Календар вагітності: 2 тиждень

Перший тиждень вагітності завершено, і ти перебуваєш на другому тижні. Насолоджуйся ним, адже третій вже не за горами😊.

Що відбувається в організмі на другому тижні вагітності?

1-Календар-вагітності-2-тиждень

Перші 7 днів – це період підготовки. А другі… період підготовки🙄 Ні, ну, серйозно, а як ти хотіла? Адже твій організм планує створити людину. Я, чесно кажучи, іноді довше вибираю собі туш в інтернеті, а тут всього лише два тижні й тіло готове поселити в себе нове життя.

Жодних глобальних змін не буде. Усередині тебе запустяться класичні процеси, які відбуваються щомісяця:

  • рівень певних гормонів трохи підвищиться, зокрема естрогену та лютеїнізувального гормону (ЛГ);
  • відбудеться дозрівання фолікула в одному з яєчників, який незабаром випустить зрілу яйцеклітину;
  • ця яйцеклітина вирушить у маткову трубу та буде готова до зустрічі зі сперматозоїдом;
  • слизова оболонка матки потовщується, щоб організувати приймання заплідненої яйцеклітини.

Так, ти правильно здогадалася: другий тиждень вагітності – це підготовка до овуляції. Як і перші сім днів, цей період фактично ще не є вагітністю в традиційному розумінні. Але сам процес запліднення стає максимально близьким.

Цікаво на тему: Що означає бліда друга смужка на тесті на вагітність

02 Волосы лицо-1024х500_03

Самопочуття на другому тижні вагітності

2-Календар-вагітності-2-тиждень

Як правило, ніякі специфічні симптоми тебе не потривожать. Невеликі перепади настрою, легка втома, посилення статевого потягу або підвищена чутливість грудей, загалом нічого незвичайного. Однак є момент. Запліднення зазвичай відбувається наприкінці другого або на початку третього тижня. Тому будь готова до того, що зміни в апетиті або більш виражене відчуття овуляції (тягнучі болі внизу живота) можуть дати про себе знати вже в цей період.

Харчування на другому тижні вагітності

3-Календар-вагітності-2-тиждень

Якщо ти чекаєш на вагітність і вже замислюєшся про харчування з урахуванням норми набору ваги, то це поки неактуально. Адже запліднення ще не відбулося, проте саме час відмовитися від екстремальних дієт, голодувань та інших схожих режимів харчування, якщо вони присутні у твоєму житті. На цьому етапі можна порекомендувати таке:

  1. Збалансоване, різноманітне щоденне меню. Риба, свіжі овочі, фрукти, горіхи, цільнозернові, молочні продукти, м’ясо… Організуй собі повноцінний раціон з великою кількістю корисних нутрієнтів.
  2. Біологічно активні добавки. Пренатальні вітаміни із залізом і кальцієм, а також фолієва кислота будуть дуже навіть доречні. Але обов’язково проконсультуйся з лікарем і тільки після його схвалення купуй БАДи.

Ну й звичайно ж, не забувай про достатнє споживання води.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про пізню вагітність

Фізична активність на другому тижні вагітності

4-Календар-вагітності-2-тиждень

З огляду на те, що ти ще не вагітна, то з одного боку якихось суворих обмежень немає. Але з іншого – навіщо давати організму привід, щоб “щось у якийсь момент пішло не так”. Тому помірні фізичні навантаження будуть тільки на користь, адже вони допомагають підтримувати гарну фізичну форму та покращують кровообіг, що важливо для підготовки організму до майбутніх змін. А ось від високоінтенсивних тренувань краще відмовитися, особливо від тих, які спричиняють надмірне напруження м’язів черевного преса.

Так, ти навіть поняття ще не маєш, що твоє тіло активно готується до запліднення. І як же тоді зрозуміти, що настав час трохи знизити активність? Насправді ніяк і в 99% випадків перші два тижні протікають у звичайному режимі. Якщо вагітність запланована, то тут є два варіанти розвитку подій. Майбутня матуся ставиться до цього питання максимально серйозно від самого початку (змінює свій спосіб життя задовго до того, як завагітніє), або чекає моменту, коли підтвердиться вагітність і лише потім кардинально змінює життя. А якщо не запланована, то другий варіант утворюється сам собою.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про секс під час вагітності

Як розвивається плід на другому тижні вагітності

Поки запліднення ще не відбулося і говорити про розвиток плода рано. Однак організм щосили готується до цього важливого моменту. Щойно яйцеклітину буде запліднено, почнеться її поділ і… Потрібно ще трохи почекати😉

Який розмір плода на другому тижні вагітності

5-Календар-вагітності-2-тиждень

На другому тижні вагітність тільки готується стати справжньою вагітністю. Поки що це всього лише яйцеклітина, яка чекає романтичної зустрічі зі сперматозоїдом. Другий тиждень можна порівняти з початковими рядками сценарію: дійових осіб ще немає, є тільки заготівля та інтрига, чим же все закінчиться.

Які аналізи потрібно здавати на другому тижні вагітності

6-Календар-вагітності-2-тиждень

Рекомендації повністю такі ж самі, як і для першого тижня. Якщо ти вже здавала ці аналізи, то й добре. А якщо ні, то на цьому етапі можна здати базові аналізи, щоб упевнитися в хорошому стані здоров’я перед зачаттям. Це загальний аналіз крові, рівень заліза, вітамін D і гормональні показники. Також не зайвим буде перевірити рівень фолієвої кислоти та виключити інфекції (аналіз на TORCH), які можуть вплинути на розвиток майбутнього плода.

Ось такий ось другий тиждень вагітності – ніяких тобі таємниць, загадок і несподіванок. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

1 Корисна стаття-1200х200_01_ukr

Читай також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті