Рецепти смачного шоколадного торта 

Відрізаєш шматочок м’якесенького шоколадного бісквіта, що з усіх сторін спокусливо вкритий глазур’ю. Занурюєш його у морозиво або ніжний сметанковий крем. І на кілька хвилин – лише ти та безмежна насолода смаком. Спокусливо?

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Смачний шоколадний торт – безпрограшний варіант випічки в домашніх умовах. Чи то раптово гості прийшли, чи самій захотілось солоденького – EVA Blog має рецепти на будь-який випадок! 

Жінка насолоджується шоколадним тортом

Рецепти бісквіта для шоколадного торта

Ніжний бісквіт – це, як то кажуть, основа основ смачного шоколадного торта. Далі вже можеш вибирати варіант начинки: з вишнями, з бананами, з горіхами чи полуницею. 

Окрім стандартного варіанта в духовці, пухкенькі коржі можна зробити в мультиварці, на сковороді або навіть у мікрохвильовці.

Для усіх рецептів олію варто брати нерафіновану, без запаху. Всі компоненти бажано завчасно витягнути з холодильника, щоб вирівнялась їх температура.

Бісквіт на кефірі на сковороді

Якщо вимкнули світло, але ти щаслива володарка газової плити, приготувати бісквіт можна на сковорідці. Для створення шоколадного торта роби коржі невисокими, й змасти їх пізніше кремом на свій смак.

Шоколадний торт на сковорідці

Тобі знадобляться: 

  • мука – 1 ст.;
  • кефір – 1 ст.; 
  • цукор – 1 ст. (трохи неповний);
  • олія – 3 ст.л.;
  • какао – 4 ст.л.; 
  • яйця – 2 шт;
  • сода – 1 ч.л.

Тут і далі мається на увазі стандартний стакан об’ємом 250 мл.

Приготування: 

  1. У мисці з’єднай цукор, яйця та сіль на кінчику чайної ложки. Додай олію.
  2. В іншу ємність вилий кефір. До речі, не бери його одразу після холодильника. Краще, якщо постоїть при кімнатній температурі. 
  3. Додай до кефіру соду (його об’єм при цьому збільшиться), а потім суміш з цукром та яйцем.
  4. Збий все це до рівномірної консистенції, після чого додай муку й какао (вони мають бути просіяними, це зробить випічку більш м’якою) і знову ретельно вимішай тісто. 
  5. Перевір, щоб не було грудочок, а консистенція була ближче до рідкої. За потреби ще раз збий суміш міксером. 
  6. В залежності від діаметра сковороди розділи суміш на декілька частин. Коржі не мають бути надто товстими, аби гарно пропектися.Смачний вологий шоколадний торт
  7. Перед тим, як виливати тісто, сковороду необхідно прогріти й злегка змастити олією.
  8. Випікай тісто на невеликому вогні під кришкою, але слідкуй, щоб не було багато конденсату. Через 10 хвилин сірничком перевір, чи готовий бісквіт: тісто не має липнути до дерева. 

Цей рецепт бісквітного тіста можна використовувати й для випікання у духовці. У цьому випадку розігрій її до 180 градусів, постав туди форму на 30 хвилин. Після цього зменш температуру до 160, й через 40 хвилин перевір готовність.

Цікаво по темі: Три прості рецепти круасанів

Вологий пористий бісквіт у мультиварці

Ще один простий у приготуванні варіант бісквіта в домашніх умовах, на цей раз у мультиварці в режимі “Випічка”.

Вологий шоколадний бісквіт у мільтиварці

Тобі знадобляться: 

  • мука – 1 ст.;
  • цукор – 1 ст. (можна трохи більше);
  • молоко – 1 ст.;
  • масло вершкове – 3 ст.л;
  • олія – 3,5 ст.л.
  • какао – 3 ст.л;
  • яйця – 2 шт.;
  • розпушувач або сода -1,5 ч.л.;
  • сіль – 1 ч.л;
  • оцет (6%) – 1 ст.л.;
  • ванільний цукор – 2 ч.л.

Приготування:

  1. У миску висип спочатку всі сухі компоненти (не забудь попередньо просіяти муку), а потім додай решту. Останнім має бути оцет.
  2. Для більшої повітряності бісквіта можна окремо збити яйце з цукром.
  3. Далі ретельно перемішай та починай збивати. Оптимально – міксером, але якщо немає під рукою, згодяться вінчик або блендер. На виході маєш отримати тягучу однорідну масу.
  4. Стінки чаші мультиварки злегка змаж олією. Вилий туди тісто.
  5. Час випікання – приблизно 40 хвилин, точний час залежить від потужності твоєї техніки.

В мультиварці шоколадний бісквіт виходить достатньо вологим та пористим. Не діставай готовий корж з чаші одразу, залиш на 15 хвилин у режимі “Підігрів”, дай трохи вихолонути. А вже потім переклади на пласку тарілку або решітку.

Цікаво по темі: Домашнє печиво: 8 простих та смачних ідей

Швидкий рецепт у мікрохвильовці

Дуже швидкий варіант, який стане ідеальним на випадок раптових гостей. 

Шоколадний бісквіт у мікрохвильвій

Тобі знадобляться:

  • мука – 4 ст.л.;
  • цукор – 3 ст.л.;
  • какао – 1, 5 ст. л.; 
  • молоко – 4 ст.л.; 
  • яйця – 1 шт.;
  • олія – 3 ст.л.;
  • розпушувач – 1 ч.л.;
  • ванільний цукор – 5 гр.

 

Приготування:

  1. Поєднай яйце та молоко.
  2. Додай до них цукор та олію.
  3. Суміш, що отримала, ретельно збий. Згодиться і вінчик, але електричним міксером буде швидше і більш пухнастий результат. 
  4. Візьми сито, з його допомогою додай до компонентів муку. Не пропускай етап просіювання.  Воно насичує суміш киснем, завдяки чому випічка буде більш пухкою.
  5. Так само з просіюванням додай какао-порошок. 
  6. Всип розпушувач та ваніль.
  7. Суміш виміси до консистенції однорідної густої сметани. 
  8. Підготуй форму, яку можна використовувати у мікрохвильовці.  Висота залежить від бажаного результату: високий корж для однорівневого шоколадного торта, більшого діаметра – щоб поділити на два та додати начинку. Підійде навіть звичайна чашка.Шоколадний торт у чашці
  9. На дно форми – пергамент, злегка змастити його олією. Вилий тісто, зробивши по центру заглиблення. Завдяки цьому корж вийде рівним, без горба в центральній частині.
  10. Час випікання залежить від потужності твоєї мікрохвильовки, тож треба тестувати. Постав найбільш потужний режим та випікай 3 хвилини. Якщо необхідно, повтори. 
  11. Перевір зубочисткою або сірником, чи достатньо пропеклося тісто. Воно не має липнути на сірник. Якщо треба, включи ще на 1 хвилину.
  12. Далі бісквіту треба охолонути. Важливо не залишати його у формі, щоб він знизу та по боках не став надто вологим.

Якщо під час випікання по центру бісквіта все ж утворилась гірка, для візуально більш стильного вигляду зріж її. Під час оздоблення можна буде використати ці залишки для надання більшої текстурності. 

Цікаво по темі: Моті: смачний рецепт японського десерту

Пісний варіант бісквітного тіста без молока та яєць

Ще один варіант приготування у мікрохвильовці на випадок, якщо забула купити молоко або просто дотримуєшся посту.

Швидкі шоколадні бісквіти у мікрохвильовій

Тобі знадобляться:

  • олія – 5 ст.л.;
  • цукор – 5 ст.л. ;
  • мука – 8 ст.л. (з гіркою);
  • какао – 2 ст.л.;
  • вода – 1 ст.;
  • розпушувач – 10 гр.;
  • сіль – на кінчику ножа.

 

Приготування:

  1. Почни з просіювання муки. Ретельно змішай сухі складові. 
  2. Потім влий воду (не окріп!) та олію. 
  3. Виміси до однорідної маси. Нагадаю, що цей рецепт готуємо без яєць.
  4. Час випікання у мікрохвильовці залежить від її потужності, висоти та діаметру форми. Орієнтовно до 10 хв на найпотужнішому режимі. 
  5. Дай вихолонути, бажано на решітці, щоб бісквіт не став вологим.

У мікрохвильовці можна приготувати шоколадний торт на одну порцію прямо у чашці! Важливо не заповнювати її тістом до верху, бо при випіканні воно збільшується в об’ємі та підіймається. 

А якщо  покласти в середину шматочки шоколаду, при випіканні він розплавиться, і це додасть родзинку смаку. 

Цікаво по темі: 4 ідеї десертів без цукру

Смачна глазур для шоколадного торта

Глазур можна зробити кількома шляхами: розтопити плитку шоколаду або використати какао-порошок. Як альтернативу сметані можна взяти вершки.

Шоколадна глазур для торта

Варіант 1: 

  • сметана – 0,5 ст.;
  • цукор –  4 ст.л.;
  • какао – 3 ст. л.;
  • масло вершкове – 2,5 ст.л.

Приготування:

Перемішай цукор та какао-порошок, додай сметану та доведи до кипіння. Коли суміш стане більш густою (необхідно приблизно пів хвилини), вимкни підігрів та додай масло.

Смачний шоколадний торт

Варіант 2:

  • сметана (краще взяти жирну) – 0,5 ст.; 
  • шоколад  – 100 гр.;
  • масло вершкове – 25 гр.

Приготування: 

Розтопи шоколад на водяній бані, додай сметани, ретельно прогрій суміш. Після чого додай масло, що попередньо підтануло.

Для швидких рецептів у мікрохвильовці можна просто розтопити плитку шоколаду та полити цією сумішшю бісквіт.

Бісквіт поливають шоколадною глазур'ю

Варіанти начинки для шоколадного торта

Бісквіт у глазурі цілком може бути самостійним тортом. Але якщо творчий запал не вщух, можна зробити цікаве багатошарове кондитерське чудо з кремом та начинкою з бананів, полуниці або вишень. 

Шоколадний бісквіт перемазують кремом

Рецепт зі сметанним кремом 

Сметанний крем треба збивати, тож заздалегідь приготуй міксер.

Сметанний крем

Тобі знадобляться:

  • сметана -1, 5 ст.;
  • цукор – 1 ст.;
  • ванільний цукор – 10 гр.

Приготування: 

Усі складові пересип у миску та збий міксером. Роби це приблизно 5-10 хвилин до тих пір, доки маса не стане більш густою.

Цікаво по темі: Матча-латте: що це таке і як приготувати

Рецепт із заварним кремом

Смачний заварний крем можна приготувати як на плиті, так і в мультиварці. 

Заварний крем

Тобі знадобляться:

  • молоко – 1 ст.;
  • яйця (білки) – 2 шт.;
  • цукор – 2 ст.л;
  • мука – 1 ст.л.;
  • білий шоколад – 50 гр;
  • ванільний цукор – 5 гр. 

Приготування:

  1. Білки збий з цукром, після чого додай просіяну муку. Перевір, щоб не було грудочок.
  2. Закип’яти молоко та розчини у ньому шоколад. Обов’язково помішуй при цьому.
  3. Відстав молоко, дай кілька хвилин постояти, а потім повільно додай у нього білково-цукрову суміш. В процесі постійно перемішуй, щоб уникнути появи грудочок. 
  4. Включи маленький вогонь та доведи суміш до загустіння. Слідкуй, щоб вона залишалась однорідною та не пригоріла.  

Цікаво по темі: Просто і смачно: рецепти ідеальних чизкейків

Рецепт із сирним кремом

Для сирного крему дуже важлива текстура, зернистий сир з грудочками точно не підійде, його краще відкласти для інших видів випічки в домашніх умовах.

Торт із сирним кремом

Тобі знадобляться:

  • м’який або вершковий сир – 250 гр.;
  • сметана – 1 ст.;
  • цукрова пудра – 4 ст.л.; 
  • ванільний цукор – 3 ч.л. 

Приготування:

  1. Збий міксером сир зі сметаною (як альтернатива їй підійде йогурт без присмаків).
  2. Додай цукор та ваніль.

Цікаво по темі: Три найсмачніші рецепти млинців

Вологий торт з цукровим сиропом 

Якщо хочеться, щоб шоколадний торт був більш вологим та схожим на брауні, можна просякнути коржі от цукровим  сиропом.

Для цього розчини у стакані води 5 столових ложок цукру. Можеш також додати ванілін.

Шоколадний торт з горіхами

Після того, як змастиш бісквітні коржі обраним кремом та додаси начинку, відправ готовий шоколадний торт настоятися в холодильнику. 

З начинками можна експериментувати: згущене молоко, сметана, желе, можуть стати чудовим доповненням шоколадного смаку.

Цікаво по темі: 6 рецептів для простого сніданку

Ідеї, як прикрасити торт

Готовий бісквіт можна просто залити шоколадною глазур’ю, або ж зробити багаторівневу композицію з начинкою та кремом (заварним, сметанним або сирним).

Як прикрасити торт на День народження

Ось ще кілька ідей, як прикрасити шоколадний торт до свята, наприклад, до Дня народження:

  1. Чудовим декором та смаковим акцентом стануть горіхи. Перед використанням подрібни їх та кілька хвилин просуши на сковороді.
  2. Можна один бісквіт покришити та цими крихтами прикрасити верхівку або бокові стінки шоколадного торта.
  3. Розтопи білий шоколад і намалюй ним контрастний візерунок.
  4. Зроби шоколадну стружку та фігурно прикрась нею торт.
  5. Фрукти та ягоди – безпрограшний варіант до будь-якого свята, не лише в День народження. Підійдуть як свіжі, так і заморожені. 
  6. Маршмелоу та цукерки – доступні та прості у використанні деталі, що допоможуть прикрасити шоколадний торт.

Шоколадний торт прикрашений цукерками

Сподіваюсь, ця добірка рецептів бісквітного тіста та кремів для шоколадного торта надихне тебе на експерименти! Напиши у коментарях, який з варіантів вподобався найбільше!

Читайте також:

25 Січня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті