Їсти не можна зупинитися: все про харчову залежність

Чи бувало таке, що вам захотілося шматочок шоколаду, а через якийсь час ви виявили, що проковтнули цілу плитку, самі того не помітивши? Швидше за все, організм не був голодний, і ви з’їли більше запланованого через те, що вчасно не зупинилися. Шоколад — лише один із прикладів. Є й інші продукти, які обманним шляхом змушують нас знову їсти. Якщо таке траплялося лише пару раз, скоріш за все, це нічого не означає. А якщо ситуація повторюється часто, можливо, це ознака залежності.

Есть нельзя остановиться: все о пищевой зависимости

Що таке харчова залежність

Харчова залежність — це такий розлад, при якому людина не може припинити їсти якісь продукти. Вони приносять їй задоволення та прилив позитивних емоцій, навіть якщо негативні наслідки очевидні.

Харчові наркотики з великим вмістом солі, цукру, підсолоджувачів, жирів викликають прилив гормонів щастя (ендорфінів, серотоніну, дофаміну). Діючи на центри задоволення в мозку, вони сигналізують йому, що потрібно з’їсти ще. А потім ще.

Результати досліджень свідчать: продукти, що викликають звикання, мають співвідношення жирів і вуглеводів, схоже на грудне молоко. Мабуть, у цьому щось є, адже мозок маленької дитини дуже сприйнятливий, а приємні відчуття під час першої їжі дуже запам’ятовуються. Це не тільки почуття ситості, але й психологічний комфорт, безпека, спокій.

Что такое пищевая зависимость

Як визначити залежність від їжі

Насправді немає нічого страшного в тому, щоб купувати попкорн у кінотеатрі або зрідка хрустіти чіпсами перед телевізором вдома. Усі іноді дозволяють собі некорисні задоволення, та головне — не робити це щодня.

Відрізнити тимчасову слабкість від харчової залежності можна за допомогою спеціального тесту. Якщо ваша відповідь на ці питання «так», можливо, вам потрібно задуматися про самоконтроль або звернутися до психолога.

  1. Чи помічали ви, що якісь продукти вам важче перестати їсти, ніж інші?
  2. Ви можете заглянути до магазину, щоб купити щось смачненьке, навіть коли вдома достатньо їжі?
  3. Ви часто їсте, навіть якщо не голодні?
  4. Чи буває у вас таке, що ви з’їли цілу пачку печива (чіпсів, шоколадку), хоча спочатку хотіли лише трохи перекусити?
  5. Між спілкуванням та їжею ви обираєте поїсти?
  6. У вас є непереборна тяга до певних продуктів харчування?
  7. Чи приносить вам дискомфорт переїдання?

Как определить зависимость от еды

Продукти, що викликають звикання

Звісно, якби залежність викликали овочі або інша корисна їжа, всі були б тільки щасливі. Але, на жаль, харчові наркотики не такі корисні. І навіть якщо це нешкідливий сир, то вживання його у великій кількості точно не піде на користь.

Чіпси

Зовсім не обов’язково бути голодними, щоб з’їсти пачку чіпсів. У них додають речовини-тригери, які підсилюють природний смак і впливають на центри задоволення в мозку. Коли захочеться чимось похрумтіти (а хруст, до речі, наш мозок вважає чимось корисним), краще взяти яблуко, або моркву, або приготувати домашні яблучні чіпси з корицею.

Продукты, вызывающие привыкание

Читайте також: Рецепти домашніх цукерок: смачно та просто

Солодкі напої

Подібні продукти — серйозні розробки технологів. При їх створенні враховують не тільки привабливе поєднання смаків, а й колір, аромат. Як правило, всі солодкі напої містять багато цукру або інших підсолоджувачів, деякі — кофеїн, який теж викликає звикання. Солодка газована вода або сік точно не втамовують спрагу, тому в спеку краще пити чисту воду й зелений чай.

Оброблене м’ясо

Сосиски, ковбаси та інші м’ясні продукти промислової обробки містять багато жирів, що викликають звикання, а також солі, крохмалю та інших добавок. Плюс до всього, це дуже калорійна їжа. Тому щоб точно знати, що ви їсте, та уникнути переїдання, краще готувати м’ясо самостійно.

Готовий попкорн

Його впізнаваний апетитний запах так і тягне до себе покупців. У промислових умовах до кукурудзи додають багато жиру, цукру, солі, підсилювачів смаку й аромату. Усі ці добавки такі ж «корисні», як і чіпси. Якщо дуже любите попкорн в кіно, краще беріть маленьку порцію, а вдома робіть його самі з кукурудзи зі спеціями, сиром, лимоном, невеликою кількістю масла й солі.

Шоколад і морозиво

Це поєднання жирів і цукру, яке викликає стан, схожий на ейфорію. А коли це почуття притупляється, починає хотітися ще і ще. У складі шоколаду, крім усього, є особливі речовини, які працюють як антидепресанти. І чим більше цукру в ньому, тим сильніше він викликає звикання. Необов’язково зовсім відмовлятися від цих ласощів, просто вибирайте їх з максимально натуральним складом, а шоколад беріть гіркий. У помірних кількостях він навіть корисний.

Продукты, вызывающие привыкание

Читайте також: Швидкі низькокалорійні десерти: балуємо себе та гостей

Сир

Мабуть, найнесподіваніший продукт у цьому списку. Проте доведено, що він викликає звикання, утворюючи в організмі казоморфіни — речовини з опіоїдним ефектом. Так відбувається з усіма молочними продуктами, але як раз у сирі цих речовин багато настільки, щоб викликати залежність. Їсти сир корисно, треба лише знати міру, особливо з солоними й жирними сортами.

 

Як перейти на здорове харчування без шкоди здоров’ю

Найбільш очевидні наслідки харчової залежності — переїдання та набір зайвої ваги. А це, у свою чергу, джерело порушень обміну речовин і багатьох інших проблем зі здоров’ям. Правильне харчування допомагає налагодити роботу організму, поліпшити самопочуття та скинути зайву вагу без дієти. Ось кілька важливих правил, які допоможуть зробити харчування здоровішим та уникнути залежності від їжі.

Стежити за режимом

Головний принцип правильного харчування: щодня має бути 3 основних прийоми їжі і 2 перекуси між ними. Перекусів може бути більше, головне — щоб ви були ситими й не спокушалися на нездорове печиво або сухарики.

Харчуватися усвідомлено

Приймаючи рішення, що приготувати на вечерю, думайте не тільки про те, що смачно, а й про те, яку користь принесуть вам ті чи інші продукти. Тобто замість «що б з’їсти смачного» частіше думайте «що б з’їсти корисного». Цей психологічний прийом — хороша мотивація для вибору здорової їжі та відмови від шкідливої.

Как перейти на здоровое питание без ущерба здоровью

Знижувати рівень стресу

Стрес — одна з головних причин переїдання та харчової залежності. Навіть найтвердіше рішення вести здоровий спосіб життя може розбитися об нього. Якщо немає можливості усунути проблему, яка вас турбує, спробуйте знайти інший спосіб заспокоїти себе, крім їжі.

Підводимо підсумки

Більшість продуктів харчування, що викликають звикання, зовсім не потрібні нашому організму — це чіпси, солодкі напої, ковбаса. Деякі з них нешкідливі або навіть корисні, як сир і шоколад, але тільки в помірних кількостях. Щоб уникнути харчової залежності й не переїдати, потрібно стежити за збалансованістю свого раціону, усвідомлено купувати й готувати корисні продукти, а в періоди стресу не заспокоювати себе їжею.

19 Травня / 2020 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті