Як доглядати за руками в холодну пору року

Лущення, тріщини, сухість, ламкі нігті, задирки… З настанням холодів руки відчувають на собі кілька або одразу всі зазначені чинники. Ті, кому пощастило з генетикою і їхній природний шкірний бар’єр міцніший, до настання морозів обходяться легким доглядом за своїми руками, й цього здебільшого достатньо. А ось у кого шкірний бар’єр слабкий, вдаються до активного догляду за шкірою рук вже з осені, оскільки епідерміс моментально реагує на похолодання. EVA Blog підготував для тебе класні рекомендації щодо догляду за руками в холодну пору року.

ТОП 5 правил догляду за руками в холодну пору року

1-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Тут, з одного боку, все максимально просто, але з іншого – є нюанси, про які вкрай важливо не тільки знати, а й активно працювати з ними.

Зволоження, зволоження і ще раз зволоження

2-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Якщо шкіра на руках вже пересохла й активно лущиться, то пити достатню кількість води на день, звісно, гарна ідея, але в цьому разі проблему не вирішує. Зволожувальний крем – ось, що потрібно твоїй шкірі. І, звісно ж, найкраще почати його використовувати як профілактику до того, як шкірний покрив проявить перші симптоми сухості.

Instagram_02_Blog

Два правила нанесення крему:

  1. Наносити зволожувальний крем один раз на день недостатньо. У середньому 4-6 разів буде оптимально для того, щоб дія доглядового засобу забезпечила практично цілодобовий захист. Крім домашнього тюбика або великої банки зі зволожувальним кремом у твоїй сумочці завжди має бути менший об’єм, щоб ти могла зволожити шкіру рук у будь-який момент.
  2. Не забувай наносити крем не тільки на шкіру рук, а й на нігті та кутикули.

Шукай зволожувальні креми, у складі яких є наявність хоча б одного з цих компонентів: молочна кислота, гліцерин, сечовина, олія жожоба.

3-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Рекомендовані товари:

Якщо на твоїх руках, крім сухості, почали утворюватися тріщини, то потрібно вдатися до допомоги не просто зволожувальних, а й відновлювальних кремів. Підбирай засіб з олією ши або бджолиним воском.

4-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Рекомендовані товари:

Цікаво на тему: Як правильно доглядати за руками (+добірка засобів)

Мий руки правильно

5-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Говорити про те, що використання мила з агресивним складом – не найкращий варіант, думаю, зайве. Це ж стосується і мийних засобів для посуду. Що частіше ти миєш руки протягом дня, то частіше потрібно наносити зволожувальний крем. Важливо! Перед нанесенням витри руки насухо, щоб на них не було ні краплі вологи. Ну й звичайно ж, віддавай перевагу теплій, а не гарячій воді.

Якщо ти вже зіткнулася з сухістю шкіри на руках і водночас твій спосіб життя передбачає дуже часте миття рук (понад 8-10 разів на добу), то має сенс замінити частину сеансів миття милом на дезінфікуючий гель або серветки. Так, вони мають спиртову основу, яка сушить шкіру, однак якщо ми розглядаємо тих самих лікарів, кухарів, молодих мам, які дуже часто миють руки з милом упродовж дня, то ситуація трохи інша. Заміна частини процедур на дезінфікуючі засоби в цьому випадку буде більше щадити шкіру рук, ніж 100% їх миття водою з милом.

6-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Рекомендовані товари:

Цікаво на тему: Що робити, якщо дуже обвітрилися руки чи губи

Холодно – одягай рукавички

7-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

У кожної людини свій поріг температурної чутливості й не обов’язково чекати морозів, щоб надягати рукавички. Роби це тоді, коли особисто твої руки відчувають холод, а не коли всі навколо почнуть їх носити. Найчастіше після зняття рукавичок руки вологі, в цей момент ідеально буде витерти їх насухо та нанести зволожувальний крем. 

Ванночки для рук – це мастхев у холодну пору року

8-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Трав’яні та парафінові ванночки дуже позитивно впливають на шкіру рук, зберігаючи її ніжною та м’якою. 1-2 рази на тиждень таких процедур буде більш ніж достатньо, щоб значно підвищити ефективність основного догляду.

Зволожувач повітря зайвим точно не буде

9-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Вищий рівень вологості в приміщенні не тільки сприятиме пом’якшенню шкіри рук (особливо, якщо вона вже відчуває сухість), а й загалом матиме позитивний вплив на шкірний покрив.

Ось, власне, й все. Дотримуючись цих простих правил, шкіра рук у холодну пору року буде в чудовому стані. А як же скрабування? Хм, і справді. Але зі скрабом все не так однозначно й щоб зрозуміти чому, давай-но трохи заглибимося в тему шкірного покриву.

Цікаво на тему: Чому лущиться шкіра на ліктях

Що таке шкірний бар’єр? Скрабувати шкіру в холодну пору року чи ні?

10-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Ти, напевно, в курсі, як влаштована шкіра – це три окремі шари: епідерміс, дерма та гіподерма. Однак такий погляд на шкірний покрив є поверхневим, так би мовити, для загального розуміння, адже насправді кожен із представлених трьох шарів має індивідуальну анатомічну структуру й конкретні функції. Простіше кажучи, структура шкіри являє собою вкрай складну систему, де три шари мають так звані підшари. У сукупності всі вони є первинним бар’єром організму проти УФ-випромінювання, патогенної мікрофлори, механічних, а також хімічних пошкоджень. 

Думаю, що тобі цікаво докладніше дізнатися про склад шкіри та про процеси, які в ній відбуваються поки ти читаєш цю статтю. Отже, наш найбільший орган має такий вигляд:

Внутрішній шар – гіподерма

11-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Це найостанніший підшкірний шар, що складається з величезної кількості колагенових і жирових клітин. Через нього також проходять волосяні фолікули, лімфатичні та кровоносні судини, нервові закінчення. До його основних функцій можна віднести три ключові моменти:

  1. Збереження тепла тіла.
  2. Амортизувальний ефект, що захищає внутрішні органи.
  3. Зберігання жиру як енергетичного резерву для організму.

Товщина гіподерми безпосередньо залежна від загальної кількості жирового складу тіла, а також гормонального й генетичного фону.

Цікаво на тему: Все про батери для тіла: як застосовувати і приготувати в домашніх умовах

Середній шар – дерма

12-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Розташовується відразу над внутрішнім шаром (гіподермою) і є найтовстішою ділянкою шкірного покриву. Близько 90% товщини шкіри – це дерма. Представлена ділянка містить у собі кров’яні та лімфатичні судини, потові та сальні залози, нервові закінчення, волосяні фолікули, колаген та еластин. До того ж дерма поділяється на два додаткові шари:

  • папілярний (сосочковий) шар. Являє собою верхню ділянку дерми з великою судинною системою і тонко розташованими колагеновими волокнами. Цей шар дерми постачає поживні речовини в шари епідермісу та регулює температуру. А звуженням і розширенням судин контролюється кількість крові, що протікає через шкіру, тим самим розсіюючи тепло тіла, коли шкіра гаряча, та зберігаючи його, коли вона холодна.
  • ретикулярний (сітчастий) шар. Нижня частина дерми товща й щільніша, ніж сосочкова ділянка через наявність товстих колагенових та еластинових волокон. Основна функція сітчастого шару – це зміцнення шкіри та надання їй структури, еластичності.

Дерма бере на себе досить багато завдань: виділення себума для захисту шкіри, збереження вологи, виведення токсинів, захист гіподерми від механічних пошкоджень. До того ж у цьому шарі містяться імунні клітини, які безпосередньо впливають не тільки на загоєння шкірного покриву, а й на імунну відповідь загалом.

Цікаво на тему: Оніхолізис – недосконалість нігтів, що стала трендом TikTok

Зовнішній шар – епідерміс

13-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Епідермальний шар є головним захисним бар’єром шкіри від впливу зовнішніх факторів. Його товщина різниться на різних ділянках тіла. І ось якщо ми беремо тильний бік рук, то на ньому епідерміс доволі тонкий, у середньому від 0.08 – 0.2 мм. А тепер до цікавого. Ця найтонша ділянка шкіри має п’ятишарову структуру:

  1. Базальний шар епідермісу (базальні клітини). Найнижча частина, що відповідає за регенеративну функцію і розвиток епідермального шару, а також вироблення меланіну, який допомагає захистити глибокі шари шкіри від шкідливого впливу сонця. Базальні клітини безперервно діляться і в цьому процесі нові клітини виштовхують старі на поверхню, де вони у підсумку відлущуються.
  2. Шипуватий шар епідермісу. Розташовується відразу над базальним і, по суті, є перевалковим пунктом для базальних клітин, які були виштовхнуті нагору. Але тут вони перетворюються на кератиноцити й виробляють кератин (міцний захисний білок, який становить більшу частину структури нігтів, волосся і шкіри). Крім усього іншого, шипуватий шар містить клітини Лангерганса. Коли антигени проникають в епідерміс, клітини Лангерганса прикріплюються до них і дають сигнал імунній системі, що в шкіру проник чужорідний небезпечний організм.
  3. Зернистий і блискучий шар епідермісу. Ті самі кератиноцити з шипуватого шару далі виштовхуються нагору, проходячи через два вищевказаних шари. В міру їхнього просування вони стають більшими й зрештою злипаються, зневоднюються і вмирають. Цей процес призводить до утворення жорсткої, міцної речовини, яка продовжує свій рух на поверхню шкіри, утворюючи собою останній шар.
  4. Роговий шар епідермісу. Він складається з мертвих кератиноцитів, що постійно відлущуються, – старі замінюються новими, міцними. У чому функція рогового шару? Запобігання втраті вологи, регуляція температури шкірного покриву, захист шкіри від механічних пошкоджень.

14-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Так ось, роговий шар являє собою найперший і найголовніший захисний бар’єр шкіри. Ти ж розумієш, що відмерлі клітини не можуть просто утворювати самі собою плівку, що захищає шкірний покрив. Для цього необхідна додаткова сполучна ланка, й нею виступає холестерин, жирні кислоти та кераміди. Ці три речовини можна назвати природним зволожувальним фактором шкірного покриву. Саме ці сполуки допомагають підтримувати в глибших шарах шкіри вологу та поживні речовини.

Цікаво на тему: Переваги та недоліки натуральної косметики

Виходить, що роговий шар, який ми там любимо видаляти скрабуванням, відіграє вкрай важливу роль у загальному здоров’ї та зовнішньому вигляді шкіри. І тут ми з тобою стоїмо на роздоріжжі:

  • скрабування відлущує відмерлі клітини, позитивно впливаючи на шкірний покрив. Вирівнюється колір, шкіра краще дихає і стає більш гладкою. До того ж у великих скупченнях відмерлих клітин любить оселяться патогенна мікрофлора, а скраб допомагає позбутися її;
  • процедура скрабування рук видаляє головний захисний шар, тим самим значно погіршуючи шкірний бар’єр. Через це в холодну пору року руки більш вразливі й шкірний покрив стає більш сприйнятливим до зовнішніх факторів, відповідаючи сухістю, тріщинами тощо.

Ти можеш заперечити, що ні! Скрабування просто видаляє змертвілі клітини, а шкірний бар’єр залишається неушкодженим. На жаль, ні. Давно доведено, що звичайне миття рук із милом порушує шкірний бар’єр, а часті такі процедури протягом дня значною мірою руйнують його. Це просто вода та мило. Скраб розправляється зі шкірним бар’єром набагато швидше й ефективніше. 

15-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Так скраб для рук у холодну пору року – це добре чи погано? Відповідь досить проста. Якщо у тебе міцний шкірний бар’єр, то мінімізуй скрабування шкіри рук аж до настання морозів. Навіщо погіршувати захисні функції шкірного покриву з настанням легких холодів? Тим паче, що за хорошого шкірного бар’єра твої руки не будуть якось реагувати поганим станом, коли за вікном трохи похолодало.

У разі, якщо твій шкірний бар’єр залишає бажати кращого, то тут оптимально буде вдаватися до скрабування і гарного догляду за шкірою рук після процедури з настанням холодів. В цьому випадку просто не варто провокувати патогенну мікрофлору, що скупчується в роговому шарі, проникати глибше, враховуючи, що перша перешкода у неї – це слабкий шкірний бар’єр.

16-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Рекомендовані товари:

Як зрозуміти, у тебе слабкий чи сильний шкірний бар’єр? Якщо твої руки отримують мінімальний (базовий) догляд і водночас не схильні до сильної сухості, лущення, тріщин до сильних холодів, то значить бар’єрна функція відмінна. А якщо настала осінь, трохи похолодало й шкірний покрив на руках відразу реагує негативно, значить, тобі не пощастило зі шкірним бар’єром. У мене, до речі, другий варіант. Восени, взимку, на початку весни мої руки регулярно відвідують ванночки, скрабуються 2 рази на тиждень і ніжаться у зволожувальних кремах.

17-Як-доглядати-за-руками-в-холодну-пору-року

Враховуй також свій тип шкіри. Чутливий шкірний покрив не потрібно скрабувати частіше, ніж раз на тиждень. А як ти доглядаєш за руками в холодну пору року? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

6 Серпня / 2024 Догляд за тілом

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Любовь

    Хочется верить,полезности всех средств.

Рекомендовані статті
СвітТВ