5 класних книг, які покращать твоє інтимне життя

Сексуальне життя, здавалось би, найприродніша тема. Але попри це, довкола неї так багато заборон та стереотипів, що значна частина нібито “досвідчених” дорослих не вміє й соромиться отримувати задоволення. Низькі знання власної фізіології та слідування нав’язаним суспільством міфам призводять до обкрадання власної інтимної сфери. 

Повернути собі право на оргазми допоможе пропрацювання упереджень та розширення розуміння того, як влаштовані фізіологічні та психологічні процеси збудження. Тому пропоную ТОП-5 книг для покращення інтимного життя. В них знайдеш досвід психологів та сексологів, цікаві факти з досліджень, вправи для самопізнання чуттєвості та поради для налагодження контакту з партнером. Тож зберігай посилання та приємного читання!

Instagram_02_Blog

Єн Кернер “Давайте поговоримо про ваш останній секс”

Про цього автора ти могла дізнатись раніше завдяки книгам “Вона кінчає першою” та “Він кінчає знову”, в яких Єн Кернер досить детально розглядає фізіологічну будову, психологічні особливості збудження та ділиться техніками, як зробити партнерові приємно. Ідеї не надто оригінальні, але допоможуть структурувати свої думки в інтимному самопізнанні.   

01 Єн Кернер “Давайте поговоримо про ваш останній секс” (1189)

У новій книжці “Давайте поговоримо про ваш останній секс” Кернер, психотерапевт та спеціаліст у галузі сексології, теж приділяє увагу і фізіології, й психології, адже вони нерозривно зв’язані. Але якщо в попередніх публікаціях більше акцентів було на соло задоволенні, то в цій автор дивиться на секс як поетичний акт та розглядає його як сценарій, на кожному з етапів якого є важливі фішки. Він рухається від попередніх пестощів до оргазму, а потім виходить на над-рівень комунікації. Кернер ділиться порадами, як доторки та сексуальний контакт допоможуть відкритися одне одному психологічно, налагодити спілкування в парі. І, що властиво цьому автору літератури з сексології, розглядає практичні вправи для самопізнання сексуальності та ерогенних зон. А також дає підказки, як секс-сценарії можна адаптувати під власні особливі вподобання. 

2-5-класних-книг,-які-покращать-твоє-інтимне-життя-1

Книгу буде корисно прочитати, якщо здається, що про інтим вже й так все знаєш, але попри це в парі відчуваєш напругу й відсутність спільного задоволення. 

Цікаво на тему: Які бувають типи сексуального темпераменту у чоловіків та жінок

Емілі Наґоскі “Як бажає жінка”

Складно відчути те, що не розумієш. Ще складніше це цінувати, хоч і дуже важливо.  У своїй книзі “Як бажає жінка” Емілі Наґоскі розглядає нам прикладах з досіджень й анатомічні особливості, і  соціальний контекст, які впливають на збудження та можливість досягнути оргазму. 

02 Емілі Наґоскі “Як бажає жінка” (1170)

У цьому бестселері New York Times чотири основні частини, які присвячені:

  • анатомічним особливостям;
  • культурному контексту;
  • дослідженням збудження;
  • досягненню оргазму. 

3-5-класних-книг,-які-покращать-твоє-інтимне-життя

Книга акцентує на різноманітті факторів, які впливають на жіноче збудження, показує, чому немає універсальної схеми розвитку сексуальності. Емілі Наґоскі наголошує, що стан справ у повсякденному житті теж позначається на бажанні чи небажанні займатися сексом.  Ділиться вправами для інтимного самопізнання, зокрема про розглядання своїх інтимних частин у дзеркалі. Це допомагає краще уявляти себе, сфокусуватися на самосприйнятті, а не на порівнянні себе з іншими. Бо часто відфотошоплені картинки в інтернеті формують враження “зі мною щось не так”. 

Цікаво на тему: Інтимна косметичка: 9 засобів, які покращать якість сексу

У своїй книзі авторка приділяє увагу поняттю нонконкордантності. Це явище розбіжності наявності фізіологічних проявів збудження з реальним психологічним бажанням сексу. Емілі Наґоскі розбирає на прикладі досліджень, чому у жінок воно проявляється значно частіше, ніж у чоловіків. 

4-5-класних-книг,-які-покращать-твоє-інтимне-життя

У книзі “Як бажає жінка” є цікава ідея з “газом та гальмами”. Про те, що в кожного є фактори, що посилюють збудження, та ті, що його пригнічують. І важливо на практиці перевіряти й власні відчуття, й партнера, щоб вміти цілеспрямовано посилювати те, що сприяє отриманню приємних відчуттів, й зменшувати вплив того, через що падає лібідо. Класний секс базується на вмілому використанні газу та гальм, а для цього необхідно створювати спільний контекст.

Книгу корисно прочитати й жінкам, і чоловікам, які прагнуть розібратися, як у голові коханої зароджується пристрасть та бажання близькості. Є і роз’яснення контексту, і приклади вправ, які допоможуть у пізнанні тіла та поглибленні чуттєвого досвіду. 

Цікаво на тему: Як вибрати першу секс-іграшку?

Лорі Мінц  “Кінчай! Твоє право на задоволення”

Авторка Лорі Мінц  сфокусувала увагу у своїй книзі “Кінчай! Твоє право на задоволення” на особливостях досягнення оргазму саме жінкою. Бестселер чудово доповнить твою поличку літератури з сексології. Авторка розглядає і культурний контекст ставлення до жіночого задоволення в цілому, і фізіологію (розділ цікаво названий клітосвітою), і вплив мозку на оргазм. Окрім того, вона напряму акцентує, що ці знання потрібні не лише жінці про саму себе, а й чоловікам про своїх партнерок. 

03 Лорі Мінц “Кінчай! Твоє право на задоволення” (917)

Лорі Мінц наводить приклади з досліджень про те, як популярні культурні установки впливають на складнощі з досягненням оргазмів у значної частини жінок до 35 рокі. Вона розмірковує, як будувати комунікацію з партнером, нормалізувати своє сприйняття тіла та вміння говорити по сексуальні бажання й табу відкрито, без страху осудження. 

Цікаво на тему: 10 сексуальних ігор для сором’язливих

Ханна Віттон “Про секс. То як, поговоримо?”

На перший погляд, ця книга — література для підлітків. Але чи багато дорослих можуть вільно говорити про секс? Навіть між собою не всі здатні спокійно дискутувати про незайманість, цікавість до порно, мастурбацію, контрацепцію та захист від хвороб, що передаються статевим шляхом. А коли доходить справа до того, що треба своїм дітям розповісти про активну згоду, світ поза гетеросприйняттям та базові поняття інтимної безпеки, починаються моменти незручностей, червоніння та намагання скинути бентежну місію на партнера. 

04 Ханна Віттон “Про секс. То як, поговоримо” (682)

Допомогти нормалізувати сприйняття своєї сексуальності та взагалі інтимної сфери прагне блогерка Ханна Віттон, яка у своєму бестселері “Про секс. То як, поговоримо?” зачіпає як емоційну частину побудови стосунків та готовності до сексу, так і фізіологічну складову безпеки та відповідальності. Зокрема, є важливий розділ про секс-шеймінг.

5-5-класних-книг,-які-покращать-твоє-інтимне-життя

Тож цей популярний примірник літератури хоч і не є ґрунтовним дослідженням з сексології, але допомагає структурувати та навчитись вільніше говорити про багато питань в інтимній сфері. Навіть якщо ще не маєш власних дітей-підлітків, вона може для тебе самої заповнити прогалини відсутності щирих, сповнених довіри розмов з батьками. Підсвітить моменти, в яких ти прислухаєшся не до власного бачення, а до стереотипів та шаблонів, які нав’язало суспільство. 

Цікаво на тему: Як вибрати й користуватися інтимною змазкою

Яна Теллон-Гікс “Гарячі й безтурботні. Відчуйте бажання свого тіла”

Як і в інших популярних прикладах літератури з сексології, авторка Яна Теллон-Гікс у книзі “Гарячі й безтурботні” розглядає комплексно різні аспекти збудження. Але основний акцент все ж буде на комунікації між партнерами та подоланні міфів, що псують секс серпанком культурного сорому. 

05 Яна Теллон-Гікс “Гарячі й безтурботні. Відчуйте бажання свого тіла” (413)

Ось кілька основних думок з різних розділів книги: 

  1. Немає єдиного шаблону ідеального сексуального життя, це дуже індивідуальна сфера.
  2. Важливо працювати з бар’єрами та негативними наративами.
  3. Сексуальні кордони та вподобання треба, по-перше, усвідомлювати, по-друге, не боятися озвучувати партнерові.
  4. Розбіжність бажань не завжди означає припинення стосунків.

6-5-класних-книг,-які-покращать-твоє-інтимне-життя

Окрім прикладів та адаптації фактів з досліджень, авторка також наводить вправи та контрольні запитання, щоб закріпити матеріал, розібратися з власним ставленням, а не лише поставити галочку прочитано. 

Додавай “Гарячі й безтурботні” на свою поличку літератури з сексології, якщо прагнеш до самопізнання, зміцнення та покращення стосунків, глибшого погляду на інтимне життя. 

Цікаво на тему: Що таке рідкий вібратор і як він працює

Відкритість до обговорення та сприйняття досвіду, відмінного від власного, є важливою частиною покращення сексуального життя. Створюй поле безпеки та довіри, в якому і ти, і партнер зможете вільно ділитися своїми бажаннями, фантазіями та табу. Адже для покращення стосунків не варто розраховувати на чарівну пігулку. Це процес, в якому обом партнерам важливо вкладатися. А література з сексології та самопізнання допоможе розширити своє бачення, краще розібратися у фізіології та стати відкритішими до експериментів. До речі, напиши у коментарях, а які популярні книги допомогли тобі у цих питаннях!

 Читайте також:

2 Серпня / 2024 Кіно, книги, музика

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Gordy

    О, оце дійсно цікава підбірка! Більше сексуального виховання не завадить, аби тільки під назвами, що чіпляють та привабливими обкладинками не було поверхневих текстів про банальні речі. Якщо щось читали з цього списку, що скажете/порадите?

Рекомендовані статті