5 страв української кухні: деруни, форшмак, крученики, вареники, лежні

Національні українські рецепти – це доступні й смачні ідеї, що приготувати на обід, вечерю чи до святкового столу. Тому EVA Blog разом з кулінарним каналом КУС КУС продовжують ділитися рецептами з відео, щоб ти могла насолоджуватись і процесом приготування, і самою їжею.

Час читання: 3 хвилин та склянка узвару 🥤

статья доступна на русском языке

Раніше ми вже відправлялись у смачну подорож гастрономічною Україною разом з каналом КУС КУС та ведучою Мар’яною Маглич. Час продовжити мандрівку та подивитися, які ще національні страви полюбляють в різних куточках нашої країни!

Канал КУС КУС, ведуча Мар'яна Маглич

Тобі вирішувати, що спробувати в першу чергу: деруни на Житомирщині, форшмак у Дніпрі, крученики зі свинини у Кропивницькому чи варенички на Волині? І точно варто завітати у Вінницю та поласувати традиційними лежнями. А якщо хочеш поділитися власними гастрономічними фаворитами – напиши про них у коментарях!

Деруни

Традиційна страва з картоплі у Житомирській області

Деруни у вершково-грибному соусі

Це проста, смачна і дійсно народна страва з картоплі. У місті Коростень дерунам навіть пам’ятник поставили! Завдяки своїй популярності, вони мають безліч варіантів приготування та подачі. Тож сьогодні разом з Мар’яною Маглич розповімо цікавий рецепт, в якому картоплю доповнить кабачок та вершково-грибна підливка.

Для приготування дерунів тобі треба:

  • картопля – 3 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • кабачок – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • борошно – 75 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • перець, сіль;
  • олія;
  • сметана – 150 г;
  • масло – 100 г;
  • лисички – 100 г;
  • копчена паприка.

Традиційні деруни

Цікавий лайфхак від Мар’яни Маглич: натерти не лише картоплю та кабачок, але й цибулю з часником. А от як зробити класичні деруни зі хрусткою скоринкою та не забити смак овочів борошном – дізнавайся з відео від кулінарного каналу КУС КУС. І не забудь після того, як посмажиш, потримати деруни на паперовому рушнику, щоб позбутись зайвої олії.

А тим часом варто приготувати соус. До речі, якщо при смаженні поєднати олію й вершкове масло, зменшиш ймовірність, що щось підгорить. Такий соус чудово доповнить не лише деруни, а й інші страви з картоплі.

Цікаво на тему: ТОП-5 страв грузинської кухні для смачної та ситної вечері

Форшмак

Смачний солоний привіт із Дніпра

Закуска форшмак

Якби тебе запитали, яка найпопулярніша страва з оселедця, ти б точно згадала шубу. Але це далеко не єдиний смачний варіант. Форшмак – не менш цікава традиційна закуска з оселедця. А якщо доповнити її хлібцем із хрусткою скоринкою,  взагалі ідеальний метч вийде!


Якщо плануєш подавати форшмак на святковий стіл, то зверни увагу у відео від каналу КУС КУС, як можна прикрасити цю закуску, щоб насолоджуватись не лише смаком, а й виглядом!

Щоб приготувати форшмак візьми:

  • філе оселедця – 300 г;
  • яблуко – 3 шт.;
  • білий хліб – 1 шт.;
  • чорний хліб – 1 шт.;
  • перепелині яйця – 5 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • оцет;
  • зелена цибуля;
  • олія;
  • перець.

Форшмак з оселедця

У приготуванні форшмаку використай м’яку частину хліба, яку попередньо треба залити водою й розмочити. І обов’язково додай кислинку, для чого дрібно поріж яблуко відповідного сорту. Якщо ж фрукт попадеться недостатньо кислий, використай додатково сік лимону. А під час подрібнення оселедця уважно перевір, щоб не залишилось дрібних кісточок.

Така традиційна закуска з оселедця стане чудовим варіантом перекусу. Вмикай відео та дізнавайся всі нюанси покрокового приготування! До речі, Мар’яна розповість секрети маринування цибулі, яка чудово доповнює не лише форшмак, а й інші традиційні українські страви.

Цікаво на тему: ТОП-5 простих та смачних закусок: оригінальні рецепти

Крученики з чорносливом та горіхами

Цікаві м’ясні рулетики з Кіровоградщини

Крученики з чорносливом та горіхами

Чудовий варіант страви з м’яса, яку можна не лише на обід чи вечерю подати, а й на святковий стіл. Крученики – це такі битки зі свинини, які доповнюються смаком начинки з чорносливу та волоських горіхів. І це просто шикарна відповідь на питання “Що приготувати з м’яса?” Якщо ж не подобається чорнослив, його можна замінити на курагу або родзинки. 25 хвилин, 200 градусів – і смачна вечеря готова. 🙂

Для приготування м’ясних кручеників візьми: 

  • свинину – 0,5 кг;
  • горіхи – 75 г;
  • чорнослив – 100 г;
  • твердий сир – 100 г;
  • олію;
  • перець, сіль.

Для соусу для запікання підготуй: 

  • сметану – 300 г;
  • томатну пасту – 100 г;
  • сушений часник – 1 ч. л.;
  • мускатний горіх.

Крученики зі свинини

Вмикай відео, щоб дізнатися всі тонкощі покрокового приготування. Як відбити свинину, якщо не маєш спеціального молоточка? В який момент солити та перчити м’ясо? Як зробити сметанно-томатний соус для запікання? Всі відповіді вже на каналі КУС КУС!

Цікаво на тему: 5 ідей, що приготувати на обід

Вареники з чорницями

Автентичний рецепт з Волині 

Вареники з чорницею

Вареники прекрасні у будь-якому виконанні: з картоплею, з капустою, з вишнями. EVA Blog вже ділився топовими варіантами солодких та солоних начинок, а в сьогоднішньому рецепті від каналу КУС КУС поповнимо добірку ще однією – чорницями. Та головне, разом з Мар’яною Маглич розберемо секрети приготування ідеального тіста для вареників!

Для вареничків з чорницею треба: 

  • борошно – 250 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • вода – 150 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • цукрова пудра;
  • чорниці – 200 г;
  • сметана – 100 г;
  • ваніль;
  • вершкове масло – 50 г;
  • манка – 2 ст. л.

Класичні вареники

Вареники – одна з класичний та найавтентичніших страв української кухні. Їх люблять в усіх куточках країни. А процес ліплення – своєрідний сімейний тімбілдінг, під час якого приємно спілкуватися, ділитися мріями та планами.

Але перед тим, як почати готувати, подивись відео та дізнайся корисні лайфхаки. Наприклад, як розкочувати тісто, щоб воно одночасно було тонким й міцним, щоб не порозлазилась начинка? Або навіщо посипати дощечку манкою, як зробити красиві краєчки вареника та як приготувати для страви з тіста цікавий сметанно-ванільний соус.

Цікаво на тему: Моті: смачний рецепт японського десерту

Лежні

Швидкі та бюджетні пиріжки з Вінниці на обід чи сніданок

Лежні з капустою

Одвічне питання: з картоплею чи капустою? Пам’ятаєш, як у дитинстві мама чи бабуся запитували, з чим зробити пиріжки, а ти не могла вибрати, бо хотілося і ті, й ті. Що ж, сьогодні EVA Blog та кулінарний канал КУС КУС допоможуть з вибором, адже ми поділимось дуже простим і смачним рецептом лежнів з капустою.

Лежні схожі на картопляні зрази, які начинили тушкованою капустою та запекли у духовці. Ця автентична страва популярна у Вінницькій області. Вона чудово підходить, якщо треба нагодувати одразу велику компанію.

Цікаво на тему: Три прості рецепти круасанів

Щоб приготувати лежні візьми: 

  • картопля – 3 шт.;
  • квашена капуста – 1 склянка;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сало – 100 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 1 склянка;
  • сметана – 100 г;
  • часник;
  • сіль, перець.

Українські лежні

Лайфхак для українських страв, в яких часто використовується часник! Якщо його запекти, то під час приготування буде швидше й легше розчавити для необхідної консистенції в пасту. Запекла – і зберігай у фользі, якщо полюбляєш щедро додавати його у страви з картоплі чи м’яса.

Особливим та автентичним цей рецепт робить обсмаження цибулі та капусти на салі. Адже сало та квашена капуста – важливі класичні атрибути української традиційної кухні. Вмикай відео від каналу КУ КУС, щоб дізнатись, скільки та при якій температурі треба тримати лежні з картоплі у духовці, та що робити, якщо пюре вийшло трохи рідкуватим для ліплення пиріжків.

А який з рецептів цієї добірки полюбляють у твоїй родині? Чи маєш власні лайфхаки приготування популярних класичних страв з картоплі, тіста чи м’яса? Ділись думками у коментарях. І звісно, не забудь поставити лайк статті, якщо також любиш національну українську кухню!

Читайте також:

5 Вересня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *