Впевнені, багато хто з легким жахом згадує свою «дієту» під час годування грудьми. Крок у бік — і на горизонті кольки, гази або занепокоєння дитини. А скільки звинувачень мами, що годують, вислуховують від оточення, яке вважає, що тільки їхнє харчування — причина нетравлення в малюка.
Зараз паралельно існує дві точки зору щодо здорового раціону після пологів:
Сьогодні в EVA Blog ми спробуємо розібратися в цьому питанні та вивчити всі актуальні рекомендації щодо харчування мами, що годує.
Серед небажаних продуктів:
Стандартно до «червоного» списку включають алергени: від меду та арахісу до цитрусових і приправ. Але пам’ятайте, що всі люди різні, тому ці продукти можуть і не викликати негативної реакції організму або проблем з лактацією. Навіть більше, існують дослідження, які доводять, що поступове введення арахісу в раціон мами під час грудного вигодовування (ГВ) зменшує ризик виникнення алергії на нього в дитини в майбутньому.
Цікаво по темі: Партнерські пологи: що потрібно знати
В Азії звичним раціоном вважається гостра і пряна їжа. Мами, що годують грудьми, там спокійно їдять звичну їжу, і це не заважає їхнім дітям рости здоровими. На підставі медичної практики можна вивести формулу:
Звичний продукт у раціоні мами + помірна кількість + хороша енергетична цінність = дозволений продукт
Якщо ви до вагітності не їли гарбуз і кабачки, то під час вигодовування можлива індивідуальна реакція вашого організму, що автоматично означає і реакцію в немовляти.
Пропонуємо таблицю з продуктів, що знаходяться в «жовтому» списку. Їх можна їсти в обмеженій кількості, якщо у вас і малюка немає негативних реакцій.
Продукт | Частота вживання |
---|---|
Яйця | варене яйце/яєчня на пісній олії/яйце пашот — одна порція на день |
Сир | до 50 г |
Рослинна олія | як заправка до овочевого салату |
Хрестоцвіті овочі (білокачанна і червона капуста, редис, рукола, шпинат) | невелика кількість у салаті |
Бобові (квасоля, сочевиця) | бажано включати в раціон після досягнення дитиною шести місяців |
Кофеїн | 1-2 чашки фільтрованої кави або 4 чашки неміцного чаю |
Жирна риба | до 140 г на тиждень за відсутності специфічної реакції |
Солодощі (цукерки, печиво) | в обмеженій кількості через низьку поживну цінність, можна як швидкий перекус до 50 г |
Сезонні фрукти та ягоди (абрикоси, груші, вишня, полуниця, малина, смородина) | помірні порції (до 100 г) |
Авокадо | один середній плід раз на 3-4 дні |
Цілком імовірно, що звичні продукти під час лактації та ГВ викличуть індивідуальну реакцію у мами, що годує: здуття, метеоризм, печію. Виключайте їх з раціону на деякий час, а потім куштуйте малими порціями, оскільки реакція може виявитися тимчасовою.
Якщо вивчити консервативні рекомендації педіатрів, то такий перелік корисних продуктів для меню мами, що годує, вкрай мізерний:
1. Пастеризовані молочні та кисломолочні продукти без добавок.
2. Нежирні види м’яса (яловичина, кролятина, індичка) і риби, приготовані на пару, тушковані або запечені.
3. Овочі: кабачок, гарбуз, морква, цвітна капуста, картопля.
4. Фрукти: банани, персики, яблука без шкірки. Причому в перші місяці яблука рекомендують їсти тільки після термічної обробки.
5. Будь-які каші та злаки, крім пшона.
6. Сире або сушене насіння соняшника і гарбуза.
7. Приправи та зелень: петрушка, кріп, листя салату, трохи солі.
8. Цільнозерновий або житній хліб.
Одночасно з цим рекомендують відмовитися від несезонних овочів і фруктів, а також корисних перекусів у вигляді горіхів. Але що ж тоді їсти мамі, що живе в помірному кліматі?
Цікаво по темі: «Якщо дитина не добирає вагу: інструкція для матусь»
А ще лякає одноманітність і відсутність звичних овочів, фруктів, ягід. Не врахована й особливість багатьох дорослих — непереносимість лактози. А мами-вегетаріанки та вегани й поготів потребують насиченої овочевої та бобової дієти.
Золота середина — скласти власне меню із «зеленого» і «жовтого» списків, вибираючи продукти з високою енергетичною цінністю, які не викликають негативних реакцій у мами та малюка.
Якщо ви хочете підтримувати себе у формі, то додайте до вашої звичайної норми 500 калорій. Зазвичай мамам, що годують грудьми, вистачає близько 2000 калорій на добу. Але конкретна цифра залежить від того, годуєте ви поки тільки грудьми або ввели прикорм, кількості немовлят, вашого ІМТ і загальної активності впродовж доби. Вживати менше за 1500 калорій однозначно не варто — на думку дієтологів, це стандартна норма для дорослої жінки.
Скласти збалансоване меню молода мама може самостійно, спираючись на свої відчуття, потреби та ритм життя. Наведемо кілька корисних рекомендацій.
Рекомендується пісна дієта, оскільки організм відновлюється після пологів. Краще не навантажувати шлунок і кишківник, не пити багато води через набряклість. Раціон варто складати на основі «зеленого» списку, вживаючи продукти маленькими порціями.
Після кесаревого розтину, як і при інших порожнинних операціях, особливістю режиму харчування буде поступове повернення навантаження на систему травлення. Через добу в пологовому будинку можуть дозволити бульйон (найчастіше курячий, рідше яловичий). Наступними будуть джерела білка: нежирне м’ясо та сир. Далі можна розглянути пюре, запечені яблука. І так після кесаревого поступово повертатимуться інші продукти, щоб відновити збалансований режим харчування.
Поки триває адаптація мами та малюка до нового розкладу і відбувається налагодження лактації та графіка ГВ, беремо на озброєння «зелений» список і мініпорції продуктів із «жовтого». Це пробний період, коли ви можете зрозуміти, які продукти оптимальні конкретно для вас.
Графік грудного вигодовування налагоджений, дитина міцніє і росте. Можна урізноманітнити раціон і готувати страви з інгредієнтами із «зеленого» і «жовтого» списків. Обмежуємо експерименти з новими продуктами, потроху куштуємо солодощі, шоколад, цитрусові та інші алергени.
Спробуйте урізноманітнити раціон продуктами, які вводять як перший прикорм: тоді малюк через грудне молоко познайомиться з їхнім смаком. Можна приправляти страви спеціями, до яких ви звикли. Наприклад, використовуйте орегано, базилік, чебрець, часник.
Цікаво по темі: «Догляд за шкірою дитини у перші місяці життя»
У пів року, за рекомендацією ВООЗ, починають вводити прикорм. Також у цей період можна послабити обмеження, пробувати нові продукти в невеликій кількості. Зазвичай до шестимісячного віку мами шляхом проб уже добре знають, що можна вживати, а що ні.
Які висновки можна зробити:
Як бачите, меню мами, що годує, не обов’язково має бути строго дієтичним. Збалансоване здорове харчування корисніше і для психологічного стану, і для лактації.
Стаття була корисною? Приєднуйтесь до Клубу Щаслива мама, читайте інші наші матеріали, дізнавайтеся про акції та беріть участь у програмі лояльності від EVA!
Читайте також:
Ім'я користувача: | |
---|---|
Номер картки лояльності: | |
Бонусів на рахунку: | |
Кешбек-бонусів на рахунку: |
Thank you for the useful information