
Рецепти бісквіта для шоколадного торта
Ніжний бісквіт – це, як то кажуть, основа основ смачного шоколадного торта. Далі вже можеш вибирати варіант начинки: з вишнями, з бананами, з горіхами чи полуницею.
Окрім стандартного варіанта в духовці, пухкенькі коржі можна зробити в мультиварці, на сковороді або навіть у мікрохвильовці.
Для усіх рецептів олію варто брати нерафіновану, без запаху. Всі компоненти бажано завчасно витягнути з холодильника, щоб вирівнялась їх температура.
Бісквіт на кефірі на сковороді
Якщо вимкнули світло, але ти щаслива володарка газової плити, приготувати бісквіт можна на сковорідці. Для створення шоколадного торта роби коржі невисокими, й змасти їх пізніше кремом на свій смак.

Тобі знадобляться:
- мука – 1 ст.;
- кефір – 1 ст.;
- цукор – 1 ст. (трохи неповний);
- олія – 3 ст.л.;
- какао – 4 ст.л.;
- яйця – 2 шт;
- сода – 1 ч.л.
Тут і далі мається на увазі стандартний стакан об’ємом 250 мл.
Приготування:
- У мисці з’єднай цукор, яйця та сіль на кінчику чайної ложки. Додай олію.
- В іншу ємність вилий кефір. До речі, не бери його одразу після холодильника. Краще, якщо постоїть при кімнатній температурі.
- Додай до кефіру соду (його об’єм при цьому збільшиться), а потім суміш з цукром та яйцем.
- Збий все це до рівномірної консистенції, після чого додай муку й какао (вони мають бути просіяними, це зробить випічку більш м’якою) і знову ретельно вимішай тісто.
- Перевір, щоб не було грудочок, а консистенція була ближче до рідкої. За потреби ще раз збий суміш міксером.
- В залежності від діаметра сковороди розділи суміш на декілька частин. Коржі не мають бути надто товстими, аби гарно пропектися.

- Перед тим, як виливати тісто, сковороду необхідно прогріти й злегка змастити олією.
- Випікай тісто на невеликому вогні під кришкою, але слідкуй, щоб не було багато конденсату. Через 10 хвилин сірничком перевір, чи готовий бісквіт: тісто не має липнути до дерева.
Цей рецепт бісквітного тіста можна використовувати й для випікання у духовці. У цьому випадку розігрій її до 180 градусів, постав туди форму на 30 хвилин. Після цього зменш температуру до 160, й через 40 хвилин перевір готовність.
Цікаво по темі: Три прості рецепти круасанів
Вологий пористий бісквіт у мультиварці
Ще один простий у приготуванні варіант бісквіта в домашніх умовах, на цей раз у мультиварці в режимі “Випічка”.

Тобі знадобляться:
- мука – 1 ст.;
- цукор – 1 ст. (можна трохи більше);
- молоко – 1 ст.;
- масло вершкове – 3 ст.л;
- олія – 3,5 ст.л.
- какао – 3 ст.л;
- яйця – 2 шт.;
- розпушувач або сода -1,5 ч.л.;
- сіль – 1 ч.л;
- оцет (6%) – 1 ст.л.;
- ванільний цукор – 2 ч.л.
Приготування:
- У миску висип спочатку всі сухі компоненти (не забудь попередньо просіяти муку), а потім додай решту. Останнім має бути оцет.
- Для більшої повітряності бісквіта можна окремо збити яйце з цукром.
- Далі ретельно перемішай та починай збивати. Оптимально – міксером, але якщо немає під рукою, згодяться вінчик або блендер. На виході маєш отримати тягучу однорідну масу.
- Стінки чаші мультиварки злегка змаж олією. Вилий туди тісто.
- Час випікання – приблизно 40 хвилин, точний час залежить від потужності твоєї техніки.
В мультиварці шоколадний бісквіт виходить достатньо вологим та пористим. Не діставай готовий корж з чаші одразу, залиш на 15 хвилин у режимі “Підігрів”, дай трохи вихолонути. А вже потім переклади на пласку тарілку або решітку.
Цікаво по темі: Домашнє печиво: 8 простих та смачних ідей
Швидкий рецепт у мікрохвильовці
Дуже швидкий варіант, який стане ідеальним на випадок раптових гостей.

Тобі знадобляться:
- мука – 4 ст.л.;
- цукор – 3 ст.л.;
- какао – 1, 5 ст. л.;
- молоко – 4 ст.л.;
- яйця – 1 шт.;
- олія – 3 ст.л.;
- розпушувач – 1 ч.л.;
- ванільний цукор – 5 гр.
Приготування:
- Поєднай яйце та молоко.
- Додай до них цукор та олію.
- Суміш, що отримала, ретельно збий. Згодиться і вінчик, але електричним міксером буде швидше і більш пухнастий результат.
- Візьми сито, з його допомогою додай до компонентів муку. Не пропускай етап просіювання. Воно насичує суміш киснем, завдяки чому випічка буде більш пухкою.
- Так само з просіюванням додай какао-порошок.
- Всип розпушувач та ваніль.
- Суміш виміси до консистенції однорідної густої сметани.
- Підготуй форму, яку можна використовувати у мікрохвильовці. Висота залежить від бажаного результату: високий корж для однорівневого шоколадного торта, більшого діаметра – щоб поділити на два та додати начинку. Підійде навіть звичайна чашка.

- На дно форми – пергамент, злегка змастити його олією. Вилий тісто, зробивши по центру заглиблення. Завдяки цьому корж вийде рівним, без горба в центральній частині.
- Час випікання залежить від потужності твоєї мікрохвильовки, тож треба тестувати. Постав найбільш потужний режим та випікай 3 хвилини. Якщо необхідно, повтори.
- Перевір зубочисткою або сірником, чи достатньо пропеклося тісто. Воно не має липнути на сірник. Якщо треба, включи ще на 1 хвилину.
- Далі бісквіту треба охолонути. Важливо не залишати його у формі, щоб він знизу та по боках не став надто вологим.
Якщо під час випікання по центру бісквіта все ж утворилась гірка, для візуально більш стильного вигляду зріж її. Під час оздоблення можна буде використати ці залишки для надання більшої текстурності.
Цікаво по темі: Моті: смачний рецепт японського десерту
Пісний варіант бісквітного тіста без молока та яєць
Ще один варіант приготування у мікрохвильовці на випадок, якщо забула купити молоко або просто дотримуєшся посту.

Тобі знадобляться:
- олія – 5 ст.л.;
- цукор – 5 ст.л. ;
- мука – 8 ст.л. (з гіркою);
- какао – 2 ст.л.;
- вода – 1 ст.;
- розпушувач – 10 гр.;
- сіль – на кінчику ножа.
Приготування:
- Почни з просіювання муки. Ретельно змішай сухі складові.
- Потім влий воду (не окріп!) та олію.
- Виміси до однорідної маси. Нагадаю, що цей рецепт готуємо без яєць.
- Час випікання у мікрохвильовці залежить від її потужності, висоти та діаметру форми. Орієнтовно до 10 хв на найпотужнішому режимі.
- Дай вихолонути, бажано на решітці, щоб бісквіт не став вологим.
У мікрохвильовці можна приготувати шоколадний торт на одну порцію прямо у чашці! Важливо не заповнювати її тістом до верху, бо при випіканні воно збільшується в об’ємі та підіймається.
А якщо покласти в середину шматочки шоколаду, при випіканні він розплавиться, і це додасть родзинку смаку.
Цікаво по темі: 4 ідеї десертів без цукру
Смачна глазур для шоколадного торта
Глазур можна зробити кількома шляхами: розтопити плитку шоколаду або використати какао-порошок. Як альтернативу сметані можна взяти вершки.

Варіант 1:
- сметана – 0,5 ст.;
- цукор – 4 ст.л.;
- какао – 3 ст. л.;
- масло вершкове – 2,5 ст.л.
Приготування:
Перемішай цукор та какао-порошок, додай сметану та доведи до кипіння. Коли суміш стане більш густою (необхідно приблизно пів хвилини), вимкни підігрів та додай масло.

Варіант 2:
- сметана (краще взяти жирну) – 0,5 ст.;
- шоколад – 100 гр.;
- масло вершкове – 25 гр.
Приготування:
Розтопи шоколад на водяній бані, додай сметани, ретельно прогрій суміш. Після чого додай масло, що попередньо підтануло.
Для швидких рецептів у мікрохвильовці можна просто розтопити плитку шоколаду та полити цією сумішшю бісквіт.

