Як правильно прати вовняні речі

Спеціально до нового сезону ви купили декілька чудових модних светриків, або ж дістали з шафи свої торішні улюблені, з якими вперто не хочете прощатись. Такі светрики зігрівають нам не лише тіло, але й душу, і як же хочеться, щоб вони залишались новими і красивими як можна довше!
Правила догляду і декілька секретів прання вовняних речей стануть вам у нагоді і допоможуть надовго зберегти новий вигляд ваших речей.

Загальні принципи

Вовняні речі, як і будь-які інші з натуральних тканин, досить вибагливі в догляді. Якщо не дотримуватись правильних рекомендацій щодо прання та сушки, ваш новий светрик може або збігтися, або навпаки — розтягнутися до неймовірних розмірів чи почати кошлатитись. Вовняні речі рекомендовано прати як можна рідше. Вода шкідлива для шерсті, хутра та шкіри, тому їх краще просто провітрювати. Якщо немає гострої потреби в пранні, його рекомендують проводити не частіше, ніж раз на три місяці. Перед пранням шерстяні речі не можна замочувати і взагалі бажано, щоб весь процес прання вовняного светра не тривав довше, ніж півгодини.

Машинне прання

Головними ворогами вовняних речей в пральній машинці є висока температура та швидкість оборотів барабану. Від надто гарячої води светр стягнеться і зіб’ється, а від інтенсивних оборотів розтягнеться, і виправити це вже буде неможливо ніякими способами. Тому, якщо пральною машиною передбачений режим делікатного прання шерстяних речей, слід скористатись ним. Якщо ж такого режиму у вас немає, прослідкуйте, аби температура не перевищувала 30 — 40°С, а швидкість оборотів була мінімальною.

Категорично не рекомендується використовувати режим машинного віджиму — це теж пошкодить светр. Обов’язково під час машинного прання додавайте пом’якшуючі засоби як для води, так і для тканини. Жорстка вода зробить шерсть ламкою. Щодо миючих засобів, то в цьому випадку перевагу краще надати рідким гелям чи капсулам. Дехто навіть пере вовняні речі звичайним шампунем. Вміст ПАРів у рідких засобах набагато нижчий, тому вони делікатніше перуть речі. Окрім того, рідка структура не забивається і не залишається в тканині, чого не можна сказати про пральний порошок.

Ручне прання

Якщо ви боїтеся довірити прання вашого улюбленого светрика пральній машині, тоді спробуйте випрати його вручну. Прати шерстяні речі потрібно в великій кількості води. Температура води повинна бути 30 — 35°С, тобто такою ж, як температура тіла. Використовуйте під час прання рідкі миючі порошки. Категорично заборонено викручувати шерстяні речі — це зіпсує їх назавжди.

 

При виведенні плям не застосовуйте агресивні відбілювачі. Навіть якщо шерстяна річ світла, застосування відбілювача з хлором безповоротно пошкодить волокна. Для виведення плям варто спробувати спочатку народні методи, наприклад, потерти забруднення перекисом водню або оцтовим розчином, а якщо використовувати хімічний відбілювач, то слідкувати за тим, щоб він був призначений саме для шерстяних речей.

Ополіскувати шерстяний светр потрібно в великій кількості води, по декілька разів змінюючи її на чисту. Важливо не залишати шерсть надовго в воді і весь процес прання провести швидко. Далі дайте воді стекти, але ні в якому разі не підвішуйте светр. Покладіть його в пусту ванну чи умивальник — так ви дасте воді вийти. Потім можна загорнути шерстяну річ в рушника і злегка віджати.

Сушка

Як ви вже зрозуміли, сушити шерстяні светри в підвішеному стані звичним способом не можна. Вода, що стікатиме, буде розтягувати вашу річ. Шерстяні речі сушать у горизонтальному положенні, поклавши на рушника. Періодично рушник потрібно змінювати. Заборонено сушити шерстяні речі на різних обігрівачах, адже висока температура — ворог для шерсті! Можна злегка обдувати светр теплим повітрям з фену, але уважно, щоб не перегріти. Шерстяні речі можна прасувати, але для цього необхідно поставити на прасці делікатний режим «Шерсть» та покласти кусок марлі чи простої тканини між шерстяним светром та праскою.

І пам’ятайте, що натуральні тканини дуже приваблюють шкідників, а саме — міль, тому в шафі, де зберігаються шерстяні речі, бажано помістити спеціальні засоби проти молі.

Сподіваємося наші поради допоможуть зберегти ваші улюблені речі надовго. Адже що може бути кращим осіннього ранку за гарячий ароматний напій, цікаву книжку і теплий вовняний светр?

7 Листопада / 2017 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність