Як розташувати освітлювальні прилади на кухні

“Мало світла. Багато світла – он, усі плями на стінах видно. На кухні яскраво, а над стільницею темно.” Насправді освітлення на кухні не менш важливе, ніж хороший ніж і якісна техніка. Звикнути до посереднього світла – простіше простого, тільки ось варто хоча б раз приготувати або посидіти з друзями на кухні з правильним освітленням, як одразу ж приходить розуміння, наскільки світло є критично важливим і економити на ньому не варто. Спробуємо разом розібратися, як потрібно та як не потрібно розміщувати освітлювальні прилади на кухні.

Яке світлодіодне освітлення для кухні найкраще

1-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні

Абсолютно неважливо, потрібно оновити/поліпшити освітлення на вже готовій кухні або ж усі освітлювальні прилади встановлюватимуться під час ремонту. Насамперед потрібно розбити кухню на зони й вже, відштовхуючись від їхньої кількості та площі, починати продумувати освітлення. Поради в стилі “трекові світильники – ТОП варіант” або “точкові світильники – це минуле століття, LED люстри – мастхев” не мають нічого спільного з реально продуманими та практичними рішеннями освітлення на кухні. Чому? Ну, дивись, зараз існує величезна кількість освітлювальних приладів і вони ВСІ не просто мають право на життя, а повсюдно застосовуються залежно від інтер’єру:

  • підсвічування інтегроване в кухонний фартух;
  • навісні світильники (стельові, для верхніх кухонних шаф та інше);
  • точкові світильники (одинарні, подвійні, потрійні, фіксовані, поворотні, накладні, вбудовані, споти тощо);
  • світлові полиці (або дно у навісних шаф, що світиться);2-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні
  • LED панелі (вбудовані, накладні, підвісні);
  • світлодіодні стрічки та люстри;
  • трекові системи освітлення;
  • бра різного формату.
  • світлові лінії.

І плюс можна додати функцію димування (регулювання яскравості), плавну зміну температури кольору освітлення, увімкнення освітлювального приладу за сенсором, датчиком руху… Загалом немає такого поняття “найкраще освітлення для кухні”, а ось “відповідне й практичне” – є. Кухня без верху, під стелю, пряма, кутова, П-подібна, висота стелі, площа приміщення, колір кухонного гарнітура та стін – це все, звісно, важливі моменти, але вирішальним фактором усе ж є зональність. Про неї зараз і поговоримо.

Цікаво на тему: Розхламлення кухні: прибираємо всі непотрібні предмети

Правильне розташування світла на кухні

Усе освітлення на кухні можна розбити на три групи.

Основне освітлення

3-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні

Сюди належить загальне світло. Це великі LED люстри, панелі, точкові світильники, розташовані на стелі. Загалом це, так би мовити, заміна природному світлу з вулиці. І тут ідеться навіть не про вечірній, нічний час доби, адже у когось у принципі немає вікон на кухні й це потрібно відшкодувати загальним яскравим штучним світлом.

Багато хто звик розміщувати таке освітлення чітко по центру стелі. Так, якщо кухня маленька, то варіантів особливо немає, але розгляньмо випадки, коли основне освітлення у вигляді одного яскравого джерела в центрі – це максимально не практично:

  1. Вузька, але довга кухня. Тут ми отримаємо дуже сильне засвічення на бічних стінках і в центрі, а також нестачу освітлення на початку та в кінці кухні. Краще розташувати кілька джерел світла вздовж стелі (ті ж точкові світильники або невеликі LED панелі).
  2. Велика, простора кухня. Тут як основне освітлення має виступати кілька джерел світла. Немає сенсу вішати по центру панель або люстру з високим світловим потоком, оскільки утворюється дуже неприємна для очей ситуація. У центрі кухні буде дуже яскраво, але, підходячи до кухонного гарнітура, від тебе й прямо перед тобою одразу ж створюватиметься тінь, адже яскраве джерело світла розташоване ззаду.

4-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні

Загалом основне освітлення має бути розташоване так, щоб під час його ввімкнення засвічення було рівномірним по всій площі приміщення. Важливо! Не потрібно робити на кухні основне освітлення у вигляді гірлянди з точкових світильників по всьому контуру, як у “євроремонтах” 2000-х. У такому рішенні немає ні краси, ні практичності.

