В останню чергу: чим вам шкодить економія на собі?

Днями обговорювали з подругою недавні покупки, після чого я задумалася: «Чому ми економимо на собі?». У розмові я поділилася, що знайшла кілька хороших речей для дочки за смішні гроші, бо не нові. І собі пару речей. На що подруга відповіла: «Ох, а я ніяк поки не наважуюсь синові купувати такі речі. Собі — запросто, але йому хочеться все нове». Найцікавіше в цьому те, що дитина виросте з одягу за сезон, в той час як ми, дорослі, можемо носити річ кілька років — а економити при цьому звикли на собі.

В последнюю очередь: чем вам вредит экономия на себе? | EVA Blog

Чому жінки економлять на собі?

«Я — остання буква в алфавіті», «А більше ти нічого не хочеш?», «Хочеш — перехочеш» — скільки разів ми чули в дитинстві ці фрази? Думати про себе в останню чергу, вибирати «практичне», а не «гарне», дбати насамперед про інтереси інших — ось звідки наша звичка вибирати краще для інших, але не для себе.

Багато з нас росли в 90-і роки, спостерігаючи, як батьки намагалися економити на всьому, на чому могли, і на собі в тому числі. Заробляти гроші було непросто, і будь-яке «хочу», що вимовляла дитина, могло викликати роздратування і відповідну реакцію в дусі: «Перехочеш!». Так ми вивчили, що наші бажання не важливі, не значимі, не мають права на реалізацію. Ставши дорослими, ми підсвідомо продовжуємо відмахуватися від своїх «хочу», і не думаємо про те, чим нам шкодить ця звичка.

Почему женщины экономят на себе? | EVA Blog

Цікаво по темі: Як поставити себе на перше місце?

Шкода від економії на собі

Коли жінка ставиться до себе під гаслом «економія — моє все», неминуче страждає якість її життя. За кожним вибором на користь «дешевше» або «безкоштовно» буде стояти її ресурс. Вибрала дешеву сукню з незрозумілої тканини — швидше за все, вона втратить форму або розповзеться по швах швидше, ніж плаття, що дорожче. Вирішила святкувати день народження вдома, щоб «не переплачувати» за вечірку в кафе — витратила багато часу і сил на планування меню, закупівлю, підготовку, випічку, прибирання, і на саме свято вже немає ні сил, ні настрою. А після прийому гостей ще й посуд вимити! Відмовилася від поїздки з подругами на кілька днів ( «Відпочинок без сім’ї? Як це? Нечесно!») — і начебто все правильно зробила, але таке тужливе почуття візьме від фотографій, які з’являться в Instagram. І потім, на зустрічах з подругами, їхні спогади про поїздку можуть знову і знову будити всередині почуття незадоволеності.

Вред от экономии на себе | EVA Blog

Якщо економити на собі постійно, а не від випадку до випадку, незадоволеність стає фоновою. Мій досвід свідчить, що в такому випадку вона забирає багато сил, знижує самооцінку, підриває радість і задоволення від життя, пробуджує роздратування, заздрість і засудження інших людей. Ці почуття підживлюють незадоволеність, і ми потрапляємо у замкнене коло, не розуміючи, в якій точці воно виникло і що з ним можна зробити.

Цікаво по темі: Побачення з собою: як давно ви насолоджувалися часом на самоті?

Як перестати економити на власних бажаннях

Економія на своїх бажаннях не завжди про гроші. Часто наш більш важливий ресурс — це час. Коли ви відкладаєте книгу, щоб зробити особливий виріб замість дитини для шкільного конкурсу — ви економите на собі. Коли під час обідньої перерви колега виливає на вас купу скарг, вам ніяково їсти під час цього монологу, і ви доїдаєте холодну їжу на ходу — ви економите на собі. Коли після роботи ви хочете прийняти ванну, подивитися кіно і лягти спати, але совість не дозволяє відварити на вечерю пельмені, і ви проводите годину біля плити, потім біля раковини, і заодно вже й сорочки чоловікові прасуєте — ви економите на собі. У кожної з нас є ті самі «не важливі» бажання, які не про «необхідність», а про «примху». І звичка ховати їх за потребами і запитами інших. Як же припинити це робити?

Как перестать экономить на собственных желаниях | EVA Blog

  1. Перегляньте свої переконання. Розберіться, які з них дійсно ваші, а які сидять усередині з дитячих часів. Якщо ви багато років нічого для себе не просили, змінювати це може бути непросто. Можуть заважати вина або страх, що вас не зрозуміють і засудять. Замініть в думках ту саму установку на «я — сама класна буква алфавіту», і не бійтеся почати з малого.
  2. Навчіться просити про допомогу. Так хочеться часом бути супер-жінкою, встигати все і робити ідеально те, за що беремося! Але так не буває. І в добі як і раніше всього 24 години. Тому навчіться просити про допомогу, коли вам потрібне усамітнення або вихідний від домашнього господарства.
  3. Дозвольте собі час від часу вибирати себе. Ні, це не зробить вас егоїсткою, яка вимагає всю увагу лише собі. Все в світі побудовано на балансі: коли ви наповнені самі, вам є що віддати іншим. Комусь для наповненості досить години в кафе з тістечками і кавою, комусь — провести час з подругами, не відволікаючись на годинник і думки «ой, мені вже пора додому», а хтось заряджається в спа-салоні або на шопінгу.

Как перестать экономить на собственных желаниях| EVA Blog

Виявляти по відношенню до інших турботу, дбайливість і розуміння, задовольняти чужі потреби дійсно важливо. Це те, що багато в чому підтримує нашу близькість з людьми і живить стосунки. Будь ласка, пам’ятайте про те, що такої ж підтримки і турботи заслуговуєте і ви самі — перш за все від себе самої. Якщо ви впізнали себе в цьому тексті, дозвольте собі хотіти трохи більше, ніж звикли. Вчіться бути щедрою по відношенню до себе. Вам сподобається!

15 Травня / 2020 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Вікторія

    Дякую за чудову статтю, Анастасія! Ви неймовірні!

Благодійність