Як схуднути за 2 місяці

Даю суперінструкцію: “Тобі потрібно розпланувати своє щоденне меню з калорійним дефіцитом, збільшити фізичні навантаження, а також виключити з раціону їжу з порожніми калоріями.” Усе, худни й насолоджуйся. Однак у порадах такого плану бракує критично важливих відповідей на принципові запитання. Як все ж таки схуднути за 2 місяці? Ну, двома словами не розкажеш…

Чому зайва вага та швидке схуднення не дружать?

1-Як-схуднути-за-2-місяці

Дуже дивно, коли під час звернення по допомогу до фітнес-тренера або нутриціолога з бажанням швиденько скинути зайвий жирок, людина стикається з необґрунтованою критикою на свою адресу. “Ви що ютуба надивилися? Ой, потрібно менше читати всілякі форуми. Швидко втрачати вагу НЕ МОЖНА – це ж очевидно!”. Позбутися зайвих кілограмів якомога швидше – це абсолютно нормальне бажання. І я тобі більше скажу, це бажання цілком можна реалізувати, але є нюанс.

Чи може людина сама собі набити шикарне татуювання? Може. А, наприклад, прооперувати себе? Звісно, є навіть термін такий – самохірургія. Тільки для цього потрібні, по-перше, добре обізнання в конкретній тематиці, по-друге, великий практичний досвід, ну і, по-третє, хороша фізична та моральна форма.

Цікаво на тему: Як дотримуватися калорійного ліміту, коли постійно хочеться їсти

Швидкий набір і дуже швидку втрату ваги не раз демонстрували люди зі світу спорту. При цьому використовувалися різні раціони, фізичні навантаження і підхід до “гри” з вагою в цілому. Здебільшого це висококваліфіковані дієтологи, професійні фітнес-тренери та нутриціологи в одній особі. До всього іншого у них шикарне самовладання, сувора життєва дисципліна й, що не менш важливо, міцне здоров’я.

2-Як-схуднути-за-2-місяці

Як ти, напевно, встигла здогадатися, у випадку із середньостатистичною людиною швидке схуднення в 99% випадків призведе до проблем зі здоров’ям:

  • дефіцит вітамінів, мінералів та інших корисних речовин;
  • зниження метаболізму, за якого організм усіма силами намагатиметься утримати жир (адже для нього – це найважливіший енергетичний ресурс). Як же буде знижуватися вага? Втрата рідини та м’язової маси;
  • часті головні болі, дисбаланс у роботі ЦНС (дратівливість, апатія), запаморочення, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, утворення каменів у жовчному міхурі, проблеми із серцево-судинною системою.

3-Як-схуднути-за-2-місяці

І найцікавіше, що швидко скинути зайві кілограми – це лише третина шляху. Утримати вагу після екстремально швидкого схуднення – ось, що найскладніше. Тому якщо ти не дипломований дієтолог або щонайменше гарний нутриціолог, то відмовся від витівки позбавлятися від жиру в експрес-режимі. Скидання 0.5-1.5 кг на тиждень є найбезпечнішим для організму режимом схуднення з перспективою довгострокового збереження ваги.

Цікаво на тему: Проблема ожиріння + 5 продуктів, які знижують апетит

Як схуднути за тиждень, місяць, два місяці?

4-Як-схуднути-за-2-місяці

Поясню максимально простою мовою, чому на таке запитання неможливо відповісти якоюсь конкретною дієвою порадою. Уявімо трьох вродливих дівчат, які хочуть схуднути протягом тих самих двох місяців і для цього вони обирають однаковий раціон з оптимальним дефіцитом калорій, а також тренуються за однаковою програмою:

  1. Перша дівчина має другий ступінь ожиріння і хоче скинути 20 кг ваги, якнайшвидше.
  2. Друга дівчина з першим ступенем ожиріння прагне до мінус 10 кг.
  3. Третя не має проблем із зайвою вагою, проте хоче трохи “підсушитися” і скинути буквально 2-3 кг.

