Відрізаєш шматочок м’якесенького шоколадного бісквіта, що з усіх сторін спокусливо вкритий глазур’ю. Занурюєш його у морозиво або ніжний сметанковий крем. І на кілька хвилин – лише ти та безмежна насолода смаком. Спокусливо?
Смачний шоколадний торт – безпрограшний варіант випічки в домашніх умовах. Чи то раптово гості прийшли, чи самій захотілось солоденького – EVA Blog має рецепти на будь-який випадок!
Рецепти бісквіта для шоколадного торта
Ніжний бісквіт – це, як то кажуть, основа основ смачного шоколадного торта. Далі вже можеш вибирати варіант начинки: з вишнями, з бананами, з горіхами чи полуницею.
Окрім стандартного варіанта в духовці, пухкенькі коржі можна зробити в мультиварці, на сковороді або навіть у мікрохвильовці.
Для усіх рецептів олію варто брати нерафіновану, без запаху. Всі компоненти бажано завчасно витягнути з холодильника, щоб вирівнялась їх температура.
Бісквіт на кефірі на сковороді
Якщо вимкнули світло, але ти щаслива володарка газової плити, приготувати бісквіт можна на сковорідці. Для створення шоколадного торта роби коржі невисокими, й змасти їх пізніше кремом на свій смак.
Тобі знадобляться:
мука – 1 ст.;
кефір – 1 ст.;
цукор – 1 ст. (трохи неповний);
олія – 3 ст.л.;
какао – 4 ст.л.;
яйця – 2 шт;
сода – 1 ч.л.
Тут і далі мається на увазі стандартний стакан об’ємом 250 мл.
Приготування:
У мисці з’єднай цукор, яйця та сіль на кінчику чайної ложки. Додай олію.
В іншу ємність вилий кефір. До речі, не бери його одразу після холодильника. Краще, якщо постоїть при кімнатній температурі.
Додай до кефіру соду (його об’єм при цьому збільшиться), а потім суміш з цукром та яйцем.
Збий все це до рівномірної консистенції, після чого додай муку й какао (вони мають бути просіяними, це зробить випічку більш м’якою) і знову ретельно вимішай тісто.
Перевір, щоб не було грудочок, а консистенція була ближче до рідкої. За потреби ще раз збий суміш міксером.
В залежності від діаметра сковороди розділи суміш на декілька частин. Коржі не мають бути надто товстими, аби гарно пропектися.
Перед тим, як виливати тісто, сковороду необхідно прогріти й злегка змастити олією.
Випікай тісто на невеликому вогні під кришкою, але слідкуй, щоб не було багато конденсату. Через 10 хвилин сірничком перевір, чи готовий бісквіт: тісто не має липнути до дерева.
Цей рецепт бісквітного тіста можна використовувати й для випікання у духовці. У цьому випадку розігрій її до 180 градусів, постав туди форму на 30 хвилин. Після цього зменш температуру до 160, й через 40 хвилин перевір готовність.
Ще один простий у приготуванні варіант бісквіта в домашніх умовах, на цей раз у мультиварці в режимі “Випічка”.
Тобі знадобляться:
мука – 1 ст.;
цукор – 1 ст. (можна трохи більше);
молоко – 1 ст.;
масло вершкове – 3 ст.л;
олія – 3,5 ст.л.
какао – 3 ст.л;
яйця – 2 шт.;
розпушувач або сода -1,5 ч.л.;
сіль – 1 ч.л;
оцет (6%) – 1 ст.л.;
ванільний цукор – 2 ч.л.
Приготування:
У миску висип спочатку всі сухі компоненти (не забудь попередньо просіяти муку), а потім додай решту. Останнім має бути оцет.
Для більшої повітряності бісквіта можна окремо збити яйце з цукром.
Далі ретельно перемішай та починай збивати. Оптимально – міксером, але якщо немає під рукою, згодяться вінчик або блендер. На виході маєш отримати тягучу однорідну масу.
Стінки чаші мультиварки злегка змаж олією. Вилий туди тісто.
Час випікання – приблизно 40 хвилин, точний час залежить від потужності твоєї техніки.
В мультиварці шоколадний бісквіт виходить достатньо вологим та пористим. Не діставай готовий корж з чаші одразу, залиш на 15 хвилин у режимі “Підігрів”, дай трохи вихолонути. А вже потім переклади на пласку тарілку або решітку.
Дуже швидкий варіант, який стане ідеальним на випадок раптових гостей.
Тобі знадобляться:
мука – 4 ст.л.;
цукор – 3 ст.л.;
какао – 1, 5 ст. л.;
молоко – 4 ст.л.;
яйця – 1 шт.;
олія – 3 ст.л.;
розпушувач – 1 ч.л.;
ванільний цукор – 5 гр.
Приготування:
Поєднай яйце та молоко.
Додай до них цукор та олію.
Суміш, що отримала, ретельно збий. Згодиться і вінчик, але електричним міксером буде швидше і більш пухнастий результат.
Візьми сито, з його допомогою додай до компонентів муку. Не пропускай етап просіювання. Воно насичує суміш киснем, завдяки чому випічка буде більш пухкою.
Так само з просіюванням додай какао-порошок.
Всип розпушувач та ваніль.
Суміш виміси до консистенції однорідної густої сметани.
Підготуй форму, яку можна використовувати у мікрохвильовці. Висота залежить від бажаного результату: високий корж для однорівневого шоколадного торта, більшого діаметра – щоб поділити на два та додати начинку. Підійде навіть звичайна чашка.
На дно форми – пергамент, злегка змастити його олією. Вилий тісто, зробивши по центру заглиблення. Завдяки цьому корж вийде рівним, без горба в центральній частині.
Час випікання залежить від потужності твоєї мікрохвильовки, тож треба тестувати. Постав найбільш потужний режим та випікай 3 хвилини. Якщо необхідно, повтори.
Перевір зубочисткою або сірником, чи достатньо пропеклося тісто. Воно не має липнути на сірник. Якщо треба, включи ще на 1 хвилину.
Далі бісквіту треба охолонути. Важливо не залишати його у формі, щоб він знизу та по боках не став надто вологим.
Якщо під час випікання по центру бісквіта все ж утворилась гірка, для візуально більш стильного вигляду зріж її. Під час оздоблення можна буде використати ці залишки для надання більшої текстурності.
Пісний варіант бісквітного тіста без молока та яєць
Ще один варіант приготування у мікрохвильовці на випадок, якщо забула купити молоко або просто дотримуєшся посту.
Тобі знадобляться:
олія – 5 ст.л.;
цукор – 5 ст.л. ;
мука – 8 ст.л. (з гіркою);
какао – 2 ст.л.;
вода – 1 ст.;
розпушувач – 10 гр.;
сіль – на кінчику ножа.
Приготування:
Почни з просіювання муки. Ретельно змішай сухі складові.
Потім влий воду (не окріп!) та олію.
Виміси до однорідної маси. Нагадаю, що цей рецепт готуємо без яєць.
Час випікання у мікрохвильовці залежить від її потужності, висоти та діаметру форми. Орієнтовно до 10 хв на найпотужнішому режимі.
Дай вихолонути, бажано на решітці, щоб бісквіт не став вологим.
У мікрохвильовці можна приготувати шоколадний торт на одну порцію прямо у чашці! Важливо не заповнювати її тістом до верху, бо при випіканні воно збільшується в об’ємі та підіймається.
А якщо покласти в середину шматочки шоколаду, при випіканні він розплавиться, і це додасть родзинку смаку.
Глазур можна зробити кількома шляхами: розтопити плитку шоколаду або використати какао-порошок. Як альтернативу сметані можна взяти вершки.
Варіант 1:
сметана – 0,5 ст.;
цукор – 4 ст.л.;
какао – 3 ст. л.;
масло вершкове – 2,5 ст.л.
Приготування:
Перемішай цукор та какао-порошок, додай сметану та доведи до кипіння. Коли суміш стане більш густою (необхідно приблизно пів хвилини), вимкни підігрів та додай масло.
Варіант 2:
сметана (краще взяти жирну) – 0,5 ст.;
шоколад – 100 гр.;
масло вершкове – 25 гр.
Приготування:
Розтопи шоколад на водяній бані, додай сметани, ретельно прогрій суміш. Після чого додай масло, що попередньо підтануло.
Для швидких рецептів у мікрохвильовці можна просто розтопити плитку шоколаду та полити цією сумішшю бісквіт.
Варіанти начинки для шоколадного торта
Бісквіт у глазурі цілком може бути самостійним тортом. Але якщо творчий запал не вщух, можна зробити цікаве багатошарове кондитерське чудо з кремом та начинкою з бананів, полуниці або вишень.
Рецепт зі сметанним кремом
Сметанний крем треба збивати, тож заздалегідь приготуй міксер.
Тобі знадобляться:
сметана -1, 5 ст.;
цукор – 1 ст.;
ванільний цукор – 10 гр.
Приготування:
Усі складові пересип у миску та збий міксером. Роби це приблизно 5-10 хвилин до тих пір, доки маса не стане більш густою.
Смачний заварний крем можна приготувати як на плиті, так і в мультиварці.
Тобі знадобляться:
молоко – 1 ст.;
яйця (білки) – 2 шт.;
цукор – 2 ст.л;
мука – 1 ст.л.;
білий шоколад – 50 гр;
ванільний цукор – 5 гр.
Приготування:
Білки збий з цукром, після чого додай просіяну муку. Перевір, щоб не було грудочок.
Закип’яти молоко та розчини у ньому шоколад. Обов’язково помішуй при цьому.
Відстав молоко, дай кілька хвилин постояти, а потім повільно додай у нього білково-цукрову суміш. В процесі постійно перемішуй, щоб уникнути появи грудочок.
Включи маленький вогонь та доведи суміш до загустіння. Слідкуй, щоб вона залишалась однорідною та не пригоріла.
Готовий бісквіт можна просто залити шоколадною глазур’ю, або ж зробити багаторівневу композицію з начинкою та кремом (заварним, сметанним або сирним).
Ось ще кілька ідей, як прикрасити шоколадний торт до свята, наприклад, до Дня народження:
Чудовим декором та смаковим акцентом стануть горіхи. Перед використанням подрібни їх та кілька хвилин просуши на сковороді.
Можна один бісквіт покришити та цими крихтами прикрасити верхівку або бокові стінки шоколадного торта.
Розтопи білий шоколад і намалюй ним контрастний візерунок.
Зроби шоколадну стружку та фігурно прикрась нею торт.
Фрукти та ягоди – безпрограшний варіант до будь-якого свята, не лише в День народження. Підійдуть як свіжі, так і заморожені.
Маршмелоу та цукерки – доступні та прості у використанні деталі, що допоможуть прикрасити шоколадний торт.
Сподіваюсь, ця добірка рецептів бісквітного тіста та кремів для шоколадного торта надихне тебе на експерименти! Напиши у коментарях, який з варіантів вподобався найбільше!
Коментарі покищо відсутні