Форшмак
Це вже не просто закуска, а справжня кулінарна легенда. 😎 Апетитна страва з рубленого оселедця походить з єврейської кухні, але вона давно стала візитівкою Одеського столу. Традиційно її готують з додаванням яблук, цибулі, яєць та вершкового масла, що надає форшмаку неповторного, ніжного смаку та кремової консистенції, а ми спробуємо оригінальний рецепт від Мар’яни Маглич.

Інгредієнти:
- філе оселедця — 300 г;
- яблуко — 3 шт.;
- білий хліб (м’яка частина) — 150-200 г;
- чорний хліб — 2-3 скибки;
- перепелині яйця — 5 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- оцет — 1 ч.л (для маринованої цибулі);
- зелена цибуля — для декору;
- олія;
- сіль та перець — на свій смак;
- цукор — 1 ч.л (за бажанням);
- вода.
Покрокове приготування форшмаку знайдеш в цьому відео:
Шпондра
У цьому ситному делікатесі традиційно використовується копчена або солена свиняча грудинка за прошарками сала, приготована в особливий спосіб: вона тривало коптиться на деревині фруктових дерев (вишня, яблуня) або солиться зі спеціями. Завдяки цьому шпондра набуває автентичного насиченого аромату та неперевершеного смаку. Ми ж приготуємо вдосконалений варіант цієї смачної та самобутньої української страви.

Інгредієнти:
- свиняча лопатка — 600 г;
- смалець — 50 г;
- цибуля (середнього розміру) — 1 шт.;
- часник — 3 зубчики;
- борошно — 1-2 ст.л;
- буряк (свіжий або квашений) — 1 шт.;
- чорний перець (горошком) — 5-6 шт.
Вмикай та починай приготування:
Цікаво на тему: Українська кухня: 5 традиційних рецептів з різних областей
Гомбовці зі сливами
На черзі чудовий десерт, який походить із Закарпаття, але набув популярності у всій Україні. Ці невеличкі кульки з сирного тіста захоплюють цілу сливу (або інший фрукт тобі до смаку) і потім готуються на пару або варяться. Готові гомбовці традиційно обкачують у підсмажених сухарях з цукром та подають зі сметаною. Вони дуже ніжні, неповторно смачні, тож спробуй рецепт від КУС КУС. 😉

Інгредієнти:
- домашній сир — 700 г;
- цукор — 50 г;
- манка — 120 г;
- яйця — 1 шт.;
- сливи — 6 шт.;
- панірувальні сухарі — 120 г;
- кардамон — 1-2 шт.;
- згущене молоко (незбиране) — 50 мл;
- м’ята — для подачі.
Як приготувати закарпатські смаколики — дивись на відео:
Гусячі ніжки із гливами
Лови розкішну та просту у приготуванні українську страву — гусячі ніжки з грибами. 🤩 У цьому рецепті ніжки тушкуються разом з гливами, з додаванням овочів, родзинок та прянощів. Вже відчуваєш цей неймовірний аромат ситної домашньої страви? Тоді не зволікай та розпочинай готувати це вишукане частування!

Інгредієнти:
- гусячі ніжки — 2 шт.;
- гливи — 500 г;
- вершкове масло — 100 г;
- цибуля — 1 шт.;
- часник — 1-2 зубчики;
- родзинки — 50 г;
- томати коктейльні — 3 шт.;
- сіль — на свій смак.
Рецепт, натхненний українською кулінарною спадщиною, вже тут:
Печені яблука з медом
Ми з дитинства пам’ятаємо соковиті печені яблучка з медом, коли ці два простих продукти були найдоступнішими солодощами. Десерт є справжньою квінтесенцією домашнього затишку та ідеальним завершенням твоєї трапези, адже поєднує в собі легкість, користь та поживність.

Інгредієнти:
- яблука — 1 кг;
- мед — 600 г;
- вершкове масло — 80 г;
- гвоздика — 4-5 шт.;
- кориця в паличках — 2 шт.;
- бодян — 3 шт.;
- мускатний горіх (цілий) — 1 шт. (якщо цілий);
- перець чорний (горошком) — 2-3 шт.;
- волоські горіхи — 150 г.
З давніх часів і до сьогодні — готуємо печені яблучка:
Цікаво на тему: 5 страв української кухні: деруни, форшмак, крученики, вареники, лежні
Палинята (закарпатська паста) з капустою і свинячим ошийком
Відкрий для себе автентичну закарпатську страву, що є унікальною версією пасти, але з українським колоритом. Це не просто макарони, а домашні галушки, які в цьому рецепті поєднуються з тушкованою капустою та ніжним свинячим ошийком. Палинята втілює кулінарні традиції гірського регіону, де особливо цінують прості, корисні та поживні поєднання смаків.

Інгредієнти:
- стейк зі свинячого ошийка — 150-200 г;
- аджика — 150 г;
- капуста білокачанна — 1 шт.;
- цибуля — 2 шт.;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 300 г;
- сіль та перець — на свій смак;
- олія — для смаження.
Не лише італійці можуть дивувати своєю смачнющою пастою! А український рецептик тут:
Янтик
Представляємо янтик — кримськотатарський чебурек без олії, що є перлиною народної кухні. Його відмінність у тому, що тісто смажиться на сухій сковороді, і це робить його менш жирним, але не менш хрустким та соковитим, ніж класичний чебурек. В рецепті від КУС КУС янтик буде з двома начинками — м’ясом або сиром, тож вибирай, чим саме ти поласуєш сьогодні. 😋

Інгредієнти:
- борошно — 300 г;
- вода — 60 мл;
- сіль — 1 ч. л;
- соняшникова олія — 2 ст. л;
- фарш з яловичини — 150 г;
- цибуля — 1/2 шт.;
- сир сулугуні — 150 г;
- зелень (кріп та петрушка) — по 2-3 гілки;
- копчена паприка — дрібка;
- сіль та перець — на свій смак.
Вперед за домашніми чебуреками! 👇
Пампушки з домашнього сиру
Спробуй справжню насолоду для любителів десертів, що швидко готуються. 🧁 Пухкі, повітряні кульки з сирного тіста, які обсмажуються до золотистої скоринки, залишаючись неймовірно м’якими всередині. Цей простий, але дуже смачний десерт чудово смакує зі сметаною, варенням або просто цукровою пудрою.

Інгредієнти:
- домашній сир — 350 г;
- цукор — 80 г;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 200 г;
- розпушувач — 1 ч. л;
- олія — для фритюру;
- цукрова пудра — для подачі.
Нумо ласувати разом 🤩
Цікаво на тему: Вечір української кухні: готуємо незвичайний борщ, голубці та львівський сирник
Лежні з тушкованою капустою
Лежні є різновидом картопляних зразів, але в особливій інтерпретації. На відміну від звичайних дерунів, вони робляться товстішими й начиняються тушкованою капустою, підсмаженою на салі та цибульці. Ммм! Це вже повноцінна поживна страва, що неодмінно стане твоїм фаворитом та урізноманітнить повсякденне меню.

Інгредієнти:
- картопля — 3 шт.;
- квашена капуста — 1 скл.;
- цибуля — 1 шт.;
- часник — 1 шт.;
- сало — 100 г;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 1/2 скл.;
- сметана — 100 г;
- сіль та перець — на свій смак.
Як перетворити звичайні зрази на ситний обід — дивись тут:
Львівський сирник
Нарешті ми дісталися легендарного десерту, який давно вийшов за межі Галичини, ставши однією з візитівок української випічки. Його особливість у тому, що сирна маса для нього ретельно перетирається, щоб отримати ідеально гладку консистенцію, а також до нього додають родзинки, цедру та покривають шоколадною глазур’ю. Тістечко має характерний неймовірно ніжний, вологий та дуже сирний смак, який відрізняє його від звичайних запіканок. Чи це не справжнісінький королівський рецепт? 👑

Інгредієнти:
- домашній сир — 600 г;
- яйця — 4 шт.;
- манка — 2 ст. л;
- цукор — 3 ст. л;
- вершкове масло — 200 г;
- цедра — ½ апельсина;
- макова начинка — 4 ст. л;
- борошно — 2 скл.;
- молочний шоколад — 100 г;
- вершки (33%) — 50 мл;
- екстракт ванілі — ½ ч.л.
Класичний сирничок від справжньої львів’янки ось тут:
Українські гречаники
Одна з найулюбленіших традиційних страв, що ідеально поєднує м’ясний фарш із вареною гречкою у соковитих та поживних котлетках. Це класний приклад української кулінарної винахідливості: мінімум витрат на продукти — максимум смаку і ситності. Спробуй приготувати, і ці котлетки тебе приємно здивують!

Інгредієнти:
- фарш яловичий — 300 г;
- гречка — 100 г;
- яйце — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- кінза — кілька гілочок;
- панірувальні сухарі — 200 г;
- томатний соус — 100 г;
- сметана — 50 г;
- масло вершкове — 50 г;
- сіль, перець — на свій смак.
За традиційними гречаниками — сюди:
Цікаво на тему: Українська кухня: 5 рецептів смачних національних страв
Ми з тобою здійснили справжню гастрономічну подорож Україною, зазирнувши як у давні рецепти наших предків, так і у сучасні інтерпретації, що відображають усе багатство та різноманітність українського столу. Нехай ці страви надихнуть тебе на власні кулінарні звершення!























Коментарі покищо відсутні