5-Як-схуднути-за-2-місяці

Початкова вага відіграє дуже важливу роль. Що більше в людини надмірної ваги, то вона швидше її позбуватиметься, але до певної вагової точки. Простіше кажучи, кандидатка №1 за перший тиждень може запросто скинути 1.5-2 кг (без шкоди для здоров’я). Друга дівчина – 0.5-0.7 кг, а третя не схудне абсолютно. Переймаєшся питанням “Як схуднути за два місяці?”. А в мене до тебе зустрічні запитання:

  • на скільки ти хочеш схуднути за цей проміжок часу? На кілька кілограмів або втрачати по 6-7 кг на місяць?
  • у тебе велика надмірна вага чи просто дратує, що на вагах 60 кг, а ти хочеш бачити там 57 кг при зрості 175 см?
  • чи є у тебе час на тренування або ти хочеш худнути тільки за допомогою раціону?

Цікаво на тему: Чому я втрачаю вагу, але не жир на животі

Усі ці заголовки з часовими рамками “Як скинути 15 кг за місяць? Як худнути на 3 кг щодня?” та інші – не більше, ніж просто контент для перегляду. Якщо брати до уваги зворотний зв’язок від фітнес-тренерів і нутриціологів про їхню роботу, то цифри вкрай цікаві:

  • більшість людей дотримується нового раціону з метою схуднути не більше 12-14 днів, а далі просто поступово повертаються до звичного способу життя;
  • близько 40% охочих скинути зайву вагу після досягнення довгоочікуваного результату надалі набирають ще більше кілограм, ніж у них було ДО схуднення.

6-Як-схуднути-за-2-місяці

І це йдеться про те, що люди платять гроші професіоналам, щоб вони допомогли їм схуднути й все одно не справляються. Причина дуже проста. Всі ці дефіцитнокалорійні режими харчування сильно заважають звичному способу життя і люди просто зриваються. І тут головна проблема не в тому, що їм заборонили їсти борошняне, солодке тощо. А в тому, що чергове складене меню не підходить людині – вона терпіти не може певні продукти, її зводить з розуму відчуття голоду, уся їжа надто однотипна й ще безліч чинників. Говорити у 21 столітті про обов’язкову відмову від усього улюбленого, бо красива фігура вимагає жертв – це блюзнірство. Лови на 100% робочий варіант, як схуднути за допомогою харчування і хоча б мінімальної фізичної активності.

Цікаво на тему: “Дієтичні” продукти, які заважають схуднути

Збалансоване харчування для схуднення

7-Як-схуднути-за-2-місяці

Всі звикли це називати дієтами, але я докорінно не згодна з цим і в якійсь зі статей обов’язково розповім докладно чому. А поки, нехай буде дієта. Так ось, якщо ми говоримо про дієти для схуднення, а їх просто величезна кількість, то вони всі без винятку робочі. Їхня суть полягає в тому, що ти будеш перебувати в дефіциті калорій і, відповідно, скидати вагу.

“Я схудла за допомогою кетодієти – вона ТОП. Ні, найкраща дієта – це низьковуглеводна, за допомогою неї я скинула майже 30 кг. Про що ви, дівчатка? Тільки жироспалювальні дієти дають результат.” Нічого не зрозуміло, але дуже цікаво. А як щодо того, що я буду харчуватися піцою, закусуючи гамбургерами й при цьому худнути? Назвемо цю дієту “А що, так можна було?”. Я серйозно, можна без проблем харчуватися виключно “забороненою” їжею і спалювати кілограми. Головне, щоб споживання калорій було в дефіциті – ось і весь секрет. Єдине, що жирок то, звісно, буде йти за такого раціону, а ось здоров’я з часом почне пустувати. У піці та бургерах не особливо багато корисних речовин, м’яко кажучи. А без надходження вітамінчиків, мінералів, клітковини та інших нутрієнтів центральні системи люблять нагадувати про себе як мінімум поганим самопочуттям.