Цікаво на тему: Подовжуємо життя продуктам у холодильнику під час відключення електрики

Функціональне освітлення

Стільниця, плита, мийка, додатковий стіл, що використовується для готування, – це все повинно бути обладнано не тільки яскравим, а й світлом, яке не подразнює очі. Розберімо два варіанти кухні й подивимося, як можна практично розташувати освітлювальні прилади:

5-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні-1

  1. Кухня з верхніми шухлядами. Якщо говорити про реальну зручність, то світло має бути розташоване ПІД верхнім кухонним гарнітуром. LED стрічка, вбудовані (врізні) точкові світильники, трекові системи Line серій (замість спотів використовуються магнітні смуги). Ну, або готове дно в навісних шафах, що світиться, – теж непогане рішення. Головне завдання – це досить яскраве, розсіяне світло над стільницею, але саме джерело світла не видно оку. Важливо! Зараз дуже модно підключати освітлення під кухонними шухлядами над стільницею на датчику руху – вмикається/вимикається за помахом руки під верхніми шухлядами. Вкрай не раджу тобі таке рішення. Воно не завжди спрацьовує з першого разу, плюс сам датчик розташований у конкретній точці, й спочатку ти будеш довго махати руками, намагаючись увімкнути підсвічування. Просто класичний вимикач на фартусі – ТОП варіант.6-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні
  2. Кухня без навісних ящиків. У цьому разі створити хорошу освітленість над стільницею допоможуть точкові світильники або трекова система. Суть ось у чому. Якщо ти розташуєш світло ЗА собою, то, як я вже говорила вище, отримаєш тінь від себе ж. Готувати, мити посуд та й загалом працювати на стільниці буде максимально некомфортно. Тому для правильного розташування світла потрібна рулетка. Стандартна ширина стільниці 60 см. Тобі потрібно відміряти від стіни 30-35 см – це буде центр стільниці. І ось на такій відстані від стіни розташовувати освітлення вздовж кухонного гарнітура.

Якщо у тебе є додаткова зона для готування, наприклад, стіл (нехай навіть обідній, але часто використовуваний як стільниця), розташуй над ним світло таким же чином. Тут можна вибрати не вбудовані точкові світильники, а підвісні (стельові) бра або поворотні споти. У разі, коли стіл розташований під стінкою, можна повісити бра з боків (на стіну) – плафони мають бути максимально матовими, щоб світло добре розсіювалося і не “тиснуло” на очі.

Цікаво на тему: Психологія кольору в інтер’єрі: створюємо комфортний простір

Декоративне освітлення

7-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні

Зона відпочинку, обідній стіл, барна шафа, предмети декору на кухні – все це теж потребує окремого освітлення. По-перше, якщо кухня простора, то на ній не тільки готують, а й відпочивають. І можливість увімкнути декоративне підсвічування скляного мінібару, підсвітити предмети декору та запалити легке, розсіяне світло над столом може створити дуже круту атмосферу. А по-друге, саме додаткове декоративне освітлення (звісно ж, якщо воно справді потрібне) дає можливість на 100% підкреслити дизайн, зробити акценти там, де вони потрібні, й подарувати візуальну насолоду.

Підсвічування ручок, а також внутрішнього простору висувних і навісних шухляд теж належить до декоративного освітлення. Величезна кількість відгуків від людей, які замовили собі кухню з такою опцією, та й думки багатьох експертів зі світлодизайну свідчать лише про одне – це має класний вигляд у рекламі та на виставкових зразках. У реальному житті просто зайве витрачання грошей без будь-якого функціонального, естетичного та практичного навантаження.

8-Як-розташувати-освітлювальні-прилади-на-кухні

Звісно ж, не потрібно підключати багато джерел світла з різних зон на один вимикач. Основне та функціональне освітлення повинні мати як мінімум свій власний вимикач, а в окремих випадках і більше. Що стосується декоративного світла, то тут все дуже індивідуально й вмикатися воно може як з однієї точки, так і з десяти.

Ну, й наостанок кілька слів про світлові лінії. Вони мають настільки крутий вигляд, що їх встановлюють скрізь – коридор, спальня, санвузол, кухня. Вони не скрізь доречні, але класний зовнішній вигляд бере своє. І при цьому розташування світлових ліній не обмежується стелею, а йде на стіни та навіть підлогу. Так ось, у випадку з кухнею їх, безумовно, можна розглядати як основне освітлення. Але тут дуже важливо грамотно підійти до їхнього розташування, оскільки задоволення не дешеве, а отримати надлишок світла або масу темних зон простіше простого.

Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою та корисною.

Читай також:

11 Липня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *