «інструменти» для швидкої зміни простору

Отже, ти задумалася над змінами в інтер’єрі. Який текстильний декор може тобі в цьому допомогти?

Штори та фіранки

2-Домашній-текстиль

Вікна є великим елементом приміщення, тому їхнє оздоблення робить вагомий внесок у сприйняття простору. І банальна зміна штор допомагає легко оновити інтер’єр залежно від сезону або настрою. Сучасні тренди передбачають лаконічні та прості форми віконного текстилю. Вензелі, ламбрекени та мережива «здають» позиції, а на зміну їм приходить мода на рівні й однотонні штори. Але це не означає, що оформлення вікна буде нудним і безликим.

Цікаво на тему: Що повісити на вікна замість штор

Є щонайменше 2 речі, які допоможуть внести родзинку — це колір і фактура тканини. Наприклад, штори можуть візуально збільшити простір, якщо вибрати світлі та легкі тканини, а темні та щільні додадуть кімнаті затишку та інтимності.

Килими

3-Домашній-текстиль

«Голі» підлоги — це вибір усіх, хто за утилітарність і практичність, адже так за поверхнею простіше доглядати. Але ніщо так не додає приміщенню текстурності, затишку і тепла (особливо в холодну пору року) як килим.

Цікаво на тему: Килимки, які створять затишок у домі

Так, вибір килима з цікавим візерунком може стати стильним акцентом, а однотонний і світлий візуально розширить простір. Складна форма підлогового декору збалансує рівні кути в інтер’єрі, а прямокутний або квадратний здатен структурувати кімнату, якщо в ній переважають округлі меблі та декор. Утім, можна підтримати дизайн приміщення і вибрати його форму за основними елементами — прямий геометричний килим, якщо багато рівних ліній, і фігурний, якщо його оточують м’які та округлі предмети. Крім цього, використання декількох килимів дає змогу візуально зонувати простір, виділяючи різні функціональні області.

Подушки та пледи

4-Домашній-текстиль

Гра з кольорами та текстурами декоративних подушок і пледів дає змогу швидко і недорого оновити кімнату. Комбінація різних тканин, фактур і візерунків створює цікаві візуальні ефекти. У холодну пору року чудовий вигляд мають об’ємні в’язані, ангорові та плюшеві варіанти, а для теплого сезону будуть актуальнішими легші тканини: сатин, атлас, льон, бавовна. А якщо хочеться додати luxury-вайб, можна зробити ставку на шовк і оксамит.

Постільна білизна та покривала

5-Домашній-текстиль

Текстиль у спальні — одна з головних «прикрас», яка задає основний тон і сприяє якісному відпочинку. Покривала та постільна білизна з мінімалістичним дизайном добре пасуватимуть сучасним інтер’єрам (лофт, хай-тек, мінімалізм), тоді як багаті візерунки та текстури можуть підкреслити класичний стиль або ар-нуво.

Цікаво на тему: 7 порад як вибрати якісну постільну білизну

Скатертини та ранери

6-Домашній-текстиль

Цей «атрибут застілля» багато хто звик діставати тільки до приходу гостей. Але насправді скатертина на столі може бути стильним доповненням інтер’єру кухні або їдальні. Необов’язково обирати велику, що покриває всю поверхню стільниці — сьогодні в тренді також вузькі ранери, які слугують ненав’язливим акцентом. Втім, ним нерідко доповнюють скатертину, розстеляючи зверху для контрасту і виділення зони для декору — свічок, квітів, декоративних композицій. Це так по-європейськи. А ще ранер можна комплектувати індивідуальними серветками чи підставками під тарілки, які можуть гармоніювати за кольором із ним або ж створювати контраст.

Цікаво на тему: Секрети ідеального сервірування столу

Чохли для меблів

7-Домашній-текстиль

Коли оббивка меблів має не дуже актуальний вигляд і не гармонує з інтер’єром, а купівля нової не входить до найближчих планів, є кілька варіантів. Перетягнути (дорого), перефарбувати власноруч (так, так теж можна, але потрібно набратися сміливості) або використовувати чохол. Сьогодні можна знайти найрізноманітніші варіанти. Не тільки, скажімо, для стільців, а й для м’яких крісел і диванів складних форм. З кольорами проблем не буде — можна знайти однотонні та з принтом, спокійних кольорів і насичених.

Як визначитися з кольором декору?

8-Домашній-текстиль

Кольори для простоти можна умовно поділити на кілька категорій:

  • нейтральні — білий, сірий, бежевий і пастельні тони створюють спокійну і розслаблювальну атмосферу, вони ідеальні для спалень і віталень, де важливі затишок і комфорт;
  • теплі — наділені більшим емоційним «зарядом», додають енергії та динаміки, вони добре «працюють» у вітальнях і їдальнях, стимулюючи спілкування і налаштовуючи на позитив;
  • холодні — створюють атмосферу спокою, такі кольори підходять для ванних кімнат і спалень, де важливий відпочинок і розслаблення, а також вони стимулюють розумову діяльність і актуальні для робочого кабінету.

9-Домашній-текстиль

Але перш ніж вибрати колірну гамму текстильного декору, варто проаналізувати вже наявний простір. Які відтінки в ньому переважають? Чого інтер’єру не вистачає або як його хотілося б змінити? Для чого використовується ця кімната і які емоції в ній хочеться підтримати? А ще варто визначитися, чи хочеш ти створити контраст, щоб отримати яскравий і динамічний інтер’єр, чи гармонію для спокійної та розслабленої атмосфери.

Цікаво на тему: Психологія кольору в інтер’єрі: створюємо комфортний простір

Так, якщо в приміщенні використовується багато різних відтінків, текстиль можна вибрати нейтральних і спокійних кольорів — він збалансує і «полегшить» інтер’єр. Світлі тони варто обирати в разі, якщо хочеться додати «повітря» і збільшити простір, а темні — якщо хочеться зробити акцент на інтимності та затишку. Щоб надати інтер’єру індивідуальності, можна віддати перевагу яскравим контрастним відтінкам, які пожвавлять приміщення.

Instagram_02_Blog

Як зрозуміти, що кольори текстилю гармонійно поєднуватимуться з навколишніми відтінками? Можна скористатися кольоровим колом Іттена. Як ним правильно користуватися можеш дізнатися в цій статті. Простіший варіант — знайти референси в Мережі та постаратися адаптувати колірне рішення до свого простору. Але, мабуть, головним натхненником у підборі відтінків є природа. У ній просто не буває негармонійних поєднань. Тому, якщо хочеш поекспериментувати з кольором в інтер’єрі, але не знаєш з чого почати, розглянь осіннє листя, буяння польових квітів або західне небо. Тут ти знайдеш усі підказки.

Домашній текстиль і сезонність

10-Домашній-текстиль

Коли декор узгоджується з порою року, він відчувається більш органічно. Необов’язково мати по 4 комплекти штор, пледів і декоративних подушок для всіх кімнат, але два буде якраз. Один — для осінньо-зимової атмосфери, а другий — для весни та літа. Погодься, що в’язане вовняне покривало матиме не дуже актуальний вигляд у теплу пору.

Цікаво на тему: 20 ідей декору для дому своїми руками

11-Домашній-текстиль

До речі, колірну гаму теж можна узгоджувати з сезонами або ж грати на контрастах. Так, наприклад, якщо вибрати текстиль для зими в теплих тонах (жовтому, червоному, помаранчевому), інтер’єр здаватиметься більш затишним і зігрівальним, як підсвічений полум’ям каміна. А якщо влітку використовувати декор холодних відтінків (блакитного, фіолетового), він «охолоджуватиме» простір і надаватиме відчуття свіжості. Навіть якщо немає світла і кондиціонер не ввімкнути.

Надихайся, експериментуй і створюй простір своєї мрії, в якому буде комфортно і красиво.

Читай також:

2 Серпня / 2024 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Персефона

    Як на мене, то красивий текстиль вирішує недоліки інтер’єру, ховає старезні меблі та створює відчуття комфорту навіть в незатишній халупі 😂 Класна стаття, дякую 💞

СвітТВ