Цікаво на тему: 15 жироспалювальних продуктів, які допоможуть схуднути

Енергетичний баланс – це різниця між енергією, що надходить, і енергією, що витрачається нами, у вигляді ккал:

  1. Профіцит калорій – ти споживаєш більше ккал, ніж витрачаєш і, відповідно, набираєш вагу.
  2. Баланс калорій – ти споживаєш стільки ж, скільки й витрачаєш. Твоя вага буде стояти на місці.
  3. Дефіцит калорій – ти споживаєш менше ккал, ніж витрачаєш і, як наслідок, худнеш.

8-Як-схуднути-за-2-місяці

Організму абсолютно все одно, з якого продукту до нього надходять калорії. Можна харчуватися одними еклерами (але з урахуванням дефіциту ккал) і худнути. Але як я вже говорила, варто пам’ятати про високу харчову цінність твого харчування, а згадані еклерчики цим похвалитися не можуть. Абсолютно ніяка дієта не буде працювати, якщо не дотримуватися закладеного в неї калорійного ліміту. Ти просто підеш у баланс або профіцит калорій.

Я не буду тобі настійно рекомендувати конкретні дієти з однієї простої причини. Я не знаю стану твого здоров’я, не знаю про наявність/відсутність у тебе алергії на певні продукти та врешті-решт не маю поняття про твої смакові уподобання. Підбери для себе дієту самостійно, враховуючи всі свої особисті вподобання і той факт, що вона з тобою надовго. Просто дотримуйся її й результат не змусить себе чекати.

Цікаво на тему: 11 порад, як перестати багато їсти

І наостанок про фізичні навантаження. Організм у різних людей неоднаково реагує на фізичну активність і говорити про точні цифри занадто самовпевнено. Однак середньостатистичні дані про витрату нашої енергії (калорій) такі:

  1. Основні (базові) енерговитрати. Це базальний метаболізм (РБМ), суть якого в тому, що в стані спокою організму потрібна енергія на дихання, серцебиття і всі-всі внутрішні процеси. На все це наше тіло витрачає близько 70% від загальних добових енерговитрат. Як розрахувати свій РБМ і зрозуміти, скільки калорій потрібно споживати на день, щоб бути в дефіциті (худнути), можеш почитати в цій статті – Чітміл при схудненні: як працює, у чому його сенс.
  2. Нетренувальна фізична активність. В цьому випадку твої енерговитрати (спалювання ккал) витрачаються при виконанні звичайних повсякденних завдань – похід в магазин, прибирання і т.д. Наше тіло витрачає на все це приблизно 15% від загальних енерговитрат.9-Як-схуднути-за-2-місяці
  3. Термічні енерговитрати. Сюди відносяться енерговитрати, які організм витрачає на перетравлення їжі й це 10% від загальної кількості.
  4. Фізичні навантаження. Це важка фізична робота, тренування в залі тощо. Організм витрачає всього 5%.

Цікаво на тему: 6 ефективних вправ для схуднення

10-Як-схуднути-за-2-місяці

Так-так, якщо ти будеш інтенсивно працювати над собою в залі, але водночас не дотримуватися режиму харчування, то м’язи, звісно, зміцніють, але не чекай на активне позбавлення від жиру. Збалансоване харчування з дефіцитом калорій – це вже 80% успіху до схуднення. Навіщо ж тоді фізична активність? По-перше, коли жир почне йти, тіло матиме набагато красивіший і підтягнутіший вигляд. А по-друге, м’язовим клітинам для функціонування потрібно набагато більше енергії, ніж жировим! Що більша м’язова маса, то більше калорій організм спалюватиме в стані спокою (базальний метаболізм). З цієї причини збалансоване харчування працює найефективніше хоча б з мінімальними фізичними навантаженнями, а найкраще з інтенсивними тренуваннями.

Сподіваюся, ця інформація допоможе тобі переглянути підхід до процесу схуднення і дасть змогу скоріше скинути зайвий жирок. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

17 Червня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за дуже цікаву інформацію 🙌🏻💚

Рекомендовані статті
Симптоми овуляції
31 Січня / 2023 Жіноче здоров'я
11 порад, як перестати багато їсти
19 Липня / 2023 Жіноче здоров'я