Варіанти начинки для шоколадного торта
Бісквіт у глазурі цілком може бути самостійним тортом. Але якщо творчий запал не вщух, можна зробити цікаве багатошарове кондитерське чудо з кремом та начинкою з бананів, полуниці або вишень.

Рецепт зі сметанним кремом
Сметанний крем треба збивати, тож заздалегідь приготуй міксер.

Тобі знадобляться:
- сметана -1, 5 ст.;
- цукор – 1 ст.;
- ванільний цукор – 10 гр.
Приготування:
Усі складові пересип у миску та збий міксером. Роби це приблизно 5-10 хвилин до тих пір, доки маса не стане більш густою.
Цікаво по темі: Матча-латте: що це таке і як приготувати
Рецепт із заварним кремом
Смачний заварний крем можна приготувати як на плиті, так і в мультиварці.

Тобі знадобляться:
- молоко – 1 ст.;
- яйця (білки) – 2 шт.;
- цукор – 2 ст.л;
- мука – 1 ст.л.;
- білий шоколад – 50 гр;
- ванільний цукор – 5 гр.
Приготування:
- Білки збий з цукром, після чого додай просіяну муку. Перевір, щоб не було грудочок.
- Закип’яти молоко та розчини у ньому шоколад. Обов’язково помішуй при цьому.
- Відстав молоко, дай кілька хвилин постояти, а потім повільно додай у нього білково-цукрову суміш. В процесі постійно перемішуй, щоб уникнути появи грудочок.
- Включи маленький вогонь та доведи суміш до загустіння. Слідкуй, щоб вона залишалась однорідною та не пригоріла.
Цікаво по темі: Просто і смачно: рецепти ідеальних чизкейків
Рецепт із сирним кремом
Для сирного крему дуже важлива текстура, зернистий сир з грудочками точно не підійде, його краще відкласти для інших видів випічки в домашніх умовах.

Тобі знадобляться:
- м’який або вершковий сир – 250 гр.;
- сметана – 1 ст.;
- цукрова пудра – 4 ст.л.;
- ванільний цукор – 3 ч.л.
Приготування:
- Збий міксером сир зі сметаною (як альтернатива їй підійде йогурт без присмаків).
- Додай цукор та ваніль.
Цікаво по темі: Три найсмачніші рецепти млинців
Вологий торт з цукровим сиропом
Якщо хочеться, щоб шоколадний торт був більш вологим та схожим на брауні, можна просякнути коржі от цукровим сиропом.
Для цього розчини у стакані води 5 столових ложок цукру. Можеш також додати ванілін.

Після того, як змастиш бісквітні коржі обраним кремом та додаси начинку, відправ готовий шоколадний торт настоятися в холодильнику.
З начинками можна експериментувати: згущене молоко, сметана, желе, можуть стати чудовим доповненням шоколадного смаку.
Цікаво по темі: 6 рецептів для простого сніданку
Ідеї, як прикрасити торт
Готовий бісквіт можна просто залити шоколадною глазур’ю, або ж зробити багаторівневу композицію з начинкою та кремом (заварним, сметанним або сирним).

Ось ще кілька ідей, як прикрасити шоколадний торт до свята, наприклад, до Дня народження:
- Чудовим декором та смаковим акцентом стануть горіхи. Перед використанням подрібни їх та кілька хвилин просуши на сковороді.
- Можна один бісквіт покришити та цими крихтами прикрасити верхівку або бокові стінки шоколадного торта.
- Розтопи білий шоколад і намалюй ним контрастний візерунок.
- Зроби шоколадну стружку та фігурно прикрась нею торт.
- Фрукти та ягоди – безпрограшний варіант до будь-якого свята, не лише в День народження. Підійдуть як свіжі, так і заморожені.
- Маршмелоу та цукерки – доступні та прості у використанні деталі, що допоможуть прикрасити шоколадний торт.

Сподіваюсь, ця добірка рецептів бісквітного тіста та кремів для шоколадного торта надихне тебе на експерименти! Напиши у коментарях, який з варіантів вподобався найбільше!






















Коментарі покищо відсутні